Morţii nu sunt lăsaţi să doarmă în pace. Cimitirul evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat.

Odihnă veşnică! Dormi în pace! Requiescat în pace! Béke poraira! Rest in peace! Repose en paix! Ruht in Gott! – toate aceste inscripţii funerare au în comun verbul a se odihni. Dorinţa celor vii care i-au îngropat pe cei dragi este ca, la capătul unei vieţi frământate,  aceştia să-şi găsească, în sfârşit, liniştea, odihna, să-şi doarmă netulburaţi somnul de veci. Este o năzuinţă comună exprimată de oameni, indiferent de naţionalitate şi confesiune.

Cimitirul este un loc al reculegerii şi meditaţiei, iar când păşim  printre morminte trebuie s-o facem plini de respect şi de smerenie, cu gândul la cei care-şi dorm somnul de veci în liniştea ţintirimului, dar şi la noi, cei care în viitor ne vom întoarce în ţărână aşa cum ne este scris tuturor.

E trist şi revoltător că odihna veşnică a celor îngropaţi în cimitirele evreieşti din România este tulburată periodic de răufăcătorii care sparg, răstoarnă şi vandalizează pietrele tombale.

Doar în ultimii patru ani au avut loc vandalizări, distrugeri şi profanări de morminte în cimitirele evreieşti din: Bucureşti, Şoseaua Giurgiului, (aprilie 2017), Reghin (octombrie 2017), Huşi (aprilie 2019), Botoşani (iulie 2019) şi cel mai recent, la Ploieşti (în noaptea de 2/3 iunie 2021).

De fiecare dată Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a protestat, presa a semnalat, poliţia a investigat şi, de fiecare dată – ca un făcut – făptaşii au fost câţiva adolescenţi turbulenţi, cu vârsta cuprinsă între 9(!) – 16 ani, adeseori aflaţi sub influenţa alcoolului care (fiind minori) nu pot suferi rigorile legii (Art. 383, Codul Penal).

Nu am cunoştinţă să se fi făcut investigaţii mai amănunţite pentru a afla anturajul acestor tineri, cine i-a instigat la aceste acte de vandalism comise TOCMAI în cimitirele evreieşti. Nu am cunoştinţă să se fi luat măsuri pentru a preîntâmpina astfel de fapte revoltătoare. Nu am auzit ca şcoala sau biserica creştină să-şi fi ridicat glasul împotriva unor astfel de acte reprobabile (adolescenţii erau de obicei de vârstă şcolară) şi nici să se fi întreprins vreo acţiune educativă. Se pare că vandalizarea periodică a cimitirelor evreieşti din România este o… fatalitate care are loc (cel puţin) din doi în doi ani. Pentru că, nu-i aşa, minorii turbulenţi vandalizatori nu pot fi opriţi!

Aştept rezultatele cercetărilor de la Ploieşti. Să îndrăznesc să sper că de astă dată lucrurile vor fi diferite?

Andrea Ghiţă

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21732260-morminte-vandalizate-cimitirul-evreiesc-din-bucuresti-3-minori-cercetati-politie.htm

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/politistii-anunta-ca-au-gasit-profanatorii-cimitirului-evreiesc-din-husi-sunt-trei-adolescenti-1125951

https://jurnalul.ro/stiri/locale/mures-minorii-care-au-vandalizat-cimitirul-evreiesc-din-reghin-se-jucau-parkour-754986.html

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

18 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on June 7, 2021 Reply

    Potrivit comunicatului poliţiei din Ploieşti: făptaşii au fost cinci tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, cunoscuţi consumatori de alcool şi droguri. Poliţia precizează că Din cercetări, a rezultat faptul că acţiunea persoanelor bănuite nu are legătură cu acţiuni antisemite”.
    După logica poliţiei prahovene dacă vandalizezi un cimitir evreiesc nu eşti…antisemit!
    Sper ca de astă dată, având în vedere vârsta răufăcătorilor, aceştia să fie deferiţi justiţiei.

    Sursă: https://adevarul.ro/locale/ploiesti/au-fost-prinsigolanii-vandalizat-cimitirul-evreiesc-ploiesti-politia-nu-aufost-actiuni-antisemite-1_60be2dd45163ec4271daefae/index.html

    • MEHR BORIS commented on June 7, 2021 Reply

      CRED CĂ ESTE NECESARĂ AUDIEREA MINISTRLUI DE INTERNE ĂN PALAMENT, NU ESTE GREU, CONCLUZIA CELOR DE LA PLOIEȘTI ESTE ABSOLUT ABERANTĂ

  • theodor toivi commented on June 6, 2021 Reply

    Am aflat cu stupoare condamnabilul eveniment. Tatāl meu Avram Toivi (z.l) si sora lui Roza Herscovici (z.l.) se odihnesc in cimitirul din Ploiesti. Vreau sa aflu daca munumentele lor au fost vandalizate si in acest caz ce am de facut pentru repararea lor.

    Theodor Toivi

    • Veronica Rozenberg commented on June 6, 2021 Reply

      Cred ca cel mai indicat ar fi sa te adresezi la Comunitatea evreilor din Ploiesti. Uite ce am gasit pe Internet:
      Ploieşti

      preşedinte Adela Herdan

      Str. Basarabilor nr. 12, jud. Prahova

      fax 0244511932

      e-mail: comevr punct ploiesti arond gmail punct com

      tel 078789486, probabil +40787 89486 daca suni din Israel

      Am gasit aceste date la URL ul de mai jos:

      jewishfed punct ro slash index.php slash date-de-contact-comunitati

    • MEHR BORIS commented on June 7, 2021 Reply

      GĂSIȚI PE GOOGLE ADRESA COMUNITĂȚII EVREILOR DIN PLOIEȘTI

      • MEHR BORIS commented on June 7, 2021 Reply

        PUTEȚI CONTACTA FCER

  • iuliana socea commented on June 6, 2021 Reply

    Oare ecourile stârnite de revista Baabel printre cititorii ei pot fi suficiente , pot ajunge să stârnească valuri şi la alte nivele , pentru a fi oprite ( stârpite ) astfel de vandalisme ?

    • Andrea Ghiţă commented on June 6, 2021 Reply

      În niciun caz. Nici nu am astfel de “pretenţii”. Din păcate nu ştiu ce ar trebui făcut. De câte decenii de educaţie consecventă ar fi nevoie? NU ştiu, dar măcar ar trebui începută.

  • MEHR BORIS commented on June 6, 2021 Reply

    este nevoie de o intervenție directă a actualului președinte FCER și deputat SILVIU VEXLER, povestea cu minorii datează de mulți ani și este jalnică, neadevărată. Pietrele tombale nu pot fi mutate de copii sau de adolescenți.

  • Muresan Judit commented on June 6, 2021 Reply

    Revoltator, foarte trist si cat se poate de rusinos pentru Romania condusa de o coalitie care se considera liberala!!!!

  • Mirjam Bercovici commented on June 6, 2021 Reply

    Sunt profund indignată de nepăsarea cronică
    a autorităților..Cel puțin morții au dreptul la odihnă veșnică.
    Există un antisemitism nativ?Copiii care n-au cunoscut evrei pot fi antisemiți:?

    • Andrea Ghiţă commented on June 6, 2021 Reply

      Din păcate antisemitismul nu e nativ, el este moştenit de acasă, din remarcile părinţilor, ale prietenilor sau ale preotului. La fel se întmplă şi cu atitudinea faţă de romi sau faţă de…venetici. Se face foarte, foarte puţină educaţie pentru cunoaşterea celorlalţi.

  • Veronica Rozenberg commented on June 6, 2021 Reply

    Pentru ca autorii acestor vandalisme sa fie detectati si pedepsiti corespunzator, este nevoie ca FCER, cu sectia din Ploiesti, si politia relevanta sa colaboreze, pana ce vor gasi pe faptasi. Cat de active vor fi aceste organizatii si cat de eficiente sper ca se va vedea in curand.
    Oribil !

  • Eva Grosz commented on June 6, 2021 Reply

    Astfel de vandalisme au fost , sunt prezente și se vor repeta.. Ce e mai simplu decât să tulburi liniștea morților ? Drogați sau nedrogați intenția este clară. Sper pentru voi să nu se tulbure liniștea celor vii !
    E bine să se știe că antisemitismul, boala veșnică, poate lua proporții . Poate răbufni ca un vulcan. Acum mocnește.

  • Serena Adler commented on June 6, 2021 Reply

    Ce fel de influente si de unde vin ele? Cat antisemitism exista ca el sa rabufneasca in acte de vandalism extrem? De ce aceste manifestari josnice si provocatoare? Nimeni nu s-a preocupat sa mearga cu investigatiile pana la instigatorii directi si indirecti. Cu siguranta ca faptasii vorbesc fara prea multa insistenta. Care le este anturajul? De ce sunt atatia copii si tineri drogati?

    Uite intrebari la care societatea asteapta raspuns si cand spun asta nu ma gandesc la cele cateva (putine) mii de evrei, ci la majoritatea civilizata si cu bun simt a celorlalti cetateni.

  • George Farkas commented on June 6, 2021 Reply

    Pe când un vaccin contra teribilei epidemii cu adevārat mondiale ?

  • Tiberiu Georgescu commented on June 6, 2021 Reply

    Ticalosiile astea nu trebuiesc lasate asa;faptasii,chiar daca sunt minori;au parinti care pot fi trasi la raspundere..Politia,justitia nu trebuiesc lasate sa doarma;;tacerea,indiferenta la asa ceva sunt de netolerat.;altfel ele se vor vor mai repeta..

    • Tiberiu Ezri commented on June 6, 2021 Reply

      Mai rai decat necrofobii. Sunt pur si simplu humanofobi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *