Omul este o ființă imperfectă, cu tot felul de slăbiciuni. Ele își au originea ori în obișnuințe primite de acasă, de exemplu mâncarea excesivă sau adicția la dulciuri, ori prin socializare cu prieteni sau colegi, de exemplu fumatul și consumul de alcool. Eu am fumat prima țigară când așteptam cu nerăbdare și emoții rezultatele de la admiterea la medicină. Un viitor coleg care aștepta și el, m-a “corupt” cu o țigară, spunându-mi că ea mă va calma. Așa am început să fumez, dar din fericire am fumat numai trei ani.
De-a lungul istoriei, substanțele psihotrope (care acționează asupra creierului) au fost folosite pentru a crea stări de euforie sau calmare, sau în timpul ceremoniilor religioase. Opiul, care de mii de ani a fost folosit împotriva durerii, are și un efect psihotrop. Frunzele de coca au fost folosite de incași și urmașii lor le folosesc până astăzi. Din ele se extrage cocaina, un anestetic local cu efecte toxice care produce adicție. Indienii din America de Sud numesc frunzele de coca “hrană pentru călători” pentru că le creează o stare de euforie și energie. La Cuzco, în Peru, noi am cumpărat în mod legal, pe stradă, câteva frunze de coca, fiindcă ni s-a spus că ele previn boala altitudinii. Nici vorbă! Singurul efect pe care l-au avut asupra noastră a fost insomnia.
Ce știm despre canabis care se consumă atât de frecvent aproape în toată lumea? Canabisul este considerat un drog mai “ușor”, comparat cu heroina, cocaina, extasy și altele, totuși, uneori el poate produce dependență (cannabis use disorder).
Cânepa este folosită de zece mii de ani ca sursă de fibre textile, iar semințele de cânepă erau consumate. De aici se poate deduce că încă din acele vremuri erau știute unele proprietăți terapeutice ale plantei. Popoarele antice din Egipt, Grecia și India, cunoșteau efectele canabisului, la fel și medicii arabi din Evul Mediu care îl foloseau ca tratament diuretic, antiemetic (împotriva grețurilor și vărsăturilor), antiepileptic și analgezic.(1)
Alte denumiri sunt: marijuana, dope, pot, grass, weed, head, mary jane, doobie, bud, ganja, hashish, hash, bhang, joint (țigară făcută din frunze de canabis).
Cânepa sălbatică, Cannabis ruderalis, mai există; celelalte soiuri sunt cultivate, mai mult ilegal, în numeroase țări asiatice, africane, în America de Sud, România și în Israel.
Un articol publicat în 2022 relatează că alături de plantațiile agricole de porumb sau floarea-soarelui din Bărăgan, pot fi văzute câmpuri întregi cu cânepă (Cannabis Sativa sau marijuana), care crește liber.(2)
Canabisul poate fi inclus și în diferite alimente – la Praga am văzut că se vând în mod legal ciocolată și prăjiturele care conțin canabis.
Canabisul poate fi medicinal, cu un conținut controlat de substanțe active, recreațional (de obicei sub formă de țigări cu proporții variabile de substanțe active). Există și „canabis sintetic”, produs în mod ilicit, care conține un amestec de diferite substanțe psihotrope și nu o dată se dovedește a fi toxic.
Canabisul medicinal
Canabinoizii sunt substanțe active care se extrag din canabis. Cele mai importante sunt CBD, care acționează central și periferic în percepția durerii, influențează somnul și imunitatea și THC, cu efecte psihotrope. Frunzele de canabis se folosesc pentru fumat, iar din canabinoizii extrași se produc medicamente administrate pe diferite alte căi, mai ales pe cale orală, sub formă de uleiuri sau picături. Există și canabinoizi care se administrează sub formă de vapori prin țigări electronice.(1) În Israel s-a patentat un dozimetru inhalatoriu special pentru administrarea de canabis.(3) Pentru a evita efectele secundare psihotrope este foarte important ca THC să nu depășească o concentrație de 0,5%.
Indicațiile medicale ale folosirii canabisului și a canabinoizilor sintetici
Canabisul medicinal are un oarecare efect în calmarea grețurilor și vărsăturilor cauzate de chimioterapie și poate complementa tratamentele antiemetice standarde.(1)
Canabisul poate ajuta în tratamentul durerilor cronice, inclusiv la bolnavii canceroși. Un studiu publicat în 2022 conclude că ameliorarea durerii de către această substanță poate fi explicată în cea mai mare parte prin efectul placebo.(4) Și totuși, mulți pacienți simt o ușurare a durerii când folosesc canabis și prin aceasta și starea lor psihologică se îmbunătățește. Experiența mea personală a folosirii canabinoizilor sintetici s-a soldat cu un eșec, fiindcă nu mi-au ameliorat durerile cronice. Ca urmare, am întrerupt folosirea lor fără nicio problemă. Canabis poate ajuta la tratamentul epilepsiei severe și a spasticității.(1)
Efectele patofiziologice ale canabisului (5)
În primul rând fumătorii cronici de canabis vor suferi de boli pulmonare cronice, la fel ca orice fumător. Ilustrația de mai jos prezintă organele afectate de consumul acut și cel cronic de canabis.
Majoritatea efectelor secundare sunt tolerabile: oboseală, amețeli. creșterea poftei de mâncare. Dar sunt și efecte secundare mai grave: tulburări de memorie, de coordonare motorie, de judecată. În doze mari poate apărea chiar paranoia sau psihoză. Un efect secundar periculos al fumatului de canabis este infarctul miocardic, mai ales la cei care consumă cantități mari și la cei care suferă de boli cardiace. Abilitatea de a conduce un autovehicul este alterată. Majoritatea acestor simptome dispar după câteva săptămâni, odată ce apare toleranța.(1)
Canabis este contraindicat la pacienții cu boli psihiatrice, în special la cei schizofrenici sau paranoizi.(1) La fel este contraindicat în timpul gravidității și al alăptării, pentru că poate afecta creierul fătului, poate duce la prematuritate și la dificultăți de dezvoltare a nou-născutului. (6)
Adicția la canabis sau cannabis use disorder se caracterizează prin simptome de abstinență care pot apărea la scurt timp după începerea folosirii canabisului și pot continua săptămâni în șir. La aceste persoane se dezvoltă o toleranță puternică la drog și necesitatea de a crește continuu doza. În anul 2020, dintre cele 43 de milioane de consumatori de canabis din SUA (16% din populația țării), în jur de 4.4 milioane au raportat că suferă de acest sindrom, femeile fiind afectate mai frecvent și mai grav decât bărbații. Simptomele consistă în iritabilitate, agresivitate, anxietate, nervozitate, insomnie, coșmaruri, depresie, neliniște, anorexie, scădere în greutate, crampe abdominale, tremor, transpirații, febră, frisoane și dureri de cap. Cei care fumează canabis pot avea crize de angină pectorală și chiar infarct miocardic.(7)
Legalizarea canabisului medicinal
În ilustrația de mai sus, în verde sunt prezentate țările unde folosirea canabisului este legală, dar numai cu rețetă dată de medic, iar în albastru sunt prezentate țările unde canabisul este legal chiar și fără rețetă.
În Israel este permisă folosirea canabisului medicinal – medicii care îl prescriu trebuie să obțină un permis special de la Ministerul Sănătății. Preparatele pe bază de canabis se eliberează în farmacii care și ele trebuie să obțină permis de la Ministerul Sănătății. În Israel, extractele de canabis nu sunt subvenționate de casele se sănătate (decizie judecătorească din 2022).
În România, proiectul de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical a fost inițiat în decembrie 2019 de zeci de parlamentari din toate partidele politice, însă nu a fost dezbătut niciodată în Parlament.(8) Interzicerea consumului de canabis medicinal în România i-a determinat pe unii pacienți cu boli incurabile să emigreze pentru a putea urma un tratament.
Primul stat în care s-a legalizat folosirea medicală a canabisului a fost Canada, în anul 2000. Cele mai tolerante state în privința folosirii lui sunt Canada, Olanda, Tailanda și Uruguay.(1) În Statele Unite, unele societăți medicale (Academia Pediatrică și Societatea Psihiatrică Americană) se opun legalizării canabisului medical, pe când altele o încurajează. (1) După părerea mea, decizia trebuie luată la nivel ministerial, iar societățile de specialitate pot recomanda pentru sau împotriva folosirii lui. Decizia finală va trebui luată de către medicii care îi tratează pe pacienți și sunt autorizați să prescrie medicamentul.
Deși utilă multor pacienți care suferă, legalizarea canabisului medicinal a deschis o cutie a Pandorei, fiindcă alături de ei, publicul larg are mai mult acces la acest drog. Controlul strict al consumului de canabis este foarte dificil, la fel ca și acel al plantațiilor ilicite.
În 2016, cca 2.5% din populația globului consumau canabis (față de 0.2% pentru cocaină și pentru opioizi) și consumul continuă să crească.(9)
O statistică recentă arată că în SUA, 22% din populație consumă ocazional sau cronic canabis, în Noua Zeelandă 15%, Uruguay 14.6%, Israel 14%, România 3.5% și în Ungaria 1.3%.(10) Consider că aceste valori sunt departe de realitate (mai ales în țările care declară procentaje scăzute de consum), și sunt bazate mai ales pe consumul de canabis medicinal, fiindcă este greu de știut numărul exact de consumatori iliciți (recreational users).
Consumul pe scară largă a canabisului a devenit o problemă globală. Beneficiile canabisului medicinal sunt controversate, se pot datora unui efect placebo, chiar dacă mulți consumatori spun că se simt mai bine. Mai clare sunt efectele secundare, unele chiar foarte grave.
Tiberiu Ezri
Bibliografie
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Medical_cannabis
3. https://syqe.com/product/syqeair/
4. Gedin F, et al. Placebo tesponse and media attention in randomized clinical trials assessing cannabis-based therapies for pain. JAMA Netw Open. 2022 Nov; 5(11): 1-12.
5. Lee BH. Cannabis and cannabinoids in the perioperative period. Anesth Analg. May 13, 2022.
6. Shah S, et al. ASRA guidelines for perioperative management of patients receiving cannabis. Reg Anesth Pain Med 2023;0:1–21.
7. Goel A, et al. Cannabis use disorder and perioperative outcomes in major elective surgeries: A retrospective cohort analysis. Anesthesiology 2020;132:625–35.
10. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_annual_cannabis_use
16 Comments
Ann Arbor e un orasel mic universitar, dar are totusi vreo 20 de magazine/dispenare unde poti cumpara zilnic pana la limita de 2.5 oz/uncii de canabis care nu are voie sa contina mai mult de 15 grame de concentrat de marijuana. Aceasta este limita impusa de statul Michigan, care se aplica atat pacientilor cat si consumatorilor recreationali. Nu poti depasi limita aceasta chiar daca ai vizita mai multe dispensare in aceeasi zi fiindca se tine o evidenta stricta prin fise is scanarea ID-urilor.
Un articol exhaustiv. Cittitorul simte ca te-a pasionat subiectul, asa ca se molipseste si el de virusul curiozitatii stiintifice!
Mulțumesc!
O fi Ann Arbor un orășel mic, dar are un centru medical de renume mondial unde s-au specializat chirurgii și anesteziștii noștri de la Wolfson în operații pe cord la copii, sub îndrumarea profesorului Charles Bove.
Ma bucur sa aflu acest lucru. E adevarat ca spitalul universitardin Ann Arbor reuseste in fiecare an sa obtina locul 16/17 ca excelenta in clasamentul SUA, ceea ce nu e usor cand te gandesti la puzderia de centre medicale f bune din marile centre!
Da, este un subiect controversat, dar din ce in ce mai multi doctori incep sa recunoasca beneficiile canabisului.
Eu pot sa va spun ca prietena mea, cu 2 tumori metastaze la creier ca urmare a unul cancer pulmonar. Dupa operarea uneia din ele, partial, ca nu se putea opera in intregime, iar a doua nu a putut fi operata, a inceput sa ia canabis medicinal (cel produs in Canada).
Eram cu ea cind doctorul i-a spus ca mai are de trait maxim 1 an. Sunt 3 ani de atunci. Ea ia in continuare canabis iar RMN -urile facute timp de 3 ani din 3 in 3 luni, au aratat o micsorarea a tumorilor incredibila. Oncologul a spus ca este un miracol. Trebuie sa va spun ca are 3 tipuri deferite de cancer, plaman, san si piele si toate sunt diferite. Tumorile de la cap erau metastaze de la plamin confirmate de biopsie. Daca nu as fi vazut cu ochii mei in acesti 3 ani cum a evoluat, poate ca aveam semne de intrebare la eficienta canabisului. Eu cred ca administrat cu grija si atunci cind poate sa mai ajute are multe beneficii medicinale.
Multumesc pentru articol
Este un caz miraculos!
Ca intotdeauna tenacitatea cautarii si a documentarii iti da in ochii mei de totdeauna, calitatea de om de stiinta. Ma bucur ca te-am cunoscut, din pacate de departe si tarziu 🙂
O intrebare si o confesiune, ca tot editia aceasta a baabelului pare a fi o editie “cu confesiuni” !!
Marijuana, hashish, este un alt nume al canabis-ului ?
Nu am stiut despre aceasta echivalenta.
Sotul meu a suferit de multi ani de anunite dureri in zona occipitala, insotite de ameteli si un fel de presiune oculara (nu era vorba de tulburari de vedere). I s-au facut nenumarate tratament si a primit felurite pastile de la felurite anti-depresive (care produc ca efect suplimentar o relaxare musculara), gabapentrin, pana la procedura de “blocking” sub CT al unor nervi/unui nerv, dar nimic nu a ajutat sau ameliorat situatia, care de altfel nu era permanenta ci aparea si revenea, iar cu timpul poate ca apare cu o frecventa marita.
Am consultat destui doctori neurologi, chiar sefi de sectie care au deturnat problema declarand ca nu este una neurologica. In cele din urma ni s-a recomandat un neurolog exceptional din Haifa, Dr. Inspector :-), care dupa ca l-a trecut printr-un set de analize, parte legate de circulatia cerebrala, pe care nimeni pana atunci nu gasise cu cale sa i le recomanda, l-a indreptat catre folosirea canabisului. Intr-o prima varianta a luat doar tipul CBD, de doua ori pe zi (cu o marire gradata a nr de picaturi zilnic). S-a inregistrat o imbunatatire la inceput semnificativa, dar timpul a redus din efectul acesta si simtomele eu reaparut, totusi din cauza unei senzatii de “zombie” dupa cam un an si jumatate a renuntat, dar a reluat folosirea picaturilor la cca inca un an dupa intrerupere. De aceasta data foloseste doza CBD, impreuna cu o doza minimala din al doilea tip, THC, seara si cu interdictia de a conduce dupa cele cateva picaturi de seara.
Durerile sunt reduse semnificativ, chiar si celelalte simptome.
Efectele secundare se manifesta printr-o dorinta mai mare de odihna/somn si poate si o scadere cognitiva, desi la varsta noastra acestea se fac simtite in multe cazuri. oameni nu neaparat le atribuie acestui fenomen.
Observ adeseori la mine, dar si la alti prieteni care vor sa spuna ceva anume, stiu exact ce vor sa spuna, dar cuvantul propri-zis, fie o notiune, fie numele a ceva sau al cuiva nu reuseste sa fie rostit decat dupa un timp.
Examenul MoCa poate face o simpla diagnosticare (rezultat normal, adica lipsa de probleme de cognitive, este atunci cand valoarea numerica in urma examenului se incadreaza intre 26-31)
Da, se mai cheamă marijuana, hashish, joint, etc.
THC produce tulburările cognitive. Trebuie să scadă concentrația de THC și să ia mai mult CBD.
Tulburările cognitive de care amintești ni se întâmplă și nouă. Vârsta își spune cuvântul.
Și la persoane cu autism se folosește canabis prescris de medic . În cazul pe care îl avem în familie are un efect împotriva stărilor de agitație și duce la o bună stare sufletească și putere de concentrare. Nu e nevoie să fie folosit permanent. Și nu a arătat semne de adicție.
Eu cred că e bine să foloseşti canabisul, în doza adecvată și prescrisă de medic, controlată pe un parcurs de timp. atunci când medicul vede că efectul său este înbunătățirea stării generale a pacientului.
Când poți ușura suferința unui om fără să-i dăunezi prea mult, ușureaz-o !
De acord.
Foarte interesant articol. Canabisul e cânepă, dar când spui canabis te gândeşti la drog (sau medicament) pe când atunci când spui cânepă, te gândeşi la ţesătură.. În altă ordine de idei, cultivarea şi cultura cânepii au inspirat Muzeul Cânepii din Timişoara. https://ghidulbanatului.ro/merita-vizitat-muzeul-canepii-din-timisoara-un-taram-al-culturii-si-traditiilor-romanesti-despre-canepa_13671.html
Mulțumesc.
Iar am aflat multe informații interesante din articolul tău, ca de obicei!
Mulțumesc.
O fi pură coincidență, dar eu deabia am terminat de pregatit conferința despre cannabis si importanța lui pentru actul anestezic….
Bine scris, Tibi, merci
GbM
Merci Gabi.