”Sărbători” bizare

Știați că există o Zi Internațională a Statului Degeaba? Se celebrează în data de 16 ianuarie și anul acesta i-a urmat în calendar celei de a treia zi de luni din ianuarie, zi considerată cea mai deprimantă din an, supranumită Blue Monday – Lunea Albastră… De fapt, inspirația de a scrie un text despre zile sărbătorite internațional care au un caracter amuzant sau ciudat mi-a venit tocmai pornind de la Blue Monday, gândindu-mă de ce oare trebuie să identificăm precis o zi deprimantă ca fiind cea mai… Avem destule zile deprimante, fiecare dintre noi, din păcate, acum să le mai și ierarhizăm? Dar omul este plin de ciudățenii inexplicabile și astfel am ajuns să cercetez calendarul anual în care figurează zilele naționale, cele mondiale și internaționale. Desigur că știm multe zile mondiale serioase, importante, având menirea de a ne atrage atenția asupra variatelor subiecte care ne ating viețile, ne fac să conștientizăm situații nefericite, pericole, neajunsuri, să comemorăm date istorice sau să sărbătorim cu bucurie lucruri demne de sărbătorit pe tot Pământul. Acestea au fost instituite de-a lungul istoriei relativ recente de către organizații serioase, cu un cuvânt de spus, cum ar fi UNESCO, OMS, ONU și altele. Pe lângă acestea sunt însă sărbătorite zilnic, pe tot parcursul anului, fel de fel de bizarerii de care îți vine să te crucești, propuse în fel și chip – prin presă, diverse asociații sau de către celebrități – care s-au încetățenit în diverse locuri din lume. Eventual, unele, peste tot.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Statului Degeaba nu necesită desigur prea mare efort și putem să extindem înțelesul ei la acela de a încetini puțin ritmul impus de societatea care ne vrea tot timpul în goană după realizări, implicare, afirmare, bani. Sărbătoarea a fost propusă în mod satiric în 1972 de ziaristul american Harold Pullman Coffin și n-a fost contestată de atunci, ceea ce nu este de mirare știind cu toții că din lene se pot naște idei bune care ne pot ajuta să progresăm.

Există, de exemplu, o Zi a Fermoarului, în data de 29 aprilie, instituită din anul 1909, când inginerul american Gideon Sundback a primit patentul pentru fermoarul modern care ne simplifică și ne însoțește viața. Când este ziua fermoarului putem să ne gândim la alte mici unelte de acest fel care ne fac viața mai ușoară și mai confortabilă.

Una pe care eu una o ”sărbătoresc” fără abatere, zilnic, este Ziua fără Vase Murdare, celebrată pe data de 18 martie. La fel, Ziua Internațională a îmbrățișării pisicii care este pe 4 iunie, cred că de fapt se celebrează mult mai des de către stăpânii felinelor mult iubite.

În nordul Australiei, în prima zi de luni din august, încă din 1800 se celebrează Ziua Picnicului. În majoritatea întreprinderilor și școlilor aceasta este o zi liberă, încurajându-se astfel petrecerea timpului în aer liber împreună cu rudele și prietenii.

De Ziua României, la 1 Decembrie, mai este și Ziua ”Mănâncă un Măr Roșu” care sărbătorește unul dintre cele mai sănătoase fructe.

18 ianuarie este Ziua Omului de Zăpadă, fiindcă e iarnă în emisfera nordică, se presupune că ar fi zăpadă în multe locuri și fiindcă 18 seamănă cu… un omuleț de zăpadă: 1 este bățul pe care îl are orice astfel de ”om”, iar 8 seamănă cu forma lui pe care o știm de când eram mici…

Să nu uităm de zile ale bunătăților, cum ar fi:

  • Ziua Națională a Spaghetelor, în 4 ianuarie (declarată în 1953, la Washington)
  • Ziua Înghețatei de Căpșuni, în 15 ianuarie
  • Ziua Croasantului, în 30 ianuarie
  • Ziua Clătitelor, în 2 februarie
  • Ziua Internațională a Nutellei, în 5 februarie
  • Ziua Covrigilor, în 26 aprilie
  • Ziua Internațională a Cafelei, în 29 septembrie… că mult ne este dragă!

Am avut curiozitatea să văd ce se mai sărbătorește în ziua din an când este și ziua mea de naștere. Am râs copios, fiindcă este Ziua Internațională a Porumbului Fiert. În schimb, ziua următoare este Ziua Internațională a Trandafirului Roșu… Asta mi-ar fi plăcut, dar, din păcate, s-a ratat.

Și pentru că titlul articolului meu face referire la bizarerii, iată câteva exemple:

  • Ziua Memorială a Ciorapilor Pierduți, în 9 mai
  • Ziua Găurilor din Găleți, în 30 mai
  • Ziua Constantei PI – π , în data de 14 martie, adică 3,14…
  • Ziua complimentării în oglindă, în 3 iulie
  • Ziua Adunării lucrurilor utile și inutile, în 17 mai
  • Ziua ”Fii un înger pentru cineva”, în 22 august
  • Ziua Întârzierilor, în 5 septembrie
  • Ziua Luptei împotriva amânării sarcinilor, în 6 septembrie (vă sună cunoscut?)
  • Ziua Internațională a Scepticilor, sărbătorită în 13 octombrie
  • Ziua Înveselirii persoanelor morocănoase, în 16 februarie
  • Ziua ”tot ce faci este bine”, în 16 martie – cred că asta este pe placul tuturor!

Am selecționat doar câteva și nu sunt cele mai ciudate.

Aveți mai jos link-ul unde găsiți întregul calendar, poate vă veți amuza căutând sărbătoriri bizare sau care se potrivesc cu date importante din cronologia personală.

Azi, în 25 ianuarie, când apare prezentul număr al revistei Baabel, ziua amuzantă celebrată este Ziua Persoanelor Rebele.

https://calendar.city-star.org/worlddays/ro/c2/1

Până la urmă când a fost ultima oară când am sărbătorit ceva care să rezoneze cu starea noastră? Vă propun deci să parcurgeți calendarul, dacă doriți, și să vă alegeți sărbători pe placul și pe inima voastră ca mai apoi să ”țineți” ziua respectivă spre propria încântare și mulțumire.

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Lucia+Lucia commented on February 3, 2024 Reply

    Cat de frumos sa poți sa dai zilelor interpretări care sa fie recunoscute de mai multa lume! Tematica unei zile sa aducă zâmbete sau pioșenie pentru mai multe suflete din diferite părți ale lumii. Anca, cu mult talent, reușește sa găsească firele invizibile altora pentru a recrea credință în umanitate și în delicatețea și duiosia recunoașterii faptului ca aparținem unui tot mai mare, și asa cu lucruri/idei inventate tot de noi ne recunoaștem si împărtășim ganduri/bucurii/sărbătoriri. Mulțumim draga Anca, încă o data!

    • Anca Laslo commented on February 7, 2024 Reply

      Mulțumesc și eu pentru asemenea aprecieri elogioase!

  • Marina+Zaharopol commented on January 27, 2024 Reply

    Proliferarea “sarbatorilor bizare” imi aduce aminte de secta religioasa Martorii lui Jehovah, care nu sarbatoresc nici macar marile sarbatori crestine, Craciunul sau Pastele, care, conform doctrinei lor, ar avea origini pagane.
    Acum multi ani, am cunoscut o matematiciana aderenta la aceasta confesiune, care isi scotea fetita din scoala in zilele cand se sarbatorea ziua de nastere a cuiva din clasa ei de pre-school, adica.sarbatoritul sau sarbatorita aducea la scoala pentru colegi cupcakes – cum se obisnuiestae in SUA. A sarbatori o zi de nastere, sustinea ea, insemna a diminua importanta celorlalte zile ale anului. Si toate zilele sunt sarbatori, conform acestei logici!

    • Anca Laslo commented on January 27, 2024 Reply

      Sunt total de acord că fiecare zi este o sărbătoare!

  • Veronica Rozenberg commented on January 25, 2024 Reply

    M-a distrat interesul preocupării pentru un subiect, care mie personal îmi este cu adevărat strain. Am reținut totuși din lista pe care ne-o pui la dispoziție,

    Ziua Internațională a Scepticilor, sărbătorită în 13 octombrie

    Posibil ca m-as putea încadra pe linia evenimentului pe care il “sărbătoresc” cei sceptici, mai ales acum, cand data de 13 octombrie este o data care unora dintre noi, sugerează atâta durere si tragism, iar din punctul meu de vedere, scepticismul privind viitorul aici in Israel, sau in general al Israelului in lume este ceea ce ma preocupa aproape in mod zilnic si fără preget.

    • Anca Laslo commented on January 25, 2024 Reply

      Înțeleg situația tensionată permanentă și știi că empatizez cu voi, sperăm la mai bine, curând!

  • Eva+Grosz commented on January 25, 2024 Reply

    Nostim articol ! Întotdeauna mi-am pus întrebarea dacă aceste zile, care sărbătoresc bucuria, tristețea, uzul anumitor obiecte etc. nu ar exista ce ne-am face?

    • Anca Laslo commented on January 25, 2024 Reply

      Cred că nu ar fi mare problemă, aceste zile au farmecul inutilității.

  • Andrea Ghiţă commented on January 25, 2024 Reply

    Articolul mi-a descreţit fruntea. Mă bucur că există o zi a ciorapilor pierduţi cărora le-am dedicat şi eu un articol. “Împerecheată, desperecheată” https://baabel.ro/2018/09/imperecheata-desperecheata/. Pe de altă parte, Blue Monday mi-a amintit de o altă zi (poate şi mai) tristă: Gloomy Sunday, evocată de cântecul cu acelaşi titlu (în original în maghiară Szomoru Vasárnap (Duminica tristă) compus de Rezső Seres https://en.wikipedia.org/wiki/Gloomy_Sunday. Cântecul care a inspirat multe sinucideri https://www.youtube.com/watch?v=9dZj7YW5oFQ. Cred că povestea cântecului şi a compozitorului ei ar merita un articol în Baabel.

  • Tiberiu Ezri commented on January 25, 2024 Reply

    Foarte simpatic acest articol plin de umor. Ziua Statului degeaba se sărbătorește foarte des și frecvent, fără ca cei în cauză să-și dea seama că sărbătoresc. Mă refer la unii funcționari din unele ministere precum și de la ONU și ramificațiile ei.
    Cât despre Ziua fermoarului, mi-am amintit de definiția muzicală , destul de deocheată a fermoarului. “Uvertura la flautul fermecat”.

    • Anca Laslo commented on January 25, 2024 Reply

      Că sa vezi! Definițiile suportă completări, evident 😃

  • Hava Oren commented on January 25, 2024 Reply

    Precum te și așteptai, articolul mi-a adus un zâmbet pe buze. Dar, din păcate, nu toate „zilele internaționale” sunt glume. Poimâine, 27 ianuarie va fi Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *