Câte ceva despre dronele UAV şi UCAV

În ultima vreme auzim şi citim tot mai mult despre dronele folosite în operaţiunile militare. În acest articol furnizez celor interesaţi câteva informaţii legate de cele mai cunoscute aparate de zbor de acest tip.

Drona[1] militară, prescurtat UAV (unmanned aerial vehicle) este un vehicul aerian fără pilot, utilizat pentru informații, supraveghere, descoperirea unor ținte sau recunoaștere. 

Dronele militare înarmate, prescurtat UCAV (unmanned combat aerial vehicle), sunt vehicule aeriene de luptă fără pilot, care în mod suplimentar trasportă muniții, rachete sau bombe. Există și drone UCAV fără întoarcere la locul de lansare, denumite “kamikaze”.

La ora actuală, marii producători de drone, în ordinea performanțelor tehnice și a numărului de țări în care dronele acestora sunt exportate, sunt: SUA, Israel, Rusia, China şi Turcia.

Prezentul articol nu are ca obiect dronele de spionaj “muscă”, sau din dotarea unor unităti de infanterie, micile “kamikaze”, cele destinate pentru fotografiere sau filmare, nici dronele de transport pentru containere sau… pizza.

În continuare redau în mod succint câteva drone UAV și UCAV.

Drona MQ-1 Predator construită în USA de compania General Atomics

Predator este o aeronavă de altitudine medie, pilotată de la distanță.

Performanțe: durată mare de zbor, posibilitatea de comunicații prin satelit. Inițial a fost concepută ca UAV, pentru recunoaştere aeriană, iar ulterior a fost înbunătățită în UCAV, pentru a transporta și lansa două rachete.  

Caracteristici tehnice: Acționată de o elice antrenată de un motor Rotax; durata de menținere în aer 14 ore; distanță de zbor:740 km, după care poate reveni la bază.

Utilizare: A fost folosită în principal de Forțele Aeriene ale Statelor Unite și de Agenția Centrală de Informații (CIA) în războaiele din Afganistan, Pakistan, de NATO în Iugoslavia, Irak, Yemen, Libia, Siria și Somalia.

Utilizarea ofensivă a dronei Predator UCAV este interzisă în USA. Din 2018 Predator a fost înlocuit cu drona Reaper

Drona MQ-9 Reaper, construită în USA de compania General Atomics

Este un vehicul aerian fără pilot (UCAV) pentru operațiuni de zbor contolate de la distanță sau autonome, dezvoltat, în primul rând, pentru forțele aeriene ale Statelor Unite, dar folosit și de armatele câtorva țări aliate ale acestora.

Reaper este o dronă mai mare, mai grea și mai puternică decât anteriorul Predator, dar poate fi controlată de aceleași sisteme de sol.

Performanțe: MQ-9 este primul UCAV “ucigaș”, conceput pentru atac și supraveghere de lungă durată, la mare altitudine. Subansamblul ofensiv de luptă a fost proiectat pentru vehiculele aeriene fără pilot. Aeronava,inclusiv armamentul, este monitorizată și controlată de echipajul aflat la sistemul de control de la sol.

Caracteristici tehnice: Motor turbopropulsor de 950 CP; sarcina utilă de 15 ori mai mare și viteza de trei ori mai mare decât cea a tipului Predator.

Drona Heron construită în Israel de compania Israel Aerospace Industries

Este un vehicul aerian fără pilot (UAV) cu durată lungă de zbor la altitudine medie. O versiune avansată este Heron TP sau IAI Eitan.

 În 2005 Forțele de Apărare a Israelului au achiziționat sisteme Heron în valoare de 59 milioane de dolari.

Performanțe: Sistem de control autonom, preprogramat de la decolare până la aterizare. Poate fimoperat și manual, sau printr-o combinație a ambelor metode. Comunică cu stația de control de la sol direct în linia de vedere, sau printr-un releu aeropurtat/satelit. Heron este capabil să indentifice ținte și să ajusteze artileria aflată la sol. Poate reveni și ateriza la bază în mod autonom, pe orice vreme, în cazul pierderii comunicării cu stația de la sol.

Caracteristici tehnice: motor Diesel de 200 CP; rază de acțiune 250 km în linie de vedere și 1000 km controlată prin satelit; durata de zbor 52 ore, viteza maximă 280 km/h; altitudinea maximă 9100 m.

Drona Hermes 900 Kohav (Star) construită în Israel de Elbit Systems

Este un vehicul aerian fără pilot (UAV) israelian, de dimensiuni medii, multi-sarcini utile, altitudine medie și de durata lungă în aer, conceput pentru misiuni tactice. Este succesor al seriei de drone Hermes 450, una din cele mai folosite drone din lume.

Performanțe: Sistem de control complet autonom preprogramat de la decolare până la aterizare, prin operare mauală sau printr-o combinație a ambelor metode. Comunică cu stația de control de la sol direct în linia de vedere, sau printr-un releu aeropurtat/satelit. Hermes este capabil să indentifice ținte și să regleze artileria aflată la sol. Se poate întoarce la bază în mod autonom, pe orice vreme, în cazul pierderii comunicării cu stația de la sol.

Misiuni principale: recunoaștere și supraveghere.

Caracteristici tehnice: sarcina utilă 350 kg; motor 115 CP; viteza maximă 220 km/h; durata de zbor 36 ore; altitudine maximă 9100 m.

Drona Hermes StarLiner – Elbit Systems a primit recent autorizația de a zbura în spațiul aerian civil. Israel este prima țară din lume care permite vehiculelor aeriene fără pilot de tip Medium-Altitude Long-Endurance să survoleze regiuni urbane în același spațiu aerian cu aeronavele civile cu pilot.

Exportată în: Azerbaidjan, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Elveţia,  Islanda, Marea Britanie, Mexic, Portugalia.

Drona Chang Hong 5 (CH-5) construită de Academia de Aerodinamică Spațială a Chinei.

Noua dronă de atac (UCAV) este construită de cel mai mare exportator de echipamente militare de acest tip din China. Seamănă izbitor cu drona MQ-9 Reaper, principalul vehicul aerian fără pilot folosit de Statele Unite.

Performanțe: Aeronava este concepută pentru apărare, recunoaștere, supraveghere, țintire, colectare de informații, război electronic sau patrulare pe frontieră. Este echipată cu radar pentru a detecta teroriști aflați în clădiri sau în păduri. Poate conduce o flotă de drone. Transportă 24 de rachete într-o singură misiune, capabile să distrugă un convoi de vehicule blindate.

Caracteristici tehnice: sarcina utilă 900 kg; durata de zbor 30 ore; altitudine 5000 m; viteza 160-220 km/h; raza de actiune 80 km. Poate opera la 10.000 km dacă e dirijată prin satelit.

Este exportată în zece țări

Drona Bayraktar TB2 construită în Turcia de compania Baykar Defence

Este un vehicul aerian de luptă fără pilot UCAV destinat armatei turce şi exportat în Etiopia,Tigray, Libia, Siria, Qatar, Ucraina și Azerbaidjan.

O dronă Bayraktar la baza militară din Famagusta, Ciprul de Nord.

Performanțe: Drona este capabilă se execute operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome. Aeronava este controlată în zbor de o stație aflată la sol sau prin satelitul Turcsat. Este acționată de un motor cu ardere internă. O elice cu două pale permite zborul la altitudine medie. Posedă o platformă modulară cu elementele principale detașabile. Fuselajul este fabricat din piese compozite din fibră de carbon.

Dronele Bayaktar și-au dovedit eficiența în războiul Rusia – Ucraina, unde au distrus o coloană de de blindate rusești, şi în ostilitățile Azerbaidjan – Armenia, unde au provocat pagube majore armatei armene.

Pentru simplificarea textului, drona rusească Tu-300 (Filin) și drona indiană DRDO Nishant nu au fost prezentate

Institutul Internațional de Studii Strategice estimează că în prezent în lume există peste 800 de drone de 56 de tipuri diferite, fără a le lua în considerare pe cele din China, Rusia și Turcia, al căror număr nu este public.

Concluzii.

În ultimii ani dronele și-au câștigat o reputație solidă între echipamentele militare de informare, supraveghere sau distrugere, folosite pe întregul mapamond.

Prețul mai redus decât al avioanelor de luptă clasice le face accesibile şi țărilor mai sărace.

Recent, modelele de luptă UCAV și-au dovedit eficiența în războaiele Azerbaidjan – Armenia și Rusia – Ucraina, cauzând distrugeri semnificative.

Turcia face eforturi susținute pentru a intra în “clubul marilor producători de drone militare” format din Statele Unite, Israel și China.

Industria militară israelienă încearcă să-și consolideze statutul de lider mondial în fabricarea aeronavelor controlate de la distanță.

Iată şi cîteva drone de „ultimă oră”:

Statele Unite prezintă modelul XQ-58A Valkyrie, cu performanțe superioare: viteza maximă:1050 km/h; raza de acțiune 3.941 km; altitudine de serviciu 13.715 m.  

Iar Turcia prezintă impozanta dronă purtătoare de rachete Akinci, cu două elice antrenate de câte un motor de 750 CP.

Theodor Toivi


[1] DRONE este prescurtarea de la Dynamic Remotely Operated Navigation Equipment (Echipament de Navigație Teleoperat Dinamic de la Distanță)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on March 13, 2022 Reply

    D-le Toivi, articol impresionant prin informatiile pe care le puneti la dispozitie, ati consulatat vreo bibliografie?

    Felicitari pentru prezentarea atator tipuri de Drone

    La TVRi apare o drona lina, care zboara peste locuri turistice deosebit de frumoase ale Romaniei si apare
    ca fiind controlata de pe pamant de un jurnalist Razvan Petrisor.

    Cu siguranta ca asemenea drone plimbatoare ar fi fost preferabile decat armelor sofisticate pe care le perfectioneaza mintea umana ca urmare a situatiei geo-politice din ce in ce mai incordata si mai periculoasa.

    Parafrazand ce spune Andrea :

    (Nu mai) Luptam pentru pace !

    • theodor toivi commented on March 14, 2022 Reply

      Redactia Baabel mi-a limitat colaborarea numai la subiecte la care “ma pricep”!

      • Andrea Ghiţă commented on March 14, 2022 Reply

        Stimate domnule Toivi, cu toţii ne “limităm” colaborarea la ceea ce ne pricepem. Ar fi absurd să fie altfel!

  • tiberiu Ezri commented on March 10, 2022 Reply

    Subiect foarte interesant si apropiat de mine.

    • theodor toivi commented on March 11, 2022 Reply

      Cum?

    • Veronica Rozenberg commented on March 13, 2022 Reply

      Exact, cum e apropiat de “tine”. Sufleteste? Fizic?
      Intelectual?

      🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *