Poate ceea ce vă voi spune mai jos vă va mira, fiindcă am scris cu entuziasm (așa sunt eu, entuziastă) și cu drag despre multe locuri pe care le-am străbătut, fiecare având ceva deosebit, unele chiar spectaculoase, iar locul despre care voi scrie azi nu are caracterul senzațional al altora.
Cel mai frumos loc din lume este diferit pentru fiecare dintre noi și are particularitatea de a fi foarte personal, altora poate să le pară aproape banal, în timp ce ție vibrația lui îți dă fiori. Acest loc pe care îl recunoști, te alege el pe tine parcă, îți vorbește doar ție și adesea lucrul acesta este de neînțeles altora. Doar tu auzi cântecul lui și nu altcineva. Pentru mine acest loc este, până acum cel puțin, curtea interioară a Catedralei La Seu din cartierul Barri Gotic al Barcelonei. Am ajuns acolo acum 15 ani, prima și singura dată, fără a bănui deloc cât de tare voi iubi instantaneu acel loc. Nu am o explicație, cel puțin nu una logică, singurul argument pe care l-am găsit a fost să-mi ascult inima și să mă încred în ”logica” ei.
Catedrala care azi este închinată Sfintei Eulalia și care, în forma ei actuală, are o vârstă ce depășește șapte secole, merită vizitată dacă ajungi în Barcelona. Tot așa se cere vizitat și fermecătorul și răcorosul cartier Barri Gotic, cu străzile lui foarte înguste și de aceea tot timpul umbroase, dar și primejdioase întrucâtva, acolo făcându-și veacul hoți mărunți de buzunare, rucsacuri sau genți, iuți și hotărâți să-și câștige zilnicul tain de pe urma turiștilor.
Dar Catedrala La Seu (numele vine de la statutul bisericii ca scaun al diocezei), un edificiu enorm din piatră, aparținând stilului gotic, este ca o insulă de tăcere și umilință în mijlocul orașului efervescent. Desigur că fiecare leagă Barcelona de numele formidabilei creații Sagrada Familia a lui Antoni Gaudi, care se construiește de mai bine de 100 de ani și încă se mai lucrează la terminarea ei. Dar bătrâna catedrală La Seu are o cu totul altă respirație, ceea ce este desigur firesc. Curtea ei interioară mi-a atins inima cu serenitatea manifestă, cu lumina razelor de soare strecurate printre înalții, bătrânii palmieri, cu prundișul alb presărat pe jos, cu mușchiul umed de pe mica fântână arteziană care te răcorește din prima clipă în care o privești.
În jurul fântânii, al cărui izvor se spune că a apărut pur și simplu de sub pardoseala de piatră, sunt oameni și păsări. Acestea sunt cele treisprezece gâște albe care trăiesc aici de multe sute de ani, desigur mereu altele, indiferente la trecerea zilelor, înstăpânite peste acest loc, veghind rugăciunile oamenilor care caută în biserică liniște sufletească, iertare sau poate doar un loc familiar încărcat de milă, iertare și speranță, simbolurile necesare inimilor noastre ca să continue să bată oriunde s-ar afla și oricât de greu le-ar fi.
Legenda gâștelor apărute de nicăieri spune o poveste, așa cum fac toate legendele, povestea Sfintei Eulalia, o copilă de 13 ani care a fost ucisă în secolul al IV-lea, fiindcă nu a acceptat să renunțe la credința ei în Hristos. În ziua martiriului Eulaliei, rușinea copilei de a fi expusă publicului goală a fost ștearsă de o minune: a nins în plină vară și zăpada a acoperit-o. De aceea tocmai 13 gâște, cu penele albe ca zăpada.
În curtea interioară, pe fântâna a cărei apă șoptește ușor și constant, se află o mică statuie a lui Sant Jordi, sfântul ocrotitor al Cataloniei, căruia îmi venea să-i mulțumesc, ca unui prieten, că m-a îngăduit în acest loc atât de plin de prietenie și căldură sufletească.
La Barcelona, un oraș care nu seamănă cu niciun altul, am avut senzația că m-aș putea așeza pe trotuar, pe Ramblas, maiestuosul bulevard care te duce din centrul orașului până la mare, și aș putea rămâne acolo zile întregi doar privind spectacolul străzii.
”Toate călătoriile au o destinație secretă de care călătorul nu este conștient” spunea Martin Buber și eu îi dau dreptate. Secretul acesta poate fi emoția pe care locul te face s-o simți, o emoție atât de puternică încât nu o mai uiți, te însoțește și te bucură pentru totdeauna când rememorezi ziua întâlnirii cu locul ”tău”. Frumusețea călătoriei este dată și de această surpriză pe care lumea și timpul ți-o dăruiește. La Barcelona, destinația secretă pentru mine a fost curtea interioară și micul sfânt de piatră udatde apa fântânii.
Interesant că peste ani îți vei da seama că memoria ta a reținut lucruri aleatorii, te trezești că nu ai uitat lumina razelor de soare răsfrânte pe nuanțele unor lalele violete pe o stradă dintr-un oraș uitat. Lalelele însă nu au fost uitate! Acest fenomen al minții este pentru mine surprinzător de fiecare dată, ba chiar mă amuză ciudățeniile memoriei. Adesea mă gândesc ”Doamne, dar de ce țin minte asta?” Cine știe, a rămas fixată și asta e…
Totuși, habar nu am dacă, întoarsă vreodată în acel loc – ceea ce nu am avut curajul să fac – aș mai simți azi la fel. Nu știu nici dacă voi găsi în lumea largă un loc pe care să-l simt la fel de atrăgător sau chiar mai pe sufletul meu, dar nici nu-l caut. Poate și acesta rămâne încă un secret al fiecărei călătorii – căutarea a ceva ce nu știi că vei găsi.
Călătoriile îți oferă trăiri imposibil de obținut altfel. Toate reproducerile de artă pe care le-am adorat toată viața mea, începând din copilărie, nu m-au pregătit pentru năvala de sentimente la întâlnirea în lumea reală cu tablourile lui Pieter Bruegel cel Bătrân, de exemplu. Tot ceea ce mi s-a povestit sau am citit despre albastrul lui Yves Klein nu m-au pregătit pentru ca, la Muzeul Albertina din Viena, Yves Klein să mă amuțească pur și simplu.
Sunt locuri anume care au capacitatea de a-ți captura inima. Și fiindcă e vorba de inimă, trebuie să acceptăm logica ei, pe care mintea nu întotdeauna o înțelege.
Vă rog aici să faceți exercițiul de a vă reaminti care este, pentru voi, cel mai frumos loc din lume? Dați, vă rog, credit primului care vă vine în minte și, mai cu seamă, întrebați-vă inima și ascultați-o pe ea când vă va spune unde a bătut cel mai tare pentru frumusețe.
Anca Laslo
12 Comments
Fara indoiala, atractia si vraja unui loc asupra inimii noastre se datoreaza multor factori care contribuie la experienta noastra: starea noastra de spirit din acel moment,cat de receptivi suntem la ce ne inconjoara, cum cad umbrele in acel moment al zilei si mai ales, acel adaos neasteptat, cum ar fi ciripitul unor pasari, susurul apei din fantana Catedralei La Seu, gastele albe pe fundalul verde al curtii interioare. Iar daca locul mai are si o legenda legata de istoria lui, farmecul se inzeceste.
Nu ma gandesc la catedrala Notre Dame in termeni generali, ci o asociez cu o anumita seara cand o formatie tanara de camera – excelenta, dar inca necunoscuta – canta in apropiere. Iar Riksmusem din Amsterdam pare de neconceput fara interpretarile de muzica clasica si populara de sub arcadele de la intrare. O astfel de atmosfera vrajita caracterizeaza Barcelona in toate ipostazele ei.
Așa este Marina, se alătură mai mulți factori, plus starea protagonistului, formând clipa neuitată.
Panorama orașului Queenstown din Noua Zeelandă asa cum o vezi de pe dealul de lângă oraș.
Mi-a plăcut mult acest articol care a surprins atât de bine încântarea de a vizita un loc care te cucereşte. Articolul te îndeamnă să împărtăşeşti o experienţă similară. Din păcate, în aglomeraţia actuală de turişti e foarte greu să găseşti acest loc, într-o metropolă. Eu am avut acest sentiment, primăvara, la Hârlău, în proximitatea vechii biserici domneşti, cu ferestre ogivale unde domnea liniştea. Toţi pomii din preajmă erau înfloriţi şi pe o piatră se încălzea la soare o şopârlă superbă, ca o bijuterie.. Despre această biserică puteţi citi aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_Domneasc%C4%83_din_H%C3%A2rl%C4%83u
Am incercat sa fac ceea ce propui, ma gandesc cu multa placere la acest loc care ti-a topit inima de placere, am trecut pe acolo, dar nu am intrat in catedrala si din pacate am fost chiar de doua ori la Barcelona, dar am pierdut vederea lacusorului ai al gastelor albe. Poate va mai fi o data…Bulevardul Las Ramblas este unul dintre cele mai frumoas locuri prin care am trecut, si ceea ce nu uit este cum am gasit dupa zeci de ani flori care se numesc TUBEROZE (sau chiparoase), pe care le-am cumparat uneia dintre doamnele care m-au insotit in acea frumoasa excursie facuta in anul 2000 la Barcelona si in Pirinei.
Nu pot sa gasesc locul cel mai frumos vazut de mine in locurile vizitate, fiecare loc are sertarasul sau, din pacate un anume loc e asociat cu “cel mai urat loc din lume”.
Ai scris superb… noapte buna 🙂
Dragă Veronica, din ceea ce spui înseamnă că the best is yet to come! Eu incerc să-i fac pe cititori să reverifice sertărașele cu amintiri păstrate și sa-si bucure suflețelele din nou.
Momentele frumoase sunt cadourile vieții .
Eu cred că reîntoarcerea la locuri care ne-au plăcut provoacă o bucurie și mai mare. Indiferent că vom vedea din altă perspectivă. Pentru mine și soțul meu locul la care mereu ne-am întors a fost Italia cu arhitectura, pictura , sculptura și mai ales muzica ei. Dar și oamenii veseli și vorbăreți..Orășelele mici ,în care fiecare om te salută. Nu ne-am putut sătura de ea niciodată.
Mă încurajați să mă întorc ca să văd cum simt locul acum.
Desigur. Senzația , emoția va fi și mai puternică.
La mine așa este.
Absolut de acord. De fiecare data cand am revazut un loc special, mi-a placut si mai mult ca inainte.
Știu exact despre ce vorbești. Eu am avut o experiență oarecum similară tot la Barcelona, în Plaça del Rei. Am savurat atmosfera din curtea palatului medieval, ne-am urcat în turnul de observație… Și tocmai când să plecăm, într-un colț al pieții s-a instalat un ghitarist și a început să cânte muzică spaniolă clasică. Totul era atât de desăvârșit că nu mă mai dădeam dusă și până astăzi amintirea îmi dă fiori.
Da, exact, e cate un moment care ți-e dat ție și numai ție.