Vigdorisme (VII). Ţepe sub pulpana stăpânirii

  1. Tabula rasa – o rasă dispărută în negura timpurilor, din care au rămas vestigiile unei mese pentru scrierea de acte sau realizarea de tranzacții bănești.
  2. Metavers – vers unicat metafizic, esența noii puteri oculte care domină și manipulează uriașa scenă virtual liberă a lumii.
  3. Pragmatism – decât să-ți furi singur căciula, mai bine furi căciula altuia.
  4. În comunism a fost atât de bine încât clasa muncitoare a mers în paradis. Cea mai mare parte a ei a și rămas acolo. Cei puțini țintuiți pe pământ au redevenit sclavi moderni ai noii ordini mondiale.
  5. Lumea s-a întors cu fundul în sus, mai precis cu fața invers. Lumina nu mai vine de la răsărit ca pe vremuri, ci de la apus!
  6. Nebuloasă – nebunie gazoasă, evanescentă, fără contur clar.
  7. Tipicar – anticar care folosește tipare clare de arhivare și biblioteconomie.
  8. Somnul este remediul divin temporar și ciclic care suprimă infernul cotidian permanent.
  9. Teribilism – un ism plăsmuit de oameni teribili, având o sumedenie de întrupări, cu scopul de a epata cu orice preţ, fără urmări grave.
  10. Traseism – formă de activitate politică particulară modernă, expresie a arivismului tradițional, constând în alegerea drumului optim, posibil cel mai scurt, spre vârful piramidei puterii.
  11. Cosmopolitism – politeism cosmic, credință flexibil – pragmatică în marile zeități ale lumii, respectiv libertatea schimbării obiectului adorației.
  12. Mic-gros – organ anatomic de reproducere al bărbaților, rezistent la eforturi deosebite.
  13.  Alienare – stare limită de surescitare când Ali merge la mare.
  14. Alinare – stare de liniște și împăcare când Alina merge la culcare.
  15. Idiosincrazie – stare de panică colectivă când simultan, toți idioții sunt la beție.
  16. Masonerie – nevoia de dramaturgie când soția e deja la sonerie.
  17.  Neatârnare – stare de grație temporară când omul atârnă de neant, impasibil la univers și schimbările lui permanente.
  18. Autobiografie – biografie pentru automobiliști, autodeclarați, autodenunțați, autoimpuși, autoinduși, autoexilați, automați și automatiști.
  19. Think Tank – tanc cu idei geostrategice, cu o eficiență ieșită din comun, capabil să cucerească și să domine în mod invizibil zone întregi ale lumii.
  20.  Când sunt prozaic, proza moare de la sine…

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *