Premiul israelian Genesis a fost înființat în 2012. În valoare de un milion de dolari. premiul este acordat anual personalităților evreiești a căror excelență a fost recunoscută în domeniul lor. Premiul a fost fondat cu scopul de a inspira și de a dezvolta un sentiment de mândrie și de apartenență în rândul tinerilor evrei din întreaga lume. Până acum următoarele șase persoane au primit premiul Genesis:
2014 – Michael R. Bloomberg din Statele Unite, pentru “istoria sa de serviciu public excepțional și rolul său ca unul dintre cei mai mari filantropi din lume”.
2015 – Michael Douglas din Statele Unite, pentru “activitatea sa de actor și producător, pasiunea sa de a fi un Mesager al Păcii al ONU, concentrându-se asupra drepturilor omului, prevenirea violenței, împotriva înarmării și a proliferării nucleare; pentru pasiunea sa pentru patrimoniul său evreiesc”.
2016 – Itzhak Perlman din Israel/Statele Unite, pentru “că a depășit provocările personale extraordinare, excelând ca unul dintre marii muzicieni și umanitari ai lumii”.
2017 – Anish Kapoor din Regatul Unit, “unul dintre cei mai influenți artiști din generația sa”.
2018 – Natalie Portman din Israel / Statele Unite, “ca recunoaștere a angajamentului ei față de cauzele sociale și legătura profundă cu rădăcinile ei evreiești și israeliene”.
2019 – Robert Kraft din Statele Unite, “ca o recunoaștere a filantropiei sale și angajamentul de a combate antisemitismul”. Suma premiului lui Kraft va fi donată inițiativelor de combatere a antisemitismul și a prejudecăților.
Personalități ca fostul primar al orașului New York, Michael R. Bloomberg, artistul Michael Douglas, violonistul Itzhak Perlman sau seducătoarea Natalie Portman sunt bine cunoscute. Recent presa a relatat în detaliu vizita lui Robert Kraft în Israel și personalitatea acestuia. Despre Anish Kapoor însă nu știam mare lucru, așa că m-am documentat despre renumitul sculptor și architect.
Sir Anish Kapoor este un sculptor britanic născut în1954 la Bombay(acum Mumbai), în India. Mama lui era evreică originară din Irak și tatăl era hindus din Punjab. Bunicul dinspre mamă a fost cantorul sinagogii din oraș. Pe vremea aceea evreii din Bagdad constituiau majoritatea comunității evreiești din Mumbai. Kapoor a învățat la Școala Dooni din Dehradun, în statul Uttarakhand, apoi s-a mutat în statul Uttar Pradesh.
În 1971 a emigrat în Israel împreună cu unul dintre cei doi frați ai săi, stabilindu-se într-un kibuț. A început să studieze ingineria electrică, dar având probleme cu matematica, a renunțat. În loc de inginer a decis să devină artist. În 1973 a plecat în Marea Britanie pentru a studia la Colegiul de Artă Hornsey și la Școala de Arte și Design din Chelsea. Acolo a descoperit un model în artistul de origine română Paul Neagu. În 1979 Kapoor preda la Wolverhampton Polytechnic, în 1982 a devenit “Artist în Residence” la Galeria de Artă Walker din Liverpool. El a trăit și a lucrat la Londra încă de la începutul anilor 1970.
O vizită în India în 1979 a dat naștere unor noi perspective. Acestea s-au reflectat în utilizarea de pigmenți saturați și a unor forme arhitecturale uluitoare. Creațiile din 1979-1980 au constat din forme geometrice abstracte, acoperite cu pigmenți pulbere în vrac.
În anii ’80 și ’90 Kapoor a fost recunoscut din ce în ce mai mult pentru sculpturile și instalațiile sale biomorfe, făcute cu materiale variate precum piatră, aluminiu și rășină, care păreau să provoace schimbări în gravitate, adâncime și percepție. În 1990 a reprezentat Marea Britanie la Bienala de la Veneția cu instalația Void Field, o rețea de blocuri de gresie, fiecare cu o gaură neagră misterioasă, care pătrunde din suprafața superioară. În anul următor a fost onorat cu Premiul Turner, un premiu prestigios pentru arta contemporană. Kapoor a continuat să-și exploreze ideile, în restul deceniului creând o serie de lucrări care încorporau construcții care se retrăgeau în pereți, dispăreau în podea sau schimbau dramatic adâncimea cu o simplă schimbare de perspectivă.
La începutul secolului al XXI-lea interesul pentru arhitectură l-a determinat să creeze proiecte din ce în ce mai ambițioase în ceea ce privește scara și construcția.
Pentru instalarea lui Marsyas din 2002 la galeria Tate Modern din Londra, Kapoor a creat o formă de trompetă, ridicând trei inele de oțel masive, îmbinate cu o suprafață de 155 de metri de membrană din material plastic roșu, întinsă pe toată lungimea sălii de turbine a muzeului.
În 2004 Kapoor a prezentat Cloud Gate în Parcul Millennium din Chicago; arcul eliptic de 110 de tone din oțel inoxidabil lustruit, poreclit “The Bean” (Fasolea), a fost prima sa instalație permanentă în Statele Unite.
Timp de o lună, în 2006, la Centrul Rockefeller din New York, s-a putut vedea Sky Mirror, o oglindă concavă din oțel inoxidabil de 11 metri în diametru. Atât Cloud Gate cât și Sky Mirror reflectau lumina și transformau împrejurimile, demonstrat că artistul continuă să investigheze materialul, forma și spațiul.
În 1990, la Bienala din Veneția, Kapoor a primit premiul Premio Duemila. În 1991 a primit premiul Turner, iar în 2002 premiul Unilever pentru sala turbinelor de la Tate Modern.
Sculpturile sale publice notabile includ Cloud Gate (“Fasolea”) din Chicago Millennium Park; Sky Mirror, expus în 2006 la Centrul Rockefeller din New York și în 2010 în Kensington Gardens din Londra; Temenos la Middlehaven, Middlesbrough; Leviathan la Grand Palais din Paris în 2011 și ArcelorMittal Orbit” comandat ca o operă de artă permanentă pentru Parcul Olimpic din Londra și finalizată în 2012.
In 2013 Kapoor a fost înnobilat pentru servicii aduse artei vizuale. În 2014 a primit o diplomă de doctorat onorific de la Universitatea din Oxford. În 2012 a primit premiul Padma Bhushan acordat de guvernul indian, care este al treilea premiu civil al Indiei. Un exemplu al talentului lui Kapoor este noul pașaport britanic din din 2015 (fără mențiunea Uniunii Europene!) În 2016 a devenit beneficiar al premiului LennonOno pentru pace. În 2017 Kapoor a proiectat statueta pentru Premiile Britaniei.
În februarie 2017 Kapoor, care este evreu, a fost anunțat ca beneficiar al premiului Genesis în valoare de un milion de dolari, care “recunoaște persoane care au atins excelență și renume internațional în domeniile lor și ale căror acțiuni și realizări exprimă un angajament față de valorile evreiești, comunitatea evreiască și statul Israel”.
Sculptura de 110 metri lungime și de 50 de metri înălțime este situată la colțul de nord-est al Middlesbrough Dock. Chiar dacă lucrarea este făcută din oțel, are o materialitate fragilă …
“Marsyas” la galeria Tate Modern din Londra. Lungimea 15om.!
Cloud Gate (cunoscuta în mod obișnuit sub numele de “fasolea”) din Chicago Millennium Park;
Arcele Mittal Orbit”, o opera de artă permanentă pentru Parcul Olimpic din Londra
Expusă la Muzeul din Ierusalim
PS – O realizare a a lui Sir Anish Kapoor din 2015, care m-a surprins în mod placut, a fost imaginea de pe coperta noului pașaport britanic “post Brexit” , respectiv fara mentiunea Uniunii Europene!
Theodor Toivi
2 Comments
Multumiri pentru apreciere!
Minunat !