În ultima perioadă, în contextul crizei economice mondiale și al celor două războaie – cel din Ucraina și cel din Gaza, un fenomen de rău augur se conturează din ce în ce mai pregnant în politică: avansul partidelor și al personalităților de extremă dreaptă cu programe populiste, atractive pentru sute de mii de oameni care văd cum se erodează nivelul lor de trai și sunt conștienți de incapacitatea guvernelor țărilor lor de a găsi soluții care să le ușureze oarecum situația. Dacă Uniunea Europeană, de pildă, a reușit după lansarea agresiunii ruse să-și păstreze unitatea în cele mai importante decizii, acum, odată cu războiul din Gaza, apar fisuri, iar în luarea unor decizii comune, mai ales cele care au nevoie de unanimitate, întâmpină dificultăți, mai ales având în vedere ascensiunea extremei drepte. Și nu este vorba numai de Europa, fenomenul se manifestă și dincolo de ocean.
În Europa ideea a fost confirmată de succesul în alegeri al ”Fraților Italiei”, formațiunea Giorgiei Meloni, de sorginte neofascistă. În Suedia o coaliție a partidelor de dreapta: Moderaţii (conservatori), Creştin-democraţii şi Liberalii au format un guvern care cooperează cu susținerea în parlament a formațiunii naționaliste de extremă dreaptă Democrații Suediei, iar ultima mare surpriză (poate că nu chiar o surpriză) este plasarea pe locul întâi în Olanda a Partidului Libertății al extremistului Geert Wilders care a obținut 37 de mandate din cele 150 ale Camerei Deputaților. Problema migrației și islamofobia sunt caracteristicile comune ale acestor partide, dar trebuie să recunoaștem că țările lor se confruntă de ani de zile cu un asalt nu numai al imigrării legale ci și ilegale, foarte greu de controlat. Cel mai vehement dintre liderii acestor formațiuni este Geert Wilders care, în programul său electoral, a promis că va interzice Coranul, va opri imigrația și va suspenda dreptul la azil. Există însă și deosebiri de poziție între ele: Italia, la fel ca Suedia, susține războiul din Ucraina, pe când Wilders nu, apropiind-se astfel de liderii unor țări europene precum Slovacia sau Ungaria, care, chiar dacă nu au regimuri de extremă dreaptă, nu doresc să sprijine Ucraina. Wilders este și un eurosceptic care ar fi dorit pentru Olanda un Nexit, respectiv ieșirea țării din Uniunea Europeană. Cum el nu va putea forma singur un guvern, ci numai în alianță cu alte partide, va trebui să renunțe la acest deziderat, în condițiile în care Olanda este un important membru al UE pe care o susține. Aceste evoluții, din păcate, transmit semnale negative în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din primăvară în care până acum s-a reușit limitarea influenței partidelor populiste și de extremă dreaptă, dar viitoarele rezultate ale scrutinului ar putea fi problematice.
Un alt fenomen destul de alarmant este creșterea în sondaje a partidelor europene de extremă dreaptă din opoziție, cum sunt Alternativa din Germania și Adunarea Națională a Marinei Le Pen din Franța. Presa franceză a atras atenția asupra faptului că la ora actuală, cu 53%, Marine Le Pen este considerată personalitatea din opoziție care să se confrunte cu succes cu viitorul președinte al țării, ea fiind depășită doar de adjunctul ei, Jordan Bardella.
Dincolo de ocean, recentele alegeri prezidențiale din Argentina au fost câștigate de Javier Milei, economist ultraliberal, populist, antisistem, care a avut mai multe declarații apropiate de extrema dreaptă. Socialiștii îl caracterizează drept „anarho-capitalist, climatosceptic, împotriva avortului, pentru libertatea de a purta arme”. Și dacă suntem dincolo de ocean, nu este exclus ca alegerile din Statele Unite din noiembrie, prin victoria lui Donald Trump, să întărească tabăra extremei drepte. Această tendință s-ar putea inversa numai dacă s-ar găsi soluții pentru problemele generate, ceea ce deocamdată nu se întrezărește.
Eva Galambos
14 Comments
Vești de rău augur: EMIGRAȚIA MUSULMANĂ ȘI REFUZUL DE INTEGRAE AL ACESTEIA…ÎN €UROPA…
Imi vin in minte doua exceptii dela avansul mondial al extremei politice de dreapta: Polonia si Brazilia. Desigur, aceste oaze sau exceptii de la directia generala nu fac decat sa confirme regula… In plus, nu stim ce va rezerva viitorul acestor tari: Polonia a fost lovita de razboiul ruso-ucrainean, iar in Brazilia administratia lui Lula da Silva nu isi poate implementa politica de reforme fiindca parlamentul brazilian e dominat de opozitia fidela fostului presedinte de extrema dreapta, Jair Bolsonaro. Deci, pana si aceste victorii asupra partidelor de extrema dreapta sunt destul de precare.
În tabloul politic american există dreapta și stînga și fiecare prezintă extreme . Aceste extreme nu sînt la fel de apropiate de punctul considerat common sense . Deci decizia pentru – eu cu cine votez ? – e ușor de luat . K.I.
E de dorit ca o mașină să urmeze firul drumului prin mici manevre – dreapta / stînga – asupra volanului și nu prin corecturi precipitate la dreapta / stînga . Înclin să cred că Europa începe să se trezească și e conștientă că întîrziind acum schimbări rezonabile va crea terenul pentru ulterioare schimbări drastice . Evenimentele descrise în articol s-ar putea dimpotrivă să fie de bun augur . În ceeace privește America , afirm categoric că o eventuală victorie a lui Trump ar fi benefică pentru America . E tot atîta adevăr în etichetarea lui Trump ca extremist de dreapta , ca susținerea că autointitulații progresiști sînt realmente progresiști , că Antifa sînt realmente antifasciști etc.. K.I.
Daca extrema dreapta in occident avansează în sondaje aceasta nu inseamna decat ca partidele clasice se cramponeaza de political correctness care este respinsa din ce in ce mai mult. Cel mai bun exemplu este catastrofa politica din Germania la care urmeaza si cea economica. Daca dogmele corectitudinii nu vor fi anulate, in special, in privinta migratiei, situatia se va inrautati si mai mult…
Bandele islamice sau magrebiene de cartier fac legea în zone întinse din marile orașe europene. Aceasta înseamnă pierderea de facto a suveranității națiunii pe un teritoriu dat, care trece în alte mâini.
Cauza principalăȘ
O problemă europeană: emigrația musulmană. Numărul musulmanilor din țările europene este estimat la 44 de milioane, sau 5% din populația totală. Islamul în Europa în țările occidentale:
3%–4% (Grecia, Norvegia, Spania)
4%–5% (Danemarca, Regatul Unit)
5%–10% (Suedia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Țările de Jos, Elveția)
10%–20% (Bulgaria, Cipru, Muntenegru, Rusia)
NOȚIUNEA DE DREAPTA S-A EXTINS, FIIND ECHIVALATĂ CU OPOZIȚIA FAȚĂ DE IMIGRAȚIE,, EMEREGNȚA ISLAMULUI , ACCEPTAREA LGBT-ULUI, ETC. CÂNDVA EXTREMA DREAPTĂ ERA ȘOVINĂ, ÎN SPEȚĂ ANTISEMITĂ, ANTICOMUNISTĂ, ANTISOCIALISTĂ. AVÂND ÎN VEDERE SCĂDEREA INFLUENȚEI SUA, A UE, DREAPTA EXTREMISTĂ IA AVANS. CRED CĂ E NEVOIE DE NOI ABORDĂRI ȘI ELIMINAREA CRITERIULUI MANIHEIST – BUN/RĂU, ALB/NEGRU, POZITIV /NEGATIV. O SĂ APARĂ ,CRED, NOI ABORDĂRI, NOI OAMENI POLITICI.
ROMANIA INCOTRO? Urmeaza in 2024 patru randuri de alegeri in cinci tururi. Cine crede ca europarlamentarele sunt barometru se insala. Romanii merg la locale sa-si voteze omul cunoscut, iar la parlamentare ca sa voteze cz cel care da si care promite mai mult. Totul depinde de cei alsesi la locale. Aici dreapta extrema are loc la parlamentare…vom vedea cum se comporta masele in cele cinci tururi
I storia se repeta dar nu in mod identic. Multe din victoriile unor formatii de dreapta sunt rezultatul direct al politicii “progresive” care ignora total dorintele electoratului, ale partidelor de stanga si partial de centru. Multe din partidele de centru dreapta nu sunt islamofobe, şi nu se impotrivesc musulmanilor, ci islamistilor – care in mod explicit propovaduiesc adoptarea islamului ca unica ideologie. Migrarea in masa – in numere mari – nu este acceptata de populatiile autohtone si lipsa de actiune a conducerii politice in realizarea unui statut mondial care sa limiteze migrarea de masa ii face pe alegatori sa voteze platorme populiste si xenofobe care de fapt nu pot fi implementate. Deplasarea spre dreapta este raspunsul electoratului la incompetenta conducerii poolitice de centru si stanga. Dar nu totul este negru, Nicky Haley (in US) are sanse sa-l invinga pe Trump si poate arata altora ca exista alternative politice rezonabile .
Sper, totuşi, să învingă raţiunea şi coaliţiile de guvernare să excludă formaţiunile de extremă dreaptă. Nu ştiu dacă acest lucru va fi posibil în toate ţările unde vor avea loc alegeri.
Ma refer la populatia islamica, nu la cea islamofoba 😉
Eu privesc cu neîncredere extrema dreaptă, are prea multe asociații nefaste. Dar nici politica tradițională din lumea civilizată de după război nu mai este ce a fost și am ajuns în situația că nu mai știu de partea cui sunt. Nu m-aș mira ca și alții să fie în aceeași situație. Și cum în Europa imigrația în masă a creat numeroase probleme, cred că nu e de mirare că islamofobia a devenit numitorul comun al unui public din ce în ce mai larg.
Din pacate, sau poate aparent din pacate, ci de la origini aceasta populatie se dovedeste ca din ce in ce mai mult intareste si justifica intarirea miscarilor de extrema dreapta sau poate chiar dreapta de mijloc. Si, in mod ironic spre trist, acestia devin suporterii Israelului aflat in fata spulberarii mitului pe care l-a cladit decenii, in parte insa intr-o stare de aroganta politica, ba chiar si economica, iar conflictele interioare, care incet, incet se dezvaluiesc ne arata viitorul in culori destul de inchise si amenintatoare.