Jérôme Robert
Jérôme Robert este cel mai solicitat acordeonist francez din generația sa. A urcat pe scenă la 8 ani.La vârsta de 17 ani, după promovarea bacalaureatului, Jérôme a decis să înființeze a mică orchestra cu tatăl sau, care era cântăreț. Urmează succesul și calendarul cu programări se umple cu viteză. Azi, Jérôme își programează spectacolele cu 2 ani în avans și efectuează în medie 150 de baluri pe an. Eleganța lui Jérôme, clasa sa, simțul înnăscut al scenei, fără a uita discreția și modestia sa, îl fac principala vedetă a balului din Franța. Jérôme declară că a realizat 2500 de spectacole în ultimii 15 ani și speră că va continuă mult timp… Succesul balurilor lui Jérôme, a fost o reacție firească a vârstei a treia, la exclusivitatea discotecilor destinate numai celor foarte tineri!
Multe compoziții ale lui Jérôme au devenit celebre la balurile populare din Franța. Pentru cititorii Baabel recomand în primul rând melodia Adios Dolore care a depășit cu mult un million de vizualizări pe Youtube, Merci Merci, Tristana, dar și dansul “în linie” La Mariana. Recomand:
“Adios Dolorès”
“Jérôme ROBERT – Merci merci ! (Robert- Poyard- Dépret) – Valse”
***
Există actualmente în Franta şi alti interpreţi talentaţi ai genului, cum ar fi Dominique Moisan din repertoriul căruia recomand melodia Marjolaine:
“Marjolaine par l’ Orchestre Dominique Moisan”
Patrick Sébastien
Înainte de a trece la interpreții francezi “din import”, amintesc încă un cântăreț autohton:
Patrick Boutot (n.1953, Franța) unoscut sub numele Patrick Sébastien, producător de televiziune și radio, cântăreț, actor și scriitor. Ascultați-l la un program musical realizat cu ocazia anului nou 2012:
“COMMENT CA VA – Patrick Sebastien”
II- Vedetele muzicii franceze provenite din afara Frantei.
Frank Michael.
Franco Gabelli cunoscut sub numele său de scenă Frank Michael, este un cântăreț belgian de origine italiană (n. 1847, Parma, Italia). De la vârsta de trei ani locuiește în Belgia. Cariera de cântăreț a început din 1974. Popular în concerte “live”. A lansat milioane de albume în Franța și Belgia. În 2004 primit Ordinul Coroanei Belgiene. Va recomand cunoscută melodie:
“Frank Michael – Toutes les femmes sont belles – Paris 1999” sau preferabil tradus română:
“TOATE FEMEILE SUNT FRUMOASE”
Dalida
Yolanda Cristina Giggliotti (n.193d.1987), cunoscută sub numele Dalida, a fost o cântăreața și actriță franceză, născută în Egipt, de părinți italieni. Miss Egipt în 1954, cântăreață din 1956. A vândut 170 milioane de discuri în intreaga lume. A murit prin sinucidere în 1987.
Vizionați:
“Dalida – Love în Portofino – Paroles (Lyrics)”
Yves Montand.
Ivo Livi, cunoscut sub numele Yves Montand (n.1921, Italia-d.1991, Franța) a fost un actor și cântăreț italo-francez. Fiind evrei, familia a plecat în Franța din cauza regimului fascist din Italia. A început cariera de cântăreț în 1944, fiind descoperit de Edith Piaf. Melodiile sale despre Paris au devenit clasice, frecvent în sala Olimpia din Paris. Montant a jucat în filme americane. Nominalizat cu premiul Cezar în 1980. În 1951 s-a căsătorit cu Simone Signoret, căsătorie reușită, deși Monatand a avut afaceri mediatizate cu Marilyn Monroe.
Pentru cititorii Baabel, deși bănuiesc că sunt deja familiarizați cu melodiile lui Yves Montant, recamand numai câteva:
“Yves Montand – Un Gamin De Paris”
“Grand Boulevards”
Enrico Macias.
Gaston Ghrenassia (n. 1938), cunoscut sub numele Enrico Macias este un cântăreț, compozitor și muzician algerian-francez de origine evreiască. Gaston a început să cânte la vârsta de 15 ani,
În 1961, în Algeria situația a devenit de nesuportat pentru locuitorii evrei. Gaston a plecat în exil în Franța. De atunci nu i sa permis să se întoarcă în Algeria.
A apărut la televiziunea franceză cu success. În 1964, cantat la Paris Olympia. Un turneu de succes în Orientul Mijlociu. în anul următor a cântat în fața a 120.000 de oameni pe stadionul Dinamo din Moscova,
1968. A continuat să facă turnee în Statele Unite, unde a fost primit cu căldură de publicul francofon.
A fost două ori în Israel, în 1976 și 1978.Macias a fost interzis din țările arabe, în ciuda faptului că și-a păstrat popularitatea în rândul publicului arab și etnic din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. A fost invitat în Egipt de președintele egiptean Anwar El Sadat. În Egipt, a cântat în fața a 20.000 de oameni de la poalele piramidelor. După asasinarea lui Sadat, el a scris o melodie dedicată regretatului președinte
***
Pentru cititorii Baabel recomand clipurile:
“Enrico Macias – Juif Espagnol”
“Enrico Macias – Enfants de tous pays”
Charles Aznavour
Charles Aznavour, născut Shahnour Vaghinag Aznovourian (n.1924-d.2018, a fost un cântăreț francez armean, textor, actor și diplomat. Într-o carieră de 70 de ani a înregistrat 1200 de melodii și a scris să co-scris peste 1000 de melodii. Unul din cei mai populari cântăreți din Franța, Aznavour a vândut 200 de milioane de discuri în timpul vieții sale. A primit premiul Raoul Wallenberg pentru adăpostirea evreilor în în timpul celui de al doilea război mondial. După concertul din Osaka în 2018, a murit la vârstă de 94 de ani.
Pentru cititorii Baabel recomand:
“Charles Aznavour – “La Bohème”
“Charles Aznavour-Yesterday When I was Young (lyrics)”
Salvatore Adamo
Este un remumit cântăreț și compozitor, (n.1933, Sicilia), locuind în Belgia de la vârsta de 3 ani. Deține un titlu nobiliar belgian, similar titlului englez de Cavaler. Popular inițial în Europa și ulterior în toată lumea. Cântă îndeosebi în franceză. A vândut peste 100 milioane de albume și single-uri., devenind unul din cei mai succes muzicieni din lume. În anul 2011 a cântat la București.Pentru Baabel recomand:
“Salvatore Adamo – Vous permettez monsieur [1964]”
“Tombe la Neige – Adamo live Olympia Paris 2001 HQ (Subtitled)”
***
Un trio din import
Natasha, superba sfaradită din Maroc, dulcea canadiană Julie Zenati și cuceritorul spaniol Julio Iglesias cânta la Paris.. Prezentarea: omul televiziunii franceze Mihel Drucker, provenit dintr-o famile evreiască din România… Vizionați clipul:
“Julio Iglesias & Natasha St Pier, Julie Zenatti – Îl faut toujours un perdant”
Populari în Franța: David Hoston, Ray Price și Melanie.
Un capitol care sigur vă interesează, este și muzica country. Două din melodiile appreciate la Paris, au fost interpretate de David Hoston și respectiv de Ray Price, la care trebuie să adauug o premieră în muzică country: formația Oesch die Dritten, în care frumoasa Melanie poartă o pălărie melon…
Ascultați deci:
“David Houston – Almost Persuaded lyrics”
“Heartaches Heartaches by the Number – Ray Price Lyrics SingalongPal”
şi
“Oesch die Dritten “From a Jack to a King”
***
Amintiri.
A trecut multă vreme din acel an ’63 când ne-am căsătorit. Apăruse la Ploiești dansul Twist, inițial accesibil adolescenților. Noi, cei trecuți puțin de vârsta 20, nu îndrăzneam să abordăm mișcările mai puțin clasice ale dansului amintit. În același, fiind la Mamaia, în fiecare seară orchestra restaurantului aborda ultimul shlagar la modă: Let’s twist again. Perechile aflate pe ringul de dans, indiferent de vârstă, dansau cu brio, miscand brațele îndoite înainte și înapoi, lăsându-se alternativ pe vine și miscand posteriorul în dreapta și stânga în ritmul muzicii.
Îmi amintesc că personalul bucătăriei apăruse într-un colț, admirând neobișnuita coreografie a dansatorilor. Deși a trecut peste o jumătate de secol de atunci, melodia este încă actuală. Pentru citorii Baabel recomand interpretarea formației musicale a tânărului român Călin Geambașu (care în mod genetic, a moștenit talentul renumitului sau părinte Petre Geambașu):
“LET’S TWIST AGAIN – Călin Geambașu Band (concert privat)”
***
În încheiere, pentru bună dispoziție a cititoriilor, cu frunțile încă încrețite de epidemia Corona și rachetele din Gaza, recomand o melodie, în dulcea interpretare a unei cântărețe necunoscute:
“Bea, bea,nu te lăsa!”
Theodor Toivi
4 Comments
Muzica, mai mult decat acordeoanele au fost clipe de incursiune minunate si nostalgice intr-un trecut, din pacate foarte departat. Pe multi dintre cei citati nu-i cunosteam nominal, dar trebuie sa spun, ca unul dintre cantece imi evoca cateva momente din copilaria mea in strada Alexandru Sahia 27, colt cu Batistei, unde aceam un pickup si multe discuri, aparusera atunci si cele cu turatie 45. Pe unul dintre acestea il ascultam cu placere Marjolaine, mon vif amour….si pentru ca era un cantec pe care tatal meu il fredona.
Multumesc pentru evocarea tineretii…
Expresia maghiara s-ar traduce prin: Captivante, reconfortante! Multumesc pentru apreciere d-le doctor!
O plăcere să asculți melodiile postate. Nu știi să alegi. Mie îmi place cel mai mult Les Grands Boulevards cu Yves Montand ,mai ales că după culise se vede la un moment dat Simone Signoret , soția lui .Și Let’s twist again… de fapt toate. Mulțumim pentru puțină voie bună D-lui Theodor Toivi !
Muzica frumoasa care iti intra in ureche, asa cum spune expresia maghiara – “fulbemaszo”.
La ultimul concurs “Romanii au talent 2021” Tatal Dorinel si fiul Costel Cutiuta au demonstrat o adevarata virtuozitate cu acordeoanele.