O (posibilă) știre bombă

Tocmai am primit o ştire… bombă. Cică zilele acestea s-ar fi semnat un acord de cooperare reciproc avantajoasă între partidul AUR (Alianța pentru Uniunea Românilor) din România și partidul Otzma Yehudit (Puterea evreiască) din Israel. La ceremonialul de semnare, care s-a desfășurat în Aula Mare a Facultății de Medicină din Iași, au participat președinții celor două partide – George Simion și respectiv Itamar Ben-Gvir. Domnul George Simion a recunoscut cu acest prilej că în trecut a avut vederi mai extremiste, dar acum s-a domolit. Domnul Ben-Gvir a replicat că își înțelege perfect omologul, căci și el însuși s-a moderat, iar ca dovadă a dat jos din salon portretul fostului său idol, Baruch Goldstein, cel care a omorât 29 de arabi în timpul unei rugăciuni la o moschee din Hebron. “Și acum mai încerc un sentiment de tristețe când văd gaura rămasă în perete, dar politica cere sacrificii“ – a adăugat domnul Ben-Gvir.

Ceremonia a fost amânată de câteva ori, căci în trecut partidul AUR arătase simpatie pentru mareșalul Antonescu, însă doctorul Ben-Gvir a afirmat că după un studiu amănunțit al problemei a constatat că mareșalul nu a omorât nici măcar un singur susținător al partidului Otzma Yehudit . Ba mai mult , a subliniat dânsul, evreii uciși în timpul administrației lui Antonescu au fost în marea lor majoritate bolșevici adică comuniști, adică stângiști, adică viitori anarhiști ai căror descendenți ar fi participat astăzi la demonstrațiile contra guvernului.

Vorbind prin intermediul unui translator, domnul Simion i-a spus domnului Ben-Gvir că viitor de AUR țara noastră are, la care domnul Ben-Gvir a dat aprobator din cap ca și cum ar pricepe despre ce este vorba .

Ceremonia s-a încheiat printr-o serbare câmpenească în pădurea Tâncăbești la care domnul Simion a îmbrăcat tradiționala cămașă verde și domnul Ben-Gvir pe cea galbenă. La sfârșit s-a făcut schimb de tricouri și s-a dansat pe melodiile cântate de celebrul Nicu Covaci care a spus că a descoperit în Itamar Ben-Gvir un posibil Andrii Popa care și-a bătut joc de domnie la început ca haiduc și acum ca ministru. La petrecere au mai participat din cele două părți doamnele Diana Șoșoacă și Orit Struck care s-au îmbrățișat îndelung, prietenește, și au declarat în final că au descoperit că pot fi nu doar surori de cruce, ci și tovarășe de drum.

N.B – Această știre este deocamdată o farsă. Dar, având în vedere mersul lucrurilor din politica actuală, e foarte posibil ca farsele de azi să constituie realitatea de mâine.

George Uri Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

29 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on August 29, 2023 Reply

    Posibilă ştire bombă a devenit realitate. Ieri ambasadorul Israelului s-a întâlnit cu liderul AUR. https://www.timesofisrael.com/israeli-envoy-meets-head-of-romanian-party-accused-of-antisemitism-drawing-rebuke/

    • Veronica Rozenberg commented on August 30, 2023 Reply

      Tel maître, tel valet.

  • Theodot Toivi commented on August 12, 2023 Reply

    Este bine să nu fim idioți!

    • George Uri Schimmerling commented on August 12, 2023 Reply

      Asta referitor la ce ?

    • Theodot Toivi commented on August 12, 2023 Reply

      SPER CĂ AȚI ÎNȚELES

      • George Uri Schimmerling commented on August 12, 2023 Reply

        Eu am ințeles. Se pare însă că Dvs n-ați ințeles mesajul

  • George+Konig commented on August 11, 2023 Reply

    Interesant lucru, domnul Schimmerling aduce de multe ori adevărul pe jumătate, ca și despre Baruch Goldstein, cel care a omorât 29 de arabi în timpul unei rugăciuni la o moschee din Hebron. Si adevarul este că dupa acordul de la Oslo din 1993 si intrarea in Israel a cătorva mii de teroristi condusi de Yasser Arafat, actiunile teroriste s-au inmultit, cea ce a cauzat moartea a peste 1000 de cetăteni israelieni. Astfel, in februarie 1994 a fost actiunea lui Baruch Goldstein, medic de profesie, si asta a fost triggerul după care au inceput arestările teroristilor. Guvernul de stănga de atunci i-a denumit cu cinism “victimele păcii”. Această situatie a fost printre altele cauza omorării lui Yitzhak Rabin si mai tărziu schimbarea guvernamentală, adica urcarea pe postul de prim ministru a domnului Nataniahu in 1996.
    Daca tânarul Ben-Gvir a vazut în Baruch Goldstein un idol, este bineinteles.

    • Veronica Rozenberg commented on August 11, 2023 Reply

      Si dvs?

      Pare-se ca intelegeti situatia, dar nu intelegeti cum radacinile teroriste ale unui fanatic (as zice primitiv, dar nu ma obosesc sa caut cat de adevarata este afirmatia mea) este greu sa fie extirpate.

      Sentimentele foarte puternice de ura (poate si de dragoste) pot conduce la acte iraționale. Dar o fi oare ea, rațiunea o categorie apreciabila in lumea religioșilor?

      Părerea mea este ca Israelul ar fi trebuit demult sa instituie pedeapsa cu moartea. Aplicata in situații anumit, ea ar fi ajutat – cred eu – prin valoarea sa de exemplu, de model, stârnind cel puțin indoiala in mintile unor teroristi.

      • George+Konig commented on August 13, 2023 Reply

        Pedeapsa cu moartea, este stipulat in lege, dar nu va fi nci odata aplicata, din cauza ca porunca a sasea din cele zece porunci e “să nu ucizi”. Nu trebuie sa explic care este rolul religiosilor in viata politica a tarii. Totusi, a fost oi singura data aplicat in procesul Eichmann unde a fost condamnat la moarte și executat prin spânzurare.

        • Veronica Rozenberg commented on August 13, 2023 Reply

          Pacat, cred ca religiosii (unii dintre ei) sunt printre primii care nu respecta ceea ce e scris in Torah, am cunoscut unii dintr-acestia.
          Si in afara de asta, cata ipocrizie, doar cei care ar fi condamnati la moarte, teroristii, ei insisi sunt ADUCATORI DE MOARTE, in plina cunostinta de cauza.

          Iar tot in alte locuri sta scris despre vestita regula pentru care nu odata evreii au fost acuzati, de cei care aplica Legii Talionului .

          Din wiki :
          Legea talionului, cunoscută și ca „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, ne este cunoscută din legea justiției mozaice, descrisă în Vechiul Testament, unde apare de trei ori și este considerată ca o lege a reciprocității și a corespondenței[6]. Prima dată apare în Cartea Exodului (Ex. 21:23-25), când Moise le-a poruncit israeliților: „Iar de va fi și altă vătămare, atunci să plătească suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânatăie pentru vânătaie”. A doua oară, apare în Levitic (Lev. 24:19-21), unde se mai adaugă regula: “Cel ce va ucide un dobitoc să dea altul; iar cel ce va ucide un om să fie omorât”. Apoi, mai apare în Deuteronom 19:16, 18, 19 și 21: „De se va ridica asupra cuiva martor nedrept, învinuindu-l de nelegiuire… și, dacă martorul acela va fi martor mincinos… să-i faceți ceea ce voise să facă el fratelui său. Și așa să stârpești răul… Să nu-l cruțe ochiul tău, ci să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior. Cu răul pe care îl va face cineva aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească”.

          De fapt, această lege a reciprocității și a corespondenței era cunoscută cu mult înainte de scrierea Bibliei. Cea mai veche mărturie în acest sens este Codul lui Hammurabi (1792-1749 i.e.n.), unde legea talionului avea mai multe forme: dinte pentru dinte, vânătaie pentru vânătaie, picior pentru picior, mână pentru mână, os pentru os, ochi pentru ochi.[7]

          • Veronica Rozenberg commented on August 13, 2023 Reply

            in loc de
            acuzati de cei

            acuzati drept cei

    • Eva+Grosz commented on August 11, 2023 Reply

      D-le Konig, nu era nevoie să dați nicio explicație de ce Baruch Goldstein este un ideal [și acum] pentru tânărul Ben-Gvir.
      Baruch Goldstein este un terorist fanatic, ca orice alt terorist.

      • George+Konig commented on August 13, 2023 Reply

        Explicația este foarte importantă. Toate actiunile trebuiesc luate numai in context.

        • Eva+Grosz commented on August 13, 2023 Reply

          Întradevăr? Chiar și ucidera unui om nevinovat ?

          • George+Konig commented on August 14, 2023 Reply

            In razboi, mor oameni nevinovati. Israelul este inca in razboiul de independenta. Nu toti vecinii ii recunosc existenta si din pacate, cea mai eficienta lupta contra noastra, este terorismul. Din aceasta cauza nu mai sunt state in beligeranţă, ci grupari, cum hamas, hizbalah, grupari palestiniene. Daca Israelul poate castiga acest razboi, raspunsul e nu, dar nici nu-l pierde. Poate terorism contra terorism, este eficient.

            • Eva+Grosz commented on August 15, 2023 Reply

              Israelul este un stat ,nu o bandă de teroriști .
              Ea folosește legea împotriva terorii, imdiferent din ce parte vine ea, Măcar asta ar trebui șă știți.

    • Hava Oren commented on August 11, 2023 Reply

      Protestez! Nimic nu este bineînțeles. A ucide oameni nevinovați este o crimă, un act de terorism care trebuie pedepsit, nu lăudat. Identitatea victimelor nu are absolut nicio importanță!!

  • BORIS+MEHR commented on August 10, 2023 Reply

    OBS. DIANA ȘOȘOACĂ NU ESTE MEMBRĂ AUR

    • George Uri Schimmerling commented on August 10, 2023 Reply

      Ii drept. Trebuie sa mă mai actualizez cu politica românească. De fapt nici Struck nu e in partidul lui Ben-Gvir ci in formațiunea la fel de extremistă a lui Smotrich

  • Maria+Roth commented on August 10, 2023 Reply

    Excelentă satiră, felicitări. Sper să ajungă curând să fie văzută de ambasada Israelului în Romania si de cei nominalizaţi. Sunt tare curioasă de reacţia lor. Vor reclama oare? Având în vedere premisele (vezi articolul Evei Galambos de joia trecută), orice ar spune ar fi o negare a unei afirmaţii/actiuni anterioare.

  • Andrea Ghiţă commented on August 10, 2023 Reply

    Încă nu e chiar haz de necaz, dar pe aproape. Ar trebui să facem ceva concret ca această ştire bombă să rămână doar la nivelul ficţiunii.

    • Hava Oren commented on August 10, 2023 Reply

      Ai vreo propunere concretă cu sorți de izbândă? Dacă da, ești un geniu.

  • Monica+Ghet commented on August 10, 2023 Reply

    Cu toată stima, zău că mă îngrijorează umorul (aici) rău prevestitor. Recomand mărturisirile lui Hannah Arendt pe tema amuzamentului grupului de germani și evrei liberali la începuturile PS german/ nazist.
    Ferească Pronia!
    În principiu, se poate glumi cu orice – parcă totuși, nu după…să nu mai zic, că știm cu toții!

    • George Uri Schimmerling commented on August 10, 2023 Reply

      Din păcate nu este doar simplu umor . Cine va urmări , pe canalul 8 al TV israeliene-HOT, serialul despre inceputurile mișcării cahaniste (din care face parte Ben-Gvir) va sesiza multe similitudini intre mișcarea cahanistă și mișcarea legionară . Inclusiv aportul nefast al clerului in promovarea acestor mișcări . Ideologul principal al mișcării cahaniste este Dov Lior-un rabin extremist care intr-o țară normală ar fi trebuit sa fie in spatele gratiilor . La precedentele alegeri miscarea cahanistă a primit doar 19000 de voturi , care este un procent infim. Inculpatul Netanyahu insă i-a legitimat in incercarea sa de a castiga cruciada impotriva Curtii Supreme-care speră el sa-l scape de pușcarie. Asta e principala vină a lui Netanyahu pentru care nu va putea fi iertat de istorie.

  • zador+andrei commented on August 10, 2023 Reply

    Excelent articol !

  • Veronica Rozenberg commented on August 10, 2023 Reply

    Am crezut ca povestesti ceva real si m-am gandit ca e chiar de ras, daca nu ar fi de plans. Din pacate demonstratiile, in parte atingand proportii anormale prin efectele anti-umane pe care le ating cateodata, nu par sa duca la vreun rezultat in perioada imediat urmatoare.

    Dar, sper ca viitoarele alegeri vor conduce la o schimbare semnificativa, ca vor EXISTA, si mai ales ca unele fenomene de trista amintire vor putea fi uitate, Wishful thinking….

    • Tiberiu+Ezri commented on August 10, 2023 Reply

      Purtătorul de cuvânt… a anunțat că alegerile vor fi sistate pe următorii zeci ani din lipsă de fonduri financiare cauzată de sutele de milioane care teoretic vor fi alocate arabilor Israelieni.

      • Veronica Rozenberg commented on August 10, 2023 Reply

        Dar tot stirile sustin ca inteleptul Smotrich a hotarat sa sisteze atat fondurile destinate primariilor localitatilor arabe si de asemenea fonduri academice universit

  • Hava Oren commented on August 10, 2023 Reply

    Apreciez simțul umorului de care dă (din nou) dovadă autorul. Cred că acesta este un bun exemplu de umor evreiesc: haz de necaz. Numai că, din păcate pentru noi toți, aici e mai mult necaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *