Marea vânătoare de pe platforma #ROVACCINARE

Categoric sunt o persoană norocoasă. Am reuşit să mă programez încă din prima zi, la un centru de vaccinare din Oraşul Comoară. Nici nu-mi venea să cred că platforma online https://vaccinare-covid.gov.ro/ funcţiona, că procedura mergea ca unsă şi, în final, mi se trimitea şi o confirmare de programare care se încheia cu urarea: “O zi frumoasă! Echipa #Rovaccinare”

Toată această euforie – în  care am reuşit să programez la centrele de vaccinare din oraşul meu rude şi prieteni din categoria (80+) – a durat o zi şi jumătate,  până când s-au epuizat toate locurile disponibile în municipiul nostru – adică se terminase tranşa de vaccin prevăzută pentru intervalul de timp deschis programărilor.

Între timp, guvernul a emis noi hotărâri prin care s-au extins substanţial categoriile de persoane eligibile pentru etapa a doua de vaccinare anti-Covid19 https://i0.1616.ro/media/2/2701/33586/19910471/1/hg-5.pdf.

Medicii de familie, angajatorii, diferitele instituţii sociale au încărcat pe platforma unică de programare datele a zeci de mii de persoane, după care s-a declanşat vânătoarea de locuri libere, efectuată individual sau pe linie instituţională (medici de familie, angajatori, asistenţi sociali, voluntari etc). Şansele de a găsi un loc liber în marile oraşe fiind nulă,  persoanele domiciliate acolo s-au programat (în măsura în care au reuşit) în orăşele şi comune din judeţ sau chiar din alte judeţe (unele chiar îndepărtate). Însă cei mai mulţi, mai puţin norocoşi, au rămas la pândă zile (şi nopţi) în şir, doar-doar vor reuşi să se programeze, la un moment dat.

Deci pe de o parte guvernanţii iau măsuri pentru lărgirea categoriilor eligibile, reflectând grija lor (lăudabilă) faţă de persoanele vulnerabile şi expuse îmbolnăvirii, iar pe de altă parte, majoritatea oamenilor nu apucă la vaccin (cel puţin în următoarea lună). În plus este perturbat şi procesul de programare a persoanelor vârstnice sau cu afecţiuni cronice (repartizate iniţial pentru etapa a doua) pentru că s-a dat drumul, buluc pe platformă, tot mai multor categorii eligibile, fără vreo corelare cu ritmul aprovizionării şi distribuirii vaccinului, pe plan naţional.

https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/01/20210119_N_Comunicat_deschidere_programare_martie.pdf

În aceste condiţii apare şi situaţia inechitabilă în care – deşi pe platforma unică este înscrisă localitatea de domiciliu – locurile din centrele de vaccinare înfiinţate pentru locuitorii unei anumite zone sunt ocupate de persoane din alte localităţi, care s-au dovedit mai rapide, mai pricepute în utilizarea platformei, în timp ce localnicii – care adeseori se bazează pe programarea de către medicul de familie sau asistentul social – rămân de căruţă.

Deunăzi, un oficial anunţa încă o modalitate de vaccinare a celor „neprogramaţi”: aceea  de a sta la „un vaccin în plus”, la „spartul târgului”, dacă rămân doze nefolosite https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cum-vor-putea-cei-care-nu-au-prins-loc-la-vaccinare-sa-se-imunizeze-1435629.

Ideea în sine nu e rea, dar sunt curioasă cum se va pune în practică, care va fi modalitatea de a-i servi şi de a-i introduce în sistem pe doritorii neprogramaţi.

Înţeleg că această acţiune de anvergură e foarte greu de gestionat, necesită un timp de rodaj şi, probabil, lucrurile se vor normaliza pe parcurs. Totuşi, ar fi bine-venite câteva reglaje ale softului, introducerea unor criterii de departajare (asumate)  pentru a fluidiza procesul de programare şi a asigura accesul echitabil la vaccinare.

Cluj, în 20 ianuarie 2021

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

18 Comments

  • Virgil Duncan commented on January 28, 2021 Reply

    IK – urmaresc zilnic graficele de COVID in New Jersey, Florida si New York. Contaminarile au scazut substantial dupa 15 Ianuarie – de ce? pentru ca perioada de incubatie este de 7-14 zile – oamenii s-au imbolnavit unii pe altii la petrecerile de Craciun si Anul Nou, plus studentii asimptomatici au venit acasa si si-au imbolnavit parintii si bunicii.
    Eu sunt intre primul si al doilea shot si nu a fost greu sa gasesc un loc de vaccinare. Problemele in SUA sunt in ordine:
    1 – spitalele fac numai la doctori si personalul lor; nu pot sa aduca alti oameni in incinta spitalului care o sa spuna ca s-au infectat la spital; intre timp unele spitale au deschis locuri de vaccinare in afara spitalelor daca au avut personal;
    2 – policlinicile – unele da, altele nu si trebuie sa fii pacientul lor;
    3 – s-au incercat stadioane, parkinguri si sali de sport – astea merg bine daca au destule vaccinuri si personal medical;
    4 – sunt multi care nu se prezinta si cunosc multi care au sosit neprogramati pe la 3 dupa masa si au fost vaccinati;
    5 – guvernul federal nu poate sa faca mare lucru decit daca declara starea de urgenta – ei numai impart vaccinurile la fiecare stat si CDC-ul fac recomandari; De aici Statele preiau responsabilitatea asta;
    Se pare ca sistemul medical israelian este cel mai bun si probabil merge bine numai in tari mici – cine l-a inventat? Bibi? pentru ca acum 40 de ani Kupat Holim-ul era un monopol…

  • Klein Ivan commented on January 27, 2021 Reply

    Recomand cu căldură un articol – CORONAVIRUS WHY EVERYONE WAS WRONG ( Warum alle falsch lagen ) / Beda M. Stadler ( former director of the Institute for Immunology at the University of Bern ) – K.I.

  • Eva Grosz commented on January 22, 2021 Reply

    Felicitări Andrea pentru programarea ta și a altor persoane . Cu cât mai repede cu atât mai bine.
    Multă sănătate !

  • P.B.A.WEXLER commented on January 21, 2021 Reply

    FOAIE VERDE DIN BANAT
    IERI IN ZORI M-AM VACCINAT
    N-AM SIMPTOME SANT CA NOU
    MI- CRESCUT IN PLUS UN OU

    • Eva Grosz commented on January 27, 2021 Reply

      Nostimă poezie ! Aduce voie bună în ciuda situației.

  • gabriel gurm commented on January 21, 2021 Reply

    Pentru cei care nu sunt israelieni e greu de inteles sistemul de organizare al sanatatii publice din aceasta țară.
    In Israel funcționeaza patru mari companii de asigurare medicala, fiecare cetațean trebuie sa aparțina unei asemenea organizații. Dar originalitatea sistemului consta nu numai in faptul ca cele patru companii se concurează una cu alta, pentru că fiecare cetațean are dreptul sa schimbe compania la fiecare 6 luni (deci companiile sunt interesate ca asiguratul sa fie mulțumit), dar mai ales pentru ca fiecare companie de asigurare ofera si tratamentul medical!
    E ca si cum o companie de asigurare de mașini ar avea garajele ei propri!
    Așa se explica că într-o luna 2.2 milioane de israelieni au fost deja vaccinati.
    Sistemul israelian e unic (din cate știu) in lume, și cu ocazia prezentei pandemii a aratat cat de eficient este.
    GBM

    • Klein Ivan commented on January 23, 2021 Reply

      Foarte curînd America va reduce drastic numărul de cazuri considerate pozitive . Magia se va realiza aplicînd noul mod de apreciere a rezultatului testului , noul mod de apreciere fiind recomandat de WHO la numai o oră de la depunerea jurămîntului de către Biden . Iar meritul pentru reducerea drastică a îmbolnăvirilor va fi revendicat de Biden care din prima zi a decis purtarea obligatorie a măștilor în perimetrul instituțiilor federale . K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on January 23, 2021 Reply

        Ar fi fost bine dacă aţi fi specificat prin ce se deosebeşte “noul mod de apreciere a testelor pozitive”, de cel actual. În Europa măştile sunt de mult timp obligatoriu de purtat, atât în spaţiile închise cât şi – în multe ţări – în toate spaţiile deschise. E foarte neplăcut, dar – deocamdată – obligatoriu. Vă doresc sănătate multă şi să vă vaccinaţi cât mai curând. Cât priveşte programarea la vaccinare în SUA, eu ştiu că şi administraţia Trump a făcut programări. Un bun prieten din România, cetăţean american, a fost înştiinţat că în aprilie va face vaccinul. Ar fi interesant – dacă aveţi informaţii – să scrieţi despre asta în Baabel.

        • Klein Ivan commented on January 24, 2021 Reply

          A.G. – În legătură cu “noul mod de apreciere a testelor pozitive”, deosebit de cel actual , rog a se citi ” Right On Cue For Biden, WHO Admits High-Cycle PCR Tests Produce COVID False Positives ” BY TYLER DURDEN – acolo se arată cum se poate prezenta situația mult mai bine , spre a convinge populația de meritele lui Biden . Deci ceva care nu e în legătură cu măștile – de obligativitatea purtării lor în avioane el a emis din prima zi un decret prezidențial ( printre altele ) care nu se știe cum se aplică . ( ca și altele ). Personal nu sînt interesat de vaccinare , iar informațiile senzaționale din Media , care mi-au parvenit tangențial , nu merită a fi transmise . Totuși …..” New CDC Director Says COVID Vaccines Won’t Be Available to the Public for Months ” by Alex Montrose -….. . ” In the U.S. more than 16 million people have received the first dose of either the Pfizer or Moderna vaccine, and nearly 3 million have been fully vaccinated “. ( CDC = Center for Disease Control – Precedentul director , celebrul dr. Faucci , care a stat fără mască , luni de zile , în spatele lui Trump ca mai apoi să-și schimbe părerea va reprezenta America la WHO – Politică , politică … K.I.

          • Klein Ivan commented on January 24, 2021 Reply

            K.I. – AUTOCORECȚIE ULTIMA FRAZĂ – Dr. Faucci n-a fost director al CDC ci a fost și este șef la NIAID – el e cel care a anunțat reîntoarcerea S.U.A. la WHO ( decizie Biden ) din care fusese retrasă de Trump ( care a apreciat ca o risipă , fără nici-un beneficiu pentru S.U.A. , contribuția financiară enormă a Americii ) . K.I.

      • Veronica Rozenberg commented on January 25, 2021 Reply

        Dl Ivan, scrieti:
        “Iar meritul pentru reducerea drastică a îmbolnăvirilor va fi revendicat de Biden care din prima zi a decis purtarea obligatorie a măștilor în perimetrul instituțiilor federale ”

        1. Ce putea fi mai banai si de asteptat, decat sa ordone purtarea mastilor. Trump, in mod ridicol si as zice copilaresc, a sfidat aceasta masura pe care tot mapamondul a introdus-o ca obigatorie, si la putin timp s-a si imbolnavit el insusi de Corona, noroc ca a avut cine sa se ocupe de el si ca probabil era un invidiv relativ sanatos.
        2. Vorbiti de reducerea drastica a imbolnavirilorr? Pentru aceasta reducere ca sa fie drastica este necesar un timp destul de indelungat. Si intre timp mai apar mutatiile, e de ras, daca nu ar fi tragic. De cand a inceput sa fie facut vaccinul, au aparut la fiecare cateva zile, alte mutatii. Ultimele despre care s-a raportat aici in Israel, o mutatie locala, israeliana si una de provenienta din Los Angeles.

        3. Cred ca e mai bine sa va vaccinati decat sa nu o faceti, Sanatate !!

        • Klein Ivan commented on January 25, 2021 Reply

          V.R. – Președintele e foarte limitat în ceeace poate să ” ordone ” – de ex. ordinul lui Biden de a purta măști se referă la clădiri federale ( în care omul pune piciorul în cazuri rarisime ) . – 1 – Din amintiri – în primele 3-4 luni an 2020 , Trump ținea conferințe de presă aproape zilnic pe tema COVID-19 . Răspundea practic la toate întrebările ziariștilor care îi puneau întrebări de multe ori răuvoitoare / nerespectuoase – răspundea nu pe stilul lui Obama , care rar oferea conferințe de presă , căruia nu i se putea pune orice întrebare ( una considerată nerespectuoasă putea fi interpretată ca rasistă ) și care evita răspunsurile la subiect părăsind la nevoie sala chiar fără să dea răspuns . Trump se prezenta des ca o țață angajîndu-se în discuții în contradictoriu și vorbind în plus fără să-i împingă în prim plan pe cei trei specialiști în domeniu , care erau în spatele lui care ca și el erau FĂRĂ mască . ( Nota Bene – cel mai celebru dintre ei dr. Faucci , 80 de ani / de 40 ani șef NIAID / consilier a 7 președinți , azi mare promotor al folosirii măștii ) . – 2 – . Articolul menționat arată cum se poate aranja din condei numărul de îmbolnăviri , pentru a convige populația că lucrurile merg spre bine . Se afirmă continuu că că Trump e vinovat cu ce a făcut pentru Covid-19 etc. etc…….. dar ieri , șefa de 5 zile a CDC a declarat că nu știe de ce stocuri de vaccin dispune ( ???!!! ) . ( guvernul federal le distribuie la state ) . -3 – ” Încă un bărbat mort de Covid – 19 după ce soția i-a citit mesajele din telefon ” . Sănătate . K.I.

          • Klein Ivan commented on January 27, 2021 Reply

            Fiindcă am pomenit de dr. Fauci – salariul lui în 2020 a fost $434,312 / an . Trump l-a numit pe Fauci , după ce s-a lămurit cu el , un ” dezastru ” , dar nu din invidie – președintele S.U.A. are un salariu de $400.000 / an . K.I.

  • Marina Zaharopol commented on January 21, 2021 Reply

    Aici s-a anuntat intai ca toate persoanele de peste 65 ani si inscrise in sistemul UofM/reteaua medicala universitara se pot deja programa pentru vaccin folosind portalul de pe calculator.. Cateva ore mai tarziu am primit un mail sa nu incerc sa contactez medicii sau sistemul sanitar in nici un fel : trebuie sa primesc intai o scrisoare de invitatie in portal sau la cutiuta postala! Au trecut de atunci doua saptamani, dar inca nu ma pot plange; poate lucrurile vor decurge ca lumea!

    Sper ca situatia in Romania sa se imbunatateasca rapid acum ca e asa de clar ce masuri pripite trebuie rectificate.

  • Maria Roth commented on January 20, 2021 Reply

    Sunt pensionara (nu doar majora) si vaccinata. Asa e cum scrii, Andreea. Ar fi trebuit ca fazele sa fie mai bine circumscrise in functie de categoriile de periculozitate in caz de imbolnavire. Prea mult timp nu a fost pentru pregatiri, atat au reusit. Sper ca se mai corecteaza lucrurile din mers. Dar cearta intre ministrul sanatatii si comandantul vaccinarii nu aduce nimic bun.

  • Tiberiu Ezri commented on January 20, 2021 Reply

    Sper va autoritatile vor fi mai eficiente. In Israel vaccinarile merg struna datorita bunei organizari a sistemului sanitar public.

  • Hava Oren commented on January 20, 2021 Reply

    Sper că lucrurile se vor normaliza într-adevăr pe parcurs. Din câte înțeleg, problema este în mare parte una de priorități. Cu cât mai multe categorii devin eligibile pentru cantitatea limitată de vaccin, cu atât vor reuși să se programeze cei mai „dibaci”, adică nu cei bătrâni și bolnavi, care au cea mai mare nevoie. Pentru asta există în limba ebraică o expresie din cale-afară de potrivită: ar vrea și să mănânce prăjitura, dar și să o lase întreagă. Din păcate așa ceva nu se poate.

  • Veronica Rozenberg commented on January 20, 2021 Reply

    Intr-un ceas bun.
    Nu stiu cat de programat si eficient este planul romanesc de vaccinare, cel putin din cate scrii intr-o prima faza se pare ca a functionat.
    Daca software-ul ar fi identificat datele personale ale celor care se programau (si asta nu ar fi necesitat un efort deosebit, daca deja posibilitatea programarii computerizate exista)s-ar fi putut evita unele neregularitati.
    Oricum, auzindu-l la televizor pe dl Arafat, mi-a creat o impresie pozitiva (ca de altfel si cu alte ocazii) si speranta ca se vor rezolva problemele.

    Nu stiu daca gresesc spunand ca Romania se afla intr-o situatie mai controlabila decat alte state europene.

    La mai buna si rapida vaccinare tuturor !!

    Am primit astazi al doilea shot, in conditii exemplare de executie!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *