Impactul toxic al partidului AUR

Intrarea în Parlament a partidului AUR, populist și naționalist, care a obținut nouă la sută la alegeri, a produs un val de șoc și de nedumerire în lumea politică și în societatea civilă. Aceasta deoarece,  Partidul România Mare, cu un profil asemănător, dispăruse de mulţi ani de pe scena politică.  Totuşi, fenomenul AUR nu ar fi trebuit să uimească pe nimeni. Semnele existau, le puteai descoperi în discursurile populiste sau cu iz naționalist ale reprezentanților unor partide, foști membri ai României Mari, care nu au dispărut în neant ci s-au ”reșapat”, și-au schimbat culoarea politică și se regăsesc în actualele formațiuni politice, cel mai bun exemplu fiind Olguța Vasilescu, primarul Craiovei. Originile lor pot fi deduse din luări de poziție care indică derapaje de la linia partidului din care fac parte, dar alunecarea freudiană de limbă este involuntară, nu o poți controla.

Pandemia de coronavirus a îngreunat din toate punctele de vedere viața românilor, punându-le răbdarea la încercare. Ea a dat naștere celor mai fanteziste teorii și celor mai denaturate interpretări ale noțiunii de libertate și democrație. Și cum statul român nu a reușit nici până astăzi să explice pe înțelesul tuturor de ce trebuie luate niște măsuri care limitează libertatea de mișcare a populației și duce la pierderea locurilor de muncă, cum factorii responsabili au avut niște bâlbâieli, între timp corectate, partidul AUR care a luat în brațe nemulțumirile nu putea decât să reușească. Din păcate, contracararea propagandei antiCovid nu are deocamdată succes, un segment de populație, așa cum am văzut la demonstrațiile care se desfășoară săptămânal (și nu numai în România) crede mai degrabă în teoriile nocive care se propagă cu viteza luminii în social media.

Partidul AUR este protagonistul teoriei ”contra”, în pofida numărului mare de îmbolnăviri și decese, iar astăzi glasul său se aude în Parlament, ceea ce în ochii naivilor – să  zicem ai – îi conferă legitimitate. Se aseamănă cu legitimitatea dată unor știri transmise la posturile de televiziune. Mi s-a întâmplat de multe ori să aud argumentul ”dar s-a spus la televizor”, ceea ce întărește convingerea persoanei respective.

Preşedintele AUR, George Simion, foarte activ în demonstraţiile anti-vaccin

Fenomentul AUR este foarte grav în abordarea relației cu Covid. Dar la aceasta se mai adaugă un aspect, izvorât din ideologia acestei formațiuni poltice. AUR este un partid neolegionar, un lucru pe care nu-l ascunde deloc, susține și propagă legionarismul, în pofida faptului că România are o legislație clară care sancționează astfel de luări de poziție, că țara noastră și-a asumat „păcatele” perioadei legionare și antonesciene și a declarat că va face eforturi pentru a clarifica acest capitol al istoriei care a provocat tragedii celei mai mari părți a populației, indiferent dacă era majoritară sau minoritară.

AUR nu vrea să-și asume această răspundere, dimpotrivă. Prezența lui în Parlament şi faptul că reprezentanții săi se bucură de imunitate au permis un lucru nemaiauzit de aproape 80 de ani în Parlamentul României, elogierea unor personalități legionare, unii dintre ei criminali de război. Și care este consecința? Acest mesaj sugerează unei părți a populației că aceste poziții sunt legitime și de-acum înainte își poate da frâu liber simpatiilor față de mișcarea legionară și manifestărilor împotriva celor care le iau în nume de rău – evreii. De aceea nu trebuie să ne mire că au apărut acele declarații sau scrisori cu caracter antisemit, de-acum cunoscute, precum și numeroasele comentarii antisemite pe forumuri, care de altfel nu sunt o noutate, ceea ce este în plus este numărul lor. Este lăudabilă atitudinea unei părți a societății civile care a condamnat fenomenul amintit, ca și Declarația Camerei Deputaţilor, semnatarii ei delimitându-se de astfel de poziții. Mi se pare un gest firesc, dar ceea ce m-ar fi bucurat mai mult ar fi fost ca inițiativa să nu vină de la deputatul minorității evreiești, ci de la unul dintre partidele politice guvernamentale.

Camera Deputaţilor votând declaraţia care condamnă recentele manifestări antisemite

S-a afirmat de multe ori că în România nu există antisemitism, ci numai antisemiți. Din păcate, este din ce în ce mai greu de susținut această teză. Oficial, guvernul României, președintele condamnă antisemitismul, ca și majoritatea oamenilor politici. Dar dacă părăsim acest nivel, lucrurile se schimbă. Mă opresc numai la faptul că pe baza legislației românești de sancționare a persoanelor care au avut manifestări antisemite și au elogiat figuri legionare, nu au fost condamnate decât două sau trei și acestea în ultimul timp, deși existaseră mai multe plângeri. Dar nu trebuie să ne mirăm. Adevărul este că românii nu-și cunosc istoria, pe cea recentă aproape deloc, iar pe cea din trecut, din filmele lui Sergiu Nicolaescu, în care interpretarea evenimentelor este îndoielnică.

În marea masă a populației există concepții denaturate privind istoria recentă a României. Legat de cel de-al Doilea Război Mondial, parcă nu este clarificată care tabără a fost bună și care rea, și în funcție de aceasta, există concepții greșite legate de actul de la 23 august. Este adevărat, falsificarea interpretării de către regimul comunist a contribuit la respingerea in toto a acestui pas care a dus România în tabăra celor care au luptat împotriva fascismului, în cea a democrației. Dar prezența URSS, a armatei sovietice, al cărei comportament de cuceritor în România a provocat alte amintiri dureroase, a încețoșat aprecierile multora legate de rolul României în război și a creat impresia că ar fi fost mai bine cu Antonescu, că acesta ar fi reușit să smulgă condiții mai bune pentru România, ceea ce este o teză falsă. Nu numai comuniștii, nu numai rușii au considerat că Antonescu este criminal de război, (ca și alții din guvernul său, pe care azi unii încearcă să-l reabiliteze) ci întreaga lume democratică. Redobândirea Ardealul de Nord de către România s-a datorat ieșirii țării noastre din Axă, participării împreună cu puterile aliate la războiul antihitlerist. Ungaria care a vrut să păstreze o parte din Ardeal, nu a avut câștig de cauză, deși unii dintre liderii comuniști erau simpatizați de către Stalin, dar Ungaria a rămas fidelă Gemaniei, cu toate că Horthy a încercat să urmeze exemplul României.

Aceste lucruri nu se învață la școală, generații întregi nu cunosc aproape nimic despre ultimele opt decenii, istoricii adevărați, obiectivi, se tem să vorbească despre niște realități care, este adevărat, au fost pervertite de comuniști. Ar trebui, totuşi, elucidate măcar noțiunile de bază: fascism, nazism, democrație, antifascismul care nu este echivalent cu comunismul, cu toate că mulți comuniști au fost antifasciști, dar nu numai ei, și acest lucru este valabil pentru România. La noi, antifasciștii au fost condamnați la moarte și executați. În Franța a activat un grup întreg de români în Rezistență, iar cei care au supraviețuit au fost decorați de președinții țării. Practic, aproape nimeni nu cunoaște aceste realități. Multă lume știe despre Tratatul Ribbentrop-Molotov care a smuls României niște teritorii și pe baza căruia în prima etapă a războiului, rușii au fost aliații lui Hitler, ocupând o parte din Polonia. Dar trebuie să se știe că fără Rusia nu s-ar fi putut câștiga războiul antihitlerist și nici nu se putea salva democrația. În paranteză, poate pentru cei care au simpatizat cu Germania fascistă, proiectele lui Hitler cuprindeau și transformarea, după victoria finală, a românilor în resursă de muncă forțată, ei nefiind considerați demni de a fi în rând cu rasa superioară.

Poate că, la prima vedere, cele expuse aici nu au o legătură directă cu AUR. Eu cred că da. Ideile toxice ale acestei formațiuni politice de preamărire a mișcării legionare – care a asasinat personalități de prim rang din mediul politic sau cultural românesc, a organizat pogromuri împotriva evreilor și până la urmă, din cauza exceselor, a fost condamnată până și de Antonescu – pot otrăvi tocmai generațiile despre care am vorbit, ignorante cu privire la istorie. Indiferent unde sunt formulate, la Parlament, la Academie, în publicații, unele dintre ele prestigioase, ideile lor trebuie să primească un răspuns dur, iar legea – aplicată, iar dacă în cauză este un legiuitor, trebuie să i se ridice imunitatea. Iar istoria trebuie predată cât mai aproape de realitate, indiferent dacă ne doare sau nu.

Eva Galambos

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

 • Nicolae Radu l commented on April 9, 2021 Reply

  Antisemitismul în Romania este de neconceput dar ce ziceti de antiromanism ?

  • Klein Ivan commented on April 10, 2021 Reply

   N.R.I. – La mine în familie , ambele sînt de neconceput . Cum e în familia dvs. ? După asta extindeți subiectul . Eu sînt interesat – dați-mi prioritate cînd scriți ceva pe acest subiect . K.I.
   …Desigur asta presupune efort , dar măcar știm că nu sîntem în povestea cu nebunul care aruncă o piatră în apă și 10 înțelepți se întreabă de ce . K.I.

  • Virgil Duncan commented on April 10, 2021 Reply

   Dl Nicolae Radu – antiromanism este un alt cuvint sa fii impotriva nationalismului roman. O singura tara importanta este imporiva Romaniei si impotriva nationalismului roman si aia e Rusia. Norocul Romaniei in ziua de azi este ca Ucraina ca tara noua este intre Rusia si Romania. Scopul Rusiei de 300 de ani este sa inglobeze toate tarile slave din jur: Serbia, Bulgaria, Croatia, Muntenegru si Romania e in mijlocul lor. O alta tara care lupta impotriva nationalismului romanesc este Ungaria si este evident de ce. Citeste istoria relatiilor ungaro-ruse vis-a vis Romania pina in ziua de azi. Legatura dintre antiromanism si evrei este absurda. Evreii au plecat sau au fost exterminati si din Romania si din Rusia si din Ungaria. Ce mai aveti cu ei??

 • Stephan Benedict commented on April 9, 2021 Reply

  Bravo draga Eva! Ai scris un articol minunat si bine gandit, de multa valoare impotriva miscarii si incercarii de reabilitare a miscarii Legionare din trecutul nu prea indepartat. Anumiti simpatizanti legionari incearca acum, cand vremea platei juridice si a intregului concept s-a cam deconceput si decriminalizat numai pe baza scurgerii timpului, sa readuca conceptul de atunci, din anii ’40. Presiunea impotriva miscarii de reabilitare trebuie mentinuta fara nicio teama si niciun pas inapoi! Conceptul acelor derbedei si criminali trebuie scos din nou la lumina si evidentiat, fara frica si teama!

  • MEHR BORIS commented on April 9, 2021 Reply

   SINGURII CARE INTERVIN PUBLIC SUNT AL.FLORIAN DE LA INSHR ȘI SILVIU VEXLER DE LA FCER, ÎN REST SE TACE … CA MORTU-N PĂPUȘOI

 • Virgil Duncan commented on April 9, 2021 Reply

  Boris au fost si sunt cercetatori care cauta cauzele adanci ale antisemitismului. De ce chiar unii evrei sunt antisemiti? Este o neuroza de masa unde oameni frustrati se complac in a fi victime ale evreilor si accepta teorii rupte de realitate. Este o situatie universala, nu numai romaneasca. Ce e trist este ca Romania este in “plutonul fruntas” – in Europa si in lume. Acesta este antisemitismul secular – exista si un antisemitism religios in care neevreii “credinciosi” ii urasc pe evrei pentru ca au fost “alesi” mai inainte ca
  monoteisti. O alta varianta a antisemitismului religios sunt cei care au spirit de pagani adica urasc pe toti care cred in Dumnezeu evreii fiind tinta cea mai usoara. Nationalismul este o situatie normala cand cauta sa imbunatatesca situtia unei natiuni ffara sa urasca pe altii. Porneste de la egoismul unei persoane, familii, trib, natiuni. Cand se ajunge la natiune unii nu vad contributia celorlalte etnii la succesul Romaniei. Este o combinatie dintre lipsa de educatie, recunoasterea lipsurilor tale si razbunare (“va arat eu cine sunt”).
  Probabil ca in partidul AUR si-au gasit refugiu cei descrisi mai sus. In SUA, Trump nu a fost deloc antisemit desi foarte nationalist. Antisemitii din SUA sunt in mare majoritate azi cei din minoritatile musulmane si negri si vine dinspre stanga. Cei de extrema dreapta inca exista dar nu sunt atit de periculosi. In sondajele de opinie despre antisemitism, SUA este una din tarile cel mai putin antisemite din lume cu 10% score, Anglia 11%, Franta si Germania 24%, Romania si Ucraina 47%, Grecia si Turcia 60%. Pe plan mondial media este de 24%. Interesant este ca Japonia este la 23% fara evrei, cu alte cuvinte propaganda antisemita este foarte productiva peste tot.

  • MEHR BORIS commented on April 9, 2021 Reply

   DA, INTERESNO

 • Veronica Rozenberg commented on April 8, 2021 Reply

  Draga Eva , si eu cred ca articolul tau este foarte important si bine documentat.

  Precum spuneam in alta parte, mie mi-e greu sa accept
  ca in Romania exista antisemitism de stat, in ciuda lucrurilor foarte documentate pe care le-ai scris.

  Oare, daca ai trimite acest articol la unul dintre ziarele principale ale Romaniei, crezi ca ar fi publicat?

  Eu as incerca, desi nu am habar care sunt regulile si obiceiurile in acest sens. As incerca sa trimit articolul cu analizele facute de tine la toate ziarele de mare circulatie. Tu esti in fond o ziarista cu istorie si ai in spate ani de publicistica.
  Ce parere ai? Vorbesc prostii? in necunostinta de cauza ? 🙂

  • MEHR BORIS commented on April 9, 2021 Reply

   SUNTEȚI FOARTE OPTIMISTĂ, DOAMNA ROZENBERG, CITIȚI COMENTARIILE PE MARGINEA UNOR ARTICOLE PE TEMA DE CARE VORBITI, PAGINILE DE FB ALE UNOR CAMPIONI CA SORIN LAVRIC ȘI O SĂ VĂ DOARĂ CAPUL DE CE POT SCRIE SUTE DE IUBITORI AI LUI ZELEA COREANU ET.CO. UN ARTICOL CUM ESTE CEL AL EVEI GALAMBOS CHIAR DE APARE UNDEA ÎN PRESĂ SAU PE INTERNET VA FI COMENTAT LA FEL DE …VERDE. CUM DE LAVRIC CONTINUĂ SĂ COLABOREZE LA ROMÂNIA LITERARĂ?

   • Veronica Rozenberg commented on April 9, 2021 Reply

    S-ar putea, dupa cum bine stiti nu sunt si nici nu voi fi pe FB, e trist ca public acest individ nu este atacat, iar gurile necontrolate pot actiona liber.

    Si totusi ma tem de o generalizare, dar poate ca intr-adevar sunt optimista.

    Cu toate acestea, daca ar aparea erticolul in presa de prim rang, ar fi cred un succes.

 • Tiberiu Ezri commented on April 8, 2021 Reply

  Un articol foarte important. Extremismul trebuie condamnat si pedepsit peste tot, inclusiv la noi in Israel.

 • MEHR BORIS commented on April 8, 2021 Reply

  CU O CONSTANTĂ PREOCUPAT PENTRU SPĂLAREA SFINTELOR MOAȘTE ALE LEGIONARILOR, ESTE VORBA DE SENATORUL LAVRIC, PARTIDUL AUR CREȘTE CA SUSȚINERE, ACESTA ESTE UN FENOMEN CU TOTUL ÎNGRIJORĂTOR NU NUMAI PENTRU EVREI, DAR ȘI PENTRU ROMÂNIA.

  • MEHR BORIS commented on April 8, 2021 Reply

   PREOCUPARE, NUPREOCUPAT

 • Klein Ivan commented on April 8, 2021 Reply

  Unii , daltoniști , nu văd culoarea roșie în timp ce alții nu văd culoarea brună ( v. în Germania anilor 30 ) . Articolul are o modestă contribuție în ajutorarea acestora din urmă . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *