Petarde de iarnă (2)

Am decis ca în prezentul articol să nu scriu despre dramaticele evenimente recente, aștept să se decanteze puțin esența lor și să se împrăștie fumigenele propagandistice. Mai ales cele guvernamentale, de pretutindeni.

Am scos din „sertar” două texte pe care le-am scris anul trecut, două articole de atitudine, personale, care sunt de fapt previziuni și mici sinteze obținute după ani de urmărire atentă a mass mediei internaționale. Sper ca aceste previziuni pentru viitor, destul de sumbre în esența lor, să apară într-un viitor volum cuprinzând articolele pe care le-am scris în Baabel.

Europa a ratat deja “viitorul luminos”

Din punct de vedere demografic, populația este într-un declin numeric catastrofal de vreo trei decenii și doar influxul migrator din Africa și Asia o menține pe linia de plutire.

Depopularea accentuată în zonele rurale și izolate și lipsa acută a forței de muncă sunt compensate prin imigrația forțată a unor populații total străine de civilizația bătrânului continent, majoritatea de religie islamică, inadaptabilă la valorile europene, iudeo-creștine și tradiționale. Ele nu pot fi integrate, de aceea putem asista în scurtă vreme la situații de război civil, de revolte ale suburbiilor, de atrocități etnice și religioase în masă. Adio stabilitate și pace internă, Europa va semăna treptat cu Orientul Mijlociu.

Din punct de vedere militar, Europa e incapabilă să se apere singură, darmite să joace un rol activ și pacificator pe plan mondial. În consecință va fi tot mai vulnerabilă la intențiile expansioniste ale SUA, ale Rusiei, dar și ale Chinei sau altor puteri emergente precum Iranul sau Turcia, în ciuda umbrelei atomice și de apărare NATO care are tot mai mult o esență simbolică, ineficientă la nivel operativ. În altă ordine de idei, expansiunea NATO către răsărit, la granițele Rusiei, generatoare de tensiune și animozitate internațională, riscă să ducă la un conflict grav în Ucraina, Europa de Est și bazinul Mării Negre, unde Moscova se simte amenințată și crește probabilitatea să recurgă la măsuri drastice cu caracter de conflict armat deschis.

Din punct de vedere energetic, prin isteria autodestructivă a „dezastrului ecologic„ s-a renunțat de bună voie la majoritatea centralelor de putere bazate pe combustibili fosili (cărbune, păcură, gaz) și la o bună parte a centralelor nucleare, fapt care în mod voluntar și absurd face Europa dependentă de bunăvoința Rusiei în ce privește livrarea de gaze naturale, respectiv de bunul plac al statelor arabe legat de furnizările de petrol. Europa n-a învățat nimic din trecutul comunist, când raționalitatea economică era înlocuită cu comandamentele ideologice. Putem constata cu stupoare că același fenomen are loc în prezent, mai ales în apusul Europei, unde organizațiile ecologiste și partidele verzi fac un lobby absolut deplasat și exagerat în raport cu realitățile și necesitățile primordiale.

Din punct de vedere tehnologic, mai ales cel al digitalizării și inteligenței artificiale, Europa a rămas cu mult în urma SUA, Chinei, Japoniei, dar și a unor tigri economici asiatici precum Singapore, Taiwan sau Coreea de Sud. Majoritatea marilor companii multinaționale din domeniu se găsesc în afara granițelor europene, la fel ca și cele mai bune universități de profil și centre de cercetare și dezvoltare în domeniu.

Chiar din punct de vedere cultural și turistic, Europa se află într-un declin major la toți indicatorii de profil ai vieții culturale, respectiv la cei economici ai activității de turism global.

Din punct de vedere epidemiologic și economic, măsurile draconice exagerate, panica, manipulările penibile, contradictorii și contraproductive susținute de guvernele europene în cursul prezentei și interminabilei pandemii de Covid constituie un autogol, o lovitură de grație aplicată propriei puteri economice, politice și sociale.

În concluzie, avem toate șansele ca pe termen lung să devenim o falangă muzeală, o rezervație antropologică, economică și tehnică a Asiei.

Addenda: din nefericire, toate aceste tendințe și previziuni sumbre s-au adeverit și chiar s-au adâncit ca urmare a războiului ruso-ucrainian.

Să nu uităm, chiar dacă iertăm repede

Consider că există o legătură directă, univocă între trecutul fascist al unor state europene precum Austria, Germania, Italia și măsurile dictatoriale, draconice anti pandemie instrumentate în aceste țări. De peste un an asist cu stupoare la reprimarea violentă a demonstrațiilor de stradă pro democrație și anti vaccinare obligatorie din marile orașe occidentale.

Niciodată nu mi-aș fi imaginat că polițiile occidentale snopesc în bătaie și arestează manifestanți care își exercită pașnic libertatea de expresie și de opinie. Abuzurile grave ale forțelor de ordine împotriva cetățenilor pașnici care au demonstrat pentru respectarea libertăților individuale și colective reprezintă un precedent deosebit de îngrijorător legat de însuși viitorul democrației liberale occidentale și cu siguranță nu are nicio legătură cu obsedant invocata pandemie Covid.

Similitudini șocante legate de represiunea brutală a forțelor de ordine s-au înregistrat în state considerate deunăzi modele de democrație precum Australia, Canada și Olanda.

Addenda:

Anul 2022 a confirmat falsitatea impunerii vaccinării forțate, un abuz internațional de proporții, cu pierderi imense de vieți omenești suferind de alte boli și cu pagube economice și financiare imense, pentru care sper ca în viitorul apropiat marii vinovați să fie aduși în fața justiției. Iar vinovații mici, trompetele mincinoase care pentru un pumn de arginți au încurajat și au promovat falsa propagandă a vaccinării obligatorii să fie scoși definitiv din viața publică, și să li se ia toate titlurile universitare și academice.

Următoarele două texte sunt scrise recent.

Prăbușire iminentă?

Cetățenii au datorii. Firmele au datorii. Statele au datorii. Organizațiile internaționale au datorii. Multe bănci nu mai au bonitate. Întreg sistemul economic financiar mondial stă pe un balon uriaș care în mod inevitabil se va sparge în curând. Prăbușirea va fi catastrofală. Creșterea economică continuă este o aberație fără scop, cine va plăti oare oalele sparte? Niciun stat, nicio instituție financiară, bancară sau suprastatală nu e în stare să plătească datoriile globale astronomice cumulate.  

Cele două metode clasice de asanare a crizei generale a datoriilor și anume tipărirea de bani fără nicio acoperire de către băncile centrale, respectiv jupuirea cetățenilor cu noi taxe și impozite nu vor mai funcționa.

Amânarea continuă a momentului crunt al adevărului exploziei datoriilor nu mai este posibilă prin inginerii financiare, tranzacții bancare secretizate și vrăjitorii bursiere.

Pandemia Covid și actualul conflict proxy din Ucraina dintre Rusia și Occident sunt practic două crize provocate dinadins care generează o inflație devastatoare în tot Occidentul, mai puțin în SUA, guvernele încearcă cu disperare  să obțină încasări mai mari, tot pe seama populației jumulite financiar, pentru a amâna deznodământul tragic și inevitabil.

Băncile centrale de stat, la comanda guvernelor și a UE în special, emit imense cantități de bani fără nicio acoperire în economia reală. În consecință, inflația este alimentată de însăși conducerea majorității statelor. Mai mult, prin vaste campanii propagandistice, s-a trecut la „sprijinul nemijlocit al cetățenilor” adică la subvenții directe în bani destinate cetățenilor pentru a compensa facturile energetice astronomice, care practic nu mai pot fi plătite de oamenii de rând. Stimularea inflației tocmai de guverne și de organismele și băncile suprastatale constituie în fond o încercare disperată a elitelor actuale de a amâna ziua fatală a unei noi prăbușiri a burselor, acțiunilor, băncilor și a finanțelor mondiale.

Prin dezvoltarea obligatorie și intempestivă a digitalizării sectorului financiar se urmăresc mai multe scopuri anti cetățenești:

– controlul total al tranzacțiilor bănești, supravegherea desăvârșită a activității financiare a indivizilor și cunoașterea exactă a situației financiare a fiecărui cetățean,

– scoaterea din realitatea financiară și în fapt marginalizarea definitivă a persoanelor în vârstă, a celor cu educație scăzută, a handicapaților, a săracilor care nu vor mai accede la servicii bancare și financiare din cauza propriului analfabetism digital,

– posibilitatea organelor represive și de forță ale statului de a anula printr-o simplu delete – sub numele de specialitate incassoaverea bănească sau financiară a oricărui cetățean,

– scoaterea treptată din uz a banilor cash prin metode tot mai arbitrare, mizând pe lenea indivizilor care preferă să nu-şi folosească mintea la socoteli și mâinile cu număratul bancnotelor. Cardul de plastic și mai nou telefonul inteligent sunt magicele instrumente de plată prin care Big Brother ne profilează și ne cunoaște perfect. Pentru un om cu scaun la cap, banii cash, cei de acasă, sunt chezășia independenței personale, în care nu se poate amesteca nicio instituție oficială.

Mult trâmbițata resetare va veni în mod legic, natural și nu va avea nimic comun cu aceea neomarxistă, pe care încearcă să o instrumenteze psihopații noii elite globaliste. Esența ei patologică, contrară legilor naturii și ale economiei, respectiv ale determinismelor sociale este controlul total și dependența absolută a individului de centrul anonim al puterii.

Tocmai de aceea, după momentul ineluctabilei prăbușiri economice globale, sperăm în revenirea naturală a capitalismului firesc, normal, bazat pe economia reală și a finanțelor cu acoperire în rezultate economice autentice.

Rușinea unei părți a intelectualității mondiale

Mă șochează cât de răspândit și păgubos este relativismul intelectualist. Orice intelectual contemporan care se respectă îl cultivă cu voluptate.

De fapt, această atitudine ascunde multă lașitate și lipsă de verticalitate, lipsa curajului de a-și asuma clar și univoc o opinie tranșantă. Totdeauna găsim explicații plauzibile și savante pentru dobitocia violentă a puterii de stat.

Statul, săracul, ne vrea întotdeauna binele colectiv și pentru a-l realiza se luptă acerb cu noi, ca indivizi iresponsabili și păcătoși.

Așa s-a întâmplat cu huliganii lui Ceaușescu în 1989, cu golanii lui Iliescu în anii 90, cu studenții deviaționiști din Piața Tian An Men din Beijing din 1989, cu sindicaliștii lui Walesa la Gdansk în anii 80, cu spionii din Praga din 1968, cu fasciștii din Budapesta în 1956, cu imperialiștii din Berlin în 1953.

Observ aceleași reacții penibile și lașe ale unei părți a intelectualității, mereu aservită, mereu rafinată, mereu dispusă să-și vândă sufletul pe doi arginți sau vreo sinecură.

Așa se întâmplă și acum, în timpul pandemiei, în timpul crizei energetice, în timpul noii isterii ecologiste și mai recent odată cu declanșarea conflictului ucrainean.

Peste tot în lume, intelectualitatea de serviciu a puterii și reacțiile ei abjecte au rămas, doar protagoniștii ei se mai schimbă în funcție de conjuncturi.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Klein Ivan commented on December 18, 2022 Reply

    In mare ,de acord cu cele scrise . Nu sint la curent cu tendințele expansioniste ale S.U.A. , eu știu de Rusia , China . Nu știu față de care state inflația americană e de preferat . K.I.

  • Enikő commented on December 16, 2022 Reply

    Tökéletes meglátás, nagyon jó megfontolt cikk , mindent átvilágít ami valóságban történik . Sajnos Európa már nincs a helyén a világ arca megváltozott . A nyugati szellem mély válságon esik át félő, hogy kifullad …, bomló keserves időszak következik , – ez mind az “ elit “ csoportnak köszönhető aki a világ hatalmakkal össze játszik és a civilizációt tönkreteszik … beteg társadalmat akarnak nevelni .😢… traducerea textului în română: Un articol bine gândit, care dă dovadă de o observaţie excelentă, punând în lumină tot ceea ce se petrece în realitate. Din păcate, Europa nu mai este la locul ei, fața lumii s-a schimbat. Spiritul occidental trece printr-o criză profundă şi mă tem că se va sufoca… Urmează o perioadă tristă, de decădere, – totul din cauza grupului de „elite” care se joacă cu puterile lumii și distrug civilizația. Se doreşte educarea unei societăţi bolnave.

  • Andrea Ghiţă commented on December 16, 2022 Reply

    Citez din articolul de mai sus un fragment care, după opinia mea, nu corespunde cu realitatea (cel puţin cea trăită de mine în timpul pandemiei): “Anul 2022 a confirmat falsitatea impunerii vaccinării forțate, un abuz internațional de proporții, cu pierderi imense de vieți omenești suferind de alte boli și cu pagube economice și financiare imense, pentru care sper ca în viitorul apropiat marii vinovați să fie aduși în fața justiției”.
    Din câte ştiu, nimeni nu a fost obligat cu forţa să se vaccineze, însă protecţia faţă de un virus necunoscut, foarte virulent, impunea restricţii, ca în cazul oricărei epidemii din istorie. În cazul de faţă cei nevaccinaţi sau netrecuţi prin boală nu puteau să intre în diferite forme de colectivităţi, atât pentru protecţia lor, cât şi a colectivităţii. Se poate întâmpla ca chiar în primele săptămâni unii bolnavi cronici să nu fi avut acces la tratament şi să fi plătit cu viaţa, ceea ce e într-adevăr foarte regretabil. Uităm incredibil de repede şi riscăm să nu ne amintim de numărul mare de infectaţi cu forme grave, internaţi în spitalele (transformate în spitale Covid pentru că cele de boli infecţioase nu făceau faţă) şi de numeroasele decese.. În cercul cel mai apropiat de mine (familie şi prieteni) au decedat 11 persoane, toate în urma complicaţiilor infectării cu SARSCOV2. Înainte de a fi apărut vaccinul, orice grup mai mare de oameni (inlcusiv cei adunaţi la mitinguri, nu întotdeauna paşnice) era o sursă de infectare, deci era firesc ca în pandemie libertatea de întrunire să fie restrânsă. Mă îndoiesc că vaccinarea ar fi adus după sine “pierderi imense de vieţi omeneşti ale persoanelor suferinde de alte boli”, aşa cum reiese (dacă bine înţeleg) din fragmentul citat, ci dimpotrivă, cei suferinzi de boli cronice au murit tocmai în urma infectării cu Covid19. Acum, după mai multe doze de vaccin, trecerea prin boală e floare la ureche şi riscăm să uităm şi să ajungem la concluzii eronate. Cât despre aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei…Care vinovaţi, care justiţie?!

    • Klein Ivan commented on December 18, 2022 Reply

      Întrebare – Cele 11 persoane menționate erau nevaccinate ? K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on December 18, 2022 Reply

        Da, erau nevaccinate. Unele au decedat înainte de vaccinare iar celelalte, în timpul când exista deja vaccinul, dar ori nu ajunseseră la rând ori nu s-au vaccinat “din convigere”. Una singură făcuse prima doză, dar a murit de o formă galopantă la scurt timp. Bănuiesc că vaccinul nu a avut timp să producă destui anticorpi care să atenueze boala.

    • Klein Ivan commented on December 22, 2022 Reply

      Obligați cu forța sa se vaccineze – cei care n-au acceptat au fost dați afara de la locul de munca ( militarii armatei S.U.A. , salariații municipalității N.Y. adică pompieri/polițiști/cadre didactice/cadre medicale/gunoieri , in unele locuri șeful direct decidea etc…) . K.I.

  • Peter Singer commented on December 15, 2022 Reply

    Felicitari domnului Vigdor pentru opinii departe de mainstream si care astazi nu prea se pot citi in mediile mari de informare. De asemenea felicitari pentru Baabel pentru ca publica opinii nonconformiste. Chiar daca pozitia exprimata in excelentul articol mi se pare prea pesimista, in linii generale cred ca atinge punctele extrem de critice ale realitatii europene. Europa occidentala se aprope de absolutismul Ostblockului si aceasta nu promite nimic bun. Sper ca mintile lucide vor prevala si de exemplu opiniile unei partid de guvernamant in Germania(verzii) care sunt categoric contra energie de fuziune nucleara si multe alte ineptii vor disparea, totusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *