Într-un articol recent promiteam că nu voi mai scrie despre rudele mele, dar m-am gândit totuși că merită cunoscută viața unei persoane care a emigrat în Israel din motive cu totul diferite de ale celorlalți veri ai mei. Poate că nu este un caz unic, dar viața acestei verișoare a fost cu totul deosebită, ea amintește de cele din serialele turcești pe care le-am văzut recent. Iată de ce m-am decis să scriu despre viața Cocăi.
Nu pot defini exact gradul de rudenie dintre noi. Bunicul meu matern era văr cu tatăl ei și noi am numit-o dintotdeauna verișoară. Am cunoscut-o de când era copil. Eu eram elevă și de fiecare dată când plecam cu mama în vizită la Botoșani treceam şi pe la ei. Era o familie înstărită care locuia pe o stradă cu oameni avuți.
Când m-am întors din Transnistria, tatăl ei a fost printre primii care au venit să mă vadă. După 23 August 1944, toată familia s-a mutat la București și de atunci primeam ştiri de la ei doar prin intermediul mamei mele. În 1947, când m-am măritat și m-am mutat la București, am revăzut-o și pe Coca, pe atunci elevă de liceu. Era frumușică și învăța bine, dar nu ştia ce drum dorea să-şi aleagă în viaţă. Spre surpriza mea și a soțului meu, am aflat de măritișul ei precipitat. În clasa a XI-a s-a căsătorit cu un băiat evreu pe care eu nu-l cunoșteam. Era muncitor la o fabrică. Această căsătorie mi s-a părut stranie. Pe noi nici nu ne-au invitat la nuntă. După câteva luni a urmat divorțul. Coca mi-a povestit că soțul ei voia să plece în Palestina, iar ea nu voia să-l urmeze.
O altă surpriză am avut-o când mi-a relatat că l-a cunoscut pe Mihai (un medic care avea aproape de două ori vârsta ei). Mi-a mai spus că ea îl iubea foarte mult, dar el era căsătorit. Credeam că e o poveste trecătoare, nici nu-mi puteam imagina ce avea să urmeze.
Coca a terminat liceul, a dat bacalaureatul și s-a înscris la universitate, la limba rusă, unde pe atunci erau multe locuri. Părinții ei dezaprobau relația cu Mihai, dar cum își iubeau foarte mult fiica, îi permiteau lui Mihai să o viziteze acasă. Într-o zi cei doi au trecut pe la mine și l-am cunoscut și eu. Mihai era mai în vârstă ca mine. Am încercat să aflu ce are de gând cu această relație. Spunea că neavând copii, va divorța și o va lua de soție. Şi eu l-am crezut, din păcate. În orice caz, soţia lui era destul de indiferentă. După un timp chiar Coca mi-a spus că femeia era obișnuită cu infidelitățile lui.
Peste un timp am avut cu toții o surpriză foarte neplăcută. Mama Cocăi m-a sunat disperată: fata a încercat să se sinucidă cu somnifere și era internată la spitalul de urgență. M-am dus acolo în goană și, în calitate de medic și rudă, am aflat amănuntele. Pe parcursul celor câteva zile de internare l-am întâlnit și pe Mihai, consternat şi el de gestul ei.
Relația dintre Coca și Mihai a mai continuat o vreme, deși el tot nu divorțase. A urmat a doua încercare de sinucidere pe care o redau aşa cum mi-a relatat-o mama ei. Fusese cu Mihai la cinematograf, la filmul Anna Karenina, și la întoarcere a cerut să nu fie deranjată. A doua zi era sâmbătă și mama a lăsat-o să doarmă. Văzând că se făcuse ora prânzului şi Coca tot nu s-a trezit, a intrat în camera ei și a găsit-o fără cunoștință. Mai târziu avea să afle că fiica ei luase o cantitate foarte mare de fenobarbital. Peste o săptămână a fost în comă. I s-a făcut traheotomie. Era în pericol permanent să-și piardă viața. Mama ei și Mihai au vegheat-o și când aveam timp, treceam şi eu pe la spital. Coca a avut zile și a scăpat cu viaţă. Mihai nu a divorțat nici de această dată, dar relația lor șchiopăta. Coca și-a continuat studiile, a primit un serviciu la o școală, apoi la o bibliotecă, dar nu a renunțat la Mihai. Când a rămas însărcinată, Mihai a părăsit-o definitiv.
A fost o perioadă foarte grea pentru Coca, dar părinții i-au fost tot timpul alături şi au ajutat-o. A născut un băiețel, dar Mihai nu i-a dat numele său, afirmând că nu e tatăl copilului. Coca a intentat un proces de stabilire a paternității și chiar l-a câştigat, însă Mihai nu a plătit niciodată pensia alimentară. Pentru a scăpa de acest coșmar, părinții ei au decis să emigreze cu toții în Israel. Halal motiv de emigrare!
Viaţa Cocăi a continuat să fie frământată şi în Israel. Știind limba rusă, ea și-a găsit de lucru la ministerul care gestiona imigrația rusă, iar fiul ei a fost crescut de bunică.
Coca s-a căsătorit cu un inginer originar din Piatra Neamț care avea o fetiţă. Se părea că lucrurile aveau o evoluție fericită, dar nu a fost așa. Inginerul a primit un post într-o țară africană, unde i se ofereau condiții foarte bune și a plecat împreună cu soția și cu cei doi copii. La peste 40 de ani, Coca a rămas din nou însărcinată şi în acest răstimp fericit soarta a lovit-o din nou: soțul şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulație. Ea s-a întors în Israel cu o despăgubire substanţială care îi asigura o viață tihnită.
Coca nu s-a mai căsătorit dedicându-și viața creșterii celor trei copii. Fiul cel mare, al lui Mihai, a părăsit Israelul cu prima ocazie, fiica soțului a reușit în viață, însă copila târzie, cea născută în Africa, nu a reușit să termine liceul.
Epilogul poveştii are şi el un tâlc. Mihai, marea iubire a Cocăi, a emigrat în Statele Unite împreună cu soţia. După mulţi ani, Coca a reuşit să-i afle adresa şi fiul lor s-a dus să-şi viziteze tatăl, însă acesta nu l-a mai cunoscut, fiind într-o stare avansată de demenţă.
Coca a murit în urmă cu câțiva ani și bănuiesc că ultimele ei gânduri și cuvinte au fost adresate lui Mihai.
Mirjam Bercovici
București, 28 mai 2023
3 Comments
Parintii veriṣoarei Coca imi inspiră o mila şi admiratie adăncă. Prin cătă umilință ṣi durere le- a fost dat sa treacă cu totul nemeritat, si cu ce abnegație si devotament au fost totdeauna alături de fiica lor.
2 incercări de sinucidere. Coca a avut zile, dar nu noroc.
Mihai, adult, căsătorit, putea fi responsabil si i rațional, sa nu abuzeze de o fata f tănăra si sa- şi recunoasca paternitatea .
Trist
Mă gândesc că dacă verişoara Coca nu ar fi avut o viaţă cu atâtea întorsături n-am fi aflat niciodată despre ea. Soarta acestei femei a fost plină de neprevăzut, cu suişuri şi coborâşuri, care i-au adus şi momente tragice, dar şi clipe de fericire intensă.
Oglinda unei vieți de roman relatată pe scurt.
Așa este, viața verișoarei Coca poate fi ilustrată în serialele turcești sau în alte filme de dragoste, pe alocuri melodramatice sau chiar dramatice (căci nu e puțin lucru sinuciderea unei fete îndrăgostite!).
Am citit cu interes!