Primii peste 20 de ani de viață i-am trăit, între 1944 și 1965, la Constanța, unde, cu excepția unor „glume” deplasate și a unor intonații voit grotești din partea unora, când auzeau că sunt evreu, nu am cunoscut personal antisemitismul. „Asta”, îmi spuneau mai târziu prietenii, „s-a datorat tiparului demografic unic al orașului”. La Constanța trăiau atunci o mulțime de etnii: români, greci, armeni, evrei, turci, tătari, aromâni, albanezi, etc. Tocmai pentru că erau atât de multe, susțineau prietenii, la Constanța a domnit o relativă armonie etnică pe care nu o întâlneai în alte orașe ale țării. Ajunsesem chiar să cred că un om inteligent (cum defineam eu atunci, în mod simplist, inteligența) nu poate fi rasist. Dar mi-a trecut destul de repede, pe măsură ce aflam tot mai multe din istorie.
Apoi, toată viața, am purtat discuții cu prietenii evrei și neevrei pe tema antisemitismului. De multe ori ajungeam la discuţii foarte aprinse, eu fiind invariabil acuzat că refuz să văd realitatea. „Tu ai fi făcut eforturi să-l înțelegi chiar și pe Hitler ” mi-a spus exasperat, la un moment dat, un prieten. Iar când susțineam că o anumită manifestare aparent antisemită putea fi doar o dovadă de prostie, incultură sau lipsă de informare, regretatul Victor Eskenasy (fost redactor la BBC și la Europa Liberă) îmi cita zicala americană „dacă arată a rață, măcăie ca rața și merge ca rața, e cu siguranță rață”.
În cele din urmă am ajuns să le dau dreptate. Ultimele dubii pe care le-aș mai fi putut avea au fost risipite de un articol recent, scris pe fundalul manifestărilor și atacurilor antisemite de la Londra și alte orașe din lume. Citez din memorie: „De ce nu au de suferit rușii din Anglia atunci când Rusia bombardează civilii din Ucraina?” întreabă autorul, Douglas Murray. El continuă: „De ce nu au de suferit musulmanii din Anglia atunci când islamiștii ucid creștini în Africa? Și de ce atunci când Israelul ripostează la provocările inamicilor săi, evreii din Anglia, chiar cei care nu sunt de acord cu politica guvernului israelian, trebuie să sufere de pe urma atacurilor și manifestărilor antisemite?”
Dacă orice om de bună credință mai putea avea dubii cu privire la antisemitism, până în 7 octombrie, modul în care e tratat Israelul de o mare parte a presei, furia protestatarilor anti-Israel care nu par să fi auzit niciodată de situația drepturilor omului în China, Rusia, Coreea de Nord, Iran, unele țări arabe, etc, comentariile „imparțialilor” că „desigur, Israelul are și dreptul și datoria să se apere, dar….”și aici urmează obiecțiile care resping implicit acest drept și datorie, ei bine, toate acestea nu duc decât la o singură concluzie, și anume că antisemitismul e bine mersi și prosperă în ciuda nenumăratelor scandări de „never again”.
De fapt începusem de câțiva ani să văd situația într-o lumină diferită. Discut regulat subiectul cu prietenul și fostul meu coleg de la BBC, Petru Clej, care duce, dacă mă pot exprima astfel, o adevărată cruciadă împotriva antisemitismului. Într-o zi i-am spus că admir ceea ce face dar că e inutil. „Antisemitismul e ca ploaia. A devenit aproape un fenomen natural care nu poate fi evitat”, i-am spus. „Și ce ai vrea? Să nu mai facă nimeni nimic?” a ripostat el indignat, pe bună dreptate. ”Nu, deloc” am răspuns. „Știu că antisemitismul trebuie combătut în continuare. În definitiv speranța moare ultima, nu-i aşa? Doar că, personal, sunt foarte sceptic că aceste eforturi au vreun efect”.
În cartea Catch 22 a lui Joseph Heller, există un episod în care un soldat, deferit unui tribunal militar, îl întreabă pe personajul principal, Yossarian (citez din memorie): „Ce crezi că o să-mi facă?” ”Te vor condamna, în mod sigur. Nu le plac evreii”. „Păi eu nu sunt evreu”, răspunde camaradul. „Nu contează”, continuă Yossarian. „Nu le place nimeni!”.
Mutatis mutandis, masacrul din 7 octombrie din Israel ar putea conține un avertisment pentru lumea occidentală: jihadiștilor nu le place nimeni, nu doar evreii. Cum se vede, de altfel, periodic la Londra, Paris, Amsterdam, în Pakistan, Afganistan, Siria, etc, etc, etc.
Și ce pot face israelienii în fața acestui val mondial de dezaprobare și recrudescență a antisemitismului? După părerea mea, ei sunt, de ani și ani de zile, în cea mai de neinvidiat situație posibilă: blestemați dacă fac ceva, blestemați dacă nu fac nimic. Și ei știu. Și tocmai de aceea, bănuiesc că mulți au adoptat, în ultimele zile, cuvintele fostului lor premier, Golda Meir (traducere liberă): Dacă am avea de ales între a fi morți având mila lumii și a trăi având o imagine defavorabilă, am alege să trăim cu imaginea defavorabilă.
Dorian Galbinski 22/10/2023
P.S. Și ca să vin în întâmpinarea unor anumite eventuale comentarii, doresc să precizez următoarele:
– Îmi sângerează inima pentru fiecare civil: copil, bărbat sau femeie din Gaza, uciși de bombardamentele israeliene.
Și, da,
– Sunt categoric împotriva așezărilor evreiești din Cisiordania
– Nu cred că o democrație poate supraviețui ținând sub ocupație un alt popor, și
– Sunt pentru un stat palestinian independent.
Dar acestea țin de un alt subiect.
Dorian Galbinski
17 Comments
Articol foarte bine scris . Ceeace lipsește articolului care descrie cu mare talent unicitatea antisemitismului – idee puțin “diluată” de paragraful Catch 22 – . este prezentarea de aspecte de la fața locului . De ex. – ministrul / șef de partid scoțian Humza Yousaf ( v. Wikipedia )este antisemit ( antiisraelian ) fiind , după masacrul din October 7 , exclusiv de partea populației din Gaza . Se pare că originea lui și a soției îi dictează poziția . E doar un aspect al tribalismului care sapă groapa democrației . La P.S. se menționează intenția de a scrie articole pe diverse teme , care bănuiesc vor avea un caracter și mai teoretic decît articolul de mai sus – menționez doar cel legat de democrație . K.I.
ISRAELUL NU ESTE SINGUR. ÎN LUME TRĂIESC MILIOANE DE EVREI, CA ȘI MLIOANE DE PRIETENI AI EVREILOR, DAR VOCEA LOR, DIN PĂCATE NU SE AUDE. CHIAR Î ÎN RUSIA SUNT SUTE DE MII DE EVREI, ÎN SUA sunt milioane de evrei. VOCEA LOR UNDE ESTE? SE AUD DOAR URLETELE FANATICILOR ISLAMICI. REPET – ISRAELUL NU ESTE ȘI NU VA FI SINGUR, DAR E NEVOIE DE O SOLIDARITATE A EVREILOR DIN EREȚ ȘI DIN DIASPORA, GREȘIT CRED UNII CĂ ISRAELUL ESTE SINGUR.
Evolutia scurta a tragediei din7 Octombrie, raspunsul asteptat din partea IDF, tragediile ce au urmat si imediata reactie globala pro-palestiniana cu sute de mii de persoane in strada ma fac sa incep sa cred ca noi toti am fost prinsi pe picior gresit, nu numai IDF, si ca ne-am trezit in mijlocul unui conflict mult mai mare si mai periculos, Si, nu se vorbeste despre pace ca o optiune realista… Chiar asa sa fie?
N-a fost niciodata cu adevarat, iar acum e mai departe decat a fost vreodata !!!
Singurul lucru care trebuie să-l facem este să ne apărăm existența.Viața. Mai bine zis să ne trimitem copiii și nepoții să ne apere viața. Toate încercările de a stabili cel puțin un consensus cu palestinienii au eșuat.
Nu au fost puține.
Hamasul, ultima verigă din axa RĂULUI a declarat-o și a dovedit-o .Ceilalți au declarat deschis că vor să șteargăî Israelul de pe pământ.
Și evreii din diaspora vor suferi.
Problema palestinaină este un pretext și aruncătură de nisip în ochii lumii.
Și țările arabe știu asta.
Politica internă ne duce de râpă.
Poporul israelian e singur și singurul în stare să se apare până la ultina picătură de sânge.
Nu este așa cum vă închipuiți D-le Galbinski cu tot idealismul de care dați dovadă. De data asta îndrăznesc să spun că majorității poporului evreu i-a trecut pofta de idealism. Nu mai vrem un nou Holocaust. Și nu exagerez.
De altfel BBC judecă după preferințele lui ,în care Israelul nu e între primele….Așa a fost cazul când a ținut morțiș că bombardamretul spitalului din Gaza a fost cauzat de armata Israeliană . Dar nu era din cazua lor. Trebuie deschiși bine ochii și văzut ce este în spatele știrilor.
Apreciez sinceritatea “confesiunii” dvs dle Galbinski.
Au existat momente în istoria aşa ziselor negocieri dintre Israel şi partea palestiniană, în care probabil ar fi existat şansele închegării unui stat palestinian, cu multe verificări şi cu multe restricţii din partea israeliană şi/sau internaţională. Existau persoane cu care a-a putut vorbi,
Hanan Ashrawi, Sari Nusseibeh, Faisal Husseini, poate şi alţii, nu îmi amintesc, cu aceste persoane, poate în condiţiile care s-au dezvoltat în ultimele zeci de ani s-ar fi putut ajunge la o înţelegere.
Situaţia s-a degradat şi lumea politică intelectuală a fost înlocuită de lumea religioasă, aşa zis politică, atât pe partea palestiniană, dar nu cu mult mai puţin şi pe partea israeliană.
Poate că este o greşeală, ceea ce cred şi eu, că unica soluţie este acceptarea unui stat palestinian, prin negocieri şi acceptări reciproce.
Se poate că e prea târziu, şi că în situaţia actuală după crima BARBARĂ, înfăptuită de criminalii Hamas, şi atunci când milioanele de palestinieni înghesuiţi şi lipsiţi de orice condiţii umane de viaţă, gonesc spre NICĂIERI, numai intervenţii internaţionale vor putea opri tăvălugul care pare că se rostogoleşte într-o direcţie potrivnică chiar Israelului.
Veronica, constat cu amărăciune ceva ce nu vedeam ca adevărat până mai ieri: cunoasterea trecutului istoric nu ajută decât pe erudiți, ca sa-și obțină titlurile onorifice. Pe politicieni, mai mult îi încurcă această cunoaștere. Mare păcat!
Mi-a plăcut articolul în afară de ultimele fraze care sunt iluzorii. Și eu am crezut la fel, până am ajuns la concluzia că într-o lume din jurul nostru care nu ne tolerează aici și majoritatea ne vor dispăruți, nu ai cu cine negocia și asta o vor înțelege și europenii occidentali, dar va fi prea tărziu… Inima mea sângerează numai pentru israelienii măcelăriți și va sângera dacă se va instaura la noi un sistem dictatorial.
Mai lasati cu aberatiile astea, de sistem dictatorial, psihoza asta a fost una din cauzele raspunsului intarziat al armatei, cauzand moartea multora. Toate legile care se cred antidemocratice, peste 3 ani, daca se schimba grupul “numai BIBI”, se pot anula. Mult mai important este acuma, unitatea nationala
Nu prea înțelegeți problema. Dictator poate deveni oricine, de stânga sau de dreapta, dacă are putere deplină asupra legilor.
Eu inteleg foarte bine problema. Ce ati scris totul e teoretic in legatura cu dictatura. Pana acuma, in Israel, numai Curtea Suprema (בג”צ) crede ca este deasupra legii si poate interpreta dupa bunul ei plac. Tocmai de acea trebuie reintrodus balanta intre guvern parlament si curtea suprema
Sunt de acord cu tot ce spuneți, chiar și cu un stat palestinian, dar numai dacă acesta acceptă existența Israelului. Dacă nu, ne întoarcem la situația din 1948 și nu am rezolvat nimic.
Inseamna ca nu sunteti de acord cu statul palestinian, fiindca pana acum, au fost trei incercari de dicutii importante in care nu sau inteles partile beligerante, in guvernele lui Rabin, Barak si Olmert.
Iar cu unitatea nationala sunt de acord.
Exact.
Sunt de aceași părere cu Hava !