Halal de mine, sunt… „jidănaș simpatic”.

În iulie 2012 m-am dus la întâlnirea cu colegii mei de la liceul Mihai Eminescu din Constanța, promoția 1962. Locuind din 1970 la Londra și lucrând la Radio BBC nu mă încumetasem să mă duc la întâlnirile anterioare, din era Ceaușescu, nu de alta dar să nu creez probleme celor cu care m-aș fi văzut.

Printre participanții la întâlnirea din 2012 a fost și un vechi coleg de an. Fusese într-o clasă paralelă dar îl cunoșteam pentru că apărea din când în când în cercul meu de prieteni unde avea un amic. Într-o seară, plimbându-ne pe „faleză” cum numeam noi promenada din fața Cazinoului din Constanța, după ce mi-am amuzat prietenii cu un banc pe care abia îl auzisem, mi-a spus admirativ: „ești un jidănaș simpatic”. Nu era primul care-mi făcea un asemenea „compliment”, așa că am lăsat să treacă de la mine, cum făceam în astfel de ocazii, trebuie s-o spun, destul de rare.

Aproape 50 de ani mai târziu, după ceremonia de la liceu, ne-am dus să sărbătorim evenimentul la un restaurant, unde colegul respectiv s-a așezat la masă chiar lângă mine. După depănarea unor amintiri intercalate cu pahare de whisky și vin și conversații cu ceilalți comeseni,  colegul m-a bătut prietenește pe spate și mi-a spus: „ai rămas același jidănaș simpatic ca pe timpuri”. Nu mi-a venit să-mi cred urechilor! Reacția normală ar fi fost să-i răspund, cum m-am și gândit imediat: „iar tu ai rămas același dobitoc ca atunci”. Dar nu i-am spus nimic. Și vreți să știți de ce ? Pentru că nu ar fi avut niciun rost. El nu ar fi înțeles de ce îi răspund cu o insultă la „complimentul lui”, făcut cu bună credință. Compliment din categoria în care putem găsi și „ești așa de frumoasă de parcă nu ai fi evreică”, sau „dacă toți evreii ar fi ca tine” sau permutații similare. Sigur, dacă la vârsta de 16 sau 17 ani, fostul coleg mai putea avea circumstanțe atenuante (tinerețea, lipsa de informații, de cultură, de educație, de tact și altele) la vârsta de 68 de ani nu mai avea nicio scuză. A trecut așadar prin viață ca rața prin apă. Nu a învățat nimic. Spiritual, el se afla tot acolo unde l-am lăsat în anii ’60, în micul lui univers, ermetic și bigot. N-o să mă credeți poate, dar mi-a părut rău pentru el.  

Și nu este singurul. După părerea mea, multe persoane sunt acuzate de antisemitism când de fapt ele se fac vinovate de ignoranță, mimetism, incultură, bigotism, spălare pe creier sau pur și simplu prostie. Desigur, asta nu scuză comportarea lor dar aceste persoane nu trebui puse alături de antisemiții sau negaționiștii „profesioniști”.

Nu știu în ce categorie poate fi plasată persoana care a făcut „gluma” care a jignit-o atât de mult, și pe bună dreptate, pe doamna Maia Morgenstern, dar cu siguranță nu alături de fostul meu coleg. Ținând seamă de locul și anturajul în care a fost făcută „gluma”, trebuie să presupunem că este vorba de o persoană cu o anumită educație, cultură și savoir-vivre, sau cel puțin ar trebui să le aibă,  mă rog cineva din „elita intelectuală”. Și atunci? Cum i-a ieșit pe gură expresia citată în presă?? Din greșeală? A făcut o gafă? Înseamnă deci că exista în subconștientul persoanei, nu? Poate nu chiar așa de „sub”, ar putea spune unii. Sau chiar crede într-adevăr că a făcut o glumă? Mă îndoiesc că cineva a râs. Indiferent de ce a făcut-o însă, persoana respectivă nu are nicio scuză. Poate nu ar fi fost o idee rea să fie deconspirată. Să-i fi dat cineva numele, să afle și alții de simțul ei al umorului

Am fost adesea acuzat că sunt prea îngăduitor cu manifestări de acest gen. Nu sunt, dar eu le văd altfel. Sunt „vaccinat” împotriva lor de anii petrecuți în Israel. La insulte de acest gen un israelian se uită cu dispreț la persoana care le proferă, considerând-o de calitate inferioară și încetează de a mai avea de-a face cu ea. Dar insulta nu-l atinge. Israelianul nu mai este „jidovul rătăcitor”. Acesta a dispărut în 1948 odată cu înființarea statului Israel. De atunci, evreii din alte țări nu mai trebuie să tacă și să înghită cum au procedat de secole pentru că li se spunea permanent că sunt „tolerați”. Nu, dacă azi unii locuiesc în alte țări este pentru că așa vor, nu pentru că nu au încotro. Astăzi ei sunt „rătăcitori” în sensul în care sunt și românii, bulgarii, italienii, portughezi și alții care se stabilesc în alte țări. Cu alte cuvinte ca toți ceilalți. Și asta nu au înțeles cei care mai fac „complimente” sau „glume” ca cele de mai sus. Și alt lucru pe care nu-l înțeleg este că, exprimându-le, ei sunt cei care scad în ochii semenilor lor civilizați, nu cei pe care îi vizează.

Dar vorba ceea, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

Dorian Galbinski

Aprilie 2021

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • Leo Avram commented on July 11, 2021 Reply

    Primitivizmul antisemit se perpetueaza din generatie in generatie, ma refer la romani dar si la alte neamuri crestine, in general. Uite ce a facut aberatia asta Romaniei. Minoritatea evreiasca care a contribuit atat de mult la cultura si economia tarii i-a fost secerata 50% iar restul a parasit, lasand un gol ireparabil. Acum tiganii si analfabetismul sunt la putere. Sa le fie de bine!

    • BORIS MEHR commented on July 11, 2021 Reply

      MI SE PARE INCORECTĂ AFIRMAȚIA DE MAI SUS, DISCRIMINATORIE FAȚĂ DE ROMI, LA PUTERE SUNT OAMENI NECINSTIȚI DE TOATE ETNIILE, EVIDENT MAJORITARII

    • Andrea Ghiţă commented on July 11, 2021 Reply

      Oameni necinstiţi pot fi din toate etniile minoritare şi majoritare şi nu întotdeauna necinstiţii sunt la putere. Pe de altă parte nu înţeleg de ce amestecaţi în acest comentariu “ţiganii”. Nu are nicio logică.

    • Veronica Rozenberg commented on July 11, 2021 Reply

      Tocmai se transmite la canalul 11, fost canal oficial israelian o serie de trei emisiuni despre Meir Cahana, un evreu american, care a intocmit o miscare de aparare a evreilor si dupa venirea sa in Israel a creat un partid de extrema dreapta, a carui ura impotriva locuitorilor arabi ai Israelului – transmisa prin intermediul vorbelor, dar si al faptelor sale si al celor care l-au sprijinit – iti face pielea gaina.
      Este aceeasi URA, pe care o emana oficialitatile din Hamas, Hizballah sau Iran. O ura viscerala, un sentiment pe care probabil il au si multi evrei fata de arabi, dar si mai multi arabi fata de evrei.
      Poate si unii crestini pastreaza inca aceasta ura impotriva evreilor in baza invinuirilor seculare initiate sustinute, dar mai ales exacerbate in decursul secolelor de de catre unii reprezentanti oficiali ai religiei crestine.

      Deconcertant, revoltator, te lasa fara cuvinte si poate chiar in anumite momente fara speranta.

      Incercand sa ma gandesc ca in Europa cel putin, ca si in statele de emigrare masiva (USA, Canada, Australia) aceasta ura probabil este atenuata, poate chiar redusa la nuclee minimale, imi spun de fiecare data daca nu este EDUCATIA, pornita din fasa, singurul “instrument” care va putea in viitor si pentru totdeauna, sa risipeasca acest sentiment din mintile si din sufletele semenilor nostri. de pretutindeni

      • Andrea Ghiţă commented on July 11, 2021 Reply

        Foarte trist. Naţionalismul este periculos şi atunci când e promovat de “ai noştri”.

  • BORIS MEHR commented on July 8, 2021 Reply

    DEȘI GREU DE COMBĂTUT, NIMENI NU TREBUIE SĂ ACCEPTE NICI AMICAL, NICI DUȘMĂNOS CUVÂNTUL JIDAN, CARE ARE ÎN SPATE UN TRECUT VIOLENT, UN HOLOCAUST.

  • Bacalu Cezar commented on July 8, 2021 Reply

    multi dobitoci din care unii sunt asa zisi intelectuali de prestigiu fac parte din proverbul lupul parul isi schimba dar nu si naravul .Am avut un coleg ( VARSTA 20 de ani ) care mi-a fost bun prieten pana sa intors din vacanta.Explicatia lui a fost : mi-a spus mama cine sunteti voi .

  • MEHR BORIS commented on April 26, 2021 Reply

    ÎMI PLACE PARAFRAZA LA HALAL DE MINE, SUNT ORFAN, A LUI ȘALOM ALEHEM

    • Haim (Carol) Haskal commented on July 12, 2021 Reply

      Ai reaparut! Mazal Tov Boris.Sti ceva despre famila Trebici preoti di Bucovina. Se pare ca erau sau sunt preoti antisemiti sau legionari etc. Sunt ruda departata cu ei. S’avem si noi falitii nostrki.

      • BORIS MEHR commented on July 12, 2021 Reply

        CRED CĂ CĂ V. TISMĂNEANU ÎI CUNOȘTEA PE TREBICI

  • Dorian Galbinski commented on April 14, 2021 Reply

    Mulțumesc pentru aprecieri și comentarii

  • Andrea Ghiţă commented on April 9, 2021 Reply

    Poate că în acelaşi context ne-am putea gândi şi la “măi ţgane!”, “Ce te ţigăneşti atâta?” şi altele pe care le zic foarte mulţi oameni cu naturaleţe, chiar dacă ele sunt jignitoare pentru etnia romă. Câţi dintre oamenii din preajma noastră, câţi dintre noi spun aceste cuvinte şi se jură că ei nu ofensează pe nimeni? Poate că nu vor să jignească direct, dar ofensează pentru că nu sunt atenţi la celălalt, nu au empatie faţă de minoritari.

    • MEHR BORIS commented on April 12, 2021 Reply

      right

  • Virgil Duncan commented on April 9, 2021 Reply

    Dl Galbinski ti-am vazut interviul de o ora de la lansarea cartii – viata foarte interesanta. Nu inteleg de ce nu a-ti explicat acestui om care probabil ca va simpatiza – de ce nu evreu simpatic (adica ceilalti sunt mizerabili) – de ce nu jidan simpatic si de ce nu “jidanas” – ultima e cea mai rea din doua sau trei motive. Eu cautam sa ii explic civilizat ce e nerespectuos in toate aceste exprimari.
    El probabil credea ca va face un compliment. Asta a fost greseala evreilor din Diaspora – o riposta in vorbe aducea cu ea represalii, dar in ziua de azi… cu atat mai mult cat a-ti fost in armata israeliana si dupa carte si interview sunteti un om combativ si convingator.

    • Veronica Rozenberg commented on April 9, 2021 Reply

      Ai dreptate Virgil, lasand dobitocii sa domneasca, ei nu se vor schimba niciodata, si mai ales, nu-si vor pune intrebarea esentiala: Poate am gresit?

      E importanta a crede in educatie, oamenii pot fi educati, e adevarat, de obicei se incepe de mai devreme.

      • Virgil Duncan commented on April 11, 2021 Reply

        Dorian si Veronica – este o diferenta intre cine iti spune “jidanas simpatic” si cine iti spune “jidan imputit”. Cu prima categorie se poate vorbi si poate convinge sa inteleaga pe ceilalti. Si daca ai reusit, atunci acea persoana poate vorbi si cu altii la fel ca el. In Romania de azi nu cred ca guvernul este antisemit, dar probabil face prea putin in privinta educatiei in scoli, unde probabil nu se combat ideile antisemite pe care copiii le aud acasa si pe strada. Poate un baabelist care traieste in Romania sa ne spuna ce se invata in scoli despre evrei si alte minoritati din Romania, in trecut si prezent.

      • Nicolae radu commented on April 12, 2021 Reply

        DOAMNA VERONICA? CINE SUNT DOBITOCII CARE DONEC ?

        • Veronica Rozenberg commented on April 12, 2021 Reply

          Este o referinta la plural la un termen care apare in articol, si folosindu-l , el nu are o tinta precisa..

          Citatul este mai jos:

          Nu mi-a venit să-mi cred urechilor! Reacția normală ar fi fost să-i răspund, cum m-am și gândit imediat: „iar tu ai rămas același dobitoc ca atunci”. Dar nu i-am spus nimic. Și vreți să știți de ce ? Pentru că nu ar fi avut niciun rost. El nu ar fi înțeles de ce îi răspund cu o insultă la „complimentul lui”, făcut cu bună credință. Compliment din categoria în care putem găsi și „ești așa de frumoasă de parcă nu ai fi evreică”, sau „dacă toți evreii ar fi ca tine” sau permutații similare.

          Este intr-adevar o forma poate neinspirata de referinta, la oamenii vizati in articol, fie ca este vorba de persoane lipsite de bun simt si respect fata de cei din jurul sau (exemplul pe care l-am dat eu insami cu cetateanul israelian, care m-a scuipat la intersectie), sau in aceeasi masura de persoanele care si-au pastrat idei preconcepute, acelea prin care s-a adresat “colegul autorului”, crezand ca expresia “jidanas simpatic” denota jovialitate si simpatie fata de interlocutor.

          Deci aceste persoane, sau altele cu caracteristiti asemanatoare, nu sunt putine, dar in speta e vorba de lipsa de bun simt sau desconsiderare fata de semenii care apartin altor etinii/religii (fie ca sunt ei evrei, romi, tatari sau aromani),

          Concluzia era practic ca educatia are un rol de a corecta comportamentul uman, mai ales atunci cand este aplicat de la o varsta tanara.

    • MEHR BORIS commented on April 9, 2021 Reply

      AZI APELATIVUL JIDAN ESTE JIGNITOR, DAR MAI SUNT OAMENI FĂRĂ CARTE CARE FOLOSESC CUVÂNTUL CREZÂND CĂ NU JIGNESC. ÎN TRECUT, ACEST CUVÂNT CA ȘI JIDOV CIRCULA FĂRĂ CONOTAȚIE NEGATIVĂ, VEZI ȘI LEGENDA JIDOVULUI URIAȘ, CONF. ANDREI OIȘTEANU – IMAGINEA EVREULUIÎN CULTURA ROMÂNĂ. ÎN LICEU UN COLEG ÎMI SPUNEA ȘMELȚ, L-AM BĂTUTDE DOUĂ ORI FĂRĂ REZULTAT. SE NUMEA BOLCAȘ ȘI ERA ANTISEMIT.

      • Haim Haskal commented on July 12, 2021 Reply

        DACA EU ERAM JIDAN ATUNCI EI ERAU STINCANI. NU este pejorativ!!

  • Veronica Rozenberg commented on April 8, 2021 Reply

    Citez”

    La insulte de acest gen un israelian se uită cu dispreț la persoana care le proferă, considerând-o de calitate inferioară și încetează de a mai avea de-a face cu ea. Dar insulta nu-l atinge. Israelianul nu mai este „jidovul rătăcitor”. Acesta a dispărut în 1948 odată cu înființarea statului Israel. De atunci, evreii din alte țări nu mai trebuie să tacă și să înghită cum au procedat de secole pentru că li se spunea permanent că sunt „tolerați”.

    Nu cred ca “dobitocul” dvs de coleg din Constanta este o persoana reprezentativa pentru Romania.
    Nu cred si nu pot crede.

    Este totusi un dobitoc, chiar daca nu ati spus cu ce se ocupa, ce profesie are si ce a facut in viata. Este un caz izolat, in acest moment.

    De ce spun asta?
    Pentru ca am fost in Romania ani de-a randul timp de 10 ani si am avut interactiuni cu zeci de oameni, chiar daca o parte erau in anumite pozitii administrative, oficiale, sau chiar oameni intalniti intamplator. Nu te intalnesti cu dobitoci din asta pe strada, iar cei care au inca si vor avea intotdeauna idei precoconcepute despre evrei , nu sunt alimentati numai de antisemitism, si mai ales evreii nu au fost intotdeauna oameni simpatici, toleranti si amabili, chiar in perioade in care nu avea de ce sa le fie teama (cel putin aparent).

    Cat priveste Israelul , eu ca romanca, dintre primele cuvinte auzite aici au fost doar insulte, la adresa romanilor, cunoscuti drept hoti, la adresa tutor altora, fiecare “natie” venita de undeva ca evreu, mai ales cei din tarile est-europene, aveau cate unul sau mai multe atribute pe care israelienii, obraznici totdeauna, mai obraznici decat cred multe alte natii de pe glob, stiau sa le lipeasca celor care nu vorbeau ebraica decat cu accent.
    Nu toate lipiturile erau dusmanoase, dar nici cele dusmanoase nu lipsesc. Ca sa nu mai vorbim ca am fost scuipata de un alt dobitoc, la o intersectie, prin geamul masinii, deoarce am avut indraznela sa-l depasesc (era o straduta relativ mica). Nu cred ca acest lucru (si nu e unica mizerie vazut de mine de cand sunt aici in Israel) a-r putea intampla in multe tari considerate civilizate (definiti dvs acest concept).

    Imi pare rau, exempu dvs nu cred ca este reprezentativ, chiar daca o persoana anormala i-a facut Maiei Morgenstern, acel mesaj detestabil, si cineva din presa, ca Ion Cristoiu, i-a mai gasit si explicatii.

    Oamenii nu apartin unei singur categorii !!

    • BORIS MEHR commented on July 8, 2021 Reply

      CRISTOIU ESTE UN URMAȘ TIPIC AL NAȚIONAL-COMUNISMUL LONGEVIV.

  • Tiberiu Ezri commented on April 8, 2021 Reply

    Sunt de acord cu autorul articolului ca ideile preconcepute si ignoranta duc pana la urma la ura, inclusiv rasism antisemitism.
    La intalnirea de 30 de ani de la absolvirea facultatii am dus cu noi la Timisoara la intalnire cate un mic cadou pentru fiecare fost coleg. Una dintre colege mi-a spus: “Dar voi nu obisnuiti sa dati cadouri”…

  • MEHR BORIS commented on April 8, 2021 Reply

    PERSONAL NU AM ACCEPTAT ÎN TĂCERE ADRESAREA CU JIDAN, IAR CEI CĂRORA LE-AM REPLICAT ȘI-AU CERUT SCUZE, DE OBICEI ACEȘTI PURTĂTORI AI VIRUSLUI ANTISEMIT SUNT NIȘTE LAȘI

    • Dorian Galbinski commented on April 8, 2021 Reply

      Scuze că au scăpat cu voce tare expresia sau că o gândesc și o au în vocabular?

      • MEHR BORIS commented on April 8, 2021 Reply

        DESIGUR, SCUZELE SUNT FORMALE, DAR ÎMI ESTE SUFICIENT

        • Haim Haskal commented on July 12, 2021 Reply

          CEL CARE A iNSULTAT-O PE MAIA MORGENSTERN NU ERA ANTISEMIT ASA VORBEA ALA BOUL “INTELECTUAL”

  • gabriel gurm commented on April 8, 2021 Reply

    Nu poti intelege niciodata ce simte un minoritar, pana tu insutzi nu esti minoritar…..
    GG

    • Veronica Rozenberg commented on April 8, 2021 Reply

      Acesta e un mare adevar !

  • Ivan Sipos commented on April 8, 2021 Reply

    Bravo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *