Jumătăţile din… autobuz

La începutul Mileniului III, când telefoanele celulare începuseră să se răspândească, am întrebat-o pe mama (rămasă văduvă dureros de brusc) dacă nu şi-ar dori unul. Mi-a răspuns în stilul ei direct şi tonic: „De ce? Ca să sune în autobuz şi eu să răspund: Sunt în autobuz?”. Era un argument foarte nostim dar neconvingător, astfel încât i-am făcut cadou un telefon mobil pentru liniştea (sau neliniştea mea). Pe de o parte eram mai puţin îngrijorată, având mijlocul de a o găsi oriunde ar fi fost, pe de altă parte eram neliniştită dacă nu-mi răspundea, închipuindu-mi că a intervenit cine ştie ce nenorocire.

De altfel, înţelegeam obiecţia mamei, pentru că şi eu, o bună bucată de vreme, am resimţit acut atât disconfortul soneriilor stridente ale telefoanelor mobile în locurile publice, cât şi senzaţia frustrantă că o persoană singură aflată în proximitatea mea vorbea cu glas tare, dar nu mi se adresa mie… Prima reacţie era să mă îndepărtez cât mai repede, ca să nu „trag cu urechea” la o discuţie care nu mă privea.

Treptat m-am obişnuit deşi aceste convorbiri publice la telefoanele personale mi se păreau asemănătoare cu mobilierul de dormitor depozitat pe trotuar, înainte de a fi mutat în altă locuinţă. Văzând paturile gemene şi chipul meu reflectat în oglinda unei toalete, mă întrebam ce caut eu în alcovul unor străini?!

Acum, după douăzeci de ani, telefoanele inteligente au luat locul „cărămizilor” de la început de mileniu şi tot omul are un celular asupra lui, permiţându-i nu numai să converseze, ci să-şi consulte corespondenţa, să obţină informaţii din cele mai diverse domenii, să găsească o locaţie, să facă cumpărături, să vizioneze filmuleţe şi (evident) să ia cunoştinţă de cele mai recente postări de pe reţelele de socializare… Şi câte şi mai câte.

Autobuzul continuă să fie unul dintre spaţiile în care prezenţa smartphone-urilor este cea mai pregnantă. Pasagerii stau cu nasul în telefoane şi tastează sau doar derulează texte şi imagini, profitând de răstimpul petrecut în transportul în comun.

Uneori, după ce-mi ocup locul în autobuz, îmi scot şi eu Iphone-ul şi m-apuc să răspund la e-mailuri. De cele mai multe ori, însă, prefer să privesc oamenii din preajma mea.

De când eram mică şi călătoream în înghesuiala vechilor TV-uri burduhănoase – cu  taxatoare grase care rupeau bilete (de 50 de bani) din role de hârtie, somând pasagerii cu voce autoritară: „Avansaţi înainte!” – îmi plăcea să privesc oamenii din autobuz (tren şi tramvai) şi să-mi imaginez cu ce se ocupau, cine erau, ce îi frământa. Puteam să ţes în gând, fără a fi stingherită, poveşti din cele mai interesante (de dragoste, aventuri şi spionaj) care durau până când „coboram la prima”.

Acum aripile imaginaţiei mele sunt retezate din clipa în care aud sunând celularul subiectului ales de mine şi răspunsul: „Sunt în autobuz”. Nu am decât să-mi ciulesc urechile şi să-mi folosesc logica pentru a deduce informaţiile din jumătatea de conversaţie auzită.  

Poveştile care se desprind sunt de cele mai multe ori banale (la fel ca viaţa de zi cu zi): cumpărături, corvoade casnice, noutăţi despre familie, prieteni şi cunoştinţe. La asta se adaugă sarcinile de serviciu sau programările la coafor, dentist, etc.

Totuşi, uneori mi-e dat să aud relatarea unor evenimente triste sau supărătoare, unor nemulţumiri, îndoieli şi dileme. De câteva ori abia m-am putut abţine să sfătuiesc sau chiar să ajut persoana aflată la ananghie, însă mi-am dat seama că nu o pot face, pentru că eu, de fapt, nu existam pentru ea.

Oamenii s-au obişnuit să facă abstracţie de prezenţa fizică a celor din preajmă. Nici nu le trece prin gând faptul că dacă nu-şi protejează propria intimitate, măcar să-i ferească pe ceilalţi de sentimentul penibil de a fi martorii unei convorbiri care nu-i priveşte… Deşi, poate, uneori ar fi bine să-i privească… Ştiu eu?!

De fapt, în autobuz călătoresc doar nişte jumătăţi angajate în convorbiri telefonice, schimburi de mesaje sau alte feluri de a coresponda cu jumătăţile aflate la capătul celălalt al conexiunii… Fiecare autobuz remorchează (cel puţin) încă un autobuz virtual în care călătoresc celelalte jumătăţi

De fapt ce mă deranjează? Oricând pot trece şi eu în starea de jumătate , dar parcă mi-e dor de vremurile când, în autobuzele burduhănoase şi aglomerate, puteam privi nestingherită un companion de călătorie, lăsându-mi imaginaţia să zburde. Ba, uneori, se legau şi conversaţii spontane între oamenii care împărţeau vremelnic acelaşi mijloc de transport.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • George Grünfeld commented on November 21, 2022 Reply

    Draga Julika, felicitări pentru tine !😘

    Mi-a plăcut compoziția tabloului cu cele doua fete. Părea sa fie din epoca tinereții lui Picasso ❤️

  • George Grünfeld commented on November 21, 2022 Reply

    Draga Julika, felicitări pentru tine !😘

  • Gheorghe Moldovan commented on November 19, 2022 Reply

    De când primii hominizi s-au ridicat în două picioare au început să inventeze diferite unelte. Pasul următor a fost că fiecare unealtă i-a schimbat treptat viața și comportamentul. Cei care avem părul f. f. f. alb, suntem convinși că telefoanele sunt mai deștepte decât noi. Faptul, în sine, ne amuză. Totuși, unele situații zilnice ne pun pe gânduri și nu le putem admite. „Decuparea acestei felii de cotidian” (plăcută remarcă) ne arată că folosind în public telefonul omul nu mai este atent și problemele personale și le expune în public. Alte vremuri, alte comportamente!

  • gabriel gurm commented on November 19, 2022 Reply

    Mie nu mi-e frica de ce se intampla azi, dar ma intreb la ce vom (vor) ajunge maine?!
    GbM

  • אבני יוסף Jossef Avni commented on November 19, 2022 Reply

    Cum am trăit înainte cu mulți ani fără telefoane celulare?

  • Marina Zaharopol commented on November 18, 2022 Reply

    S-au facut multe bancuri pe seama celularelor. Unul care imi vine in minte legat de articol: intr-un grup de prietene, toate cu nasul in telefon, una intreaba: “A facut cineva planuri pentru week-endul asta, unde ne-am putea intalni ca sa ne uitam pe mobilele noasre?”
    Un alt banc: o fotografie din Rijksmuseum: banchetele din fata picturii :”The NIght Watch” a lui Rembrandt sunt ocupate de adolescenti… toti aplecati asupra telefoanelor mobile!
    Celularul a devenit o obsesie, desi e f necesar daca e folosit in moderatie si cu discernamant.

    • Hava Oren commented on November 18, 2022 Reply

      Asta îmi amintește de o întâmplare. Eram la Praga, soțul meu avea de discutat un proiect comun cu un cercetător ceh și unul chinez. Bineînțeles că am profitat de ocazie să ne plimbăm prin Praga. Chinezul era tot timpul cu nasul în telefon și la un moment dat a exclamat: „Nu înțeleg ce vă tot uitați voi la case!” Aproape că sună a banc, dar e purul adevăr.

  • Anca Laslo commented on November 17, 2022 Reply

    Ai decupat o felie de cotidian și ai făcut asta foarte sugestiv. Suntem gata să ne predăm cu totul tehnologiei, care este în esență foarte utilă, dezechilibrul ne aparține nouă, oamenilor incapabili să gestionăm relația cu ea.

  • iאנדרי שוורץ אנדרי שוורץ commented on November 17, 2022 Reply

    Celularele sunt aparate de care azi nu te poti lipsii. Pina sI poarta parcarii se deschide cu ajutorul lui,te fac sa fii parte din lumea de azi !

    • Andrea Ghiţă commented on November 17, 2022 Reply

      Nu contest utilitatea telefoanelor celulare în multe, multe domenii. Am şi eu un Iphone de ultimă generaţie. Eu doar observam (şi deplângeam) că având în mână acest dispozitiv, ignori prezenţa oamenilor (în carne şi oase) care se află în preajma ta. Am întâlnit mame cu copilul de mână care povesteau la telefon, ignorându-şi copilul. Cupluri care stau în aceeaşi încăpere şi fiecare discută cu altcineva pe mobil. Adeseori cel care plăteşte la casă vorbeşte în paralel cu cineva la telefon sau viceversa, vânzătoarea vorbeşte la telefon în timp ce serveşte clientul, total distrasă de convorbire. Ceva nu e în ordine. Nu cu telefonul, ci cu noi, oamenii.

  • Hava Oren commented on November 17, 2022 Reply

    Eu nu mă pot obișnui să văd oameni care merg pe stradă și „vorbesc singuri”.

    • Eva Grosz commented on November 18, 2022 Reply

      Nici eu, Pe deasupra merg spre tine fără să te vadă.

  • tiberiu ezri commented on November 17, 2022 Reply

    Articolul mi-a amintit de vremurile cand puteam sa fim discreti, dar aveam si mai mult timp liber si nu eram napaditi tot timpul de stiri negre. Cat despre autobuze, cele de astazi sunt mai confortabile si in special nu se mai fumeaza in ele.

    • Serena Adler commented on November 18, 2022 Reply

      Ai facut sa simt atmosfera de atunci si mai dincoace. Pare ca am trait aceleasi amintiri, de fapt am trait aceleasi vremuri.

      Este timpul sa ma reintorc la mersul cu transportul in comun. Am auzit ca a inceput sa se respecte orarul planificat si nu mai stai la nesfarsit in statie.
      Multe am de reluat si sper sa o si fac. Oare se poate iesi si a doua oara ls pensie?
      Draga Andrea, felicitari si apreciere pentru tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *