Un demers ciudat

Pe 3 august, cotidianul israelian Haaretz a publicat un articol[1] al cărui conținut pur și simplu a șocat o parte din cititori, dar mai ales pe evreii din România și cei români din Israel. Dacă este adevărat ce se afirmă (și nu are de ce să nu fie, nu este fake news), ar fi vorba de o schimbare radicală a politicii externe a statului evreu care contravine strădaniilor de a păstra pretutindeni memoria victimelor Holocaustului și dă apă la moară antisemitismului. De asemenea, anihilează munca de multe decenii a istoricilor onești din România, Israel sau Statele Unite, evrei și români, de a conștientiza pentru generațiile tinere existența unui Holocaust românesc.

Citez din articol: ”Ministrul de externe (israelian n.n.) Eli Cohen depune eforturi pentru a schimba politica Israelului față de partidul de extremă dreaptă AUR din România care a exprimat poziții antisemite și a negat Holocaustul, aceasta în pofida opiniilor atât ale profesioniștilor din ministerul de Externe, cât și ale celor de la Yad Vashem, institutul israelian oficial care se ocupă de Holocaust”.

Articolul descrie exact cine este și ce vrea partidul AUR, cu ”o ideologie de extremă-dreaptă naționalistă”, citează numeroase declarații antisemite și negaționiste ale reprezentanților partidului, care adesea au preamărit liderii fasciști din România și subliniază că ”unii dintre conducătorii AUR sunt afiliați cercurilor fasciste românești”.

”Până de curând, se scrie în continuare în articol, politica oficială a Ambasadei Israelului din București era de a nu avea niciun fel de contact cu AUR. Dar acum Cohen a dat indicații ministerului de a reexamina această politică, sub presiunea unor personaje politice israeliene de extremă dreaptă care anul trecut au colaborat strâns cu AUR. Printre cei care au exercitat presiuni pentru a stabili legături se află Yossi Dagan, un lider al mișcării coloniștilor din Cisiordania și mai mulți membri ai Likud”.

În același timp, menționează Haaretz, ”liderul AUR, George Simion, a încercat să-și îmbunătățească imaginea publică, stabilind legături cu oameni politici israelieni de dreapta și minimalizând natura antisemită a AUR.” El a dat și un interviu lung publicației Israel Hayom în care ”a încercat să atenueze rolul lui Antonescu în Holocaust”. Întrebați, diplomați care cunosc realitățile din România și cercetători de la Yad Vashem au opinat că nu cred în schimbarea reală a poziției AUR în problema antisemitismului.

Haaretz s-a adresat și ministerului israelian de Externe. În răspunsul dat, Ministerul a arătat că până de curând nu a existat niciun contact între Ambasada israeliană din București și AUR, dar că ”recent, liderul partidului a făcut eforturi pentru a-și modifica poziția față de Israel și evrei, inclusiv dând declarații în care accepta răspunderea României față de Holocaust, denunțând antisemitismul și descriindu-l pe tiranul Ion Antonescu drept criminal de război. Drept rezultat, ministerul de Externe și Ambasada din România examinează, cu ajutorul specialiștilor de la Yad Vashem și altor autorități dacă este vorba de o schimbare reală care ar permite o nouă politică față de acest partid.”

Haaretz s-a interesat și a aflat că într-adevăr ministerul de Externe s-a adresat Yad Vashem care și-a exprimat opoziția fără echivoc față de aceste legături cu partidul AUR.

Am vrut să aflu opinia Ambasadei Israelului din București, dar domnul ambasador este plecat în concediu. Părerea mea, după ce am stat de vorbă de mai multe ori cu E.S. Reuven Azar, este că domnia sa, care cunoaște atât istoria Holocaustului românesc cât și programul și politica AUR, nu ar fi de acord cu acest demers. În acest context, interesant este însuși demersul. Am intitulat articolul ”Un demers ciudat” și cred că nu am greșit. Israelul este condus de un guvern de dreapta și extremă dreaptă, ceea ce explică într-un fel apropierea de formațiuni politice europene cu orientare asemănătoare. Dar chiar și aici trebuie să existe nuanțe. Da, Benjamin Netanyahu este un apropiat al lui Viktor Orbán, premierul Ungariei. Există aici o relație de sprijin reciproc în interesul ambelor părți, iar Orbán nu este un antisemit (doar folosește uneori antisemitismul mai voalat în interesul politicii sale). Politicieni israelieni de dreapta s-au apropiat și de premierul italian Giorgia Meloni care se află în fruntea unui guvern de dreapta-extremă dreaptă. Este aceeași familie politică. Dar nici partidul ei, Frații Italiei, nu susține teze antisemite și atât în Ungaria cât și în Italia acestea sunt formațiuni politice la putere, deci se poate vorbi de relații interstatale. Aici poate ar merita de menționat că, la ora actuală, multe partide de dreapta-extremă dreapta nu mai sunt fățiș antisemite ci antimusulmane, mai degrabă extrema stângă se manifestă antisemită sub forma antiisraelismului. Numai că în România, AUR a fost și este o formațiune politică neofascistă și antisemită, pe față. Că acum și-a făcut mea culpa, să nu uităm că se apropie cu pași repezi campania electorală, iar AUR visează la ceva mare.

Recunosc sincer, nu am înțeles demersul israelian care sperăm să nu se finalizeze. Ar fi interesant de aflat a cui inițiativă a fost, deoarece, chiar dacă în Israel supraviețuitorii Holocaustului românesc sunt din ce în ce mai puțini, ei au copii și nepoți în număr mare. Aceștia sunt alegători și poate că mulți au votat cu Netanyahu, cu Likud. Poate că nu mai vorbesc românește, dar nu au uitat istoria și suferințele bunicilor lor. Cred că au rămas uluiți – ca și noi de altfel. Se știe că relațiile dintre România și Israel sunt foarte bune. În consecință, Israelul nu are nevoie de AUR, îi va face numai rău, indiferent cine a ”vândut” Ministerului de Externe această idee.

Eva Galambos


[1] https://www.haaretz.com/israel-news/2023-08-03/ty-article/.premium/israeli-foreign-minister-pushes-to-forge-ties-with-romanian-far-right-party/00000189-b7b6-d9f3-a1cd-b7bfbd3e0000

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • Zizi Lazar commented on August 10, 2023 Reply

    Se pare ca e adevarat. In contextul in care incompetenta si superficialitatea ministrilor israelieni sunt mai de graba o calitate si cand gafe colosale “se rezolva” prin scuze – Smotrich cu Hawara, Orit Struck cu Hippocrates – stirea e trista si scandaloasa, dar nu e surprinzatoare. DACA nu e vorba de superficialitate, e o continuare a “operei” lui Bibi de a distruge…

  • Dora Gavrilescu commented on August 9, 2023 Reply

    Draga Eva
    Daca cotidianul Haaretz are dreptate cred ca trebuie actionat repede si vehement prin toate forurile nationala si internationale.
    Nu pot sa cred ca cineva incearca sa anihileze existenta Holocaustului si sa lupte ptr. reinvierea antisemitismul in acest secol !
    Vreau sa-ti reamintesc ca si acum vad in fata ochilor (fiind copil de 7-8 ani)persoane care avand steaua galbena in piept trebuiau sa mature piata catedralei din Arad.Oare dece ? Nu era un semn de antisemitism?
    Deasemeni imi amintesc de Clari neni mama Veronicai minunata mea prietena care uneori ne arata poze cu fratele ei Ocsy Heim prigonit in Arad de” siguranta” acelor vremuri .
    Alta experienta f.trista a fost in studentia mea din Cluj cand am cunoscut o D-na a carei familie a fost deportata si ucisa in lagarele naziste.
    Si cate astfel de exemple s-ar putea da,
    Holocaustul din pacate a existat si in Romania !
    Nimeni nu poate si nu are dreptul sa incerce sa stearga adevarul si amintirile.
    Sper ca Dl Ambasador al Israelului la Bucuresti sa rezolve cu celeritate aceasta stire cu adevarat “ciudata”
    Eva felicitari ptr articolul tau si ptr semnalul pe care il tragi in aflarea adevarului …

  • Galambos+Eva commented on August 9, 2023 Reply

    știu f.bine situația guvernului israelian și st am și amintit în articol. De asemenea am scris și am sugerat ca este rezultatul alegerilor democratice. Are dreptate d-na Gross când vorbește despre cei care nu s-au dus sa voteze

    • Eva+Grosz commented on August 9, 2023 Reply

      Articolul este foarte clar și dă un tablou real al situației. Și bine scris ,ca întotdeauna.

  • Ivan+Avraham+Schwartz commented on August 8, 2023 Reply

    Politica externa a Israelului (fata de SUA, Ungaria , Polonia si dupa cum s-a publicat in ziarul Haaretz) este consecinta schimbarii guvernului in urma ultimelor alegeri. Extremisti de dreapta, nationalisti , reprezentanti ai partidelor religioase radicale, sunt cei care incearca sa manipuleze guvernul, in toate domeniile. Articolul d-nei Galambos a trecut probabil sub radarul multor cititori fara sa observe sau sa inteleaga consecintele acestor schimbari. Nimic nu ma mai surpride! Cand un sef de guvern devine o marioneta manipulata de cei cu care s-a asociat totul este posibil.

