Este cert1 că ceea ce s-a întâmplat în Israel în data de 7 octombrie 2023 a fost, prin implicațiile sale, un eveniment istoric de nivel internațional, național, local, dar și personal, până la treapta individului.
Internațional, de exemplu, în luna mai 2024 încă trei țări, Norvegia, Irlanda și Spania au recunoscut Palestina ca stat.
Național, de exemplu, ordinea de zi politică în Israel s-a schimbat fundamental, pentru o perioadă au dispărut aproape concomitent din spațiul public și mass-media, demonstrațiile antiguvernamentale legate de reforma judiciară și promotorii reformei din parlament și guvern. Tema refuzului de a respecta legile, mai ales cele legate de blocarea drumurilor și efectuarea serviciului militar ca activități de protest a fost înlocuită de tema filantropiei, donației, voluntariatului, atât asociațiilor neguvernamentale cât și armatei ca activități de solidaritate.
Local, de exemplu, comunitățile din localitățile direct afectate, care au fost evacuate, cum ar fi kibuțul Nir Oz, moshavul Nativ HaAsara, orășele Metula, Kiriat Șmona sau Sderot, și membrii cărora, supraviețuitori ai evenimentului, sunt acum divizați și astfel2: unii care sunt deciși să nu se mai întoarcă niciodată, alții care vor să se întoarcă cu orice preț și în sfârșit mai sunt cei care încă nu s-au hotărât. Aceste comunități, dacă vor mai exista, nu vor mai fi ca înainte.
Personal, de exemplu, am fost nevoit să anulez excursia planificată pentru săptămâna trecută la Viena, deoarece compania de aviație de la care am cumpărat biletul a anulat zborurile spre și din Israel.
Alte exemple de consecințe personale mai grave, dar nu de viață sau de moarte, ar fi nopțile nedormite ale părinților și bunicilor care au copii și nepoți, băieți și fete, în armată sau problemele economice ale miilor de rezerviști mobilizați cu lunile și ale familiilor acestora.
Alte exemple de consecințe personale mai grave, dar nu de viață sau de moarte, ar fi nopțile nedormite ale părinților și bunicilor care au copii și nepoți de 18-21 de ani, băieți și fete, în armată sau problemele economice ale miilor de rezerviști și ale familiilor acestora, care au fost mobilizați sute de zile în miluim3.
Dar probleme care pot duce, în sensul propriu al cuvântului, la moartea individului, le au cei cărora cineva apropiat le-a fost răpit, luat ostatic, ucis, a căzut la datorie sau a fost rănit. Aceștia reprezintă doar câteva zeci de mii de oameni, un procentaj neglijabil față de cei aproape 10 milioane de cetățeni care trăiesc azi în Israel, dar pentru ei pierderea este 100%. Cum a spus unul dintre ei „aș vrea să nu mai aud expresia ʺștiu ce simțiʺ, deoarece nu ai cum să știi ce simt eu clipă de clipă, chiar dacă și tu ai pierdut pe cineva drag, fiindcă tu nu ești eu!”
II
Ar trebui să aflăm cum de ne-am trezit într-o dimineață cu o invazie, de ce armata noastră nu fost capabilă să o prevină, să o oprească. Care instituții nu și-au îndeplinit datoriile? Cine sunt cei responsabili și ar trebui să dea socoteală? Majoritatea familiilor au aflat cum le-au fost uciși, răniți sau răpiți cei dragi, dar nu și de ce.
Unii susțin că armata noastră este greoaie și îmbătrânită și doresc înlocuirea urgentă a întregii conduceri militare sau cel puțin a celor care au fost direct sau indirect implicați în eșecul militar de la 7 octombrie. Un general menţiona într-un raport secret, conținutul căruia a devenit public nu demult, că în ultimul sfert de secol marele stat major, sub conducerea tuturor șefilor din această perioadă, în loc să pregătească armata la amenințările identificate asupra țării, a „potrivit” amenințările la câtă și mai ales ce fel de armată aveau la dispoziție.
Alții susțin că avem cea mai bună și cea mai puternică armată din lume sau cel puțin în Orientul Apropiat, comandanții actuali sunt ceea ce țara a produs mai bun, nu există alții cu cunoștințele și experiența lor, sunt indispensabili și de neînlocuit. Evenimentul din 7 octombrie 2023 a fost doar un accident, dar cine nu greșește o dată la o juma’ de secol?4 Doar cine nu muncește nu greșește. Și în orice caz, nu schimbăm comandanții în timp de război, ce vor crede dușmanii?
Pentru a primi răspunsuri cât de cât obiective la întrebările de mai sus și la încă multe altele legate de eveniment există „comisia de anchetă de stat”5, un organ public înființat de guvern pentru investigarea aprofundată a problemelor de acest fel. Independența acestui organ de anchetă este asigurată de lege prin forma în care este alcătuit și pus să acționeze. Guvernul decide înființarea comisiei și formulează textul mandatului, iar componența ei este decisă de președintele tribunalului suprem. Această comisie are dreptul să vadă orice document și să cheme orice cetățean să depună mărturie. Deoarece există posibilitatea ca martorul să se auto-incrimineze, comisia îl previne să vină cu un avocat, dacă consideră necesar.
Tradițional, guvernul se opune unui astfel de organ asupra căruia nu are control. De exemplu, Menachem Begin a fost obligat să-l scoată pe Ariel Sharon din postul de ministru al apărării în urma deciziei comisiei care a anchetat masacrul de la Sabra și Shatila.
Din declarațiile primului-ministru am aflat că o astfel de comisie va fi înființată după încheierea războiului. Explicația: nu este de dorit ca militarii noștri, comandanți sau nu, să fie ocupați cu avocați, când ei trebuie să lupte.
Războiul a izbucnit în 7 octombrie 2023, primul-ministru în persoană a apărut la televizor și a declarat „suntem în război”. Conform declarațiilor reprezentanților guvernului, războiul se va încheia doar după ce obiectivele definite și sarcinile trasate de guvern armatei vor fi îndeplinite. În decursul timpului aceste obiective s-au înmulțit6, apoi s-au adăugat și obiectivele războiului din Liban. Conducerea armatei a declarat că va îndeplini toate sarcinile trasate de conducerea politică.
Nu toată lumea este de acord cu aceste decizii. Unii susțin că această comisie de anchetă trebuia să fie numită și să înceapă să acționeze a doua zi după ce Israelul a fost atacat. Alții susțin că obiectivele definite de guvern nu sunt militare, ci politice, sunt obscure sau ireale, ceea ce va permite primului- ministru să prelungească războiul atât cât crede el de cuviință, după interesele lui, personale și politice, și nu după interesele țării.
După cum este formulat textul mandatului, el poate decide soarta multor persoane și personalități care au fost, sau nu, implicate. Iată doar un exemplu: deciziile luate de conducerea politică a țării se bazează pe informațiile primite de la armată. Atunci trebuie anchetată și conducerea politică sau doar cea militară?
Cât timp în urmă trebuie să meargă anchetatorii? Cu un singur an, înseamnă a ancheta doar guvernul actual. Cu cincisprezece ani înseamnă, cu o excepție, doar guvernele lui Benjamin Netanyahu. Poate din 2005, când Israelul s-a retras unilateral din Gaza, ori din 1993, când s-a semnat acordul de la Oslo? Un comentator a propus ca ancheta să înceapă cu Moise, cel care a adus poporul tocmai aici, între dușmani cruzi și barbari.
Câți dintre zecile de mii de oameni implicați în eveniment să depună mărturie? Câți militari, cu ce grade și funcții, dintre miile care timp de ani de zile au avut diverse roluri legate de eveniment să fie chemați? Este cunoscut cazul unei femei-subofițer de la informații din armată, care, pe baza datelor pe care le avea, a descris atacul care va avea loc cu câteva luni înainte de eveniment. Pe baza raportului înaintat de ea a avut loc o ședință de analiză cu comandantul ei și echipa din care ea făcea parte. Concluzia ședinței a fost că scenariul descris de ea nu era plauzibil. Raportul a ajuns la arhivă.
Important ar fi de aflat când și cum au dispărut normele introduse în armată în urma concluziilor comisiei de anchetă ale războiului de Iom Kipur care ar fi trebuit să împiedice să se repete surpriza invaziei, să evite „concepția”, termen folosit pentru a descrie situația în care toată conducerea politică și militară a țării a adoptat prognoza serviciului de informații ale armatei în 1973 „probabilitate de război scăzută”.
În anul 2023 întreaga conducere politică și militară a adoptat „concepția” că Hamasul nu are niciun interes să atace și oricum zidul și gardul despărțitor de pe granița cu Gaza vor proteja locuitorii țării. În 7 octombrie la ora 6:29 „concepția” s-a năruit sub ochii tuturor.
Și, în sfârșit, să nu uităm adepții conspirațiilor, cei care susțin că această comisie trebuie să ancheteze, în primul rând, serviciul de securitate, deoarece acolo se află spionii trădători care au permis ca atacul să aibă loc, fără ca armata să afle și să se pregătească corespunzător.
III
Din anii ’70 nu am mai observat așa o discrepanță între ceea ce conducătorii țării prezintă ca realitate și realitatea așa cum o percep eu. Ei vorbesc de o economie strălucitoare și victorii pe toate fronturile, eu văd scăderea ratingului de credit și familii îndoliate la înmormântări militare aproape zilnice. Ei vorbesc de unitate, „împreună vom învinge”, eu văd doar unitatea în jurul ideilor și deciziilor lor, fără niciun fel de considerație pentru alte opinii. Ei vorbesc, personal sau prin ziariști, de bande de teroriști, eu văd la dușmani, la cei care vor să ne extermine, o armată adevărată, bine înarmată, antrenată și cu experiență de război. Ei prezintă activitatea lor dedicată bunăstării tuturor, eu văd corupția înflorind. Ei vorbesc de statul de drept și legalitate, eu văd că legile sunt respectate doar când le vine bine.
Oare este o iluzie provocată de îmbătrânirea mea și, de fapt, așa a fost întotdeauna și așa e peste tot?
Andrei Herzlinger
- Cititorul este încurajat să adauge la majoritatea propozițiilor, după cum este cazul, una dintre expresiile: „după părerea mea”, „eu cred că”, „în opinia mea”, „mie mi se pare că”, ș.a.m.d. ↩︎
- Altă divizare, de exemplu, este între cei care mai au casa locuibilă și cei care nu o mai au deoarece teroriștii le-au ars casa ori au fost complet distruse în timpul luptelor. Mai sunt și case care tehnic ar fi locuibile, dar nu de supraviețuitorii care acolo i-au văzut pe cei dragi măcelăriți sub ochii lor. ↩︎
- Serviciul militar în rezervă. ↩︎
- Serviciul militar în rezervă. ↩︎
- Definit de legea comisiilor de anchetă din anul 1969. Este pe internet în limba ebraică. ↩︎
- Definit de legea comisiilor de anchetă din anul 1969. Este pe internet în limba ebraică. ↩︎
12 Comments
Dorind să știu cît mai multe despre situația din Israel, acest articol este binevenit prin el ca atare și prin faptul că a provocat comentariile Veronicii, deasemenea binevenite. Pentru mine nu atacul din Octombrie a constituit surpriza ci reacția deosebit de tîrzie a armatei – nu mă consider îndreptățit să mă pronunț ce trebuia să facă armata sau să apreciez cît de repede trebuia să intervină. Deci armata e în primul rînd vinovată. Hotărîrile comisiei de după războiul de Yom Kipur foarte probabil n-au stimulat resposibilitatea armatei, responsibilitate care ar trebui să coboare de la vîrf destul de jos. Toți responsabilii răspunzători ( deci pînă la un anumit nivel ierarhic ) ar trebui să piardă din multe din avantajele oferite de armată în mulți ani premergători evenimentelor.
Armata e un bloc care executa ceea ce i se ordona. Deci nu se poate invinui acest corp in bloc.
Ceea ce spun este din memorie, am inceput sa uit unele amanunte. Au existat situatii diferite. Unele detasamente ale armatei au primit ordin la timp scurt inainte de 7 octombrie sa se deplaseze in Iudeea si Samaria, unde fusesera agitatii si lupte in ultima perioada, aceste grupuri armate s-au “mutat ca sa apere” asezarile din acea zona, lasand descoperite una sau mai multe din bazele aflate la granita. Nu am mai auzit vorbindu-se la stiri despre acest fapt.
O informare relativ usor de obtinut in limba engleza o poti capata daca scrii la wikipedia 7 October Hamas-led attack on Israel, mai detailat este echivalentul ebraic.
Tu vorbesti de responsabili “sa piarda avantaje”, eu cred ca cei care au ignorat informatiile puse la dispozitie nu odata ci de multe ori si cu un timp considerabil inaintea atacului ar trebui sa capete pedepse forte grele.
Pana una alta, sunt atatea probleme noi si complicate, incat cu greu li se face fata.
Ultima dilema (poate nu ultima, dar oricum destul de problematica) este asa zisa dorinta a satelor druze din Siria sa fie alipite Israelului. In trecut, un procent considerabil al druzilor din satele druze aflate pe Podisul Golan israelian, au refuzat sa capete cetatenie isreliana, sustinand ca in acest fel, soarta rudelor lor din Siria ar fi periclitata. In decursul timpului, au primit cei care au solicitat. Imi inchipui ca decizia privind acest aspect al aprtenentei satelor druze nu poate fi luata.
Este exact tragismul situației actuale din Israel. Ai senzația că ți se vehiculează fără jenă minciuni peste minciuni. Adevărul va ieși cîndva la iveală, dar va dura probabil generații.
Observatorii sau Femeile observatoare erau doar soldatele despre care am scris înainte
Si inca, in noaptea dintre 6 si 7 octombrie s-a stiut deja de catre anumiti reprezentanti ai armatei, se pare chiar de catre seful fortelor armate, dupa ora 12 noapte ca se va intampla “ceva”, unul daca nu chiar Herzi Halevi a fost cel care a impiedicat ca aceasta stire sa i se aduca la cunostinta lui Netanyahu inca in timpul noptii..
Comandantul departamentului Intelligence (Haliva) cat si cel al Diviziei Sudice (aflata sub Comandamentul Sudic al Armatei Avi Rozenfeld) si-au dat demisia acum cateva luni.
DEMONSTRAȚIILE DE PROTEST ÎMPOTRIVA ACTUALULUI GUVERN ȘI DE SOLIDARITATE CU OSTATICII N-AU DISPĂRUT. POATE AU FOST MOMENTE CÎND NUMĂRUL PARTICIPANȚILOR A SCĂZUT, DAR ELE N-AU DISPĂRUT. VĂ UITAȚI LA ȘTIRILE DE LA POSTURILE DE TELE VIZIUNE ÎN AFARĂ DE CANALUL 14? LA TOATE SE TRANSMIT IMAGINI DE LA ACESTE DEMONSTRAȚII. EU IAU PARTE LA ACESTE PROTESTE.
Și eu am aceleași iluzii bătrânești.
“Este cert că ceea ce s-a întâmplat în Israel în data de 7 octombrie 2023 a fost, prin implicațiile sale, un eveniment istoric de nivel internațional, național, local, dar și personal, până la treapta individului.”
Articolul afişează un fel de populism ciudat care, mie cel puţin, îmi strânge inima.
În primul rând, cum priviţi această tragedie cu o întârziere de peste un an, dar e adevărat, mai bine mai târziu decât…
Relaţionarea dvs la demonstraţiile despre care vorbiţi nu cred că este un loc de a face comparaţie, problematica care “a schimbat” atitudinea populaţiei o văd complet diferită.
Ceea ce a determinat “schimbarea direcţiei” demonstraţiilor a fost în primul rând lovitura primită în momentul în care atacul Hamas a dus la victime omeneşti depăşind mia şi la capturarea inumană de ostatici. Nu are nici o legătură cu legile şi serviciul militar, aveţi o translaţie în timp, destul de stranie şi nepotrivită. Ca şi cum încercaţi să uniţi într-o sită evenimentele pe care doriţi să le prezentaţi. Iar dvs vă situaţi undeva departe, amintindu-vă retrospectiv de ceea ce a produs sciziunea populaţiei cu aproape doi ani în urmă.
Filantropia, cum o numiţi a fost efectul exclusiv al participării a mii de oameni empatici în efortul nemăsurat al armatei israeliene aflată într-o situaţie aproape imposibilă, la început în Gaza, ulterior după aproape 1 an continuu de război de gherilă, necunoscut aproape în istoria omenirii, (30sept 2023-1 oct 2024) cu nesfârşite jertfe umane, aproape 1000 de morţi şi de 10 ori mai mulţi rănit: o armată obosită, cu serviciu militar neîntrerupt pentru majoritatea soldaţilor, pe timp de luni de zile, cu mijloace de război aflate sub ameninţarea de a se deteriora numeric.
Mai menţionaţi două aşezări evacuate, au fost mult mai multe, evacuarea lor, deşi în ultimă instanţă a avut efecte asemănătoare, s-a produs din motive diferite. Vorbiţi de departe, ca să folosesc un eufemism, şi despre această problemă.
Ceea ce îmi pare mie mai mult decât straniu este că susţineţi în continuare unele afirmaţii din care citez mai jos:
“Ar trebui să aflăm cum de ne-am trezit într-o dimineață cu o invazie, de ce armata noastră nu fost capabilă să o prevină, să o oprească.”
Dacă nici acum nu ştiţi răspunsul la întrebarea aceasta, se pare că nu aţi urmărit de loc reportajele nenumărate care au fost transmise la mass-media israeliana în tot acest timp, ca să nu vorbim de cele scrise chiar aici, la baabel şi (cu lipsă de modestie) articolele – 4 la număr – pe care le-am scris eu însămi – în decursul anului apocaliptic prin care a trecut o mare parte (nu toţi) a israelienilor
“Care instituții nu și-au îndeplinit datoriile? Cine sunt cei responsabili și ar trebui să dea socoteală?
Chiar aşa? Parcă nu aţi fost la Viena, dar poate v-aţi retras pe o altă planetă, pentru că
într-adevăr nu era uşor de urmărit ce se întâmplă?
“Majoritatea familiilor au aflat cum le-au fost uciși, răniți sau răpiți cei dragi, dar nu și de ce.”
Oare?
“Evenimentul din 7 octombrie 2024 a fost doar un accident, dar cine nu greșește o dată la o juma’ de secol?”
Aveţi dreptate, aici o greşeală care nu ar trebui să rămână nepedepsită, nu ştim încă dacă pedeapsa va urma. Nu ştim nici daca răspunsul va fi DA sau NU. Vieţile pierdute, durerile, frustrările, depresiile, starea sufletească a rudelor celor răpiţi nu poate fi modificată, rana nu se va vindeca niciodată.
Nu mai continuu, sper ca să fie numită comisia potrivită (pe care o menţionaţi), deşi deocamdată guvernul în funcţie evită, sau chiar refuză. O comisie numită de armată a făcut deja o primă investigaţie privind tragedia celor ucişi în cadrul serbării naturii, Nova. Când s-au transmis unele rezultate ale anchetei, am auzit pentru prima oară punându-se problema ucigător de banală: “Cum s-a dat aprobarea de a se organiza o serbare cu 3000-4000 de participanţi la 4 km de o graniţă ca cea cu fâşia Gaza.”? Nu am auzit răspunsul nici la această întrebare banală, poate va fi mai uşor de dat decât la celelalte întrebări care urmează.
Dle Herzlinger imi cer scuze ca m-am grabit sa scriu comentariul, fara sa verific daca nu mi-a scapat o referire facuta de dvs in trecut la perioada razboiului Israel Hamas. Am descoperit dupa ce am trimis comentariul ca ati scris in luna mai un alt articol, pe care l-am si citit si comentat.
Cu toate acestea diferitele remarci pe care le faceti imi creaza impresia unei detasari ciudate de informatiile oferite de mass-media.
Cu parere de rau !!
Keren Neubach si Zlil Avraham (jurnaliste israeliene de la canalul 11) au facut un grup de 5 inregistrari audio, al caror titlu este:
Avanpostul abandonat. Pot fi gasite (in ebraica)la la adresa:
http://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-804223/804395
Se spune că dacă vrei să îngropi un lucru înfiinţează o comisie care să se ocupe de el. Adevărul e că foarte multe chestiuni ciudate, ca să mă exprim eufemistic, legate de oribilul atac din 7 octombrie nu au fost lămurite… Pe de altă parte, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, o serie de alte evenimente globale par să le fi scăpat agenţiilor de informaţii (mai mari sau mai mici). Probabil nici Intelligence-ul nu mai e atât de inteligent… Poate că generaţia următoare are şanse să afle ceea ce s-a petrecut în octombrie 2023 şi anterior. Astfel, nu au fost pedepsiţi vinovaţii, ci populaţia israeliană şi civilii din Gaza.
Ce bine ai spus, Andrea.
Imi pare rau am promis sa nu mai scriu comentarii lungi, dar nici chiar asa….:-)
In aceasta seara se trag inca rachete din Gaza spre sudul Israelului ba chiar se aud alarme si in orasul Ashkelon.
Andrea nici vorba, ca s-ar putea spune ca “agentilor de informatii” – nu stiu nici macar la ce agentii te referi, dar departamentul de la Intelligence a fost dintre cei mai vinovate si responsabile de faptul ca atacul Hamasului nu a fost prevazut, dar mai ales prevenit.
Am mentionat in articolele din trecut ce s-a intamplat cu o sectie anume din acest departament care a fost cu timpul marginalizata pana la desfiintare, o sectie infiintata putin dupa razboiul de Yom Kipur, si al carei scop era ca membrii sai sa “gandeasca in afara tiparelor” – despre aceasta au fost programe la foarte scurt timp dupa atacul din 7 octombrie la canalul 11 – de ex. ZMAN EMET *timp real) care au detailat anumite evolutie a acestui departament pentru a carui defiintare au fost responsabili diferiti membrii de la Intelligence Israel . As mai mentiona ca foarte repede dupa prezentarea a cca 3 asemenea programe ele au disparut.
Intr-o alta ordine de idei, prezenta a zeci de teroristi a fost raportata in ultimele luni inainte de 7 octombrie de catre soldatele care se aflau in baza Nahal Oz (la 800 de metri de gardul despartitor spre Gaza), soldate cu functie de OBSERVATOR. Ele au raportat de nenumarate ori, apropierea de gardul despartitori a unor persoane dubioase, cat si depsre manevre neobisnuite, pe care le-au observat si semnalat in lunile anterioare. Acestea nu au fost luate in seama de superiori si nici raportate mai departe, iar fetele de la Nahal Oz, ramase in noaptea de pomina – fara arme, precum erau instructiunile armatei ele nu fusesera inarmate niciodata. Incercand sa-mi reamintesc unele lucruri am cautat si gasit la wikipedia in ebraica un text destul de larg despre aceasta lupta – una dintre primele din 7 octombrie 0 in care au fost ucise 16 soldate observatoare (din 26 cate erau in baza), 7 au fost luate prizoniere, dintre care una ucisa in Gaza si 3 ramase in viata. Aceste 3 fete au fost intervievate la acelasi program mentionat anterior, si care, precum spuneam a incetat la scurt timp dupa 7 octombrie, sa prezinte fapte referitoare la atacul Hamas si la cele intamplate in deoartamentul de Intelligence (in ebraica Modiin). Programul este condus de jurnalistul Asaf Liberman si grupul sau de lucru.
Copiez ceva tradus de mine din wiki care confirma cele spuse mai sus:
În lunile dinaintea atacului surpriză, femeile observatoare au observat pregătirile Hamas pentru o invazie. Schimbarea dramatică a rutinei a avut loc între 2022 și 2023, când în 2023 au fost înregistrate aproape zilnic treceri ale gardului și activități Hamas. Femeile observatoare cunoșteau bine rutina din sector, inclusiv fermieri și păsări, ba chiar le-au dat nume, dar în această perioadă au observat oameni noi și a crescut activitatea subversivă. Încălcările ordinului au devenit o rutină, cu zeci până la sute de oameni apropiindu-se de gard și efectuând acțiuni precum arderea anvelopelor, aruncarea cu pietre și aruncarea explozivilor. Cu două luni înainte de atacul surpriză, observatorii au detectat o escaladare semnificativă și au estimat că ceva mare era pe cale să se întâmple, dar au simțit că avertismentele lor nu au primit un răspuns adecvat. Observatorii au detectat o tendință de apropiere de gard și o utilizare din ce în ce mai mare a explozibililor de către Hamas, dar reacțiile la sol au inclus acțiuni minime, cum ar fi tragerea de bombe uşoare, care au fost ineficiente. Observatorii au simțit că rutina lor de activitate este discriminată de faptul că nu era clar la cine ajung rapoartele lor și ce răspunsuri sunt urmate – ei vor raporta în timp real forțelor din teren și le vor îndruma, dar ei nu erau siguri cine la nivelurile superioare primea informațiile și cum erau tratate. Sentimentul de neputință a crescut în rândul observatoarelor de sex feminin, care au simțit că avertismentele lor nu au fost abordate și, de multe ori, s-au temut de consecințe negative în investigații, cum ar fi înlănțuirea de bază, în loc de sprijin pentru a-și îmbunătăți performanța. Soldatele observatoare au simțit că un mare eveniment sau război era pe cale să aibă loc și au discutat între ele despre aceste sentimente, uneori sarcastic, pentru a le alina temerile. Observatoarele au raportat familiilor sentimentele lor, observând că se așteptau la o escaladare, dar erau ignorate de comandanți.
se poate cauta in limba ebraica
קרב מוצב נחל עוז
in acest moment nu figureaza decat in limba ebraica.