Melpomene și surorile ei

Sunt încântată și, în egală măsură, amuzată de o simpatică istorioară care i s-a întâmplat unui bun prieten și am așezat-o imediat în categoria ”subiecte de scris sunt peste tot în jur, uită-te doar cu atenție”.
Știam de mai multă vreme că prietenul meu își făcuse o firmă axată în special pe proiecte culturale sau aflate în apropierea domeniului cultural, sub toate aspectele lui. Nu știam cum se numește firma lui până când el mi-a povestit, ca pe o situație hazlie, cum numele firmei l-a ajutat să încheie un parteneriat important.

Ne mai amintim oare de numele celor nouă muze din mitologia greacă? Eu le cunosc încă din copilărie, din Legendele Olimpului ale lui Alexandru Mitru, carte pe care o adoram. Muzele, fiice ale lui Zeus, sunt patroane ale artelor și ale unor științe. O fi fost tatăl lor ”șeful cel mare” din Olimp, dar să n-o uităm nici pe mama lor, Mnemosyne, zeița memoriei, cea care și-a înzestrat fiicele cu puterea cunoașterii tuturor lucrurilor.

Legendele atât de îndrăgite ne spun că fără muze oamenii nu ar fi găsit inspirație pentru diferitele forme de artă cărora ei se dedică; aceste ființe superbe și puternice îi iau pe artiști sub protecția lor, evident ,dacă se îndură de ei… Ele și-au început ”cariera” ca nimfe și când artiștii le invocau, ele le șopteau la ureche ce au de făcut.

Statuia antică a muzei Melpomene (50 e.n.), Luvru.

Melpomene este una din cele două muze ale teatrului și anume muza tragediei, înfățișată ca o apariție somptuoasă, cu o diademă pe cap și cu masca tragediei într-o mână. Ea întruchipează esența tragediei, nefericirea prezentă în pofida belșugului de frumusețe, avere și iubire, pentru că, de fapt, acestea nu sunt îndestulătoare pentru a-i asigura omului îndeplinirea tuturor dorințelor sale. Așa e omul, condiția lui nu-l mulțumește decât arareori!

Sora geamănă a Melpomenei este Thalia cea veselă și înfloritoare, adesea cu o expresie ușor batjocoritoare, care poartă în mână masca zâmbitoare a comediei, cealaltă față a teatrului. Mai sunt încă șapte surori la care voi reveni îndată.

Ei, și prietenul meu, care adesea invocă ajutorul muzelor, a ales-o pe Melpomene ca să dea numele firmei lui. Totuși nu le-a ignorat nici pe surorile ei așa încât, la final, firma a fost botezată ”Melpomene and sisters”.

Cred că îmi veți da dreptate dacă spun că asemenea aluzii subtile nu sunt chiar ușor de înțeles, cel puțin nu pentru marea majoritate a oamenilor de astăzi care își consolidează cunoștințele mai cu seamă prin click-uri cu mouse-ul. Te-ai putea gândi că muza tragediei – adesea nejustificată – pusă în capul unei firme ar putea fi purtătoare de ghinion, dar asta nu s-a întâmplat, dimpotrivă, căci Melpomene, muză puternică, se ridică deasupra ghinionului și îl învinge!

Pentru conceperea unui proiect cultural care să asigure acces la mult râvnitele fonduri europene este nevoie de parteneriate internaționale. La un moment dat, amicul meu creativ a abordat o firmă grecească pentru a o cointeresa în realizarea unui astfel de parteneriat întru scopuri culturale comune.

Aici vine partea hazlie în care constați că de obicei umorul cel mai bun ți-l servește viața, chiar fără să-l cauți cu dinadinsul: grecul a înțeles imediat semnificația numelui firmei prietenului meu. Nu numai că a înțeles, dar nici nu se mai putea opri din mirare și amuzament. Poate că în restul lumii nu e foarte clar cine este Melpomene, dar în Grecia cred că nu treci clasa dacă nu cunoști aceste personaje…

Interesant că în legende, Melpomene este mama sirenelor, splendorile acvatice care îi ademenesc pe navigatori întru pierzanie. Deh, nițică tragedie trebuie transmisă dinspre mamă, cum altfel?
Evident, parteneriatul româno-elen s-a încheiat și proiectul cultural a fost demarat.

Să nu le uităm nici pe surorile inspiratoare descrise de Hesiod, poetul contemporan cu Homer. Iată-le: Calliope – muza poeziei epice și a elocvenței, Clio – muza care laudă prin cântul ei istoria, Erato – muza poeziei erotice și a romantismului în general, fiind însoțită adesea de Eros, Eutherpe – muza muzicii și a poeziei lirice, Polyhymnia – muza retoricii și a geometriei, creatoarea armoniei și muza poeziei sacre, Terpsichore – muza dansului și cea mai tânără dintre muze, Urania, cea răspunzătoare de inspirație în astronomie și astrologie. Presupun că în timp fiecăreia îi va veni rândul să-și aducă o benefică contribuție la succesul firmei.

Așadar, eu zic că suntem îndreptățiți să credem că Melpomene și surorile ei vor deveni partenerele din umbra mitologiei în proiectul cultural bilateral și îi vor inspira pe cei doi, românul și elenul, să lucreze împreună, ducând-și la îndeplinire planurile, că prea este drăguță povestea asta și prea te face să crezi că știau ei ce știau anticii despre influența și efectul muzei.

Sursa imaginii: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Melpomene_Louvre.jpg?uselang=fr Sting, CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, via Wikimedia Commons

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • Anca Laslo commented on December 15, 2024 Reply

    Vă mulțumesc tuturor pentru comentariile la mica mea povestire și vă doresc sa aveți (avem) parte de bunăvoința muzelor!

  • Delia B. Jacob commented on December 14, 2024 Reply

    Mi-a plăcu. Mi-a reînprospătat cunoștințele de mitologie ( cândva le știam și eu pe dinafară că eram pasionată și cu o memorie mai sprintenă) mi-a plăcut și contextul provocator
    Cât despre cât de informat este tineretul legat de valorile culturale nu mă mir. Responsabilitatea este a noastră. De fapt și eu mă simt frustrată că nu cunosc hit-urile actuale și uneori mi e greu să stabilesc un dialog cultural cu nepoții mei Mă străduiesc să fiu interesată de lucruri care nu mă depășesc și le ignor

  • Marina Zaharopol commented on December 14, 2024 Reply

    Noroc ca Hermes, zeul grec al comertului nu s-a suparat pe Melpomene si surorile ei ca i-au incalcat domeniul! Dar, presupun ca un zeu cu asa de multe indatoriri – e mesagerul zeilor, zeu al calatorilor si ai hotilor, etc., si deci ocupat cu indeplinirea numeroaselor sale functii – el le-a fost de fapt recunoscator muzelor pentru uzurparea partiala a teritoriului lui.

    Mi-a placut atat ideea eseului cat si punerea llui in pagina.

  • Tiberiu ezri commented on December 13, 2024 Reply

    Mi-a plăcut mult mitologia. Și Anca m-a informat de personaje despre care nu știam nimic. Câteodată însă rămâi frapat de lipsa elementara de cunoștinte ale unor oameni despre cultura propriei lor națiuni. De exemplu în Italia am constatat că mulți tineri nu știau cine a fost Verdi.

    • Hava Oren commented on December 13, 2024 Reply

      Mulți tineri din Italia nu au auzit de Verdi? Asta îmi amintește de o întâmplare. Acum câțiva ani ne plimbam prin Olomouc (Cehia) și am trecut pe lângă casa unde a stat Gustav Mahler – casa are o placă memorială. Un tânăr ședea pe trepte și fuma. Ghidul nostru l-a întrebat dacă știe cine a fost Gustav Mahler. ?????

  • Veronica Rozenberg commented on December 12, 2024 Reply

    Articolul Ancăi a fost desigur inspirat de una dintre muze, cum altfel?

    De aceea şi-au găsit loc în el şi povestea celor 9 fiice ale Melpomenei dar şi şi zâmbetele, care se strecoară când şi când alături de originalitatea dovedită binefăcătoare a prietenului cu ideea de afacere menită să-i aducă succes. Întotdeauna, dar mai ales în afaceri, este lăudabil a şti cui să te adresezi şi cum să pui problema, sau definiţia ei.

  • Eva Grosz commented on December 12, 2024 Reply

    Ideea prietenului este foarte frumoasă .Cei care nu o cunosc pe Melpomene ,vor face click cu mouse-ul și vor găsi explicația.Oricum grecului i-a plăcut.

    • Andrea Ghiţă commented on December 12, 2024 Reply

      E o naivitate să ne imaginăm că toţi grecii ştiu mitologie. În anii 1980 predam fizică la Universitatea Tehnică ( pe atunci Institutul Politehnic). Într-un an au venit mai mulţi studenţi străini din Grecia. Înainte de primul seminar mi-am rememorat cunoştinţele de mitologie şi am făcut câteva referiri la personajele cele mai cunoscute. Studenţii mei greci nu au reacţionat deloc, după aceea am înţeles că ei nu aveau cunoştinţe elementare de mitologie.

  • Andrea Ghiţă commented on December 12, 2024 Reply

    Articolul de faţă ne aduce în atenţie muzele într-un mod inedit. Acum câţiva ani am scris şi eu un articole despre ele: Muza nu are masculin https://baabel.ro/2017/03/muza-nu-masculin/.

    • Hava Oren commented on December 12, 2024 Reply

      Muza nu are masculin… Dar oare câte femei artiste erau pe vremea când s-a format mitul muzelor?

    • Anca Laslo commented on December 12, 2024 Reply

      Muza nu are masculin căci femeia e cea care inspiră ( mai mult) dar cred că nici sponsor nu are feminin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *