Isaac Herzog – noul președinte al Statului Israel

Ca niciodată, mai multe evenimente politice importante s-au desfășurat în Israel într-o singură zi: 2 iunie. Paralel cu încercările de a se forma un  guvern al opoziției, au avut loc și alegeri prezidențiale. În consecință, Isaac Herzog, fiul fostului președinte al Israelului, Chaim Herzog, pășește pe urmele tatălui lui, fiind ales de Knesset cel de-al 11-lea președinte al statului. De menționat că în Israel președintele nu este ales prin vot direct, ci prin cel al deputaților din parlament. Chiar dacă este o funcție onorifică, este foarte important cine reprezintă statul.

De-alungul timpului, Isaac Herzog a fost lider al Partidului Muncii, liderul opoziției parlamentare, ministru și președintele Agenției Evreiești.  A câștigat alegerile din Knesset cu 87 de voturi din totalul de 120, nefiind necesare, ca în alte cazuri, mai multe tururi de scrutin. A fost cea mai mare victorie a unui candidat la președinție în istoria Israelului.

Miriam Peretz

Contracandidatul lui Herzog a fost Miriam Peretz, profesoară, laureată a Premiului Israel, care a obținut 27 de voturi. Dacă ar fi câștigat, Miriam Peretz, personalitate cunoscută pentru activitatea ei educațională și apelurile ei în favoarea păcii și înțelegerii, ar fi fost prima femeie președinte al Israelului.  Isaac Herzog va prelua președinția de la Reuven Rivlin, în data de 9 iulie a.c. 

Herzog le-a mulțumit tuturor deputaților care l-au votat și a declarat că va fi o onoare să-i servească pe israelieni. ”Voi fi președintele tuturor evreilor”, atât al celor din Israel, indiferent de afilierea lor politică dar și al celor din Diaspora. De asemenea a precizat că va colabora cu orice guvern sau premier.

Herzog a fost felicitat atât de actualul premier, Benjamin Netanyahu, cât și de Naftali Bennett, candidatul opoziției pentru funcția de prim-ministru. Președintele Reuven Rivlin l-a felcitat pe Herzog și i-a atras atenția asupra responsabilităților care decurg din funcția asumată. ”Dacă Knesset-ul este un loc pentru dezbateri și argumente, rezidența prezidențială este un loc de discursuri, parteneriat și statalitate”, i-a transmis Rivlin. ”Titlul de primul cetățean și sarcina de a păzi caracterul Statului Israel, mai ales astăzi, sunt răspunderi dificile, dar nu mă îndoiesc că veți îndeplini minunat aceste responsabiltăți”, a mai spus președintele.

Presa din Israel menționează că este pentru prima dată când se formează un fel de dinastie de președinți, întrucât Chaim Herzog, tatăl lui Isaac, a fost cel de-al șaselea președinte al Israelului.

Preşedintele Chaim Herzog

Ambii au fost juriști, au făcut parte din Partidul Muncii, s-au pronunțat pentru suveranitatea și securitatea statului, Isaac Herzog luptând în războaiele Israelului. Ca președinte al Agenției Evreiești, Isaac Herzog a călătorit mult în străinătate și a vizitat comunitățile evreiești din Diaspora, pe care de-altfel le-a cunoscut atunci când a servit ca ministru al Diasporei.

Familia Herzog are o istorie îndelungată de servicii publice. Bunicul său, patern după care a și fost numit, a fost primul șef-rabin așkenaz al Israelului.

Yitzhak Herzog şef rabinul aşkenaz al Israelului

După cel de-al Doilea Război Mondial, bunicul și unchiul lui, Yaakov Herzog, au plecat în Europa pentru a-i găsi pe copiii supraviețuitori ai Holocaustului, mulți dintre ei fiind ascunși în mânăstiri. Preoții și călugărițele nu au vrut să le predea copiii, afirmând că nu sunt evrei. Atunci rabinul Herzog s-a așezat în fața lor și a început să recite rugăciunea Șema. Copiii proveniți din familii de evrei ortodcși i-au răspuns spontan la rugăciune, dezvăluindu-și în acest fel adevărata identitate.

În lumina celor amintite, într-un comentariu din The Jerusalem Post se arată că “nu este de mirare că unul dintre nepoții lui, care îi poartă și numele, a decis ca în ajunul alegerilor din Knesset să se ducă la Zidul Plângerii și să se roage pentru victorie”.

Eva Galambos

.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Mariana Lustig Weiss commented on June 5, 2021 Reply

    Dacă textele (articolul și comentariile) se referă la cuvântarea lui I. Herzog după ce s-a anunțat rezultatul alegerii Președintelui, cred că s-au strecurat câteva inexactități :
    Herzog a spus că intenționează să fie “președintele tuturor.” (Și nu al tuturor evreilor).
    Când a spus că nu va renunța la “nici o piatră” nu s-a referit la teritoriu ci, metaforic, la mozaicul care este societatea israeliană: în acest mozaic nu ar renunța la nici o piatră din cele care îl alcătuiesc.

    • Eva Grosz commented on June 5, 2021 Reply

      Așa este.

  • Veronica Rozenberg commented on June 4, 2021 Reply

    Marina si Virgil:

    Oricat d ceremoniala ar fi functia de presedinte, o persoana ca Miriam Perez, nu avea ce sa faca in acest loc, pentru ca ceremonial, nu inseamna ca se imbraca elegant (apropos, chiar infatisarea sa la ceremonia de alegere lasa de dorit, desi poate ca a fost sfatuita – dar nu suficient de reprezentativ petnru o asemenea ocazie – insa tot ce a rostit, sunt lucruri care tin de suflet si aceasta comportare poate fi potrivita unul psiholog, paote chiar unul social, dar in nici un caz unui presedinte al unei tari atat de complicate ca Israelul.
    SI mai mult decat atat, un presedinte bun, carismatic si inteligent (vorbesc de inteligenta si nu de siretenie, sau de calitati diferite asemanatoare pe care le-a detinut cu prisosinta Bibi N,) sunt conditii sine qua non ca sa lasi impresia unei personalitati (asa cum desigur a fort Itzhak Navon si Shimon Peres, dar nu a fost Moshe Katzav , fie-i tarana usoar ca probabil a parait aceasta lume de curand), dar si sa iei atitudini impaciuitoare in situatii de conflict, sa intelegi politica, chiar daca nu esti direct implicat si sa stii pe ce parte a drumului sa conduci, atunci cand te afli intr-una sau alta din “lumile” care vin in contact cu Israelul.

    Presedintia nu este o mama buna, ci este un functionar superior, care are ceva de spus nu numai in domeniul sufletului.

    Din pacate, ma indoiesc ca Hertzog va fi un astfel de presedinte.

    • Virgil Duncan commented on June 4, 2021 Reply

      Veronica: principala calitate a unui presedinte ceremonial ca cel al Israelului este cultura generala si sa fie carismatic – sa poata sa intretina o conversatie in cit mai multe limbi straine si in special in engleza.
      Israelul are nevoie in aceste zile de un presedinte care intelege cultura si limba vecinilor din regiune. Herzog cred ca a fost ales ca o compensatie dupa Rivlin care a fost in Likud.
      A si facut o gafa cand a spus ca el este presedintele tuturor evreilor din lume – asta da apa la moara antisemitilor care acuza evreii din Diaspora ca nu sunt loiali fata de tara unde traiesc.

  • Marina Zaharopol commented on June 4, 2021 Reply

    În cei şapte ani pe care i-am petrecut în Israel. preşedintele Israelului era Yitzhak Navon. El era extrem de popular în toate straturile sociale, foarte activ în educaţie şi pe alte fronturi sociale şi bine cunoscut de evreii din Diaspora. Avea şi multă experienţă datorită funcţiilor importante pe care le deţinuse anterior.

    Deoarece preşedenţia israeliană este, în mare măsură, o funcţie de natură ceremonială, nu ţin minte să se fi pus problema inteligenţii lui. E posibil ca el să fi fost extrem de inteligent, dar calităţile lui care erau subliniate în presă erau: ce sfătos e omul; de ce talent fantastic de povestitor da dovadă şi ce bine reprezintă el Israelul! Astea sunt cerinţe total diferite de cele pentru a deţine o funcţie politică.

    • Eva Grosz commented on June 4, 2021 Reply

      Yitzhak Navon ! E pentru mine un exemplu deosebit de potrivit pentru președinția Israelului. Un om deosebit, cu o cultură vastă , care vorbea limba arabă…în afară de multe alte limbi…un gentleman ! Și ultimul președinte Reuven Rivlin a fost demn de admirat.

  • Virgil Duncan commented on June 4, 2021 Reply

    Presedintele Israelului este o functie 99% ceremoniala. Functia cea mai importanta este sa numeasca un rosh memshalah bazat pe rezultatele ultimelor alegeri. Daca dupa o saptamina persoana respectiva nu poate forma guvernul atunci urmatorului i se da o alta sansa, etc. Buji a fost ales probabil ca engleza lui este mai buna decit a Dnei Miriam Peretz, dar intre noi fie vorba Dna Peretz este o reprezentanta mult mai de valoare a poporului israelian. Si inca ceva: deputatii arabi din Knesset s-au abtinut de la vot? Ce inseamna asta? Cineva poate sa explice?

  • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2021 Reply

    Cu parere de rau, nu cred ca dna Miriam Peretz, ai carei fii au fost sacrificati in razboaie ar fi fost o persoana potrivita pentru o functie cu caracter reprezentativ in statul Israel, o persoana care sa aiba o anumita prestanta politica si in lumea cea mare, dumneaei este o femeie cumsecade, o patrioata si probabil un om bun
    Acestea sunt calitati remarcabile, dar nu au nici in clin nici in maneca cu cele pe care un presedinte al Israelului ar trebui sa le aiba.
    Ganditi-va doar la discutiile politice cu reprezentati ai diferitelor partide, in urma carora ar fi trebuit sa dea cuiva oportunitatea de a forma un guvern. Nu era omul potrivit si e destul de absurd, din punctul meu de vedere ca a ajuns sa fie candidata la presedentie.

    Personal, Itzhak Herzog nu mi- a facut niciodata impresia unui om cu o inteligenta deosebita, ca sa folosesc un eufemism, Israelul este lipsit in momentul de fata de PERSONALITATI, politice, aceasta fiind una dintre problemele fundamentale in neputinta de a forma un guvern. Nu cred ca e vorba de NEPOTISM, pur si simplu nu cred, chiar daca nu pot aduce dovezi scrise in acest sens.

    • Eva Grosz commented on June 3, 2021 Reply

      Sunt de acord cu tine .Mai ales sunt convinsă de Herzog că are experiență în legătura Israelului cu diaspora , fiind o vreme șeful Agenției -[Sochnut ] evreiești din Israel , legătură neglijată complect în ultimul deceniu . Un lucru nu înțeleg: cum măsori inteligența unui om ?

      • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2021 Reply

        Un lucru bun, ca suntem de acord.:-)

        Cred ca o “masor” in general dupa vorbe, atunci cand le ascult sau citesc si uneori si dupa fapte, daca am posibiitatea sa le cunosc in contextul in care s-au desfasurat.

  • theodor toivi commented on June 3, 2021 Reply

    Voi fi președintele tuturor evreilor”, atât al celor din Israel incorect,
    corect:
    Voi fi președintele cetatenilor din Israel.

    • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2021 Reply

      Un lucru bun, ca suntem de acord.:-)

      Cred ca o “masor” in general dupa vorbe, atunci cand le ascult sau citesc si uneori si dupa fapte, daca am posibiitatea sa le cunosc in contextul in care s-au desfasurat.

    • Veronica Rozenberg commented on June 3, 2021 Reply

      comentariul la cee spuse de Theodor este urmatorul:

      Vorba goala, in general, dar si in particular, daca nu gresesc, ca as fi auzit ca a spus, ca nu va renunta la nici o piatra din teritoriul (care oare?) al Israelului.

  • Julian Satran commented on June 3, 2021 Reply

    Articol interesant – dar pare a fi scris despre o alta tara decat cea in care traiesc. Guvernul, pe care autoarea il numeste al opozitiei, este/va fi – primul guvern al Knesetului recent ales si daca va fi ales defini toate partitedele care nu il suporta ca opozitie, iar guvernul “current in functie” este un guvern de tranzitie (condus de Netaniahu). Coalitia aleasa defineste cine este la putere si cine face parte din opozitie.
    Candidata alterrnativa la presidentie este foarte cunoscuta in Israel nu (numai) pentru pozitia in invatzamant ci pentru ca a pierdut doi (dintre cei patru) fii in rizboaiele Israelului si a fost foarte activa in suportul veteranilor si soldatatilor activi. Este o persoana foarte iubita dar nu a fost aleasa din cauza lipsei de experieta in legaturile cu lumea politica internationala. Trebuie spus ca partidul lui Netaniahu a avut presedinti din randurile lui in trecut care nu a facut cinste pozitiei si/sau care nu agreau multe din actiunile lui Netaniahu. Asta explica dece nu au promovat nici unul din candidati.

  • eva galambos commented on June 3, 2021 Reply

    Raspuns lui Tibi Ezri. Am văzut că un sondaj făcut în rândul israelienilor ar fi dat căștigător pe Miriam Peretz dacă se organizau alegeri directe. Herzog a fost agreat de deputați care au ținut cont de prestigiul lui în străinătate, calitățile lui diplomatice și…familia. Mai există nepotism și în Israel.

  • Tiberiu Ezri commented on June 3, 2021 Reply

    Eu eram pentru alegerea D-nei Miriam Peretz fiindca Dl. Herzog mi s-a parut un oportunist, care a contribuit la decaderea Partidului Muncii, un epigon al tatalui sau, mult respectatul si apreciatul presedinte al Israelului Haim Herzog. O parere subiectiva si nedocumentata!

    • Tiberiu Ezri commented on June 3, 2021 Reply

      Asa este. De aia si Sarale spera ca Yairke il va mosteni pe Bibus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *