Suedia – ultraliberalism sau naivitate?

Iulie 2023. Poliția suedeză a aprobat unei persoane în vârstă 30 și ceva de ani să demonstreze în fața ambasadei israeliene din Stockholm și să ardă două cărți sfinte: Tora și Biblia creștină.(1) Oare este vorba despre un ultraliberalism suedez, naivitate, sau e altceva la mijloc?

În urmă cu vreo 15 ani am participat la un congres medical la Viena. Într-o zi am întâlnit în liftul hotelului o femeie blondă care părea ceva mai în vârstă ca mine. Am salutat-o politicos, mi-a răspuns și am întrebat-o de unde vine. Din Suedia.

– Dar dumneata de unde vii? – m-a întrebat doamna.

– Sunt din Israel, i-am răspuns.

Doamna mi-a aruncat o privire plină de dispreț și din acel moment, de câte ori ne-am întâlnit, nu mi-a mai răspuns la salut.

Pe atunci și poate chiar și în zilele noastre, Suedia are o politică unilaterală în favoarea palestinienilor. Oare să o facă numai din antisemitism? Nu cred. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Suedia era neutră. Pe de o parte furniza materie primă mașinii de război naziste, dar pe de altă parte i-a acceptat pe teritoriul ei pe toți refugiații evrei din Danemarca și i-a tratat omenește. Contele Folke Bernadotte, supranumit și “Schindler al Suediei”, a salvat 1.615 evrei, inclusiv pe evreii internați la Theresienstadt.

Contele Folke Bernadotte

În mai 1948 a fost numit mediator al ONU în problema împărțirii teritoriului Palestinei, dar în septembrie 1948 a fost asasinat de unul din membrii grupului extremist armat evreiesc Lehi. La înmormântarea lui, din partea noului guvern israelian a participat diplomatul Abba Eban.(2) Dar bineînțeles că cel mai mare salvator de evrei a fost suedezul Raoul Wallenberg, mulțumită căruia m-am născut și eu, fiindcă el a salvat-o pe mama mea în ghetoul din Budapesta.

Deci, deși antisemitism există și în Suedia, nu acesta este principalul motiv al politicii lor intolerante față de Israel. Un alt motiv important este numărul din ce în ce mai mare de musulmani în Suedia. Dacă suedezii sunt de partea palestinienilor, nu e neapărat din loialitate față de ei, ci poate mai degrabă de teamă, pentru că musulmanii sunt mult mai agresivi decât evreii, așa cum au arătat demonstrațiile violente din Paris. Bruxelles și din alte orașe din vestul Europei.  Un alt exemplu a fost comportamentul barbar al musulmanilor în orașul suedez Malmö cu ocazia meciului de tenis (Cupa Davis) dintre Suedia și Israel, în 2009.(3) S-a putut vedea chiar la televizor cum au încercat să răstoarne autocarul în care se aflau sportivii israelieni.

Pe de altă parte, suedezii se consideră în mod sincer pacifiști, au tendința de a ține partea celor mai slabi, (de exemplu au dat azil unor refugiați kurzi din Turcia) și sunt susţinători ai dreptăţii, aşa cum o definesc ei, şi ai libertăţii de expresie. De fapt, unii consideră că suedezii sunt ultraliberali. (4, 5)

Aprobarea arderii acestor cărți sfinte pentru evrei și creștini a urmat după două incidente de ardere a Coranului, în care au fost amestecați un irakian creștin (chiar în fața unei moschei!) și un suedez de extremă dreaptă, pe nume Rasmus Paludan. Arderile Coranului au provocat demonstrații ale musulmanilor în toată lumea.

Rasmus Paludan cu un Coran aprins

Deci trebuia arătat lumii că legea permite nu numai arderea Coranului, ci și a Torei și a Bibliei creștine. Ce lanţ de boacăne ale liberalismului suedez prost înțeles! Paradoxal, Aron Verstanding, șeful Comunității Evreiești Suedeze, vede în aceste fapte un drept democratic al minorităților. (6) Dacă tăceai, Aron, filozof rămâneai!

Ambasadorul Israelului la Stockholm, președintele statului Israel și mai multe organizații evreiești din Europa și SUA și-au exprimat protestul împotriva arderii cărților sfinte. (7)

După o statistică recentă, suedezii înșiși se opun (cu o majoritate de 53%) arderii în public a cărților sfinte. Poliția suedeză a încercat să interzică aceste acte, dar curtea supremă a respins cererea poliției, legitimizând astfel arderea în public a acestor cărți. Guvernul suedez consideră să scoată o legislație prin care să oprească profanarea publică a cărților sfinte. (8)

De ce oare în Suedia se permite arderea în public a Coranului și a Torei? Unii susțin că este vorba de xenofobie în general sau de antisemitism / islamofobie. Dar să fie arsă şi propria lor Biblie creștină?? După părerea mea, este vorba de un liberalism prost înțeles, naiv și chiar dăunător. Arderea drapelelor (mai ales ale Israelului și Statelor Unite) de către musulmani este demult permisă în țările Europei de Vest. A urmat arderea în public a cărților sfinte. Istoria sumbră a Europei arată că acestea au fost urmate de arderea sinagogilor și apoi arderea oamenilor.

Există un citat celebru din Heinrich Heine: Das war ei Vorspiel nur. Dort, wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen. (Acesta a fost doar începutul. Acolo unde se ard cărți, până la urmă se vor arde și oameni). (9) 

Pe mine mă trec fiorii când văd că se ard cărți în public și asta din două motive. Unul este că îmi amintește arderea cărților de rugăciuni evreiești, a cărților unor scriitori și poeți evrei, precum și ale unor autori germani progresiști în Germania și Austria, în “Noaptea de Cristal” (9-10 noiembrie 1938).

Dar cel mai important este că orice carte reprezintă rădăcinile istoriei umane care este documentată de când oamenii au început să scrie.

Tiberiu Ezri

(1)https://www.timesofisrael.com/jewish-outrage-flares-after-sweden-okays-torah-torching-next-to-israeli-embassy

(2)https://ww2gravestone.com/people/bernadotte-folke/

(3)https://en.wikipedia.org/wiki/2009_Malm%C3%B6_anti-Israel_riots

(4)https://policycommons.net/artifacts/2034397/swedens-ugly-ultraliberalism-and-the-jews-by-dr/2786840/  

(5)https://www.opendemocracy.net/en/can-europe-make-it/islamophobia-foreseeable-consequence-of-ultraliberalism/

(6)https://www.zenger.news/2023/07/21/swedish-jewish-leader-opposes-ban-on-burning-holy-books/

(7)https://bnn.network/breaking-news/protests/swedish-police-approve-burning-of-torah-and-bible-outside-israeli-embassy/

(8)https://www.zenger.news/2023/07/21/swedish-jewish-leader-opposes-ban-on-burning-holy-books/

(9) https://en.wikipedia.org/wiki/The_Empty_Library 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 31, 2023 Reply

    Acordarea aprobării arderii Torei şi Bibliei creştine califică administraţia suedeză drept iresponsabilă! Persoana care a cerut şi primit permisiunea de a arde cărţile sfinte nu a mai trecut la fapte, dar anterior fusese ars Coranul, fără ca fapta să fie pedepsită întrucât Suedia are una dintre cele mai puternice legislaţii privind libertatea de expresie. Cred că arderea unei cărţi nu echivalează cu enunţarea unor idei ( care şi ele pot intoxica şi incita publicul). Arderea unei cărţi este un gest, o acţiune care ilustrează direct distrugerea, anihilarea fizică. Nu ştiu în ce măsură poate fi calificată drept libertate de expresie.

    • Tiberiu ezri commented on July 31, 2023 Reply

      Ai dreptate. Aceste sacrilegii nu se vor termina până când guvernul suedez nu va scoate o lege care va interzice aceste fapte, așa cum au promis unii membri ai guvernului.

  • Elena Stoican commented on July 30, 2023 Reply

    Dacă nu respecți credința oamenilor, indiferent care e aceasta, înseamnă că tu însuți n-ai niciun Dumnezeu! Manifestările excentrice ale unora au de cele mai multe ori ca obiectiv propria-ți publicitate. Vrei să-ți demonstrezi că exiști fie și în acest mod atât de infantil, dar foarte dăunător și care provoacă multă suferință. Articol care determină evaluări proprii ale vremurilor cărora le suntem contemporani. Felicitări, domnule Tiberiu Ezri!

    • Tiberiu Ezri commented on July 30, 2023 Reply

      Vă mulțumesc doamnă Stoican!

  • .Andrei+schwartz commented on July 29, 2023 Reply

    Suedia a acordat Azil sI evreilor dinFinlanda.,vezi cartea Lui Daniel Katz :” Cand bunicul a trecut pe schiuri in Finlanda.”Antisemitismul de Azi se datoreaza unui liberalism orb

    • tiberiu ezri commented on July 29, 2023 Reply

      Multumesc!

    • tiberiu ezri commented on July 29, 2023 Reply

      Ca să continui ideea doctorului Schwartz despre destinul evreilor finlandezi, ei au fost cu toții protejați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către guvernul finlandez. În Finlanda au ajuns și 500 de refugiați din țările ocupate de naziști. 160 dintre ei și-au găsit refugiul în Suedia neutră, iar restul în alte țări. Guvernul finlandez care era la un moment dat aliat cu nemții de frica ocupării Finlandei de către URSS, au extrădat naziștilor opt refugiați austrieci care au fost cu toții omorâți de către naziști. În anul 2.000, primul mimistru al Finlandei, Paavo Lipponen și-a cerut scuze pentru extrădarea celor opt evrei austrieci.

  • Monica+Ghet commented on July 28, 2023 Reply

    Unlimited stupidity!

    • Tiberiu Ezri commented on July 28, 2023 Reply

      Indeed!

  • eva+galambos commented on July 28, 2023 Reply

    Până la urmă Tora nu a fost arsă, deși s-a primit aprobarea oficială.Cel care a cerut acest lucru a declarat că a vrut numai să testeze autoritățile.

    • Tiberiu Ezri commented on July 28, 2023 Reply

      Astăzi din nou poliția suedeză a aprobat unui grup de patru indivizi să ardă Tora în public. Vom trăi și vom vedea.

  • Ana Olaru Verouhis commented on July 28, 2023 Reply

    Locuiesc de peste 50 de ani in Suedia.
    Da, suedezii se considera pacifisti, dar sunt naivi in multe privinte, dupa parerea mea.
    Atitudinea lor pro palestiniana este destul de veche, inca inainte ca populatia musulmana sa fie atat de mare ca acum.
    Rasmus Paludan este cetatean danez, nu suedez, dar politia suedeza i-a aprobat, dupa cateva incercari, sa arda coranul in fata unei moschei.
    Acum sustine ca a terminat cu activitatea lui in Suedia.

    • Tiberiu Ezri commented on July 28, 2023 Reply

      Multumesc.

  • Anca Laslo commented on July 28, 2023 Reply

    Realitati care nu aduc nimic bun, articol foarte interesant!

    • Tiberiu Ezri commented on July 28, 2023 Reply

      Multumesc!

  • Eva+Grosz commented on July 27, 2023 Reply

    Tocmai în zilele astea citeam într-o carte de istorie acest citat :”Das war ei Vorspiel nur. Dort, wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen.”
    Ura nu are limite.

    • Tiberiu Ezri commented on July 27, 2023 Reply

      Din pacate.

  • tiberiu ezri commented on July 27, 2023 Reply

    Sure!

    • Theodot Toivi commented on July 27, 2023 Reply

      Vizitând orașul suedez Malmo, directorul fabricii vizitate, m-a asigurat că poporul suedez este în marea lui majoritate pro-israelian, in contradicție cu politica guvernului suedez. In oraș m-a impresionat neplacut murdăria aruncată pe străzi de lucrării străini.

      • Tiberiu Ezri commented on July 28, 2023 Reply

        Adevarat!

  • gabriel+gurman commented on July 27, 2023 Reply

    După cifrele oficiale 8% din populația Suediei sunt musulmani.
    Le doresc LA MAI MARE!! (adică la mai mulți)
    GbM

    • tiberiu ezri commented on July 27, 2023 Reply

      Allahu Akbar!

    • tiberiu ezri commented on July 27, 2023 Reply

      De acord Gabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *