Dum spiro, spero(Atâta timp cât respir, sper)
Nu demult am citit cu plăcere articolul publicat de colega noastră Hava Oren, despre transplantul de organe. https://baabel.ro/2022/01/transplantul-de-organe-un-succes-al-medicinei-moderne/. În cartea sa Homo Deus, scriitorul și filozoful Israelian-American Yuval Noah Harari prezice că într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, oamenii nu vor mai muri de boli, iar cei care nu vor muri în accidente sau în războai, vor deveni nemuritori. Doamne ferește! În schimb, numai bogătașii vor avea privilegiul de a-și înlocui organele învechite, nefuncționale, cu altele noi, artificiale, produse prin inginerie biologică și alte tehnologii avansate. Pornind de la capacitatea naturală a unor amfibii (broaște, salamandre) de a-și regenera membrele amputate, un articol recent (1) prezice că nu peste mult timp biotehnologia va reuși să regenereze membre umane amputate în urma unor accidente sau boli, cum ar fi diabetul sau bolile vasculare.
Medicinei moderne, la fel ca și mediei moderne, le plac descoperirile și procedurile grandioase, care te lasă perplex. Cine nu se entuziasmează citind despre recentul transplant de inimă de porc, sau despre separarea unor gemeni siamezi, sau despre operațiile oncologice care au devenit aproape rutină în Israel cu ajutorul “chirurgului” robot Da Vinci, care costă peste un milion de dolari fiecare, plus echipamentul de unică folosință care costă câteva mii de dolari pentru fiecare operație. Recunosc, acestea sunt rezultatele spectaculare ale anilor de cercetări și progrese în medicină și în special în tehnologia medicală. Aceste proceduri salvează viața a mii de oameni, sau le îmbunătățesc calitatea vieții.
Durerile cronice
POZA1
După părerea mea, o mare problemă a medicinei moderne este că ea nu oferă soluții pentru a ușura suferințele cronice. Cam 20% din populația de toate vârstele suferă de dureri cronice (2), definite ca dureri care durează cel puțin trei luni; ele pot fi permanente sau se pot manifesta în accese. 20%! Este vorba de dureri de cap (cam 36 de milioane de americani suferă de migrenă), de coloană vertebrală (10% din populație), de abdomen, de vezică urinară, de urechi și de alte organe, dureri care pur și simplu transformă viața într-o mizerie continuă.
Fibromialgia este una dintre formele severe ale durerii cronice, care afectează receptorii de durere musculo-scheletală din tot corpul. Bolnavii suferă de dureri permanente și debilitante. Acest tip de durere afectează cam șase milioane de oameni în SUA (3).
Cu o frecvență asemănătoare durerii cronice (20% din populație) se manifestă și țiuitul cronic în urechi (tinitus) (4).
Mai este și sindromul de durere pelviană cronică (chronic pelvic pain syndrome – CPPS) de care suferă între 2-16% dintre americani (5), printre care și un bun prieten al meu. Sindromul se manifestă prin dureri surde, difuze, permanente în zona pelviană și a vezicii urinare, însoțite de urinări frecvente și dureroase. Durerile încep de dimineață, se intensifică de-a lungul zilei și dispar numai în somn, dar în unele cazuri continuă și noaptea.
Nu mori de dureri cronice, dar ele îți afectează calitatea vieții și te distrug sufletește. Tratamentul durerilor cronice și al tinitusului este mai mult empiric. Se încearcă diferite medicamente, blocarea nervilor care transmit durerea și alte tehnici ale medicinei convenționale și alternative. Printre medicamentele care ar putea să ajute în CPPS sunt bineînțeles analgezice, dar uneori și antidepresante, antiepileptice, sau anticolinergice. Dar prietenul meu, care le-a încercat pe toate, a suferit doar de fenomenele secundare, fără a trage din ele niciun folos. De fapt nici nu este de mirare: un specialist în domeniu a afirmat despre un medicament folosit adesea în tratamentul durerilor cronice că el ajută cam la unul din șapte pacienți.
Oare de ce chirurgia are mai mult succes decât tratamentul bolilor cronice? În primul rând chirurgia se bucură de un prestigiu mult mai mare. Visul multor copii și chiar tineri studenți la medicină este să devină chirurgi cardiaci, pentru a salva cât mai multe vieți. Prea puțini visează să aline suferințele pacienților tratând durerile cronice. În al doilea rând, operațiile pe cord aduc mai mulți bani decât prescrierea unor pilule contra durerii. În al treilea rând mass media publică realizări spectaculare, nu activitatea monotonă a unui medic de circumscripție. În al patrulea rând cercetările legate de durerea cronică bat pasul pe loc, pe când domeniile medicale care necesită tehnici avansate înfloresc. Dar poate principala cauză este că durerea este un fenomen mult mai complex și mai greu de înțeles, deci mai greu de tratat, decât, să zicem, o simplă operație de apendicită, sau chiar o operație cardiacă, fiindcă durerea cronică implică mai multe mecanisme patofiziologice, psihosomatice, hormonale și neurale care sunt greu de armonizat.
În vidul creat de neputința medicinei convenționale în fața durerii și a altor patologii cronice s-a infiltrat medicina complementară și alternativă care crește cu repeziciune, fiindcă cererea există, iar conturile bancare ale terapeuților se umflă.
Medicina alternativă și complementară (6)
Multe dintre aceste tratamente, cum ar fi acupunctura, datează de milenii și unele s-au modernizat și s-au comercializat. Pentru majoritatea metodelor de medicină complementară și alternativă eficacitatea nu a fost demonstrată științific, unele sunt chiar denumite metode pseudo-științifice. Lista este lungă (nu intenționez să le amintesc pe toate) și ea crește mereu. Unele metode sunt tradiționale, ca de exemplu acupunctura, homeopatia, naturopatia, medicina chineză și Ayurveda (o metodă tradițională hindi care combină dieta, plantele, yoga, meditația și laxativele). O altă categorie sunt metodele care acționează prin atingerea sau manipulațiile efectuate asupra diferitelor părți ale corpului. Aici aparțin chiropractica, masajul, Pilates, Feldenkrais, Tai Chi și Yoga. Au fost cazuri în care tratamentul chiropractic și masajul, administrate pentru dureri de spate, au agravat durerea în loc s-o ușureze. Alte metode sunt dietele și plantele medicinale, Qigong (meditație în mișcare lentă, combinată cu respirații adânci ritmice) și metodele care acționează asupra cogniției, pentru a întări conexiunea între minte și corp. Această categorie include meditație, bio-feedback, mindfulness (conștientizare), hipnoză și terapia comportamentului cognitiv (CBT). Trebuie menționate și metodele care acționează asupra simțurilor, încercând să vindece prin artă, dans, muzică și vizualizare.
Tămăduitorii
Un tămăduitor poate fi un medic, un practicant al unei alte profesii legate de medicina convențională, sau un terapeut de medicină alternativă sau complementară. Ei apar frecvent ca personaje în romane, piese muzicale, jocuri video și în filme (7).
Într-un articol anterior https://baabel.ro/2020/09/medici-doctori-vraci-și-alti-tămăduitori/ am scris despre tămăduitorii populari și metodele folosite de ei. Terapeuții moderni care aplică medicina alternativă apar în ultimul timp ca ciupercile după ploaie. Printre ei se numără și cei care folosesc energia externă ca să vindece “aproape toate bolile”. Am lăsat intenționat la urmă această metodă, fiindcă ea este legată de tratamentul prietenului meu care suferă de sindromul de durere pelviană cronică. Acum vreo două luni, un coleg l-a ținut cam o oră într-un mic magnet circular de construcție proprie. După tratament durerile i s-au accentuat… în schimb a devenit un bărbat atractiv, cu o personalitate magnetică!
Reiki (8) este o metodă japoneză de medicină alternativă care susține că vindecă prin intermediul palmelor care transferă “energia universală” spre organele afectate de boală. Ca multe alte metode de medicină alternativă, Reiki este considerat pseudo-știință, deoarece niciun studiu nu a putut demonstra că este mai eficace decât tratamentul cu placebo.
Există și unii care pun diagnosticul și tratează cu mâinile, dar fără să atingă pacientul, folosind energiile speciale de care dispun (9). Motivul pentru care prietenul meu a vrut să apeleze la un asemenea terapeut a fost o experiență din tinerețe, când i s-a blocat un umăr. Mi-a povestit că o asistentă medicală și-a pus palmele în jurul umărului, fără să-l atingă. El a simțit o căldură plăcută în umăr și după un minut umărul i s-a “dezghețat”. De atunci nu a mai avut probleme cu umărul.
Deci, negăsind nicio soluție pentru durerile sale, omul a apelat la un terapeut care susținea că poate diagnostica și vindeca prin energiile pe care le are în palme. Într-adevăr, deși nu l-a atins, la prima întâlnire i-a diagnosticat corect un chist la rinichi, de care prietenul meu știa mai demult. (Menționez că după vârsta de 70 de ani, cam o treime dintre oameni au chisturi renale asimptomatice.) Apoi, timp de 30 de minute, tipul și-a mișcat degetele înainte și înapoi, răsucindu-le în același timp ca pe niște șurubelnițe în jurul abdomenului său. L-a întrebat pe terapeut, dar acela nu a reușit să-i explice pe ce se baza talentul lui, decât că era “ceva înnăscut”.
Onorarul l-a plătit de fiecare dată, dar durerile au rămas aceleași.
Tămăduitor sau profitor? Noroc că nu era ucigător.
Healer sau dealer? Noroc că nu era killer.
Tiberiu Ezri
Bibliografie
- https://www.smithsonianmag.com/smart-news/frogs-regrow-lost-legs-in-breakthrough-experiment-180979483/
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/brain-nerves-and-spinal-cord/chronic-pain
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/symptoms-causes/syc-20354780
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/symptoms-causes/syc-20350156#:~:text=Tinnitus%20is%20a%20common%20problem,especially%20common%20in%20older%20adults
- https://www.pelvicrehabilitation.com/conditions/chronic-pelvic-pain-syndrome-cpps/
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/types-of-complementary-and-alternative-medicine
- https://en.wikipedia.org/wiki/Healer
- https://en.wikipedia.org/wiki/Reiki
- https://www.webmd.com/balance/news/20000621/benefits-of-distance-healing
20 Comments
Frumos din partea dvs ca acordați atenție bolilor cronice, mai putin spectaculoase, dar care daca nu sunt tratate, ucid pacientii.
Nu se mai vorbeşte de loc de transplantul inimii de porc. A reuşit? Se va continua procedura?
Va multumesc!
Deapre inima de porc nu mai stiu nimic dar am sa ma interesez si va voi scrie.
Vă mulţumesc mult
Dupa cum am citit pe internet, se pare ca inima de porc functioneaza, cel putin asa era la sfarsitul lunii februarie, la mai mult de o luna dupa transplant.
Din pacate a murit transplantatul cu inima de porc.
După părerea mea, prima condiție pentru ca un tratament alternativ să aibă succes este încrederea pacientului. Cei care se îndoiesc (ca mine), mai bine să nici nu încerce, păcat de timp și de bani.
De acord.
Aşa e: lipsa de glamor, de senzaţional contribuie la scăderea interesului de a găsi un leac care să ajute la atenuarea durerilor cronice.
Asta îmi aminteşte de o întrebare dintr-un interviu: de ce se acordă atâta atenţie uraganelor în cadrul emisiunilor de televiziune, în timp ce inundaţiile – care produc o pagubă asemănătoare – sunt menţionate numai în treacăt şi în mod sporadic?
Ei bine, uraganele prezintă o ocazie fotogenică unică pentru “reporterul curajos;” el este prezentat în centrul acţiunii, cu părul răvăşit de vânt, cu vocea acoperită de zgomotul valurilor. Pe când… inundaţiile nu oferă spectatorului nimic dramatic, spectaculos, vezi numai o întindere de apă liniştită.
Paradoxurile vietii moderne…
Aşa e, alinarea durerilor cronice nu oferă nimic glamorous, nimic senzaţional, aşa că este un domeniu mai neglijat de cercetare.
Îmi amintesc că s-a pus întrebarea de ce se face atâta caz de uragane la emisiunile de televiziune, în timp ce se raportează numai în mod sumar inundaţiile, care produc tot atât de multă pagubă.
Ei bine, uraganele prezintă o ocazie fotogenică unică pentru “reporterul curajos” care se deplasează where the action îs, vântul îi răvăşeşte părul, valurile îi acoperă vocea. Pe când inundaţiile oferă doar o scenă liniştită fără vreun element dramatic.
De acord! Va multumesc
Interesant! Ce părere aveți despre Su Jok (terarapie Coreană) sau cannabis?
Stiu doar de cannabis ca nu i-a ajutat prietenului meu.
Draga Tibi, am mai jos cateva intrebari si unele comentarii:
“Echipamentul de unică folosință care costă câteva mii de dolari pentru fiecare operație”.
M-ar interesa sa specifici la ce te referi, ar putea fi protezele din titaniu care inlocuiesc capul femural, sau alte parti legate de inlocuiri de oase?
Fibromialgia, mi se pare o afectiune grea si nedibuita, poate asa cum se spune de cate ori cineva are o problema de tip raceala (nas+gat) se
spune “ai un virus”.
Interesant ca doar 10% din oameni sufera de dureri de spate, credeam ca procentul e cu mult mai mare.
“Oare de ce chirurgia are mai mult succes decât tratamentul bolilor cronice? În primul rând chirurgia se bucură de un prestigiu mult mai mare.”
Foarte interesanta observatie
“Există și unii care pun diagnosticul și tratează cu mâinile, dar fără să atingă pacientul, folosind energiile speciale de care dispun (9)”
Afirmatia aceasta imi aminteste de un doctor ortoped, destul de reputat in Haifa, care in timpul vizitei manca tacticos un mar, si dupa ce mi-a ascultat plangerile,
fara macar sa se ridice de la masa, sau sa ma atinga, m-a trimis sa faca o analiza de imagistica, nu-mi amintesc care, pentru ca era cu mult in urma.
Nu am o incredere prea mare in diversele metode de medicina alternativa, dar pot sa exemplific ca in urma cu peste 30 de ani, o doctorita homepata a tratat cu regim special si cu pastile “homeopatice”, pe care nu stiu daca le-am administrat unuia dintre baietii mei, atunci copil, problema “viermilor intestinali.
Regimul, care excludea orice produs lactat, faina alba sub orice forma a creat o ambianta in stomac, care a determinat ca nedoritii viermisori sa dispara pentru totdeauna, ceea ce necesita pana atunci folosirea unor pastile destul de nocive prin componenta lor chimica. Probabil ca in unele afectiuni tratamentele homeopatice au efect benefic.
nu “ambianta in stomac”, ci un mediu stomacal sau poate o alta expresie mai potrivita.
Merci
Draga Veronica
Multumesc pentru comentarii. Echipamente de unica folosinta cuprind ceea ce ai scris tu plus unele conexiuni intre membrele robotului si tesuturi, o parte din sistemul de cauterizare, clipsuri in loc de ata de cusut si alte instrumente pe care nu le cunosc, in total cam 1500-2000$ sau mai mult, depinzand de operatie. In plus, curba de invatare a technicii este lunga si acompaniata de multe distrugeri de echipament.
Pe vremea mea se spunea ca un om peste 60 ani care se scoala dimineata fara dureri inseamna ca e mort….
GBM
Adevarat ai scris Andrea! Si eu sufar de dureri cronice si permanente, dar nu as vrea sa ma trezesc mort.
Îmi amintesc de o lecţie de anatomie din şcoala generală când am învăţat că organismul se poate obişnui cu căldura şi cu frigul, dar nu şi cu durerea. Mult mai târziu am constatat adevărul acestei afirmaţii. Mama avea deseori migrene şi purta în geantă blistere cu antinevralgic, algocalmin, fenacod, codamină, etc. Le alterna şi aşa scăpa vremelnic de durerile de cap. Tata avea dureri de spate şi de şale, care apăreau periodic. Era prieten cu profesorul ortoped Fazakas (o somitate a Clujului). Acesta i-a recomandat pe rând: băi cu apă călduţă, băi cu apă fierbinte şi diverse proceduri balneologice. Nu prea au dat rezultate. Din câte ştiu, profesorul Chiricuţă, directorul Institutului Oncologic din Cluj, a fost primul din oraş care a îndrumat câţiva medici tineri (anestezişti) să se ocupe de terapia durerii, mai ales pentru bolnavii de cancer. Unele medicamente care pot alina durerile sunt greu de suportat de aparatul digestiv, altele au efecte negative pe termen lung. Cred că după o vârstă nu poţi trăi fără durere. Şi de aici îmi vine în minte un banc: dacă dimineaţa, când te trezeşti, nu te doare nici capul, nici spatele nici genunchi, nici alte părţi ale corpului, atunci nu mai eşti viu.