America azi, America mâine, America pentru totdeauna

Nu îmi amintesc de evenimente deosebite petrecute în America, în cei trei ani premergători Covid-19. Nu au fost acțiuni de protest ale negrilor, acțiuni soldate cu distrugeri de proprietăți publice sau particulare ca pe timpul lui Obama. Nu sunt în măsură să apreciez cauza – s-au îmbunătățit radical condițiile lor economice sau au intrat mai mulți în câmpul muncii, n-au avut motiv să reproșeze poliției că a acționat cu „brutalitate” sau aceasta n-a avut motiv să acționeze negrii nerecurgând la provocări știind că Trump nu le va așterne covorul roșu reprezentanților lor, sau că America nu mai era văzută de la Casa Albă ca „divizată”… Adevărul este că Trump trebuia să se ocupe de probleme mai reale decât cele atât de dragi lui Obama și anume – menționarea „brutalității poliției” și „divizarea națiunii”. Trump urmărea respectarea promisiunilor sale electorale, promisiuni specifice legate de lozinca sa „Make America great again”. (Trebuie reamintită aici lozinca vagă a lui Obama „Change”, nelegată de promisiuni concrete, în fapt fără conținut ). Opoziția, cu ajutorul mass media, și-a jucat cu prisosință rolul de opoziție – la un nivel mult superior celui remarcat în timpul celor trei președinți anteriori – ținîndu-l zilnic pe Trump sub „foc continuu”. Atacurile opoziției, dintre care menționez cele două nereușite majore legate așa-zisul amestec rus în alegerile prezidențiale din 2016 și încercarea de demitere pe baza cazului Ucraina, (atacurile ) l-au abătut indiscutabil pe Trump de la treburile interne curente și desigur i-au diminuat statura în ochii liderilor altor state, deci au adus prejudicii Americii.

Poziția lui Trump în ceea ce privește „climate change” o consider conformă cu interesele americane ca și întărirea forțelor militare americane și pretenția ca aliații să suporte o mai mare parte a cheltuielilor militare – aș adăuga ideile referitoare la ajutorul extern american, la imigrație.

China este statul care a fost și este cu prioritate în atenția lui Trump. Atenția este justificată deoarece după o dezvoltare spectaculoasă în cursul ultimelor patru decenii, China apare ca un rival economic & militar al Americii pe plan mondial, iar China este o putere nedemocratică.

Trump a hotărît să adauge un braț suplimentar armatei americane – „space force”. Ideea de bază a fost enunțată în urmă cu șapte decenii de Werner von Braun –  „cine stăpânește cerul stăpânește și pămîntul”– Din păcate, acțiunea președintelui începută în urmă cu doi ani și aprobată recent de Congres a avut ca rezultat o variantă cu o eficiență mult redusă datorită restricțiilor impuse de Congres care n-a înțeles / n-a vrut să înțeleagă importanța strategică a programului (din miopie birocratică sau din interese de partid de opoziție). „Space force” este menită a fi o forță capabilă să protejeze Luna și căile de acces extraterestre pe care s-ar aduce materiale strategice valorând trilioane de dolari, prioritatea Americii în spațiu fiind necesară pentru implementarea regulilor unui stat democratic în care libertatea și puterea legii sunt prevalente.

Fără a ști că Lenin a afirmat că „vom spânzura capitaliștii cu frânghia furnizată de aceștia”, Trump conștient de efectele pe termen lung ale sprijinirii regimurilor nedemocratice prin relații economice avantajoase acestora din urmă a promis revizuirea lor. Adăugând furtul de proprietate intelectuală la deficitul comercial anual, China are un avantaj net față de S.U.A. cifrat la o sumă în jur de un trilion de dolari. China are nevoie de sume imense pentru a-și atinge țelul de a depăși America în domenii de vârf ale științei și tehnicii în următorul deceniu – trebuie să avem în vedere că în China orice entitate comercială / industrială are obligația de a transfera armatei la cerere orice cunoștințe ce pot avea aplicație militară. China a impus companiilor americane, doritoare de afaceri cu parteneri chinezi, obligația de a transfera secrete tehnologice[1]. Trump a ridicat și acest aspect al relațiilor problematice cu China, odată ce a început ridicarea tarifelor comerciale. Prezența companiilor chineze la bursa americană le oferă posibilitatea de a procura capital american, folosit ulterior împotriva intereselor americane. Wallstreet-ul dispunînd de rezeve financiare reprezentând mai mult de jumătate a rezervelor financiare mondiale poate pune în ordine acest domeniu, dar acțiunea trebuie începută.

În cele de mai sus am încercat să redau foarte pe scurt ce a stat în atenția lui Trump și ce ar trebui să facă America în anii următori, cu sau fără Trump.

Ivan Klein


[1] 1- https://imprimis.hillsdale.edu/roger-w-robinson-stop-financing-china/iar

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Tiberiu Roth commented on May 18, 2020 Reply

    Dincolo de rolul esențial pe arena mondială, o Americă puternică și prietenoasă este vitală pentru Israel. Pentru prezent, dar mai ales pentru VIITOR.

    • Ivan G Klein commented on May 18, 2020 Reply

      VIITORUL ( lumii ) va fi decis în Noiembrie 2020 cînd se va vedea dacă Obama a reușit ceeace și-a propus înainte de instaurarea sa ca președinte și anume să transforme America .

  • Tiberiu Ezri commented on May 14, 2020 Reply

    Cu toate defectele, America ramane o creatie minune care spre deosebire de China si Rusia reuseste sa tina impreuna o populatie enorma nu prin forta ci prin democratie.
    Ceea ce invat eu din criza corona sunt doua lucruri:
    1. Uniunea Europeana va deveni in curand un sistem falinentar fiindca e condusa de un organism birocratic neputincios si mare consumator de bani.
    2. Cei care au demonstrat pe vremuri impotriva globalizarii economice mondiale au avut dreptate si nu chinezii ci noi ailalti lenesii suntem de condemnat. Fiecare stat care se respecta, va trebui sa-si refaca industria autohtona ca sa nu fie dependenta de marfa straina in caz de nevoie si sa creeze locuri de munca propriilor cetateni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *