Am citit câteva cărți și articole recente despre istoria evreilor din Ploiești. Le-am studiat cu atenție, dat fiind că Ploiești este locul unde m-am născut și am trăit aproape 40 de ani. Am apreciat volumul scris de d-na Laura Cristina Geală Istoricul comunității evreiești din Ploiești , apărut la Editura Hasefer, precum şi articolul d-nei Dana Mihai: “Comunitatea evreiască din Ploieşti, o istorie de peste trei secole”.
Un singur lucru m-a frapat: istoria evreilor din Ploiești se oprea fără excepție la 23 august 1944. Nimic despre viața și activitatea unor oameni care au contribuit la dezvoltarea acestui oraș în perioada care urmat celui de al Doilea Război Mondial.
După încetarea războiului, aproximativ 3000 de evrei au revenit în Ploiești. Numărul lor a scăzut la 2000 de suflete în anul 1950.
Intrigat de faptul că personalitățile evreiești de după 23 august ’44 nu au fost menționate în cartea d-nei Laura Cristina Geală și nici în articolul comunității evreilor din Ploiești, publicat pe internet, am cerut explicații atât autoarei cât și d-lui Iuftaru, pe atunci șeful comunității.
Domnia sa mi-a spus că nu există date în acest sens. Le-am propus să ceară date Securității care a monitorizat, cu siguranţă, persoanele amintite. Răspunsul a fost de asemenea negativ: „Nu avem acces la dosarele Securității”.
Motivele amintite mai sus m-au determinat să redactez din memorie prezentul articol, în amintirea unor persoane care au trecut într-o lume mai bună sau au ajuns la o vârstă înaintată, în România sau pe diverse meridiane ale lumii Oameni care au contribuit la dezvoltarea socială și economică a orașului Ploiești si a județului Prahova, în perioada istorică care a urmat celui de al Doilea Război Mondial
Pentru numele persoanelor menționate mai am folosit exclusiv amintirile mele, mai puțin câteva nume extrase din articolul inginerului Mircea Gociman de pe net, în care caz am menționat sursa (sursa go)
***
Lideri de comunitate şi conducători de întreprinderi și instituții:
– Rabinul șef Dr.Menahem Șafran. Predici emoționante, cu ocazia sărbătorilor, la Templul Coral. A organizat un curs de religie și istoria evreilor pentru elevii evrei din liceele orașului.
– Dr. Vaisman, medic șef al orașului.
– Dr. Goldstein, medic șef al orașului.
– Dr. Cernes, directorul Spitalului TBC Ploiești.
– Calman Brucăr (z.l.), Director la Fabrica Dorobanțul. A realizat stofe de înaltă calitate pentru export, cu emblema “Made în England”, emblemă aprobată de oficialitățile din UK.
– Wasserman, Director Centrul de Librării și Difuzarea Cărții.
– Adrian Brucăr (z.l.), Inginer Șef Textila Ploiești. A realizat țesături din in, de înaltă calitate, pentru export.
Universitari ai Institutului de Petrol și Gaze, Ploiești:
– Moise Cuciuc, profesor de matematică. În anul 1953, lucrând în Ministerul Petrolului, prof. Cuciuc mi-a facilitat “repartizarea la facultate”, de la care fusesem exclus în mod arbitrar.
– Iacob Hirsh, conferenţiar, coautorul unui cărți de referință de Utilaj Petrolifer.
– Theodor Toivi, conferenţiar
Medici specialiști:
– Dr. Herişanu, medic radiolog. După înscrierea pentru emigrare, fiul său a fost exmatriculat din facultatea de medicină. Terminandu-și studiile în Israel, a devenit un neurolog celebru.
– Dr. Karl Spotheim, medic radiolog (sursă go.).
– Dr. Izi Gutman, medic radiolog
– Dr. Cernes (soț și soție) medici pneumologi.
– Dr. Brezis medic pediatru
– Dr. Poldi Emanuel, medic sportiv (sursă go).
– Dr. Segala, specialist în boli venerice (sursă go.).
– Dr. Vaisler, medic pediatru.
– Dr. Alexandru (Nuki) Vaisler. Reputat internist și gastroenterolog, prieten. Atât eu, cât și soția mea, am fost pacienții săi.
– Dr. Rubin, medic stomatolog, prieten. Exmatriculat din Liceul Militar pe motive etnice!
– Dr. Marga Sternberg, medic stomatolog.
– Dr. Ionel (Nelu) Greenberg, medic stomatolog, prieten.
– Dr. Calman Sternberg, medic stomatolog.
– Dr. Moni Kaufman Șerbănescu, medic stomatolog.
Medici generaliști:
– Dr. Seines, medic policlinică Ploiest. Mi-a tratat bolile copilăriei (pojar,vărsat de vânt…). Printre primii medici care au introdus tratamentul cu penicilină în oraș.
– Dr. Fici Rosenberg (z.l.), medic policlinică Ploiești, prieten.
– Dr.Henrieta (Reta) Samovici, medic la Bucov, prieten și confident. Inițial a fost medic în Delta Dunării.
– Dr. Sanda Toivi (z.l.), soția mea, medic șef Policlinică Ploiești Nord. Medic de gardă la Spitalul Județean. Inițial a fost medic în localitățile prahovene Ciorani și Baba Ana.
– Dr. Zina Greenberg, cumnată, medic Azuga.
– Dr. Doriana Klein (z.l.), medic policlinică Ploiești, prietenă.
Biologi:
– Pusi Oberweger, analize medicale.
– Aurelia Ranzer Wolf, analize medicale, prieteni.
Personalități artistice.
– Zephi Alşec, actor apreciat de teatru și film.
– Edmond Deda, compozitor.
– Elly Roman, compozitor.
– Lory Wallfisch, pianistă (USA) (sursă go.).
– Tania Lovinescu, scriitoare
Sportivi:
– Peretz, renumit jucător al echipei de fotbal Petrolul Ploiești.
– Ivette Emanuel și Manole Leibovici (sursă go.), jucători de tenis de masă
Ingineri:
– Sergiu Adlersberg (z.l.) Institutul de Proiectări și Cercetări Electrotehnice București. A promovat pe primul loc (cu media 9.50) bacalaureatul la liceul I.L.Caragiale. Tânăr inginer, Sergiu m-a pregătit la matematică, pentru examenul de admitere în facultate. A mărturisit mamei: Băiatul asta nu va deveni niciodată inginer! Din fericire, aprecierea respectivă s-a dovedit a fi eronată…
– Oberverger, mecanic-şef la Departamentul Rafinăriilor. Deși am promovat examenul de stat în automatizare cu nota 10, mi-a refuzat angajarea în acest domeniu. Am rămas cu repartiția existentă la Uzina la 1 Mai, repartiție care pe termen lung, s-a dovedit a fi benefică…
– Theodor Toivi Proiectant Șef, Uzina 1 Mai. Inventator, specialist în Instalații de Prevenire a Erupțiilor și Comenzi Hidraulice. Ordinul Muncii III. Obiectul unei emisiuni TV Prim Plan.
– Morel Wolf, geolog.
– Carol User, specialist metalurg, Uzina 1 Mai, prieten.
– Marian Shwartz (z.l), eminent specialist în sape de foraj, Uzina 1 Mai, prieten.
– Puiu Rosenberg, proiectant Uzina 1 Mai, prieten. Talentat interpret la orgă electronică.
– Dan Roșu, inginer mecanic Rafinăria Nr.1 Ploiești, prieten.
– Blimonel (Moni) Greenberg, cumnat. A condus construcția marilor hoteluri din Sinaia.
– Wasserman, inginer șef Rafinăria Brazi sau Bloc Ulei (fosta Româno-Americană) (sursă go.).
– Virgil Slev, IPCUP Ploiești și șef la Schela Automatizată Boldești (sursă go.).
– Adriana Ranzer (z.l.), electronistă, prieten (s-a mutat la Iași).
– Teumin, agronom.
– Jean Michel Herdan, chimist, director cercetare la ICERB
– Simovici, specialist high- tech.
– Dodu Rosman, constructor.
– Adrian Klein, creator de noi detergenți, prieten.
– Aronovici, viticultor, specialist in vinificație
– Adam Strul, fizician
– Marga Forshmit Froim, matematician, prieteni.
Tehnicieni:
– Marius (Miki) Adlersberg, mecanica si foto, prieteni
– Dolfi Theumin, electrotehnica, prieteni.
Profesori de liceu:
– Maier Korner, profesor de fizică la liceul I.L.Caragiale. Se spune că în tinerețe ar fi colaborat cu Albert Einstein (sursă go.)
– Mirel Vermond (z.l), profesor de limba rusă și franceză. Erudit în muzică și literatură, prieten.
– Gitta și George Ruchwald (z.l.) profesori de limba franceză și rusă, prieteni și confidenţi.
– Frida Lupu, profesoara de limba rusa.
Economiști şi jurişti:
– Ali Samovici (z.l) Șef Serviciu Financiar, Fabrica Dorobanțul Ploiești, prieten și confident.
– Golda Toivi (z.l), mama mea, Șef Serviciu Financiar, Centrul de Librării și Difuzarea Cărții. Arestată și anchetată în mod abuziv de Securitate, după pensionare, pentru o vină imaginară. Eliberată la intervenția drastică a directorului uzinei 1 Mai, ing. Dumitru Nistor.
– Avram Toivi, (z.l.), tatăl meu, contabil Întreprinderea de Panificație. A fost sergent în Armata Română care în Primul Război Mondial a eliberat Transilvania. Decorat cu Crucea de Fier. În anii ’40 a fost internat în lagărul de la Teiuș și a prestat “muncă obligatorie” la RIMB Brașov.
Wili Forshmit, avocat, şeful baroului.
Nota: Textul de mai sus poate conține erori sau omisiuni. Sunt recunoscător pentru orice semnalare.
Theodor Toivi
9 Comments
Sunt uimita de aceasta detaliata Data Base pe care o purtati la dvs, ma duce chiar cu gandul si la lucruri nu tocmai simpatice, dar BRAVO, pentru elaborarea unei asemenea liste de personalitati ploiestene !!
Ce intelegeti prin “lucruri nu tocmai simpatice”?
Inteleg ca exista o “autoritate” in tara noastra de bastina, dar care practic exita in toate tarile “civilizate” care detinea detalii nenumarate despre aproape orice cetatean.
Chiar am ajuns sa ma etichetati asa? Este numai memoria doamna Veronica!
Eu nu va etichetez in nici un fel, dar mi se pare cel putin straniu ca sa evocati o lista a zeci de oameni cu multe detalii personale, pe care ma intreb,
daca cei in cauza v-au dat binecuvantarea de a o face.
🙁 🙁
O buna parte din cei mentionati erau trecuti deja intr-o lume mai buna…
Majoritatea erau rude, prieteni sau extrase din memoriile lui Gociman…
Ideea unei astfel de liste e lăudabilă, însă lista de faţă poate fi considerată doar ca o schiţă. Cred că lista se cere corectată şi completată. Ar fi bine-venită completarea prenumelor acolo unde ele lipsesc, verificarea ortografiei numelor de familie şi adăugarea unor date relevante pentru fiecare persoană cuprinsă în listă. Ar fi bine-venite completările cu alte persoane (omise) şi cred că ar trebui să se renunţe la observaţiile subiective şi nerelevante pentru o listă generală. În final, cred că o listă de acest tip ar fi mai uşor de urmărit dacă ar fi în ordine alfabetică. Sper ca articolul să fie citit de cât mai mulţi ploieşteni care ar ăutea ajuta la completările necesare.
Stimata Andrea, alaturat cateva exemple de completari, potrivit recamandatiei dvs.:
* Calman Brucăr (z.l.), Director la Fabrica Dorobantul. A realizat stofe de înalta calitate pentru export, cu emblema “Made în England”, emblemă aprobată oficial de oficialitățile din UK. A fost elev la Yesiva din Buhusi. Veteran al industriei textile din Romania. Initial maistru la Buhusi, director la Bacau si la Serg Brasov. Isi doarme somnul de veci la Haifa.
* Ing. Adrian Brucăr (z.l.), Inginer Șef Textila Ploiești. A realizat țesături din in, de înalta calitate, pentru export.Initial a lucrat la Craiova. Isi doarme somnul de veci la Ploiesti, unde traiesc sotia si ficele sale.
* Dr. Ionel (Nelu) Greenberg, medic stomatolog, prieten. In Ploiesti a lucrat si ca technician dentar. A studiat medicina dentara la Iasi. S-a mutat la Roman. Actualmente traieste la Montreal in Canada.
. * Dr. Fici Rosenberg (z.l.), medic policlinică Ploiești, prieten.Initial a lucrat langa Piatra Neamt, Canta frumos in limba idish. A lucrat in Kiryat Yam, langa Haifa. Am participat cu bucurie la nunta sa in Ploiesti si cu tristate la inmormantarea ei in Natania.
* Dr.Henrieta (Reta) Samovici, medic la Bucov, prieten și confident. Inițial a fost medic în Delta Dunării. Am cunoscut-o in scoala primara, cand s-a repatriate din Moghilev, Transnistria. A studiat la Cluj. Locuieste in orasul israelian Bat Yam, unde a profesat medicina. Fica sa este profesor dr. stomatolog. Nepotul studiaza medicina la Bucuresti.
* Ing.Sergiu Adlersberg (z.l.) Institutul de Proiectări și Cercetări Electrotehnice București. A promovat pe primul loc (cu media 9.50) bacalaureatul la liceul I.L.Caragiale. Tânăr inginer, Sergiu m-a pregătit la matematică, pentru examenul de admitere în facultate. A mărturisit mamei: Băiatul asta nu va deveni nici odată inginer! Din fericire, aprecierea respectivă s-a dovedit a fi eronata Isi doarme somnul de veci la cimititirul evreiesc din Bucuresti. Vaduva si fiul lui traiesc in Israel.
* Ing.Carol User, specialist metalurg, Uzina 1 Mai, prieten. Stabilit in Statele Unite.
* Ing.Shwartz Marian (z.l), eminent specialist în sape de foraj, Uzina 1 Mai, prieten. In Israel a lucrat intr-o functie importanta la Industria Aeronautica.
*Marius (Miki) Adlersberg, mecanica si foto, prieteni. Halterofil, a vea o muschiulatura iesita din comun. Tatal sau a fost farmacist Se odihneste la cimitirul din Ploiesti.
.*Dolfi Theumin, electrotehnica, prieteni. Coleg la scoala medie. Familie de evrei spanioli. Parintii aveau un magazine de instrumente musicale. In Israel a avut probleme la locul de munca.
.* Gitta și George Ruchwald (z.l.) profesori de limba franceză și rusă,prieteni și confidenti. George, nascut in Oradea cu limba materna maghiara. In Israel a lucrat la Banca Poalim. Gitta, din familia marelui Rabin din Buhusi. In Israel a crat la Histadrut, sindicatele din Tel Aviv.
* Ali Samovici (z.l) Șef Serviciu Financiar, Fabrica Dorobanțul Ploiești, prieten și confident. A castigat un concurs de dans de Revelion la o cabana din Bucegi. In Ploiesti am definit impreunaOrganigrama Emigrarii. In Israel m-a sfatuit in mod eronat sa nu cumpar casa intr-o perioada inflationista cand se obtineau imprumuturi neconexate la index. Ulterior, conditiile s-au schimbat si pentru apartamentul de pe Carmel am platit rate pana la pensionare. A lucrat la Histadrut. Pensionat prematur datorita unei dispute cu Haim Ramon, directorul Histadrutului in perioada amintita.