Trotuarele din Praga

În zilele grele pe care le trăim, turismul este un lux după care putem doar să tânjim, să facem plimbări virtuale, sau să ne plimbăm printre amintiri…  Și precum am mai spus, nu cunosc niciun alt loc în lume unde mă plimb cu mai multă plăcere decât la Praga.  Tot timpul sunt cu ochii în sus, mă fascinează arhitectura.  Într-o toamnă am petrecut câteva zile la Praga împreună cu o prietenă din copilărie.  Ea a observat: „Ce frumoase sunt trotuarele la Praga!”  La început nici nu mi-am dat seama, dar avea dreptate: trotuarele nu sunt asfaltate, ca în multe alte orașe, ci sunt mozaicuri făcute din pietre de pavaj albe și cenușii, cu modele variate.  Ce frumos!

Dar acum am avut parte de încă o surpriză.  Nu demult a demarat un proiect de reamenajare a Pieței Wenceslas, una din piețele centrale ale capitalei cehe. 

În timpul lucrărilor s-au scos pietrele de pavaj și… pe unele dintre ele, pe fața care fusese îngropată, s-au găsit litere ebraice, date, o stea a lui David.  Multe alte pietre de pavaj, chiar dacă nu aveau inscripții, aveau o față lustruită, semn că materialul mai fusuese folosit în trecut și era reciclat.  Nu e nevoie de multă imaginație pentru a înțelege că la origine fuseseră pietre de mormânt evreiești. 

Ultima renovare a pieței, cu extinderea zonelor pietonale, a avut loc în anii 1980 și e clar că autoritățile comuniste, ca urmare a politicii antireligioase și antievreiești, au distrus cu bună știință cimitire evreiești, folosind piatra în alte scopuri.  Din datele înscrise pe pietrele de pavaj se vede 1877 și 197?, ceea ce poate indica proveniența dintr-un cimitir folosit vreme îndelungată, sau poate din cimitire diferite. 

Pentru mine a fost o surpriză, dar se pare că zvonuri în acest sens circulă de mai multă vreme.  În noiembrie 2014, Leo Pavlat, directorul Muzeului Evreiesc din Praga, a publicat un articol https://www.rozhlas.cz/dlazebni-kostky-na-prazske-pesi-zone-byly-vytvoreny-z-zidovskych-nahrobku-7995423 în care povestește cum cu treizeci de ani în urmă, în drum spre servici, a trecut prin Piața Wenceslas, care se afla și atunci în renovare.  Privirea i s-a oprit pe grămezile de cuburi de granit.  Unele pietre aveau suprafețe negre, lustruite și pe ele se vedeau numere și litere ebraice.  Nu încăpea nicio îndoială: pietrele de pavaj fuseseră tăiate din pietre funerare evreiești!  În timpul lucrului ele erau puse cu fața lustruită în jos, astfel că pavajul apărea format din granit brut și nimeni nu putea bănui pe ce calcă.  După revoluția din 1989 cazul a fost cercetat și s-a descoperit că în acea perioadă comuniștii au distrus cele două cimitire evreiești din satul Údlice din vestul țării, unul datând din sec. al XVI-lea și unul modern, înființat în 1870.

Reprezentanții comunității evreiești din Praga au adunat pietrele găsite, pentru a fi duse în cimitirul evreiesc din cartierul Žižkov – care și el a fost parțial distrus în era comunistă, pentru a face loc turnului de televiziune și unui parc.  Postul de radio Prague International a anunțat că se vor face încercări de a identifica pietrele funerare din care au fost tăiate pietrele de pavaj, în cadrul proiectului Finding the Lost Faces of Jewish Cemeteries, finanțat de Ministerul ceh al Culturii și de un fond comun ceh și german.

Leo Pavlat conchide: Evident că nu se vor înlocui acum toate pietrele de pavaj de pe trotuarele capitalei cehe; ar fi prea scump și nu ar avea rost.  Totuși ar trebui pusă o inscripție care să explice trecătorilor pe ce calcă. 

Propunerea lui, făcută acum șase ani, a rămas doar la stadiul de… propunere.  Dar eu, dacă voi mai avea ocazia să mă întorc în orașul meu preferat, voi da mai multă atenție și mai mult respect frumoaselor trotuare din Praga.

Hava Oren

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Eva Grosz commented on May 14, 2020 Reply

    Praga e minunată. Păcat că și acolo vedem asemenea fapte. Totuși cartierul evreiesc e păstrat foarte frumos.

    • Hava Oren commented on May 14, 2020 Reply

      Cartierul evreiesc din Praga PARE păstrat foarte frumos. De fapt la sfârșitul sec al XIX-lea a fost „asanat”. Totul în afară de sinagogi și de primărie a fost dărâmat și înlocuit cu clădiri elegante în stil Sezession. Așa apărut strada Paris, unde sunt azi magazinele cele mai luxoase din tot orașul.

  • Tiberiu Ezri commented on May 14, 2020 Reply

    Sotia mi-a reamintit de povestea unei cunostinte nascuta la Miskolc, Ungaria, care la intoarcere intr-o vizita acolo si-a dat seama ca multe strazi erau pavate cu pietre de mormant evreiesti.

  • Tiberiu Ezri commented on May 14, 2020 Reply

    Articol interesant si important. O asemenea atitudine de potriveste mai degraba polonezilor.
    Cine nu respecta trecutul nu are viitor…

  • Andrea Ghiţă commented on May 14, 2020 Reply

    Din nefericire, lespezile mormintelor evreieşti au fost utilizate pentru pavat străzi şi pentru consolidarea zidurilor clădirilor în multe alte ţări. În multe din satele şi oraşele României atât în perioada interbelică cât şi în cea comunistă. Din păcate. Ţin minte că la o sesiune ştiinţifică de la Hârlău, preotul paroh ortodox a povestit cum a reuşit să împiedice utilizarea unor astfel de lespezi la clădirea unor case.

  • Adam Culka commented on May 14, 2020 Reply

    Greetings to you from Prague, Hava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *