Date biografice
Fala iudaismului mondial, cum era supranumit Filderman nu doar în cercurile evreilor din România, dar și în cele din America și Europa, s-a născut la București, de Iom Kipur, în 14/25 septembrie 1882. Provine dintr-o familie de meseriași. Tatăl său, proprietarul unui mic atelier de tipografie și legătorie, a murit la 35 de ani, când copilul abia împlinise 3 ani. La această vârstă, desigur, nu a putut înțelege semnificația acestei tragedii. Mama, proprietara unui atelier de broderie și lenjerie, a rămas unica sursă de susținere a familiei cu cinci copii. Wilhelm era cel mai mic. Veniturile nu i-au permis mamei să-și dea toți copiii la studii. Intuind însă capacitățile lui Wilhelm, a făcut cele mai mari eforturi ca să-i poată asigura condițiile necesare nu doar pentru studii primare și medii, ci și pentru studii superioare. Dar până la studiile superioare, copilul și adolescentul Filderman a trecut prin școala primară, gimnaziu și liceu.
Cu antisemitismul s-a confruntat chiar din această etapă a vieții. Antisemitismul era parte integrantă din existența noastră zilnică – scrie Filderman în Memoriile sale. Printre altele relatează următoarea întâmplare: În școala noastră s-a înființat ceva de tipul unui club cu obiectivul de a invita persoane care să vorbească despre teme de cultură generală. Un coleg de clasă, Petru Locusteanu, mi-a cerut să fiu prezent la prima întâlnire care a fost prezidată de profesorul Banu. În prezența mea, desconsiderând regula, unul dintre colegi s-a ridicat și a cerut ca toți evreii să fie excluși din club. Locusteanu, care inițial m-a invitat, a aplaudat cel mai zgomotos. M-am ridicat și l-am întrebat pe profesorul Banu dacă clubul are drept scop să ne învețe elemente de cultură generală sau să promoveze o politică antisemită. Obiectivul este de a face buni români, a răspuns el. Am părăsit încăperea și m-am dus la directorul școlii relatându-i cele întâmplate, drept care el a refuzat să permită clubului excluderea evreilor. Ce-i drept, același Petru Locusteanu, realizând greșeala pe care a făcut-o și-a cerut scuze, invitându-mă să rămân la club. În prima fază eram înclinat să-l dojenesc pentru atitudinea pe care a avut-o, în cele din urmă i-am spus însă că nu-mi stătea în caracter să intru pe fereastră când ușa îmi era închisă.
Această experiență și altele de acest fel nu l-au împiedicat pe Filderman să fie legat de realitățile românești și să se implice încă din adolescență în frământările vieții sociale inclusiv în cele ale românilor. Astfel S. Schafferman, primul biograf al lui Filderman, scrie că într-o vacanță petrecută la Turnu Măgurele, Filderman vine în contact pentru prima oară cu pătura țărănească, cu problemele ei specifice; rămâne impresionat de condiția ei mizerabilă. Ameliorarea stării țăranilor, credea el, depinde printre altele și de îndrumarea lor spre o plugărie mai puțin primitivă. Această convingere îl determină pe Filderman să scrie o broșură intitulată Lecțiuni de agricultură practică, semnată cu pseudonimul VIȘAN. Lucrarea ajunge pe masa ministrului Spiru Haret. El cere să i se prezinte autorul. Când îl primește, rămâne mirat să se găsească în fața unui tânăr de 16 ani aparținând unei etnii despre care se spunea că nu are nici înclinare și nici pregătire pentru munca pământului. Știam, se adresează ministrul către vizitator, că evreii au dat cele mai bune studii despre limba și folclorul românesc, dar nu m-am așteptat să-i văd ocupându-se cu atâta competență și de problemele agricole.
La terminarea liceului, Filderman trebuia să se hotărască ce facultate să urmeze. Mama îl îndemna să studieze medicina. Până la urmă a optat pentru facultatea de drept. A considerat că în calitate de jurist va putea mai degrabă lupta pentru drepturile legitime ale omului. Din toți rărunchii mei aspiram să mă fac folositor, scrie în MEMORII. La insistențele mamei, la vârsta de douăzeci de ani a plecat la Paris ca să-și continue studiile. A terminat facultatea în anul 1905 obținând diploma în drept. S-a întors în România pentru îndeplinirea serviciului militar. În 1907 a plecat din nou la Paris pentru susținerea doctoratului. Teza de doctorat avea ca subiect ”Drepturile de moștenire”. Printre altele s-a referit și la teoria socialistă în această problemă, demonstrând că socialismul, care pretindea că împiedică exploatarea omului de către om, înlesnea exploatarea omului de către stat. Teza a fost susținută public în 7 iunie 1909. S-a întors în România la 1 noiembrie 1909. L-a scurt timp s-a căsătorit.
Neavând cetățenia română, ca evreu, nu avea dreptul să practice avocatura. În această situație a obținut aprobarea de la ministrul educației să predea limba română la un liceu evreiesc. S-a angajat la liceul Cultura din București, unde a predat până când a obținut cetățenia română, în 1912. A luptat în rândurile Armatei Române, participând la Războiul Balcanic, apoi la Primul Război Mondial.
În articolele următoare vom prezenta contextul politic al existenței evreilor în România în primele decenii ale secolului XX și lupta politică a lui Filderman până în anul 1948 când, din cauza incompatibilității cu regimul comunist, a părăsit clandestin România.
(Va urma)
Lya Benjamin
17 Comments
Filderman a fost coleg de liceu cu maresalul Antonescu.
Stimată Doamnă,
Mă alătur celor care apreciază ceea ce ați scris și care așteaptă o continuare.
TESTAMENTUL DR. FILDERMAN ESTE CONSIDERAT DE UNII NEAUTENTIC, LA FEL CA ȘI DECLARAȚIILE SALE DESPRE ANTONESCU,, poate DOAMNA LYA BENJAMIN NE LĂMUREȘTE
Am avut deosebita bucurie şi plăcere să aflu în direct , din gura d-nei Lya Beniamin personal , cu prilejul expunerii susţinute de dumneaei în cadrul taberei “Mahane Hermon” de la Cristian ( organizată de JCC şi FCER) , legat de problema holocaustului din România , încă multe alte amănunte din viaţa şi activitatea acestui mare şi important evreu , Wilhelm Fildermann , amănunte ce vor apărea , desigur , în celelalte episoade- articole promise de autoare şi pe care le aşteptăm cu mare interes.
MULTI DIN EVREII NASCUTI IN MOLDOVA VALAHIA BANAT SI SUDUL TRANSILVANIEI ISI DATOREAZA VIATA INTERVENTIILOR ACESTUI MARE EVREU.
Stimata Doamna Benjamin , Citisem multe lucruri pozitive despre activitatea dr. Filderman deci va rog sa nu considerați întrebarea mea ca o încercare de diminuare a acestei personalități : ce putea scrie despre plugarit un tinar orășean de 16 ani după o vacanța de citeva luni laTurnu Măgurele ? – K.I.
Eu nu am citit broșura lui Filderman. Nu am făcut nici o apreciere. Am relatat niște fapte care sunt scrise în biografiile lui. Și anume reacția lui Spiru Haret la această cărțulie. A fost un eveniment peste care nu se poate trece când prezinți biografia acestui mare evreu și faptul că el la vârsta adolescenţei avea asemenea preocupări.
Cu atâta convingere se poate pronunța numai cine știe conținutul testamentului dr. Filderman și conținutul memoriilor propriu-zise . Ma îndoiesc ca d. T. Solomovici are răspuns pozitiv la aceste doua aspecte .K.I.
Foarte interesant dragă Lya, și eu aștept continuarea
dacă rămânea în țară ar fi fost o jertfă sigură a regimului represiv, salutară evocarea doamne LYA BENJAMIN
Teșu Solomovici
Istoricul nr 1 al evreimii române, dna Lya Benjamin face bine să ne reamintească de Wilhelm Filderman. Vreme de trei decenii, și în timpuri nespus de grele, Filderman și-a închinat toate puterile, uneori chiar cu riscul vieții, cauzei tribului nostru. Cu atât mai mult, aștept să văd în continuarea articolului, o luare de atitudine a dnei Lya Benjamin în legătură că nici până astăzi nu există o ediție completă a Memoriilor marelui nostru lider. După cum se știe, aceste memorii se află la „Yad Vahem”-Ierusalim. Cele două volume apărute reprezintă doar o cincime din manuscris. Memoriile marelui nostru Filderman au fost măcelărite din interese obscure, și în circulație se află un hibrid, nu adevăratele sale memorii. Dna Lya Benjamin, cu imensa ei autoritate, ar putea să determine pe căpoșii de la Yad Vashem să permită accesul la Memoriile lui Filderman și să se obțină aprobarea lor în întregime. Nimănui nu i se va ierta indiferența față de această nedreptate istorică. Teșu Solomovici . .
Interesant comentariu . Oare câte alte memorii au fost distruse sau neglijate . Din ce în ce mai mult se vede ce mare importanță au avut memoriile personale !!!
Și mai au și aztăzi.
Ele sunt adevărata istorie.
Nici eu nu am cunoscut această personalitate.
Mersi pentru interesantul articol despre Filderman. Imi doresc sa aflu mai multe despre evreii din Romania sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX.
Astept cu nerabdare continuarea acestui articol interesant si captivant. Un personaj necunoscut pentru mine , dar probabil foarte relevant pentru contributia unui evreu erudit in societatea Romaniei la inceputul secolului XX .Felicitari pentru algerea acestui subiect. O retrospectiva in istoria seculara a rolului evreilor intr-o societate in care antisemitismul era manifestat fara prejudicii.
După informațiile din articol și fotografia , care exprimă o personalitate deosebită , povestea Dr.-lui Wilhelm Filderman promite să fie și în continuare foarte interesantă ! Mulțumim !
Îmi umple sufletul cand citesc despre astfel de conaționali . K.I.
Articol foarte interesant despre o somitate de care nu am auzit pana acum.