70 de milioane de bărbaţi în plus

China şi India la un loc au un sfert din populaţia lumii. La peste 2,6 miliarde de oameni, 70 de milioane nu pare o cifră mare. Dar aceste 70 de milioane sunt o mare problemă demografică pentru care nimeni nu are vreo soluţie. Numărul bărbaţilor din India şi China îl depăşeşte cu 70 de milioane pe cel al femeilor. Un asemenea fenomen nu s-a mai produs niciodată în istoria acestor două ţări. Dar nici în istoria lumii. Este rezultatul unei politici demografice care s-a dovedit greşită, a preferinţei pentru băieţi în condiţiile dreptului de a avea un singur copil, a progreselor medicinii, care permite alegerea sexului fătului, alegere manifestată prin avortarea fetelor atât în China cât şi în India. Acum China a acceptat ca familiile să poată avea doi copii, ceea ce se speră că va rebalansa echilibrul natural al naşterilor.  Dar asta va lua timp, deocamdată excedentul de bărbaţi nu are cum să fie absorbit. În India este cunoscută preferinţa pentru băieţi, care acum exced cu 37 de milioane numărul fetelor. În ţări sărace cum sunt cele din Asia, bărbaţii sunt preferaţi fiindcă, orgoliu familial, ei duc mai departe numele familiei, iar spre deosebire de fete, ei nu trebuie să aducă o zestre, aceasta fiind o cheltuială importantă pentru părinţii care şi aşa îşi duc cu greu zilele.

Consecinţele acestei disproporţii afectează nu numai cele două ţări ci şi pe vecinii lor din Asia. În primul rând se creează distorsiuni ale pieţii muncii. Apoi sunt zeci de milioane de bărbaţi care nu îşi vor putea crea niciodată o familie, nu vor putea avea decât relaţii sexuale întâmplătoare şi asta creează o presiune care duce la dezvoltarea nedorită şi dramatică a prostituţiei în cele două ţări. În plus, China „importă” femei pentru căsătorie din ţările asiatice vecine, dezechilibrând întreaga Asie de sud-est. Totodată se constată o creştere a crimelor violente şi a violurilor. Abia acum, pe măsură ce aceste generaţii de excedent masculin ajung la maturitate, ele devin o presiune şi asupra Europei şi a Americii. În cele două ţări, numărul bărbaţilor sub 20 de ani atinge 50 de milioane. Deci presiunea lor va creşte în deceniile viitoare. Iar demografii spun că vor trece decenii până ce această disproporţie dintre sexe va fi corectată. Ei analizează fenomenele apărute în viaţa populaţiei din aceste două ţări. În primul rând este afectată sănătatea mentală a populaţiei masculine de la sate, unde a crescut accelerat numărul persoanelor cu depresie şi asta într-un mediu în care este imposibil să asiguri un tratament psihiatric de specialitate. În China satele se golesc şi creşte presiunea demografică asupra pieţei forţei de muncă şi a posibilităţilor de cazare din oraşe, unde se constată o creştere alarmantă a preţului locuinţelor şi al chiriilor. În oraşe, mai ales în India, atacurile stradale asupra femeilor şi chiar a elevelor de şcoală au devenit un pericol zilnic.

Există însă şi fenomenul demografic invers: în Rusia este un surplus de 10,5 milioane de femei. Consecinţele nu sunt atât de grave ca în China şi India, dar şi excedentul feminin este un fenomen pe care nici statul, nici demografii nu ştiu cum să îl rezolve. După al Doilea Război Mondial, numărul femeilor în Rusia depășea cu multe milioane numărul bărbaţilor. Această diferenţă nu s-a resorbit fiindcă sporul natural al unei populaţii asigură mai multe naşteri de fete decât de băieţi.

Nimeni nu are o soluţie la aceste probelme. Mă îndoiesc că cititorii noştri ar avea una… Dar este un bun subiect de discuţie cu prietenii, cu rudele, cu colegii.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *