Autorul celor mai mari scurgeri de informații secrete – un rasist și un antisemit

De trei săptămâni, lumea este confruntată cu un nou scandal: documente top secret de la Pentagon, de la CIA și din alte surse au apărut pe site-uri publice. Ele se referă în primul rând la Războiul din Ucraina, (situația de pe front, livrările de arme, planurile de bătălie), demonstrând profunda implicare a Statelor Unite în această confruntare. Nu că teoretic nu am fi știut cu toții, dar una este să abordezi principial și alta să-ți dai seama măsura în care comunitatea de informații a SUA a reușit să pătrundă în structurile militare rusești, să strângă informații și să sprijine cu aceste date partea ucraineană în războiul dus împotriva Moscovei. Din documentele publicate pe social media a reieșit și faptul că Statele Unite își spionează până și aliații – în cazul de față Israelul și Coreea de Sud. De fapt, nu ar trebui să ne mire, au mai fost scandaluri și în această privință. (Cazul Angela Merkel). Adevărul este că ”prieten, prieten, dar brânza-i pe bani”, de ce să nu vedem și ce au de gând prietenii, just in case.

Dezbaterile s-au amplificat, principala suspiciune privea veridicitatea lor, (unele s-au dovedit ”făcături”) deoarece dacă erau adevărate, urma obligatoriu o modificare atotcuprinzătoare a strategiei americane, a aliaților și a ucrainenilor, în primul rând în ceea ce privește ducerea războiului. Dar marele semn de întrebare a fost cine a avut acces la aceste documente secrete și cum au ajuns ele pe rețelele sociale, în ce măsură sunt implicați hackerii ruși și cui prodest? Serviciile de informații și de securitate ale Satelor Unite au promis că vor descoperi rapid sursa, în fond nu sunt chiar atât de mulți care au acces la aceste informații ultrasecrete.

Cine este Jack Teixeira?

Într-adevăr, ”organele” s-au mișcat repede și vinerea trecută a avut loc și o arestare. Presupusul vinovat este Jack Teixeira, un tânăr militar american de 21 de ani, un specialist IT care se ocupa de aspectele tehnice ale documentelor. Era oare un spion în slujba Rusiei, sau un justițiar, cum s-a lăudat Edward Snowden, autorul scurgerilor Wiki-leaks care voia să atragă atenția asupra dimensiunii controlului statului asupra cetățenilor săi? Nicidecum. Este un tânăr care voia să se laude, să arate prietenilor săi cât e de important și la ce are acces. Este aviator clasa I, o poziție inferioară în ierarhia militară. El avea acces la o rețea internă prin care putea consulta documente clasificate. În timpul pandemiei de Covid a creat pe rețeaua socială Discord grupul ”Thug Shaker Central”, cu vreo 20 de membri, adolescenți și tineri cu care avea în comun pasiunea pentru jocuri video de război, arme și religie și cu care împărtășea concepții rasiste, antisemite. Unii dintre membri proveneau din Rusia și Ucraina. El comunica sub pseudonimul OG și cerea membrilor grupului să nu difuzeze documentele pe care le arăta. Potrivit unora dintre membri, Teixeira avea o atitudine foarte critică față de stat și denunța ”abuzul de putere”, mai ales al forțelor de ordine și al comunității de informații pe care o vedea ca pe ”o forță sinistră care încearcă să țină cetățenii în ignoranță”. De aceea, începând din octombrie 2022, a început să distribuie în cadrul grupului informații clasificate, publicând documente originale, hărți detaliate despre războiul din Ucraina, având ștampila Top Secret. Numai că un membru al grupului, un tânăr californian de 17 ani, a republicat documentele pe site-ul public Discord. După spusele unui coleg de grup, el se considera creștin și luptător împotriva războiului și dorea pur și simplu să-și informeze prietenii despre ce se întâmplă.

Într-un comentariu din publicația spaniolă El Pais se sublinia ”Deci, nu era vorba de o rețea de spionaj străin, de un justițiar… ci de un puști, un militar tânăr care voia să se laude”. Același lucru a constatat și Washington Post care afirma că jumătate din membrii grupului se ocupau cu jocurile video. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Unii membri ai grupului Discord le-au arătat jurnaliștilor de la Washington Post un video al lui Teixera care, înainte de a trage cu arma la țintă, striga insulte rasiste și antisemite. Din păcate, se știe că astfel de ”precedente” au dus cu timpul la atacuri, băi de sânge ale celor cărora tânărul le adresa insulte.

Este firească și cealaltă întrebare care a trecut prin capul multora: Cum se poate ca o persoană atât de tânără și nesigură emoțional, cu opinii rasiste, să primească acces la un site cu informații confidențiale? Explicația: tânărul lucra la o bază militară și se ocupa de aspectele tehnice ale informațiilor. După atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, serviciilor de securitate li s-a reproșat că își comunicau prea rar informațiile. De atunci, tendința de a împărtăși informațiile s-a extins și, după cum scrie The New York Times, numărul americanilor care au acces la documente confidențiale a ajuns la în jur de un milion.

În urma acestor dezvăluiri, președintele Joe Biden a afirmat că lucrurile nu stau chiar atât de rău, că pagubele nu sunt atât de mari, multe din informații sunt de-acum desuete sau nu au valoare. Adevărul spuselor lui va putea fi confirmat prin declarațiile și confesiunile tânărului, dacă acestea vor fi făcute publice. Oricum, o concluzie dramatică se poate trage și acum. Concepțiile lui Teixeira aduc foarte mult cu cele ale suprematiștilor albi, apropiați președintelui Donald Trump. Dacă el simbolizează o nouă generație de militari, America va avea probleme mari cu menținerea democrației în țară și cu rolul de model pe care ar vrea să-l impună în lume.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Klein Ivan commented on April 20, 2023 Reply

    Mi-ar fi părut bine ca articolul să fie lipsit de concluzia de încheiere . Concluzia nu are nici-o legătură cu realitatea de zi cu zi trăită la fața locului . Cît despre o extrapolare a “unui neică-nimeni” , în fapt unul la un milion , evident e incorectă . K.I.

  • Andrea Ghiţă commented on April 20, 2023 Reply

    Sunt întrutotul de acord cu concluzia autoarei: “Concepțiile lui Teixeira aduc foarte mult cu cele ale suprematiștilor albi, apropiați președintelui Donald Trump. Dacă el simbolizează o nouă generație de militari, America va avea probleme mari cu menținerea democrației în țară și cu rolul de model pe care ar vrea să-l impună în lume”

  • tiberiu ezri commented on April 20, 2023 Reply

    Articolul de față ne învață mai multe lucruri. Despre unele dintre ele știam, dar numai aproximativ:
    1. Tendința tinerei generații, Trumpiste sau nu, spre extremism, rasism, inclusiv antisemitism.
    2. Teixiera este un nume portughez/brazilian și poate că tânărul rasist s-a inspirat de la fostul președinte brazilian extremist de dreapta, Bolsonaro.
    3. Serviciile secrete americane din nou “au dat-o în bară”, exact că la 9/11/2001, când nu și-au dat seama că teroriști musulmani învață aviație pe teritoriul Statelor Unite.
    4. Atâta timp cât America sprijină cu mari fonduri (se pare 100 de miliarde de dolari pe an) Ucraina, acest război nu se va termina.
    Fără legătură cu acest articol, acum două zile, când de ziua Holocaustului TV Israel ne-a reamintit de atrocitățile multor ucrainieni față de evrei, mi-am zis încă o dată, ce bine că Israelul nu exportă arme ucrainenilor care continua să-i glorifice pe “mâncătorii” de evrei, Hmelnitzky, Petlura și mulți alții.

    • Virgil Duncan commented on April 30, 2023 Reply

      Tibi – cateva comentarii pe puncte:

      1 – Tinara generatie este puternic de stinga, antisemita, anti-israeliana si de loc rasista – si asta din cauza educatiei din universitati, de stat sau particulare. Studentii cu vederi de dreapta sunt amenintati iar profesorii care sunt si ei de stinga….
      2 – Teixera chiar daca este un nume portughez, tinarul asta poate s-a nascut in SUA si e de stinga din cauza atmosferei din scoli si universitati si NU din cauza educatiei de acasa. Am intilnit multi tineri si m-a impresionat ignoranta lor privind numele lor, istoria tarii de unde vin, etc.
      3 – De acord, este un esec dar motivat de faptul ca a fost si este nevoie de un numar foarte mare de specialisti in IT si investigatiile nu pot descoperi tot ce are cineva in cap. SUA este o tara foarte mare si din cauza limitarilor democratice au scapari in pastrarea secretelor de stat. “Scurgerea” lui Snowden daca va amintiti a fost mult mai importanta ca asta.
      4 – Speranta cea mai buna este o incetare a focului – altfel pacea se obtine numai din capitularea neconditionata a uneia din parti. – imposibila cu ajutorul nato sau nu.
      5 – Da este interesant ca tarile cele mai antisemite acum 80 de ani sunt prietene bune cu Israelul astazi (Germania, Ucraina, Ungaria, etc) – pe cand tari care au salvat evreimea in istorie ca Rusia, Iranul, etc sunt neutre sau chiar impotriva Israelului.
      Traim o epoca greu de explicat si inteles.

      • Veronica Rozenberg commented on May 1, 2023 Reply

        Tot pe puncte:

        Punctul 1
        “1 – Tinara generatie este puternic de stinga, antisemita, antiisraeliana si deloc rasista – si asta din cauza educatiei din universitati, de stat sau particulare. Studentii cu vederi de dreapta sunt amenintati iar profesorii care sunt si ei de stinga….”

        Poate ai dreptate, dar ca sa te erijezi in a face o asemenea afirmatie tragand concluzii asupra “tinerei generatii” cred ca te pune – ca si alta data de altfel – intr-o pozitie greu de acceptat.
        5. Rusia a salvat evreimea in istorie ?
        Faptul ca intr-o scurta perioada de dupa WWII, Uniunea Sovietica a fost de partea Yshuvului sprijinind formarea statului Israel, – de ex. din motive cunoscute legate de teama ca noul stat sa nu se alature vestului dupa razboi si in perioada razboiului rece – nu ii poate face pe rusi ca “salvatori de evrei”. Hai sa fim seriosi, in ceea ce priveste ucrainienii, chiar in perioada hruscioviana tot nu au fost iubitori de evrei.

        Partea esentiala insa si asta nu pe puncte, ci per total, este ca tragi concluzii din pozitia mareului cunoscator al omenirii. Comportamentul “popoarelor” cat si al conducatorilor lor este – cred eu – mai stratificat si generalizarile in ceea ce-i priveste sunt pot conduce la aprecieri gresite.
        🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *