Uluca

Aceasta a fost inspirată de povestea doamnei Mirjam Bercovici Prietena mea “diazepam” (https://baabel.ro/2024/04/prietena-mea-diazepam/)

Strada era locul de joacă frecvent folosit în copilăria mea. Numărul celor care ne jucam creștea și odată cu el și țipetele noastre din timpul jocului. Ne fugăream, ne piteam pe după vreun stâlp. Mașini nu erau… că tare bune ar mai fi fost de ascunziș! Școala făcea încercări izolate de mixtare. Dar la joacă, noi nu cunoșteam separarea fetițelor de băieți.

Nu știu cum se făcea că ajungeam cu ”terenul” de joacă la multe case depărtare de ale noastre. Din cauza țipetelor mai răzbătea spre noi câte un ”Ia mai duceți-vă la porțile voastre!”, dar nu prea vedeam fețele celor care ne goneau. Rețineam doar felul gardului. Plecam, desigur, nu așteptam prea multe îndemnuri, dar nu peste mult timp iar supăram pe cineva.

În timpul jocului ni se alătura câte un copil plecat în fugă de acasă cu ceva de mâncare în mână. Deodată simțeam că ne e foame rău. Opream jocul și plecam acasă. De cele mai multe ori primeam de la mama câte o felie unsă cu untură, peste care ni se înfigeau sau lipeau – cum vreți să spuneți – bucățele mici de usturoi. Doamne, ce bună mai era această gustare rapidă și simplă! Uneori aveam doar desert. Mama ne punea zahăr pe pâine și o zbugheam cu felia pe stradă să continuăm jocul. Ohooo! Nu săriți la fel ca zahărul pe care vi-l închipuiți plecând de pe felie! Înainte de a presăra zahăr, mama stropea pâinea cu apă, exact ca pe rufe înainte să le calce. Nu exista pe atunci altă modalitate!

Credeți că așteptam să terminăm felia ca să plecăm iar pe stradă? Nu! Plecam ca din pușcă și continuam să mâncăm în timp ce ne jucam. Și iar ajungeam prin dreptul unor curți unde nu eram doriți. Privind printre uluci, într-o curte anume vedeam o fetiță cam de vârsta mea, a unor vecini, uitându-se la noi, în stradă, printre aceleași uluci. Părea că ar fi vrut să fie și ea la joacă. Dacă prelungeam șederea acolo, ne trezeam cu mama fetiței care venea repede și o lua de mână, ducând-o mai departe de gard, în interiorul curții. Eram prea mică să înțeleg de ce nu e și ea cu noi.

Câteodată se nimerea ca mama fetiței să ne surprindă în mână cu felia de pâine cu ce se nimerea pe ea (untură, marmeladă sau zahăr), temându-se că ne vede fetița ei. Atunci doamna ieșea din curte și ne ruga – e drept, cu glas domol – să nu mai venim în dreptul porții ei, ci să mergem să mâncăm acasă. Cred că după mai multe rugăminți am ajuns să evităm să mai folosim în vreun fel ulucile gardului acelei familii.

Am crescut și eu, și fetița. Ea nu mi-a fost niciodată colegă, nici la școala generală din apropiere, nici la liceu. Am înțeles că fusese înscrisă la altă școală, nu la cea din cartier, unde mergeau toți copiii cunoscuți de noi.

Mai târziu se întâmpla ca venind de la școală să o vedem pe fetiță alături de mama ei în fața porții lor. O salutam și ne vedeam de drum. Deseori, trecând prin dreptul porții noastre, doamna intra în vorbă cu mama. Eu însă, de câte ori o vedeam, nu puteam uita cum ne gonea din dreptul porții ei.

A venit o zi când mama mi-a spus că mă pot duce să mă joc cu fetița acelei familii și chiar în curtea lor. M-am dus și, într-adevăr, după ce m-am făcut auzită la poartă, mama fetiței m-a invitat în curte și mi-a spus că ne putem juca. Îmi amintesc că avea jucării mai interesante ca ale mele – ceea ce nu însemna mare lucru, pentru că eu n-am prea avut jucării. Și chiar dacă aș fi avut, tot ale ei mi-ar fi plăcut mai mult. Știți bine cum e cu aprecierea jucăriilor unui alt copil!

Încă din copilărie eu eram vorbăreață și răspundeam oricărei întrebări care mi se punea. Fetița era cu mult mai tăcută, dar ne jucam frumos și simțeam că mama ei era bucuroasă că am acceptat să vin la ei. Am mai fost de câteva ori, dar nu s-a închegat nimic de durată. Lipsea ceva ce încă nu înțelegeam. La plecare, mama fetiței îmi spunea să revin oricând doresc. Nu știu de ce, dar nu mi-am dorit de prea multe ori. Probabil crescusem și preocuparea mea pentru joacă scăzuse.

Mult mai târziu am aflat că fetița fusese înfiată. Abia atunci am înțeles și comportamentul mamei față de copiii vecinilor. Se temeau că, jucându-se cu noi, fetița ar putea afla acest secret, desigur, la fel cu cel al lui Polichinelle. Și tot de aceea aleseseră și o școală diferită de cea pe care o frecventam noi.

Prieteniile între copii au viața lor: se nasc, trăiesc și mor după legi proprii. Cu cât încep mai devreme, din frageda copilărie, când se manifestă natural, firesc, cu atât sunt mai trainice. Probabil că fetița manifestase o anumită interiorizare comportamentală și, când mama ei a conștientizat una din cauze, a încercat să repare, să recupereze ceva, lucru care nu s-a produs, cel puțin eu nu l-am perceput.

Nu mai știu nimic despre acea familie, iar acum nici nu mai am pe cine să întreb. După terminarea facultății m-am căsătorit, iar zona a intrat în sistematizarea Cartierului Mărgeanului (Rahova). Toți locatarii străzii noastre, inclusiv părinții mei, au primit apartamente la bloc, dispersându-se ca entitate. Nu-mi rămâne decât să sper că fetița a avut o evoluție frumoasă, în pofida grijii disproporționate, nefirești, a părinților ei datorită înfierii, atitudine care putea să influențeze negativ dezvoltarea ei armonioasă. Unui copil trebuie să-i dai mult mai mult decât un nume și un spațiu familial! Pe primul loc rămâne să-i dai momente de libertate.

Nu se știe cum ar fi evoluat prietenia dintre mine și această fetiță. Plantei care nu crește și nu înflorește nu-i afli niciodată parfumul florilor.

Elena Stoican,

București, 20 aprilie 2024

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Eva Grosz commented on June 18, 2024 Reply

    O poveste tristă. Fetița trebuia lăsată să se alăture grupului de copii care ar fi acceptat-o, dacă nu ar fi fost goniți de către mamă. Sper că înfierea unui copil a devenit acceptată mai mult de societate. Și copiii naturali din familie pot avea probleme deosebite. Și ce e deosebit de majoritate, trebuie acceptat. O problemă serioasă. Mulțumim, Elena!

    • Elena Stoican commented on June 18, 2024 Reply

      Sunt, într-adevăr, probleme foarte sensibile, problemele legate de înfierea copiilor. Nu există o rețetă unică. Mulțumesc pentru lectură și dialog, doamnă Eva Grosz!

  • Veronica Rozenberg commented on June 15, 2024 Reply

    Desi povestirea aceasta vorbeste despre o perioada foarte prezenta si in amintirile copilariei mele, eu nu-mi amintesc ca mergeam afara la joaca cu mancarea pe cate o felie de paine.
    Nu-mi amintesc nici in ce consta mancarea luata la scoala in ghiozdanusul destinat acestui scop, la inceput pentru gradinita.

    Povestirea se numeste Uluca, nu am tinut minte ce inseamna acest cuvant si citind ulterior povestirea cred ca i-as fi dat un alt titlu, poate chiar “Straina de pe strada noastra” sau “Fetita care nu se juca niciodata”.

    As aduaga insa cateva ganduri legate de obiceiul infierii copiilor, care nu stiu cat de raspandit era pe atunci. Ceea ce era insa un fenomen raspandit, era faptul ca persoane din nomenclatura romaneasca obisnuiau sa infieze copii, probabil orfani, posibil chiar ai unor “eroi” sovietici”, ramas dupa razboi fara parinti. Nu-mi amintesc pe moment care dintre copiii celor din PCR, sau Consiliul de Ministri, erau copii infiati, dar erau destul de multi. Se percepea ca o “datorie”, ca o mandrie, un ajutor oferit celor cazuti in lupte.

    Am cunosut si eu la vremea aceea un baietel infiat, de catre o familie, fosti luptatori in Spania, care locuiau vis a vis de palatul lui Ceausesc, Bd. Primaverii 42, daca imi amintesc corect. Baiatul a urmat Liceul protipendadei, nr. 24, iar la un moment dat s-a descoperit ca este bolnav de epilpsie si nu au reusit sa-l trateze asa fel inca sa-si continue viata in mod echilibrat.

    In lumea moderna, cel putin in Israel se obisnuieste sa se comunice copiilor infiiati, destul de repede ca ei sunt infiiati, probabil aceasta politica s-a dovedit a fi mai eficienta pentru evolutia copilului infiat.

    • Elena Stoican commented on June 17, 2024 Reply

      Veronica, în toate cartierele de la marginea Bucureștiului strada era locul de joacă al copiilor. Casele erau foarte apropiate, chiar lipite spate în spate, iar curțile prea mici pentru zbenguiala specifică liotei de copii. Nu treceau mașini, poate doar una-două pe zi. Mai frecvente erau căruțele trase de cai, aducând cele necesare gospodăriilor. Numele “Uluca” l-am ales ca simbol pentru gard. Iar gard pentru mine înseamnă zid, separare, individualizare. Mulțumesc mult pentru comentariu.

  • Andrea Ghiţă commented on June 13, 2024 Reply

    Povestea acestei prietenii se poate citi în mai multe chei şi nu pot dori decât – se mai întâmplă şi minuni – ca fetiţa să citească Baabel, să se recunoască în acest articol şi să o caute pe autoare şi să se închidă cercul.

    • Elena Stoican commented on June 17, 2024 Reply

      M-ar bucura enorm să o revăd. Cu siguranță aș trece prin emoții nebănuite, doamnă Andrea Ghiță! Vă mulțumesc pentru gândul frumos!

  • Anca Laslo commented on June 13, 2024 Reply

    O dată pe an, vara, îmi cumpăr 100 de gr de untură de la măcelarul din piață și o savurez unsă pe pâine proapătă și cu roșii coapte, zemoase. Chestia asta mă transportă înapoi în copilăria care, se pare, are ca numitor comun pentru mulți dintre noi pâinea unsă…
    Ce frumos moment de viață ne-ai descris!

    • Elena Stoican commented on June 17, 2024 Reply

      Mă bucur mult, dacă amintirea mea v-a atins coarda unei alte amintiri duioase, doamnă Anca Laslo!

  • Tiberiu Ezri commented on June 13, 2024 Reply

    În copilărie la Marghita aveam ca felul întăi pâine cu untură și sare, iar desertul era ingenios: pâine cu untură și zahăr. Pe atunci nu se vorbea despre colesterol…

    • Elena Stoican commented on June 17, 2024 Reply

      Se pare că tot ce îngurgităm în copilărie e bun, chiar și colesterolul a fost din cel “bun”, domnule Tiberiu Ezri! Mulțumesc pentru lectură și gând!

  • Hava Oren commented on June 13, 2024 Reply

    Amintirile culinare au făcut să-mi lase gura apă! Până astzi susțin că nicio marmeladă nu e mai bună ca cea vândută la kilogram!
    Sunt însă și diferențe între Arad și București. La noi nu se mânca usturoi crud, cel puțin nu în public. Gustarea clasică pe care mulți copii și-o luau și la școală, era „pâine cu unsoare” și ceapă. Pâine cu zahăr nu am gustat niciodată, am văzut-o doar la alți copii, dar era cu unt.

    • Elena Stoican commented on June 17, 2024 Reply

      Marmelada o recunoșteam din ce a fost făcută și cu ochii legați, doar după miros! Acum, coloranții folosiți ca aditivi nu mai aduc aceleași miresme. Mulțumesc mult pentru lectură, doamnă Hava Oren!

      • Hava Oren commented on June 18, 2024 Reply

        Miasme??? Pentru mine erau miresme!

        • Elena Stoican commented on June 18, 2024 Reply

          Mulțumesc mult pentru atenționare, doamnă Hava Oren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *