Salată de fructe Baabel

În articolul dedicat celei de a 11-a aniversări a revistei noastre https://baabel.ro/2023/07/unsprezece-ani-in-baabel/ propuneam o reţetă de salată de fructe, la care să contribuie cât mai mulţi baabelieni, cu ingrediente potrivite fanteziei lor, pentru a-i conferi un gust cât mai complex şi savuros.

Eu, în calitate de fondatoare, am aşezat în bolul virtual felii de mere parmen auriu (soiul meu preferat, ardelenesc, din ce în ce mai rar), câteva boabe de cătină şi o linguriţă de miere.

Marina Zaharopol a adăugat sâmburi de rodie, pentru textură.

Veronica Rozenberg a propus nişte smochine, curmale, ananas şi alune de pădure prăjite şi mărunţite, precum şi un topping de frişcă.

Tiberiu Ezri a sugerat o lingură de suc de lămâie, stafide şi câteva vişine din vişinata făcută în casă.

Gabriel Ben Meron a scris: “mi-e ruşine să recunosc, dar eu adaug şi lichior” (50 cc).

Anca Laslo – născută în Zodia Gemeni, tocmai în ziua de 11 – a mai pus în salata “work in progress” boabe de zmeură şi cubuleţe de cantalup.

Mircea Laslo a plusat cu caise, “fructele care au decis mult timp ce şi cum în viaţa mea” (îi propun să dezvolte acest subiect într-un viitor articol).

Hava Oren a adăugat un pumn de fructe de pădure care o duc cu gândul “la verile petrecute la Lupeni în copilărie”.

Am căutat semnificaţiile mai profunde şi beneficiile componentelor acestui mix de fructe.

Merele simbolizează pacea, sănătatea şi armonia (după unii şi păcatul şi ispita), previn declinul mental şi protejează inima.

Sâmburii de rodie simbolizează solidaritatea şi fericirea în familie şi susţin aparatul circulator şi imunitatea.

Stafidele simbolizează prosperitatea şi abundenţa şi contribuie la sănătatea ochilor şi pielii.

Ananasul simbolizează norocul şi bogăţia şi îmbunătăţeşte digestia şi simptomele artritei

Curmalele simbolizează speranţa şi supravieţuirea şi au un conţinut bogat de proteine, minerale şi fibre, ajutând digestia.

Chiar dacă nu am găsit simboluri pentru toate fructele din Salata de fructe Baabel, am aflat că vişinele îmbunătăţesc calitatea somnului, caisele au un puternic efect antioxidant şi ajută la regenerarea celulară, cantalupul are un conţinut scăzut de calorii şi e bine-venit în curele de slăbire, zmeura are calităţi antiinflamatoare şi protejează inima, iar cătina este o polivitamină naturală.  Fructele de pădure (afinele şi murele) conţin flavonoide, îmbunătăţind memoria şi capacitatea de concentrare, având efecte curative în cazul bolilor neurologice (Parkinson). Alunele de pădure scad glicemia şi întăresc oasele. Mierea este simbolul universal al dulceţii, fiind şi un adevărat panaceu, frişca e de răsfăţ, cât despre beneficiile lichiorului ele sunt… evidente.

Habar nu am de cantităţile necesare preparării Salatei de fructe Baabel, dar sunt sigură că le vom cunoaşte până când ea va fi preparată fizic, la o viitoare întâlnire a baabelienilor de pretutindeni (sper din suflet să fie cât mai curând).

Andrea Ghiţă

Bibliografie selectivă

https://www.diane.ro/2010/05/fructele-in-feng-shui-simboluri-si.html

https://www.reteteculinare.ro/articole/diverse/simbolismul_fructelor_in_cultura_chineza

https://www.doc.ro/dieta-si-sport/10-beneficii-importante-ale-merelor

https://www.drmax.ro/articole

https://www.drmax.ro/articole/alunele-de-padure-beneficii-proprietati-contraindicatii

https://www.catena.ro/beneficiile-consumului-de-afine#:~:text=Continutul%20mare%20de%20flavonoide%20al,ar%20fi%20Alzheimer%20sau%20Parkinson.

https://www.drmax.ro/articole/zmeura-beneficii-si-modalitati-de-a-o-utiliza

https://www.drmax.ro/articole/pepenele-galben-beneficii-si-modalitati-de-a-l-utiliza

https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/curmalele

https://www.drmax.ro/articole/caise-beneficii-proprietati-contraindicatii

https://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/de-ce-sa-mananci-visine-6-beneficii-uimitoare-pe-care-le-aduc-sanatatii_15442

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • theodor toivi commented on August 19, 2023 Reply

    Când ajungeți în Toscana la San Gimignano este obligatoriu sa camandați o înghețată ornată cu fructe pădure din belșug (mure, smeură, afine s.a.m.d), 20 euro pentru 2-3 persoane! Nu veți regreta!

  • Andrea Ghiţă commented on August 12, 2023 Reply

    Dragă domnule doctor Gabriel Ben Meron. E greu de răspuns la întrebarea “Pe când degustarea?” pentru că sunt două întrebări Când şi unde?

  • gabriel+gurman commented on August 12, 2023 Reply

    Pe când degustarea??!!
    GbM

  • Marina+Zaharopol commented on August 12, 2023 Reply

    Te pomenesti ca sufar de acea asociere a simturilor numita “sinestezie!” Ma uit la ilustratia salatei de fructe si simt deja in gura gustul ei delicios, in nari aroma ei seducatoare! Dar si cand citesc articolele din Baabel, aud uneori in surdina o melodie care acompaniaza de minune textul. Fara indoiala, beneficiem cu totii, intr-un fel sau altul, de ceea ce ne ofera revista!.

  • Veronica Rozenberg commented on August 10, 2023 Reply

    Delicios la vedere, cantitatile acestui produs nu sunt niciodata fixe, ele au un caracter exclusiv personale, ca de altfel si componentele.

    Congratulations Andrea pentru amestecul de fructe, echivalent practic cu cel de personalitati umane pe care il detine revista baabel!!

    LA MULTI ANI cu sanatate si optimism !!

    • Hava Oren commented on August 10, 2023 Reply

      Perfect de acord. Și eu văd în salata de fructe o paralelă cu „salata” de pesonalități ale celor care contribuie la succesul revistei Baabel. Fiecare fruct luat separat e gustos, dar amestecul este mai mult decât suma părților componente.
      LA MAI MARE!

      • Veronica Rozenberg commented on August 10, 2023 Reply

        🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *