Recunosc, sunt un cafegiu inveterat, aș putea spune dependent, și dacă vreodată mi-ar veni în cap năstrușnica idee de a înceta – chiar și pentru o zi sau două – obiceiul ăsta, pe care l-am căpătat foarte devreme, odată cu începutul studiilor medicale, fără discuție că aș da de belea.
De fapt obiceiul l-am moștenit odată cu numele de familie, întrucât în casa părinților mei se bea cafea, deși cred că băutura preferată a părinților mei era, totuși, ceaiul.
Pentru mine cafeaua a devenit o a doua natură chiar din primii ani ai tinereții. Nu am început să beau cafea ca să-mi prelungesc orele de activitate pe contul celor de somn. Ba mai mult, îmi amintesc perfect că într-o seară, în plină sesiune de examene, hotărâsem să beau două cești de cafea, una după alta, sperând că voi putea continua să învăț după miezul nopții, și m-am trezit la un moment dat dintr-un profund și binefăcător somn, cu capul pe tratatul care trebuia parcurs cu atenție și seriozitate.
Treptat, cafeaua a câștigat un loc important în tabieturile mele zilnice. Cum ziceam, n-am idee cum m-aș simți dacă n-aș mai ingera produsul, pentru că nu am niciun motiv să încerc. Mie mi-e bine cu cafeaua care o beau de trei ori pe zi: dis-de-dimineață, pe la mijlocul zilei și după amiază.
Procesul de producție pe care îl folosesc va urma mai jos.
În ceea ce mă privește, ar mai fi ceva de menționat. După cum se știe, cafeaua vine din Etiopia (unde păstorii au observat la capre efectul excitant al ingestiei de boabe de cafea) și a fost transportată în deșertul saudian, de unde a devenit cunoscută sub numele de coffea arabica. Și aici vine amănuntul care mă tușează personal: musulmanii cred în legenda după care cafeaua a fost oferită omenirii, la cererea lui Mahomed, și adusă pe pământ de… îngerul Gabriel (Jibril în limba lor). Așa-i că acum totul devine clar?!
Indiferent dacă Mahomed și Gabriel s-au înțeles sau nu, acest obicei s-a instalat demult în toată lumea și dacă există ceva care uniformizează populația globului în ceea ce privește obiceiurile și gusturile, acesta e consumul ubicuitar de cafea, indiferent de venitul anual pe cap de locuitor. Cum aș declara dacă aș mai trăi acolo de unde am fugit ca de molimă? Cafegii din toată lumea, uniți-vă!
De aceea întrebarea care-se pune e scurtă: de ce? Nimeni nu se întreabă de ce omenirea consumă alcool, răspunsul e cunoscut de toți. Dar cafea?!
N-aș pune mâna-n foc că plăcerea de a bea cafea provine din gustul ei. Cafeaua e amară, iar zahărul sau îndulcitorul nu fac decât să atenueze senzația de amărăciune cu care s-au obișnuit de mult papilele gustative ale fiecăruia.
Poate că obiceiul are la bază efectele pozitive ale cafeinei. Ei i se atribuie efecte superbe, cum ar fi prelungirea orelor de trezie, precum și îmbunătățirea stării de spirit și a cognitivității. Mai mult, unele studii indică efectul pozitiv al cafeinei în prevenirea unor grave maladii, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Tare aș vrea ca cele de mai sus să fie și adevărate, dar nimic nu e dovedit fără semne de întrebare. Așa că din acest punct de vedere îmi voi lăsa cititorul în plină neștiință și nesiguranță, cu speranța că o dată și o dată vom putea primi un răspuns clar.
Dar povestea nu se termină aici – cafeina poate avea și efecte negative asupra consumatorilor. Efectul cafeinei este individual și de aceea doza maximă de cafeină permisă pe zi nu poate fi stabilită. Literatura de specialitate nu e unanimă în ceea ce privește efectele negative ale consumului de cafea.
Și pentru că am intrat în acest subiect, de ajuns de dificil, va trebui să mă refer înainte de toate la concentrația de cafeină în cafea. O ceașcă de cafea ”clasică” conține cam 30-40 mg cafeină, un espresso cam 65 mg, iar un double espresso peste 80 mg.
Până aici lucrurile sunt clare, dar de aici se înmulțesc semnele de întrebare, pentru că datele pe care le-am găsit se cam bat cap în cap.
Unii susțin ca 400 mg cafeină pe zi este doza maximă care nu e urmată de efecte secundare. Alții, însă, consideră 1000 mg ca doza peste care apare intoxicația cu cafeină, ceea ce mie personal mi se pare exagerat.
Însă cum spuneam, efectul cafeinei variază de la un individ la altul, așadar doza periculoasă e funcție de organismul individului. Pe lângă aspectele genetice și metabolice, diferența depinde și de ritmul de dispariție a cafeinei în sânge. De obcei timpul de înjumătățire este de 3 – 5 ore, dar acest interval nu e literă de lege, ca aproape orice în medicină (și în viață).
Oricum, importantă este decelarea momentului când nivelul sanguin al cafeinei devine periculos, ceea ce e simplu, odată ce se cunosc simptomele intoxicației: respirație rapidă, grețuri și vărsături, halucinații, palpitații, convulsii și în cazuri grave comă.
Punctul pozitiv este că simptomele intoxicației cu cafeină nu apar toate deodată, și primele semne obligă la încetarea ingestiei de cafea (sau ceai, pentru că și ceaiul conține cafeină!) și la nevoie apelarea la ajutor profesional.
Și acum e momentul să părăsesc tărâmul generalităților și să trag spuza pe turta mea.
Aminteam mai sus subiectul procesului de producție. Ei bine, sunt dispus să fiu considerat primitiv, înapoiat, un fel de Moș Teacă din secolul trecut, dar eu continui să beau doar… cafea turcească!
Pentru cei care n-au avut norocul (sic!) să se nască în aceeași perioadă cu mine, o aducere aminte: cafeaua turcească este cea făcută într-un ibric pus pe foc, în care se introduce apă (măsurată exact!), cafea într-o cantitate după gustul celui care o va bea, și o substanță îndulcitoare, doar atât cât să micșoreze gustul amar, deși unii o beau fără niciun adaos. Ibricul se pune la foc mic, conținutul se amestecă continuu cu o linguriță și procesul este opreit în momentul apariției primelor bule de aer care indică temepratura de 100 grade, altminteri lichidul poate să dea în foc, cu consecințe extrem de neplăcute: murdărirea aragazului, pierderea unei anumite cantități din cafea, dar mai ales dispariția aproape totală a ”caimacului”, acea fină peliculă maronie care conferă cafelei un aspect (și gust!) de operă desăvârșită.
Nu, n-am terminat. În lichidul care abia a fiert se adaugă 4-5 picături de apă, pentru a grăbi sedimentarea zațului. Prima înghițitură se ia doar după 1-2 minute, altminteri gustul e afectat de ingurgitarea unei porțiuni din zaț, ceea ce alterează plăcerea pe care trebuie s-o ai după o asemenea intensă activitate.
Știu, procesul clasic de pregătire a cafelei impune fierberea ei pe un strat de nisip încins la soare, așa cum o făceau arabii pe vremuri, și așa cum vedeam pe vremuri în Dobrogea. E greu de crezut, dar în urmă cu ani, într-un lounge de pe aeroportul din Zürich, am întâlnit un sistem de fierbere a cafelei turcești pe nisip încălzit electric!!!
Și iată că și eu merg în pas cu vremea: deja de ani de zile am înlocuit clasicul ibric pus pe foc cu unul electric, ca cel din poza alăturată!
”Aparatul”, de producție turcească, urmează cu strictețe toate etapele procesului clasic de producție, explicat mai sus, doar că fierbe în doar 75 secunde. Și la fel ca în procedeul clasic, ochii executantului trebuie să fie ațintiți asupra lichidului din ibric.
Și era să uit, cafeaua turcească nu se bea în pahare sau în cești obișnuite, ci numai în ceșcuțe ”născute” doar în acest scop.
Nu mai puțin importantă este alegerea cafelei. Fără îndoială, de gustibus non disputandum est, dar după părerea mea cea numită Mehmet Efendi în Turcia este superioară tuturor celorlalte. Dar un ”studiu” executat în propria noastră casă, folosind metoda ”blind”, ne-a adus la concluzia că nu există nicio diferență între acest tip de cafea și, de exemplu, cea etiopiană, care se găsește mai peste tot, și la un preț convenabil.
Trebuie menționat că între adevărata cafea turcească și cea obținută prin adăugarea unei lingurițe de cafea la un pahar cu apă clocotită, orice asemănare e complet întâmplătoare!
Și acum vă întreb pe dumneavoastră, băutori de cafea: oare mai e nevoie să amintesc artificialitatea utilizării așa ziselor mașini de cafea, de tot felul și la toate prețurile? Oare nu este un sacrilegiu, de a transforma o băutură a cărei preparare necesită știință de carte, experiență, dar mai ales sensibilitate aproape artistică, într-un proces în care factorul uman nu are nici cea mai mică importanță?
Într-unul din celebrele sale filme, Woody Allen e resuscitat după 200 ani, pentru a ajuta la identificarea unor personaje din secolul XX. La un moment dat i se oferă plăcerea ultimativă, și este introdus în mașina de sex. După câteva minute, în care aparatul se zguduie și scoate zgomote imposibil de reprodus, actorul iese cam ciufulit și-și exprimă părerea: ”eu cred că sistemul clasic era mult mai plăcut”!!!
Problema zilelor noastre e similară cu cea din povestea lui Woody Allen: băutorii de espresso, nespresso și superpresso nu au cunoscut, probabil, niciodată gustul unei cafele adevărate și au devenit sclavii unei tehnologii artificiale, care distruge însăși plăcerea oferită de gustul unei cafele obținute pe cale naturală. Tot ei vor mânca în curând steak-uri din carne artificială, pește sintetic, ouă obținute prin fecundare în laborator și dacă vor trăi de ajuns se vor putea ”bucura” și de mașini de sex, care vor putea fi cumpărate la supermarketul din colț, împreună cu roșiile aduse de pe lună și cartofii de pe Marte.
Eu rămân la ibricul meu, la lingurița care amestecă lichidul ce devine cafea, și la caimacul fără de care o cafea, pur și simplu, nu-și mai are rostul…
Gabriel Ben Meron
24 Comments
Eu ador un anume Gelato (gelato nu e chiar echivalentul inghetetii şi nu e aşa de îndulcit) numit “Coffee Chocolate Chip” al mărcii “Talenti.” Este un gelato din cafea cu bucăţele de ciocolată neagră şi brandul “Talenti” de gelato este unicul reuşit, chiar excelent după părerea mea. Dar nu ştiu dacă se găseşte peste tot, nici în SUA nu-l au toate supermarketele. Trebuie să menţionez că nu sunt o consumatoare de îngheţată şi nici de alte soiuri de gelato, dar acest Talenti s-a dovedit irezistibil!
La Cluj încă nu am văzut această marcă. Eu fac îngheţată cu cafea, dar nu cred că e la fel de irezitibilă.
Vă place așa zisa muzică clasică din a doua jumătate a secolului 20?! Dacă da, atunci vă înțeleg de ce sunteți mulțumită de surogatele de cafea….
Poate din cauza vârstei, dar pentru mine cafeaua e ceea ce eu numesc ”clasică”, iar restul….
GBM
Entuziasmul meu referitor la Gelato din cafea cu chocolate chips, marca TALENTI nu înseamnă că nu-mi place cafeaua “clasică,” pe care o consum zilnic. Am recomandat doar un alt produs delicios, dar în nicin caz remarca mea nu a sugerat un surogat. Este o afirmaţie de genul şi…şi,” în nici un caz ori…ori.
Fericişi cei care nu au trăit în perioada crizei din România când cafeaua naturală era aproape de negăsit, dar fericiţi şi cei care s-au bucurat să tăifăsuiască la o cafea…surogat. Mie nu prea-mi tihneşte cafeaua, fie ea cât de bună, dacă o beau singură. Un exemplu pentru cele de mai sus l-am descris într-un articol. “Odată am ajuns la ai mei cu întârziere, după ce ei îşi băuseră cafeaua. Tata m-a servit cu o ceaşcă de cafea menţionând că e un sortiment exotic, preparat special pentru mine, şi că e curios dacă-mi va plăcea. Cafeaua fierbinte avea un gust aparte, dar plăcut. Am povestit o grămadă cu ai mei fără a omite să laud cafeaua. Tata a tăcut, zâmbind misterios. La plecare mi-a dezvăluit că preparase „cafeaua” din sfeclă prăjită şi măcinată, iar eu o băusem sub efectul… placebo.”. Adevărul celor de mai sus e dovedit şi de taifasul stârnit de o cafea virtuală, mai exact de un articol despre cafea.
Citind articolul si comentariile an inteles doua lucruri:
1-cafeaua este ca si fotbalul – fiecare are o parere (despre care cel putin el este mandru)
2-colegul de scoala care sustinea ca – cafeau turceasca este facuta pentru cei papile gustative de (el zicea) broasca
Pentru – Gabi Gurman – a carui proclivitate pentru cafeaua Efendi este universal cunoscuta – nu cred ca mai este leac dar pentru ceilalti – cred ca expresso scoate din boabele de cafea substante pe care prepararea turceasca le pierde si convertirea in masa a unei mari parti din Europa la alte forme de preparare spune ceva. BTW cea mai proasta cafea pe care am baut-o in lume este cafeaua braziliana (se prepra ca cea turceasca si ca supa de gaina – cafeaua fiind gaina – iar cea mai buna – expresso la o cafenea in Zurich (dar buna sau proasta sunt calificari personale).
Acum vreo zece ani, la Transilvania Policromă l-am avut invitat pe profesorul Călin Felezeu, directorul Institutului de Turcologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Domnia sa, care este nu numai un eminent turcolog, dar şi un excelent bucătar ne-a preparat o cafea turcească după reţeta originală. Vizionare plăcută https://youtu.be/8Mr2a4regq0
Mulțumesc f mult pentru filmuleț.
Câteva remarci:
1.ați obervat, probabil, că in flim se folosește cafeaua Mehmet Efendi, de care pomeneam in articol. Deci eu nu sunt singurul….
2.în rețeta mea, si am metionat asta in articol, după ce amestecul a fiert, e nevoie de a adăoga cafelei în ibric câteva picături de apă pentru a ajuta sedimentarea zațului.
3.povestea cu băutul apei reci în timp ce bei cafea ca sa previi probleme cardiace nu prea sta în picioare….
4.In sfârsit, poate ati observat în ultimele imagini din filmuleț că nu toate ceșcuțele aveau o pojghiță egală de caimac. Asta se datoreste faptului ca nu s-a respectat (în film) obligația de a turna cafeaua la inceput puțin câte puțin în FIECARE ceșcuță, și doar apoi se completeza restul. In felul acesta se imparte caimacul in mod mai mult sau mai putin egal intre toate ceșcuțele.
GBM
Interesant articol. Mie, – mi place orice fel de cafea(sic). Înțeleg ca trebuie sa -i mulțumim lui Mohamed pentru c-a trimis cafeaua pe pământ. Multiam fain!
Nu uita, el a trimis cafeaua prin ….Gabriel!!
GBM
Și eu beau de trei ori pe zi cafea, e adevărat că am trecut de la ibreic la nesspreso dar ibricul așteaptă liniștit să fierb cafeaua în el. Ani de zile și-a făcut datoria . Rețeta din articol e cea pe care o știu și eu. Nu exagerez când spun că pentru mine viața fără cafea ar fi o eroare… Mai vreau să întreb dacă la pregătirea cafelei adevărate nu este important să cumpărăm boabe, să le prăjim, să le măcinăm și doar apoi să fierbem în ibric? Așa era nu de mult….Mai există prăvălii unde se vând boabe ?
O întrebare la care nu am raspuns.
Dupa parerea mea (nesusținută de nimic dovedit) e că o cafea râșnită proaspăt nu schimbă cu nimic situația, dacă (și-mi cer scuze că n-am menținonat asta in articolul meu) cafeaua măcinata trebuie ținută în freezer, și de scos afara in cantități echivalente cu necesarul cam pe o saptamană.
GBM
O cafea râșnită proaspăt umple casa de un miros de deosebit , ea face parte din copilăria mea.din România .Anii 50-60. Apoi au venit vremuri fără cafea, când cafea nu era de loc sau era o raritate.
Ce n-aș fi dat atunci pentru câteva boabe de cafea,,,,Nu am prins perioada “Nechezolului” …un surogat din ultimii ani ai comunismului …dar sunt care își amintesc,
Da, mai există prăvălii care vând boabe de cafea. Trebuie încercat la prăvăliile care vând condimente. La Ierusalim știu și o prăvălie specială de cafea, pe str. Jaffa, lângă Davidka.
Un articol delicios asa cum a fost cafeaua turceasca facuta pe nisip fierbinte pe care am baut-o pe insula Ada Kaleh, inainte ca Uciga-l toaca s-o scufunde si apoi la Constanta. Sotia, bautoare de cafea este perfect de acord cu tine in privinta artificializarii cafelei moderne.
In sfarsit am si eu pe cineva care ma intelege….
GBM
După cum scriam într-un articol despre cafea https://baabel.ro/2020/10/intamplari-cu-cafea/, ador aroma cafelei. Într-adevăr, cafeaua turcească e cea “adevărată”, mai ales că e singura în care se poate ghici. Totuşi, mie îmi place cafeaua espresso. :))
Știți cum se spunea pe la noi, bine ințeles in glumă în cazul de față: nobody is perfect!!!
GBM
Ibricul electric fierbe mai repede? Dar unul clasic, pe foc mai mare, nu fierbe și el mai repede? Nu înțeleg care e diferența.
Cât despre Mehmet Effendi, e chestie de gust. Am primit cândva o cutie cadou din Turcia, dar nu am fost încântată. Acum țin în ea cafea israeliană obișnuită.
Fierberea unei ceșcuțe de 110 ml apă durează 70 secunde.
Cât despre Mehmet Efendi, una s-o iei de acolo, de la prăvălie, proaspăt râșnită și alta s-o primești în cutie (o spun din proprie experiență)
GBM
Beau de trei ori pe zi cafea turceasca, marca Mehmet Efendi desigur. Iubesc atat de mult cafeaua incat am si sampon cu aroma de cafea. Lumea e mica si cafeaua delicioasa!
Iar eu beau uneori lichior de cafea!!
GBM
Din mai multe motive:
1.el de fapt o copie perfecta a ibricului ”clasic”, doar ca nu-l pui pe foc ci-l pui in priza
2.gustul de orice altă cafea care nu e cea neagră e complet diferit. Pentru mine espresso si similarele sunt o băutura ce conțin cafeină, dar nu sunt cafea…
Asa cum am scris, si ceaiul are cafeina si totusi nu e cafea!!!
GBM
Minunat. Dar de ce ibricul electric nu e acelas sacrilegiu ca si Nespresso? Mai ales CA SI cea din urma are mult caimac? 🙂