    • Eva+Grosz commented on August 8, 2023 Reply

      Fiecare cuvânt e adevărat. Dar cine a ales partidele extremiste de dreapta? Nu o parte semnificativă din cetățenii Israelului ???
      . Au crezut că Ministrul Ben Gvir și colegul lui Smotrici vor termina cu arabii și totul va fi un rai. Noiîn raiul pe pământ,iar ei în raiul din cer. La fel de vină sunt și cei care nu au mers la alegeri. Numărul acelora care nu au mers la alegeri putea schimba balanța spre centru. Nataniahu este un politician de dreapta și nu de extremă dreapta. Niciodată nu a fost. Și nici prost nu este. Ca să nu cadă guvernul e silit să se supună acestor impostori. Mai are și problemele lui nerezolvate. Cine ne va scoate din acest haos? Nu mă miră tatonarea partidelor de extremă dreapta din Europa. Mai e altcineva care vrea să stea de vorbă cu președintele nostru?

    • Veronica Rozenberg commented on August 8, 2023 Reply

      Aceasta afirmatie este problematica:

      Cand un sef de guvern devine o marioneta manipulata de cei cu care s-a asociat totul este posibil.

      Nu este vorba de “a fi manipulat”, este vorba de o ALEGERE. Netanyahu, orbit de putere, doritor de avantaje materiale, probabil impins de membrii familiei sale, care nu sufera de un surplus de modestie (cine ar suferi in pozitia in care au ajuns?) dar mai ales dornic a-si pastra tronul si falsa nevinovatie a facut PACT CU DIAVOLUL, oare ce altceva sunt cei doi Ben Gvir si Smotrich, decat reprezentanti ai unui grup prea mare, din pacate, de persoane fanatico-extremiste, care isi imagineaza (ca si unii baabelieni sau baabeliene 😉 probabil) ca acest teritoriu – Israelul – poate ramane in exclusivitate evreiesc.
      Din pacate este greu de imaginat ca se va realiza un asemenea deziderat.

  • Stelian Lozneanu commented on August 8, 2023 Reply

    Articolul D-nei Galambos este la obiect sintetizand foarte bine cele scrise de Amir Tibon (corespondent diplomatic al ziarului Haaretz la Washington) in Haaretz. Se pare ca nu sunt stiri false, Amir Tibon a scris cu cateva zile inainte ca deputatul din Likud Amit Halevi a initiat o discutie privind apropierea contactelor Israelului cu partidele de extrema dreapta din Estul Europei. Initiativa a gasit ecou pozitiv la Ministrul Israelian de Externe Eli Cohen. Titlul articolului D-nei Galambos “Un demers ciudat” reflecta foarte bine opinia multor israelieni originari din Romania care, ca si mine, au fost surprinsi de o asemenea politica. Sa fim atenti la ceea ce va urma.

    • Veronica Rozenberg commented on August 8, 2023 Reply

      Cine urmareste politica guvernelor Netanyahu demulti ani, poate concluziona tendinta acestora de a se apropia de guverne de dreapta atat in Estul Europei, dar si in alte state, conduse de asemenea guverne.
      Birds of a feather flock together.

      • Veronica Rozenberg commented on August 8, 2023 Reply

        Organizatia AMIR, acronim a carui semnificatie in ebraica ar fi
        Organizatia unita a israelienilor originari din Romania trimit la fiecare cateva saptamani un
        newsletter cu diferite informatii care ii privesc pe cei care sunt abonati la aceasta publicatie si care se refera la evenimente felurite. In ultima publicatie a apărut următorul anunț, fiind atașat si articolul din Haaretz in limba ebraica:

        Organizația A.M.I.R se împotrivește oricărei interacțiuni cu partidul AUR. Acesta este un partid care promovează xenofobia și antisemitismul și proslăvește pe cei care au exercitat opresiuni asupra evreilor din România.

        Adresându-se guvernului israelian AMIR declară ca acesta nu are niciun mandat de a acoperi crimele Holocaustului, înfăptuite de către români.

        N.B. Adresarea, din cate cred eu este retorica, nu cunosc daca s-a trimis si o scrisoare cu caracter oficial sau public către guvernul israelian.

  • Galambos+Eva commented on August 7, 2023 Reply

    Din păcate, am niște informații interne de aici și se pare ca există tatonări
    Nu Haaretz nu minte

  • Beatrice Ungar commented on August 7, 2023 Reply

    Ce este AUR?

  • George+Konig commented on August 7, 2023 Reply

    Din moment ce ziarul Haaretz este un puternic ziar anti-Likud și anti-Netanyahu, nu m-aș mira dacă ar fi publicate știri false.

    • Hava Oren commented on August 7, 2023 Reply

      Totul e posibil, dar Haaretz este totuși considerat un ziar serios. Dacă nu ne mai putem bizui pe el, nu știu pe cine ne mai putem bizui.

      • Veronica Rozenberg commented on August 7, 2023 Reply

        Probabil ca dl Konig prefera ziarul Israel Hayom, un ziar pro-Netanyahu, al cărui proprietar ne mai fiind in viată, ziarul continua sa apară, condus fiind de soția sa si este distribuit gratuit.

    • Eva+Grosz commented on August 7, 2023 Reply

      Numai Haaretz publică această știre.

  • Galambos+Eva commented on August 7, 2023 Reply

    Veronica, exact acest lucru am scris în articol. Că Israelu nu are nevoie de aur.

  • Iosiper Manole commented on August 7, 2023 Reply

    Bun articolul!
    Dar sa ne uitam putin si in ograda noastra unde domni Laufer si Savinescu cocheteaza cu Aur!
    Ar fi fost interesant si punctul de vedere al FCER si al Bnei Brith

  • Andrea Ghiţă commented on August 7, 2023 Reply

    Nu prea cred că AUR şi-a schimbat viziunea peste noapte şi nici că extrema dreaptă din Israel e atât de credulă. Cred că e vorba de interese politice şi relaţii personale ( nu e pentru prima oară) pentru care o astfel de asociere poate aduce profit electoral şi nu numai.

    • Gheorghe Eisikovits commented on August 7, 2023 Reply

      Politica-mare c**va…

  • Eva+Grosz commented on August 7, 2023 Reply

    Exact- absurd…și ce va mai urma ?

  • Hava Oren commented on August 7, 2023 Reply

    Incredibil! De fapt eu nu înțeleg cum este posibil ca în urma experienței noastre colective, un evreu să fie de extremă dreaptă. Mie mi se pare absurd.

  • George Uri Schimmerling commented on August 7, 2023 Reply

    Multumesc pentru articol. Ar trebui să mă mire dar nu mă miră. Actualul guvern reușește mai mereu să își autodepășească propriile standarde de ipocrizie politică

  • tiberiu ezri commented on August 7, 2023 Reply

    Articol analitic excelent, care descrie în mod corect ceea ce se întâmplă în Israel. Prea mulți oameni incapabili în funcții importante. Deci, nu mă miră demersul!

    • Veronica Rozenberg commented on August 7, 2023 Reply

      Eu nu pot sa cred ca aceasta situatie politica in devenire, “demersul”, cum il numeste Eva Glambos este întâmplătoare, precum si Andrea menționează.

      A te face frate cu dracul până treci puntea, nu s-ar potrivi in aceasta situație, caci in fond Israelul este într-o relație politica buna cu Romania.
      De ce oare ar avea nevoie de legături cu acești extremiști, antisemiți care au reușit sa se infiltreze in parlamentul României.(semn ca au fost destui votanți pentru acest partid)

      Care ar fi sprijinul politic care l-ar putea oferi Israelului partidul AUR ? Noțiunea de rușine nu este practicata in lumea politica.
      Cum se spun in ebraica, “Cerul este limita”

      • Andrea Ghiţă commented on August 7, 2023 Reply

        AUR e pe locul 2 în cele mai recente sondaje https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/sondaj-inscop-aur-a-castigat-cele-mai-multe-procente-in-ultimii-doi-ani-pnl-a-scazut-cel-mai-mult-care-e-intentia-de-vot-a-romanilor-2412569 şi dacă reuşeşte să se facă “frecventabil” printr-o apropiere de Israel, de evrei, poate obţine un loc îngrozitor de bun în alagerile generale de anul viitor.

        • Veronica Rozenberg commented on August 7, 2023 Reply

          Stii ceva, draga Eva, poate ca Israelul ar avea nevoie de aur, dar nu de cel cu 0 Karate.

        • Veronica Rozenberg commented on August 7, 2023 Reply

          Raspunsul meu anterior se refera la comentariul Evei.

          Dar in legatura ca in sondaje recente AUR e pe locul 2, ma gandesc ca probabil celelalte partide politice din Romania sunt deja considerate corupte. Si astfel se creeaza o bresa in care locul raului este luat de “si mai rau”.
          Dar, de ce apropierea de Israel si evrei ar trebui sa reprezinte pentru romani un semn de incurajare astfel ca votul urmator sa fie acordat acestui partid?
          Este Israelul atat de admirat si de iubit?
          Sau poate ca celelalte partide sunt de mult compromise?
          ALIANȚA 2020 USR PLUS este AUR – Alianta pentru unirea romanilor

  • Maria+Roth commented on August 7, 2023 Reply

    Strigator la cer si revoltător. Propun sa lansăm o petiție, prin care să ne adresăm ambasadei Israelului arătândule cāt de stupefiați suntem.

  • Alexandru Marinescu commented on August 6, 2023 Reply

    Intru totul de acord cu opiniile autoarei.
    Alexandru Marinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *