Nori deasupra Țării Sfinte.

Scandalul Pegasus

Întreaga mass media israeliană, îndeosebi posturile de radio, sunt intrigate de spionajul telefoanelor celulare ale personalităților, de către poliția Țării Sfinte. Numeroșii politicieni și avocați intervievați explică că o asemenea acțiune se poate efectua numai cu acordul justiției, în caz contrar “spionii” telefoanelor și al computerelor noastre riscă o pedeapsă de cinci ani închisoare. Opiniile celor intervievați sunt contradictorii, acuzând poliția, justiția sau politicienii, dar evitând să concluzioneze ceva în mod precis. Despre ce este vorba?

NSO Group Technologies este o firmă de tehnologie israeliană cunoscută în principal pentru programul său de spionaj Pegasus, capabil să supravegheze la distanță smartphone-urile sau computerele. Firma, cu sediul la Herzlia, avea în anul 2017 aproape 500 de salariați. NSO se ocupă numai cu clienții guvernamentali și susține că oferă guvernelor autorizate o tehnologie care le ajută să combată terorismul și criminalitatea. Programele de spionaj Pegasus sunt clasificate de către Israel ca o armă și orice export al tehnologiei trebuie să fie aprobat de guvern.

Potrivit mai multor rapoarte, programele de spionaj ale Grupului NSO au fost folosite în diferite țări pentru a supraveghea activiști pentru drepturile omului și jurnalişti, iar în Israel au servit la supravegherea fără mandat a cetățenilor de către poliție. Cu tehnologia Pegasus au fost spionați de poliție oficialități, politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști. Un nou raport a adăugat pe lista presupuselor ținte ale poliției o mulțime de oameni de afaceri, lideri și politicieni, inclusiv cei implicați în procesul Netanyahu.

Opinia publică și mulți politicieni solicită o anchetă de stat în afacerea Pegasus.

Săptămâna trecută, procurorul general a numit o echipă care să investigheze acuzațiile de interceptare telefonică, acuzații făcute împotriva poliției. Foarte mulți sunt sceptici însă privind rezultatele echipei de investigație… 

Scumpiri din diverse motive.

Coaliția guvernamentală condusă de Naftali Bennett și Yair Lapid este confruntată cu creșterea exagerată prețurilor la alimente, energie electrică, îmbrăcăminte, locuințe și mai ales combustibili. Guvernul încearcă să justifice inflația prin creșterea prețurilor materiilor prime pe piața externă, creșterea prețurilor la cărbunii folosiți în obținerea energiei electrice și îndeosebi prin activitatea necorespunzătoare a porturilor.

Comentatorii sunt intrigați de faptul că în Europa și USA prețurile articolelor de mai sus sunt mult mai mici ca cele practicate în Israel. Compania de electricitate este acuzată că folosește cărbuni din import (din Columbia!) în locul gazului autohton, mult mai ieftin. Justificarea: “obligații contractuale“(!?). Potrivit economiștilor, creșterea prețului la benzină este proporțional mai mare decât majorarea prețului petrolului pe piața mondială. Agricultorii dau vina pe creșterea prețului la apă și combustibili. Asociația industriașilor și marile lanțuri de magazine acuză întârzierea termenelor de livrare la import prin staționarea exagerată a navelor în porturile israeliene. În toate activitățile, vinovat de inflație pare a fi statul, mai precis guvernul și impozitele acestuia.

Dintre toate justificările enumerate mai sus, motivația staționării exagerate a navelor în port o înțeleg cel mai bine. Din cauza poziției geografice a țării, aproape tot comerțul internațional al Israelului este realizat prin rute maritime. Cele trei mari porturi maritime internaționale ale Israelului sunt Haifa, Ashdod și Eilat, iar portul Haifa este cel mai mare și mai aglomerat din țară. El funcționează tot anul și deservește atât navele de pasageri, cât și navele de marfă. Anual trec prin acest port peste 22 de milioane de tone de mărfuri.

Locuința mea, situată pe muntele Carmel, nu departe de Universitate, îmi oferă o vedere largă a portului și a navelor ancorate în golful Haifa. Dacă în anii trecuți eram în indignat că circa 18 nave așteptau să fie descărcate în port, în prezent numărul lor ajunge la peste 30! Sindicatul lucrătorilor din acest port și nu numai, s-a opus cu îndârjire privatizării acestuia sau construcției unui port suplimentar al statului, menit să descongestioneze activitatea portuară. Au făcut adeseori greve, cauzând prejudicii economiei naționale. Trebuie menționat că salariile personalului portului sunt mult mai mari decât ale medicilor sau inginerilor!

În sfârșit s-a ajuns la un compromis. A fost inaugurat oficial un nou terminal portuar în Golful Haifa, primul dintre cele două terminale private construite recent. Sperăm că astfel se vor reduce costurile de import și vor rezulta diverse alte avantaje pentru economia israeliană, precum accelerarea comerțului și scăderea prețurilor.

Terminalul, operat de o firmă de stat din China, va a manipula nave mari, cu aproximativ 18.000 de containere. Grupul internațional Shanghai (SIPG) a câștigat dreptul de a opera instalația de transport maritim timp de 25 de ani, un aranjament care a stârnit controverse în Israel și în străinătate. Apropierea proiectului de submarinele israeliene a stârnit îngrijorări de securitate, mai ales că nici cabinetul, nici Consiliul de Securitate Națională nu au avut vreo contribuție cu privire la înțelegere. (Mă întreb și eu cum a fost posibil?). Proiectul a stârnit și indignarea Statelor Unite, care acostează adeseori nave militare în Haifa. Dar deocamdată, privind de la fereastra mea, nu am observat nicio mișcare la numeroasele macarale instalate în rada, deocamdată goală, a portului chinezesc!

Procesul Benjamin Netanyahu.

Motivul care condus la formarea actualei coaliții guvernamentale, alcătuită din partide aflate atât în dreapta cât și în stânga eșichierului politic, a fost teama de un guvern condus de Benjamin Netanyahu.

Politicienii partidelor actualei coaliții și mass media aservită acestora au activat cu dârzenie pentru compromiterea premierului Netanyahu și aducerea acestuia în fața justiției. S-au formulat o serie de acuzații de corupție și luare de mită – inclusiv cele care duceau până la 10 ani de închisoare.

Acțiunea respectivă a reușit și procesul fostului premier a fost declanșat.

Se vântura știrea că s-ar fi ajuns la un acord privind înlocuirea închisorii prin muncă de folos obștesc, cu condiția că Netanyahu să-și recunoască vină și să iasă din viață politică timp de 7 ani… Netanyahu neagă că ar fi acceptat ieșirea din viață politică.

Indiferent de rezultatul procesului, închisoare sau muncă de folos obștesc, eliminarea fostului premier din viață politică va conduce la dispariția liantului care unește partidele din actuala coaliție, bazat exclusiv pe “anti-bibism”.  

Condus de altcineva decât Netanyahu, Partidul Likud va atrage probabil un număr de parlamentari din coaliție, formând un guvern de dreapta, fără participarea partidelor de centru-stânga, adică destrămarea coaliției care guvernează actualmente Țara Sfântă cu un minimum de mandate…

În consecință, o parte din politicienii de centru-stânga care au luptat pentru detronarea fostului premier și-au tăiat craca de sub picioare!

Deocamdată procuratura amână procesul lui Netanyahu pentru a clarifica problemele legate de programele de spionaj Pegasus ale poliției.

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Klein Ivan commented on February 18, 2022 Reply

    În tabloul de ansamblu completat fericit cu detalii mărunte dar semnificative e vorba , parcă , mai puțin de nori și mai mult de demoni din suflete desigur mai primejdioși .K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on February 18, 2022 Reply

      Ivan, chiar nu inteleg de unde iti vin asemenea idei.

      Este revoltator, din punctul meu de vedere cum se “baga” Israelul in aproape toate scandalurile mondiale, prin cetatenii sai, sau prin companiile sale, dupa care se plang ca sunt demonizati.

      As fi preferat ca sa nu exista in Israel, nici NSO, nici Pegasus, si mai ales castigurile ametioare, care ii atrag pe marii magnati din prezent sau din viitor, adeseori escroci al lumii, din toate timpurile.

      Norii sunt negri, plini de ploaie si de amenintari, societatea israeliana este in conflict permanent vizibil si trist.

      • Klein Ivan commented on February 19, 2022 Reply

        Veronica – Ai scris : “Norii sunt negri, plini de… amenintari, societatea israeliana este in conflict permanent vizibil si trist.” – Recitește , te rog , comentariul meu . Ideea e identică . Eu numesc “nori” amenințările externe , iar referirea mea la”demonii din suflet” are echivalent cu ce numești “conflict” în societatea israeliană . ( conflict care nu știu în ce sens a evoluat în ultimii 22 ani ) . Așa am înțeles eu articolul .( Pentru America , norii sînt departe iar demonii se activează pe zi ce trece ) . K.I.

        • Veronica Rozenberg commented on February 19, 2022 Reply

          Daca asta este ce ai dorit sa transmiti, pentru mine era neclar 🙂

      • theodor toivi commented on February 21, 2022 Reply

        D-na Veronica, nu am scris “nori negri” ci doar nori, sau norirsori. Pegasus este una din realizarile stiintei israeliane, realizare care nu trebuie blamata. Trebuie acuzati numai cei care au folosit in mod abuziv si ilegal Pegasus..

  • Marina Zaharopol commented on February 13, 2022 Reply

    În sfârşit înţeleg şi eu în ce constă scandalul Pegasus! Primesc ştiri sumare zilnic online de la Jerusalem Post, dar ele presupun o cunoaştere a esenţei problemei pe care nu o deţin.
    Mulţumesc pentru lămuriri! Idem, în evoluţia procesului Netanyahu.

    • theodor toivi commented on February 14, 2022 Reply

      Multumiri pentru apreciere.

  • theodor toivi commented on February 10, 2022 Reply

    De acord cu “Ubi patria ibi bene”.

  • theodor toivi commented on February 10, 2022 Reply

    Grupul NSO îl va trimite pe Calcalist în instanță pentru rapoartele de scandal polițienesc
    Calcalist a fost primul care a raportat că poliția israeliană a folosit în mod greșit programul spion Pegasus al NSO pentru a urmări persoanele de interes fără aprobarea legală.

  • tiberiu ezri commented on February 10, 2022 Reply

    Da, avem probleme dar sunt rezolvabile si sunt cred ubicvitare. Tot israelul este cel mai bun loc, cel putin pentru mine si familia mea. In loc de “Ubi bene ibi patria” as spune “Ubi patria ibi bene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *