Ierusalimul în miniatură. Soluția misterului din numărul trecut

În încheierea articolului care relata povestea machetei Ierusalimului https://baabel.ro/2023/02/ierusalimul-in-miniatura/ , realizată  de către Stefan Illés, foarte admirată la Expoziţia Universală de la Viena, din anul 1873, prezentam o imagine misterioasă şi îndemnam cititorii s-o explice, precizând că nu era vorba de un colaj sau alt gen de mistificare. Pentru că cititorii Baabel nu au dezlegat misterul (cel puţin până la apariţia ediţiei de faţă), am s-o fac eu.

Ceea ce se vede în imagine nu este Ierusalimul, ci o machetă, de data aceasta în mărime naturală, construită special pentru Expoziția Universală din St. Louis, Missouri, din 1904.  Bineînțeles că nu a fost reconstruit întregul oraș, ci numai câteva fragmente reprezentative: zidurile cetății, poarta Jaffa, Biserica Sfântului Mormânt, Muntele Templului și câteva străzi și bazare.  Pentru ca atmosfera să fie absolut autentică, organizatorii au adus chiar un număr de localnici.  La festivitatea de inaugurare a fost adus un grup de evrei religioși cu un sul de Tora ca să-și facă rugăciunile la „Zidul Plângerii” în prezența a 10.000 de spectatori.  (Această manifestare mi se pare de un gust destul de îndoielnic, dar iată, cu câteva luni mai târziu, de Yom Kippur, câteva sute de evrei au venit din proprie inițiativă să se roage la „Zidul Plângerii”.)

Totul era construit din lemn și din carton, dar era cât se poate de convingător, chiar și interioarele, astfel că se povestește că au fost cupluri care și-au făcut fotografiile de nuntă în „Biserica Sfântului Mormânt”.  Macheta, care mie îmi amintește un decor de film, era așezată în mijlocul unui parc de distracții, ceea ce explică prezența roții uriașe.  Fiind făcută din materiale perisabile, din păcate ea nu s-a păstrat.

Macheta Ierusalimului în mărime naturală de la St. Louis.  Carte poștală ilustrată din 1904.

Hava Oren

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Ivan Avraham Schwartz commented on February 12, 2023 Reply

    Cu toate aluziile din fotografie, n-am reusit sa gasesc raspunsul ,sa inteleg cum a fost realizata aceasta fotografie. Felicitari pentru munca de detectiv!

  • Marina Zaharopol commented on February 11, 2023 Reply

    Trebuie sa recunosc ca esti un detectiv de prima mana, Hava!

  • Andrea Ghiţă commented on February 9, 2023 Reply

    Foarte interesant. Mă gândesc câtă muncă a necesitat realizarea acesteui decor şi mă întreb dacă au mai rămas şi alte fotografii despre eveniment.

    • Hava Oren commented on February 9, 2023 Reply

      Da, sunt chiar surprinzător de multe. Pot fi găsite pe internet, făcând o căutare „Jerusalem St Louis 1904”

  • Tiberiu ezri commented on February 9, 2023 Reply

    Interesant !

    • Hava Oren commented on February 9, 2023 Reply

      Eu am găsit fotografia din întâmplare și nici mie nu mi-a fost ușor să înțeleg ce este.
      Două amănunte o dau de gol:
      1. E foarte veche, în alb-negru.
      2. Pe zid scrie JERUSALEM în engleză, într-o vreme când la Ierusalim mai stăpânea Imperiul Otoman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *