Ce-l așteaptă pe Joe Biden în noua sa funcție

Deocamdată ”președinte ales”, Joe Biden va primi confirmarea oficială în ianuarie, când electorii se vor pronunța asupra persoanei victorioase și sperăm că va fi doar o formalitate, iar demersurile de invalidare ale rivalului său vor fi sortite eșecului. Tranziția va avea loc în 20 ianuarie, iar dacă Trump nu ar fi Trump, de-acum formalitățile de predare a puterii ar fi început.

Se spune că un adevărat gentleman știe să piardă. Dar cine spune că Trump este gentleman? Oricum nu știe să piardă, orgoliul lui nu-i permite să se comporte onorabil, dar trebuie să recunoaștem că e greu să renunți la putere, când ai primit mai multe voturi decât în 2016, numai că Biden a primit și mai multe. În orice caz, cu excepția republicanilor, toată lumea recunoaște rezultatul scrutinului, iar noul președinte ales își face planuri de viitor.

Problema este că, așa cum s-a scris într-un comentariu la ”Washington Post”, este mai ușor să câștigi la alegeri decât să guvernezi. Acest dicton se potrivește perfect situației cu care se va confrunta Joe Biden, deoarece aproape toate obiectivele, toate promisiunile sale vor putea fi invalidate de adversarii lui. În Statele Unite, cuvântul decisiv pentru aprobarea unor legi, măsuri sau inițiative aparține Senatului sau Curții Supreme de Justiție. Paralel cu alegerile prezidențiale au avut loc și alegeri pentru Senat (o treime din locuri) și pentru Camera Reprezentanților (toate locurile), iar democrații, care sperau într-o victorie răsunătoare pe toate planurile, au cam eșuat. Au avut succes la cele prezidențiale, la Cameră au pierdut câteva locuri, nu și majoritatea, dar la Senat nu au reușit să-i înfrângă pe republicani. Mai există o speranță, deoarece în statul Georgia se vor relua alegerile pentru două locuri în Senat. O victorie a democraților, care ar înclina balanța de partea lor, i-ar fi de mare ajutor lui Biden. Lucrurile nu stau bine nici la Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare…

În programul său guvernamental (în SUA președintele este de fapt și primul ministru), Biden a prevăzut desfiiințarea unor legi stabilite de Trump și revenirea la starea dinaintea administrației acestuia. Sunt câteva legi esențiale, ca de pildă participarea din nou la Tratatul de la Paris privind problemele climei, din care SUA s-au retras și au renunțat la o serie de reglementări care stopau emisiunile de gaze, contribuiau la încălzirea globală, sau permiteau exploatarea unor resurse din zone protejate. Un Senat preponderent republican va renunța cu greu la această legislație. Și, afirmă experții, chiar dacă unele reglementări vor putea fi modificate, nefiind necesară aprobarea Senatului, de-acum răul a fost făcut și va dura foarte mult până când situația va fi remediată. Între timp, ghețarii se topesc, nivelul mărilor crește și se intensifică uraganele care afectează atât de mult zonele de coastă ale Americii.

Preşedintele şi vicepreşedintele aleşi ai SUA: Joe Biden şi Kamala Harris,

În 2018 Statele Unite au părăsit acordul nuclear cu Iranul. Încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran și cinci puteri cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, plus Germania, documentul viza să împiedice Teheranul să dezvolte capacitățile necesare creării de arme atomice. În schimbul semnării acordului de către Iran, ceilalți semnatari urmau să ridice sancțiunile economice impuse Teheranului. Donald Trump a considerat că acordul este defectuos și nu va împiedeca Iranul să fabrice arme nucleare, de aceea, în lipsa unor noi negocieri, a decis să se retragă din acord și a impus Iranului sancțiuni drastice. Biden a declarat că dorește să revină la această înțelegere, dar numai după noi negocieri, cu condiții mai dure. Dar și această decizie are nevoie de votul Senatului și o susținere a majorității este improbabilă.

Biden are proiecte și în ce privește imigrarea și situația imigranților vechi, care nu au primit cetățenie, precum și în soluționrea problemei asigurărilor de sănătate, în condițiile respingerii sistemului „Obamacare”. Toate acestea contravin principiilor susținute de Trump și de senatorii republicani, de aceea Biden va trebui să negocieze până la sânge și va trebui să facă compromisuri dificile. Singura inițiativă care probail nu va fi respinsă nici de republicani va fi abordarea mai fermă a pandemiei de coronavirus, pentru care Biden a și format o echipă de specialiști. Un ajutor substanțial îi va fi vicepreședintele ales, Kamala Harris, o personalitate puternică și dinamică.

Nici relațiile cu celelalte state nu sunt lipsite de dificultăți. Proeuropean și susținător al NATO, alegerea lui Biden a fost salutată de mulți lideri europeni, mai puțin de Rusia care a declarat că va aștepta rezultatele oficiale. Cu toată satisfacția manifestată, liderii europeni au anumite rețineri cu privire la viitorul relațiilor transatlantice, ținând cont de faptul că unele măsuri inițiate de administrația Trump ar putea fi preluate și de Biden. Promotor al democrației, el este mai greu acceptat de așa-numitele ”regimuri iliberale” din Europa centrală, care vedeau în Trump mentorul lor.

Un alt mare spin în coasta democraților este relația cu China, foarte proastă datorită politicii adoptate de Trump, care nu a reușit să acționeze în comun cu alte state din zonă, nemulțumite cu poziția tot mai agresivă a Beijingului, mai ales în domeniul economic.

Mai este și regiunea sensibilă a Orientului Mijlociu. Trump a inițiat un proces pozitiv de apropiere a unor țări arabe cu Israelul, proces pe care Biden îl va păstra și poate ar dori să-l continue. El va avea succes numai dacă revenirea la acordul nuclear cu Iranul se va face în așa fel încât să ofere garanții de securitate Israelului și statelor arabe antiIran. Schimbarea atitudinii unor țări arabe față de Israel s-a datorat recunoașterii „dușmanului comun” și necesității de a face front comun împotriva pericolului iranian. Cu numeroase temeri, guvernul Netanyahu nu s-a regăsit între primii care să-l felicite pe noul președinte ales.

Sunt doar câteva dintre problemele care-l așteaptă pe Joe Biden. Calea de urmat este presărată cu obstacole. Depinde de experiența și abilitatea lui să-și formeze o echipă care va fi în stare să-l susțină și un program pe care să-l poată negocia cu adversarii lui. Să sperăm că va reuși.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • MARINA ZAHAROPOL commented on November 13, 2020 Reply

    Temperamentul calm a lui Biden este in favoarea lui, avand in vedere ce il asteapta. Restul…ramane de vazut..

  • Theodor Toivi commented on November 12, 2020 Reply

    Interesant ce va face cu Ilhan Omar si Rashida Taib, vocile anti Israel din Partidul Democrat al lui Biden…

    • Theodor Toivi commented on November 12, 2020 Reply

      …si cu “alt amic’ al evreilor: Louis Farrakhan, oamericanul ce “natiunea islamului” !

  • Rotaru Aurel commented on November 12, 2020 Reply

    Remarc o afirmație a dumneavoastră, anume că În orice caz, cu excepția republicanilor, toată lumea recunoaște rezultatul scrutinulu. Am văzut un sondaj de opinie recent si interesant, o majoritate a republicanilor recunosc rezultatele iar Trump si puțini dintre apropiații luir rămân singuri….. Si , indiscutabil, alegerile din America au mare componentă de spectacol . Asta nu face decât să amplifice și să prelungească spectacolul……

    • Virgil Duncan commented on November 13, 2020 Reply

      Aurel – esti prea departe de actiune – in ultimii 4 ani au vrut sa-l dea jos si sa-l distruga pe Trump din toate colturile – ultima treaba s-a intimplat in alegerile prezidentiale cand Democratii au infiltrat functionarii care numara voturile, nu au lasat pe observatorii republicani sa observe de aproape numaratoarea conform legii. In prezent spun ca daca alegerile sunt falsificate numai “putin” nu e nici o problema daca nu schimba rezultatul final.
      Trump va merge pina la sfarsit cu contestarea alegerilor – acum are probleme mari sa adune dovezi pentru ca totul s-a facut pe ascuns si martorii sunt sau Democrati sau daca nu isi pierd serviciul. Este cu atit mai curios cit Republicanii au castigat celelalate alegeri simultane pentru Parlament si Senat in timp ce Trump a pierdut. NU e nici un spectacol! Democratia si implicit alegerile in SUA sunt mult mai complicate ca peste tot.

  • Tiberiu Ezri commented on November 12, 2020 Reply

    O analiza excelenta a problematicii multiple de a conduce o putere mondiala. Si eu sunt cam sceptic in privinta sanselor de reusita a lui Biden, dar poate Harris il va scoate din impas. Ca si o curiozitate, Kamala Harris care nu are copii de-ai ei, e maritata cu un evreu ai carui copii Kamala i-a adoptat si se mandreste de faptul ca acestia ii spun “mamale” ceea ce in yidish inseamna mamica.

    • Theodor Toivi commented on November 12, 2020 Reply

      O veste buna cu “”mamale”!

      • Klein Ivan commented on November 13, 2020 Reply

        T.E. – Vă lipsesc probabil detaliile , din sursa primară , relatate de Media – prima vicepreședintă de culoare are pe linie paternă ( negrii ) stăpîni de sclavi , iar formidabila ei ascensiune a început după o relație cu un politician avînd dublul vîrstei ei . Nu caut informații ca să clarific dacă evreul ei e sau nu un falit de al nostru . K.I.

        • Veronica Rozenberg commented on November 14, 2020 Reply

          Dl. Klein, ce importanta are cine sunt ascendentii ei?
          Si in legatura cu ascensiunea acestei femei prin intermediul unui barbat mai batran decat ea, probabil ca nu este nici prima, nici ultima. Dar incontestabil ca nu aceasta relatie a fost unicul ei atuu, care a adus-o la pozitia de acum.

          • Klein Ivan commented on November 14, 2020 Reply

            V.R. – Răspunsul trebuie să fie complex pentru a fi înțeles de cineva necunoscător al realității americane . Vă asigur că eu nu mă ocup de bîrfă și ca și dvs. nu cunosc meritele lui Harris , căci dacă aș fi știut de ele nu aminteam de cele două atuuri pe care le-a folosit din plin . K.I.

    • Mike Klein commented on November 12, 2020 Reply

      Și Biden are evrei în familie. Doi din copii lui s-au căsătorit cu evrei.

    • Virgil Duncan commented on November 13, 2020 Reply

      Tiby – evreii americani sunt de trei feluri: religiosi conservativi, religiosi liberali si seculari. Evreul cu care s-a casatorit Kamala numai acum 5 ani este un avocat liberal secular, asa ca nu va faceti sperante prea mari cu “mamale” in privinta Israelului. In general Kamala a razbatut in politica pentru ca a stiut sa mearga unde bate vantul, si daca bate spre stanga cu atit mai bine.

    • Klein Ivan commented on November 14, 2020 Reply

      Politică . Dacă e adevărat – copiii , mari , au ales o formulă care li se pare neutră / preferabilă iar Harris o exploatează . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *