Vederi și viziuni din balon (6)

Cei mai mulți confrați au făcut eforturi uriașe pentru a realiza comutarea mentală din paradigma socialist-ceaușistă în paradigma democrat-liberală. Din nefericire, mulți dintre cunoscuții mei nu mai sunt capabili de încă un salt spiritual-cognitiv. Noua transformare regretabilă a paradigmei democrat-liberale în paradigma toxică a globalismului autocratic nu mai este sesizată și percepută de mulți dintre amicii mei. Ei au rămas apărători dogmatici și retrograzi ai unui sistem depășit de realitate.

Ar fi bine să ne întoarcem la democrația liberală autentică din anii 60-90, fără pervertiri ideologice, economice și sociale, precum emisii de carbon zero, încetarea folosirii combustibililor fosili și a energiei nucleare, probleme de gen, Black Lives Matter, Woke sau Cancel culture, digitalizarea monedei și scoaterea banilor lichizi de pe piață, liberalizarea şi decriminalizarea folosirii drogurilor ușoare, normele rigide ale hărțuirii sexuale și ale corectitudinii politice, retorica obligatorie rusofobă și prorăzboinică, dictatele corporatiste ale birocrației de la Bruxelles.

***

Un mic exercițiu de logică elementară: Ucraina e prea slabă să alunge agresorul rus, iar Rusia nu este suficient de puternică să cucerească teritoriile vizate. Deocamdată niciuna din părți nu e în stare să tranșeze victoria militară de partea sa. Normală ar fi recunoașterea remizei de către părțile beligerante și încheierea urgentă a unui armistițiu, urmat de negocieri de pace cu toate compromisurile de rigoare. Riscul unui conflict înghețat sau chiar de uzură este infinit mai mic decât cel al unui război global. Rusia va decădea din statutul de superputere militară și va deveni inevitabil un paria între statele lumii. Ucraina va trebui să renunțe pe termen lung la teritoriile locuite de populația rusească majoritară și să abdice măcar de formă de la aderarea NATO. În caz contrar ne îndreptăm inevitabil spre escaladarea conflictului între două puteri militare relativ echivalente – mă refer pe de o parte la Ucraina sprijinită masiv de Occident și de NATO și pe de altă parte la Rusia sprijinită tacit de Iran, China, Coreea de Nord, Africa de Sud și probabil alte țări arabe și africane. De aici, pasul spre catastrofă nucleară sau război total poate fi unul foarte mic.

În acest sens, mi se par salutare eforturile din umbră ale Chinei, Vaticanului și Turciei (actualmente ocupată cu alegerile generale) de a obține măcar un acord de încetare a focului.

Poziția sui generis a Ungariei, unica țară din blocul apusean care are curajul de a se pronunța explicit pentru armistițiu și pace în Ucraina, este de asemenea un fapt care merită consemnat.

Bineînțeles, mulți cititori vor sări ca arși, invocând relația specială dintre premierul Orbán și președintele Putin, dar cred că acest fapt este absolut secundar când două blocuri politico-militare se confruntă direct.

Speranțele și așteptările occidentale exagerate legate de mult trâmbițata contraofensivă ucraineană sunt indubitabil mai mult propagandistice, menite să liniștească opinia publică apuseană că eforturile financiare și economice ale statelor respective nu sunt deșarte și că uriașul ajutor militar va aduce roadele scontate. În mod clar rezultatele vor fi mult sub nivelul expectanțelor și voi enumera câteva argumente în acest sens:

1. Efectul surpriză a fost deja compromis. De peste o jumătate de an se anunță contraofensiva și de fapt în ultimele luni am avut de-a face cu un conflict de uzură, fără mari modificări pe linia frontului.

2. În ciuda statisticilor oficiale, în luptele de până acum, o mare parte a trupelor de elită ucrainene, cele care au asigurat apărarea reușită a Donbasului, Bahmutului și a liniei Lyman – Kramatorsk – Vuhledar, au fost deja decimate, fapt consemnat de oficialități din Pentagon, Mossad și ISW. Ele au fost înlocuite cu recruți foarte tineri sau vârstnici, prost echipați și nepregătiți.

3. Sprijinul occidental își va manifesta forța în luptele care vor urma, dar nu în mod decisiv. Avem de-a face cu o salată logistică de arme și muniție occidentală, fiecare cu specificul ei operativ. Va fi aproape imposibil ca o armată de tip sovietic, ce-i drept parțial reformată, să integreze unitar într-un teatru de operațiuni complex tehnică de luptă provenită din peste zece țări.

4. Deși câteva mii de noi combatanți ucraineni care urmează a fi aruncaţi în luptă au fost antrenați cu precădere în Marea Britanie, Germania și SUA, trupele ucrainene nu mai dispun de superioritatea numerică de cel puțin 3 la 1 pentru reușita unei contraofensive, așa ca înainte de mobilizarea decretată de Putin în septembrie 2022.

5. În războiul modern purtat în mare parte cu artilerie, rachete teleghidate și drone, situația defensivă cu fortificații în adâncime și cu o relativă superioritate aeriană favorizează în mod clar trupele rusești. Din septembrie 2022, ele au avut timp suficient la dispoziție să-și organizeze apărarea în mod eficient din punct de vedere logistic și de efective.

6. Chiar dacă în primele zile ale contraofensivei ucrainene se vor înregistra succese parțiale, chiar dacă din teritoriile ocupate de ruși, o treime, de pildă, vor fi eliberate vremelnic, din punct de vedere strategic nu se va schimba nimic. O parte din Ucraina va rămâne de facto sub ocupație rusească, Crimeea și o parte din Donbas în mod cert.

7. După o contraofensivă doar parțial reușită, epuizarea resurselor umane combative și a unei părți a defensivei antiaeriene a Ucrainei va permite Rusiei să lanseze la rândul ei o contraofensivă. Dacă ea va fi decisivă, Kremlinul ar putea să ocupe întreg Donbasul, ajungând chiar până pe linia Niprului. Cred că acest scenariu este cel mai optimist pentru Moscova, având în vedere lipsa de mobilitate și de conducere creativă a trupelor ruse, respectiv cronicele slăbiciuni logistice, organizaționale și motivaționale ale Armatei Ruse.

Vom trăi și vom vedea. Cred că vara acestui an va fi decisivă din punct de vedere al conflictului ruso-ucrainean. Dacă niciuna din părți nu va tranșa victoria, fapt de care sunt aproape sigur, Rusia și SUA vor fi nevoite să accepte realitatea din teren și absurdul continuării efortului de război. Președintele Biden și democrații vor avea alegeri decisive anul viitor. Fără o victorie clară în Ucraina, Casa Albă va trebui să stingă focul la timp cu o explicație plauzibilă privind încheierea conflictului. Fără o reușită militară clară după aproape doi ani, președintele Putin nu va mai putea explica opiniei publice de acasă și nici măcar propriei elite politico-economice necesitatea vitală a continuării „operației militare speciale”. O înfrângere clară a Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina va aduce inevitabil căderea lui Putin și accederea la Kremlin a unui grup naționalist-militarist gata de revanșă. 

Pentru că războiul e întotdeauna lesne de pornit, dar foarte greu de oprit, iar rezultatul final nu se întrevede în mod clar, nu ne rămâne decât să sperăm că nu va avea loc o escaladare sau vreun accident de proporții și că rațiunea și instinctul de conservare vor triumfa în cele din urmă.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Florin commented on May 23, 2023 Reply

    Sint de acord ca nu sintem de acord.

  • Marica Lewin commented on May 22, 2023 Reply

    Excelentă analiză politică, şi ca totdeauna, ați sesizat esențialul.
    Cele 2 tabere opuse s- au înfruntat, si- au verificat forțele, sunt cam egale inaintea degenerării conflictului spre un război nuclear.
    Un armistițiu este singura soluție viabila.

  • BORIS MEHR commented on May 20, 2023 Reply

    mi se pare o analiză echilibrată, corectă, din păcate logica lipsește în mintea celor implicați în conflict și a celor interesați egoist de acet conflict total absurd

    • Virgil Duncan commented on May 25, 2023 Reply

      Excelenta analiza dar in unele detalii incompleta. “Casa Albă va trebui să stingă focul la timp cu o explicație plauzibilă privind încheierea conflictului” – explicatia plauzibila exista deja – exista un puternic curent izolationist in SUA in special dupa razboaiele din Vietnam, Irak si Afganistan. Desi i-au batut bine pe localnici SUA au trebuit sa se retraga dupa ce au investit miliarde si au murit milioane de ambele parti. Conflictul din Ucraina este primul conflict in care victimele agresiunii lupta singure cu succes pentru independenta cu conditia sa fie ajutati pe tremen lung. Dar Pretul victimei este de neconceput si este distrugerea Ucrainei ca populatie si infrastructura. Este un razboi in care nu se poate incheia pacea fara capitulare. Un razboi la foc mic ca cel din Corea cu zona demilitarizata este tot ce speram.
      Razboiul cu China este cel important pentru SUA – razboi pentru democratie in Taivan, cibernetic, economic pentru piete si influenta mondiala si in final razboi direct cald. Razboiul rece a inceput deja din cauza covidului.

      • Marica Lewin commented on May 25, 2023 Reply

        Eu nu inteleg de ce, daca principalul pericol pentru SUA il constiruie China, indirect NATO a atacat Rusia. Inainte de declansarea conflitului, Hunter Biden a petrecut mulți ani in Ucraina.
        Am rāmas stupefiatā de apariția lui Zelenski la întâlnirea statelor membre ale Ligii arabe, de data aceasta comparând situația Ucrainei nu cu Holocaustul, ci cu ‘ istoria framântatā, suferința, nedreptatea indurată” ale țārilor arabe. Citat liber.
        Oate Zelenski dorește ruina completa a țårii sale?
        Parerea mea coincide cu cea a d- lui Vigdor, un armistițiu ar fi salvator.

        • Virgil Duncan commented on May 27, 2023 Reply

          Dna Marica – NATO nu a atacat Rusia – Rusia a atacat Ucraina sperind sa o termine in citeva zile. A fost o eroare fundamentala pe mai multe planuri care va ramane in istorie. Tarile NATO sub adapostul raspandirii democratiei au sustinut Ucraina si Ucraina sub motivul nationalismului s-a hotarit sa lupte. Indiferent ce credem noi, acest razboi este razboiul de eliberare nationala a Ucrainei. Comparati asta cu razboiul de eliberare nationala a Romaniei din 1877.
          Hunter Biden a fost mituit de oligarhi ucraineni. vice-presedintele Joe Biden a fost prins cand a refuzat ajutor financiar si in arme Ucrainei – conditia fiind ca anchetatorul anti-coruptie ucrainean sa fie concediat.
          Toata lumea este surprinsa cum un comedian evreu poate fi un presedinte atit de decisiv. Dar daca ii cititi biografia, bunicul lui a fost colonel in armata rosie, tatal profesor universitar de computers, mama inginera si el a terminat dreptul inainte ca sa fie actor.
          A facut un film, tragicomedie, despre situatia din Ucraina evident inainte de razboi. Va recomand sa-l vedeti: “Servant of the people”.

        • Virgil Duncan commented on May 27, 2023 Reply

          SUA a fost implicata mai mult fara voia ei in conflict. A fost implicata pentru ca democratia in Ucraina a fost opera partidului democrat. Trump a avut relatii bune cu Putin si a aminat cit a putut trimiterea de echipament militar. Kissinger a exprimat clar interesul geopolitic al SUA de a avea relatii bune cu Rusia si de a impiedica alianta Rusiei cu China. Cit priveste declaratia lui Zelinski la Liga Araba, se refera mai mult la trecutul colonial al regiunii sau poate Zelinski face pe anti-sionistul pentru a obtine ajutor financiar. Israelul e socotit de unele state arabe ca fiind noul colonialist venit din Europa – ridicol din cauza limbii si culturii semite.

          • BORIS MEHR commented on May 29, 2023 Reply

            PERSONAL NU LAUD RUSIA PENTRU ATACUL DIN FEBRUARIE 2022, DAR SUNT DE ACORD CU DOUĂ AFIRMAȚIJ ALE LUI PUTIN – UCRAINA NU A EXISTAT CA STAT ÎNAINTE DE ÎNFIINȚAREA URSS, IAR NAZISMUL SAU NOSTALGIA NAZISTĂ ÎN UCRAINA COEXISTĂ CU FIRAVA DEMOCRAȚIE. TOTODATĂ CORUPȚIA ȘI ÎMPILAREA MINORITĂȚILOR ÎN UCRAINA SUNT ASPECTE REALE ȘI DELOC LĂUDABILE.

      • BORIS MEHR commented on May 29, 2023 Reply

        ZELENSKI ESTE UN JUCĂTOR UTIL PENTRU CEI CE DORESC SLĂBIREA RUSIEI CA PUTERE MONDIALĂ. REGRET CĂ UN EVREU JOACĂ DUPĂ REGULILE ALTORA, NU SUNT MÂNDRU DE ASTA. DE PILDĂ KISSINGER ARE ALTĂ OPINIE.

  • Vigdorovits George commented on May 19, 2023 Reply

    Dragă Dle Florin, înțeleg eu bine unde bateți în mod subtil, dar analogiile pentru două contexte diferite sunt greșite din capul locului. În conflictul arabo-israelian, dominatoare este confruntarea cu Hamas-ul din Gaza. Ce-a obtinut Israelul din retragerea unilaterală din Gaza încă din 2005? Mii de rachete asupra populației civile. Ce-a obținut Israelul după retragerea din sudul Libanului ? Mii de rachete asupra populației civile. Israelul are superioritatea morală a forței bine controlate. Gaza si Libanul ar putea fi prefacute in ruine, în cîteva ore daca Statul Evreu și-ar folosi întreaga capacitate militară. Lăsați analogiile cu adresă fixâ.

    • Florin commented on May 21, 2023 Reply

      Stimate domn , Ucraina ce ar obtine daca ar accepta cedarea de teritorii ? Ce au obtinut Moldova , Armenia si Georgia. Ce au obtinut chiar ei in 2014. Sint de laudat ca au ales sa lupte.
      Analogia a fost intentionat fortata.

      • Marica Lewin commented on May 23, 2023 Reply

        D- le Florin, ce ” obține Ucraina dacă acceptă cedarea de teritorii”?
        In primul rând incetarea pierderilor de vieți omenesti, ṣi a mutilării atâtor tineri soldați, refacerea economiei, Pace.
        Ucraina este acum o țară distrusă de corupție, proastă organizare si lipsa de logică.

  • Andrea Ghiţă commented on May 19, 2023 Reply

    Chiar şi privite din balon, problemele majore ale lumii actuale sunt îngrijorătoare şi ciclul de articole semnat de George Vigdor pune degetul pe mai multe răni. Din păcate, degetele lui George Vigdor nu au harul vindecării.

    • florin commented on May 21, 2023 Reply

      Uneori vederea de ansambul are avantaje iar degetele intr-adevar nu vindeca. Probabil stimatul autor intentionat doreste sa conteste chestiuni evidente ca schimbarile climatice si problemele rasiale din SUA.

  • florin commented on May 18, 2023 Reply

    Haideti sa aplicam acest exercitiu de logica mai intii la conflictul arabo-israelian. Nici in acest caz solutia militara nu are succes.

    • BORIS MEHR commented on May 26, 2023 Reply

      NU AȘ COMPARA SITUAȚIA ISRAELULUI, STAT DEMOCRAT ÎNCONJURAT DE ȚĂRI NEPRIETENE CU CEA A UCRAINEI, STAT MULT PREA CORUPT ȘI AJUTAT DE MULTE STATE FĂRĂ EFECT ASUPRA SITUAȚIEI PE FRONT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *