În urmă cu douăzeci, ba chiar douăzeci și cinci de ani, aveam într-un cătun din Munții Pădurea Craiului o cabană mititică, o casă de vacanță din lemn pe care o frecventam la sfârșit de săptămână pe timpul verii și unde petreceam vacanțe de câte o săptămână, de obicei în luna august. Ni se alăturau familii de prieteni cu copiii lor, de multe ori veniți din alte orașe, acesta fiind prilejul anual de a ne revedea și de a ne reconecta. Asta a ținut până când copiii noștri au fost suficient de mici ca aceste ieșiri să le facă plăcere; mai apoi, devenind adolescenți au preferat să viziteze cabana împreună cu ”găștile” lor de prieteni, noi părinții devenind dintr-o dată nefolositori, ba chiar dăunători. Glumesc desigur!
Cabana noastră nu era mare, dar avea tot ceea ce era necesar, chiar și o băiță cvasi-improvizată dar funcțională și utilă, dar mai presus de toate avea o priveliște de poveste și un amplasament excelent, într-o poiană, aproape de o pădure de foioase plină de ciuperci, mure și tufe de zmeur, dintre care adesea ieșeau plimbându-se grațios căprioare sau câte un cerb. Primăvara găseam frunzele suculente de leurdă, apoi își făceau apariția frăguțele și toată vara ne îndestulam cu fructele pădurii. Aveam vecini care locuiau în case îndepărtate, la kilometri distanță, de unde ne vizitau zilnic și ne aduceau lapte călduț, proaspăt muls, sau ciuperci pe care le culegea una dintre fetițe care era mare specialistă. Niciodată nu ne-au luat vreun ban, gesturile lor erau considerate firești între vecini.
Mare plăcere ne făcea întotdeauna răgazul de a petrece timp împreună cu prietenii povestind ore în șir pe terasa cabanei, de unde vedeam întreaga poiană plină de flori. Terasa era acoperită și ferită, astfel încât până și când ploua liniștit puteam sta înfofoliți în pături, privind și ascultând ploaia care înviora vegetația dimprejur. Desigur că serile senine erau dăruite focurilor de tabără înălțate în apropiere, pentru care copiii adunau din timp lemne cât mai uscate. Aerul tare de munte, extraordinar de curat, ne toropea în primele zile ale șederii noastre, când dormeam cu toții ore lungi în liniștea spartă doar arareori de câte un ”Iuhuuuu” cu care vecina noastră cea mai apropiată, tanti Fira (Zamfira) ne vestea că se apropie. Nu venea niciodată cu mâna goală, avea mereu în șorț câteva ouă proaspete sau o bucată de brânză. Eu îi aduceam de la Oradea cafea solubilă că tare îi plăcea – nex cum îi zicea ea – și o aprovizionam cu ciocolată. Era văduvă, locuia singură în căsuța ei vopsită albastru, ascunsă printre tufe înflorite de nalbă și meri pădureți și toată ziua se plimba pe dealuri păscând cele două văcuțe pe care le avea.
Am petrecut astfel multe veri când în oraș căldura devenea sufocantă, iar aici, la munte, în cătunul cu frumosul nume Zece Hotare renășteam parcă după cele câteva zile de adevărată încărcare a bateriilor pe care orașul ni le secătuia.
Nu am uitat niciodată, deși asta s-a petrecut demult, o întâmplare care mi-a încălzit sufletul la vremea respectivă și încă îmi dă speranțe că omenirea nu e chiar pierdută. Aoleu ce mai vorbe mari spun!
Am ajuns la cabană într-un sfârșit de săptămână văratic, după o perioadă când vremea fusese ploioasă. Ca de obicei, ne despachetam proviziile și deschideam obloanele și geamurile ca să aerisim încăperile când, pe terasă, între scândurile podelei, am zărit o bucată de hârtie. Pus cu grijă ca să nu se ude, dar și ca să-l găsim, era un bilet scris cu creionul pe o bucată de foaie cu pătrățele, ruptă îngrijit și îndoită de mai multe ori. Un grup de băieți excursioniști fuseseră ajunși de furtună prin locurile celor Zece Hotare și se adăpostiseră pe terasa cabanei noastre, lucru pentru care ne mulțumeau dorind să aflăm prin biletul lor cât de mult bine le-am făcut și cât s-au bucurat de terasa căbănuței noastre. N-am fi aflat niciodată de popasul oferit de noi indirect, dar gestul tinerilor de a ne mulțumi pentru adăpostul care pentru ei fusese salutar m-a impresionat mult. Băieții puseseră în câteva cuvinte simple sentimentele lor frumoase, iar recunoștința lor atât de sinceră este pentru mine de neuitat. Veți spune că au făcut un gest firesc, doar că, tot mai mult, firescul și bunul simț au o nuanță falimentară.
Odată cu creșterea copiilor și preferințele lor pentru altfel de vacanțe, ne-am dus tot mai rar la cabană. Până la urmă am vândut-o împreună cu fermecătoarea poiană și noul proprietar a demolat-o, înlocuind-o cu o vilă. Tanti Fira s-a prăpădit și totul s-a schimbat. Dar asta e în firea lucrurilor. Totuși, cabana mică de lemn de brad mai există intactă în amintirile noastre și probabil ale unor oameni care pot povesti la un alt foc de tabără cum, în tinerețe, într-o excursie cu furtuni neașteptate, au găsit adăpost pe terasa unei căbănuțe în cătunul Zece Hotare din Munții Pădurea Craiului.
Anca Laslo
17 Comments
La splendoarea naturala a peisajului bucolic se adauga frumusetea “gestului” uman, elementul care completeaza perfectiunea acestui colt de rai. Fermecatoare amintiri!le ca si modul de a le prezenta cititorilor!
Articolul m-a dus intr-un loc de basm .K.I.
Multumiri calde tuturor pentru cuvintele frumoase si interesul fata de textul meu!
Fiecare din noi ar avea nevoie de relaxare intr-un asemenea locsor fermecat. Stresul scade si ai timp si chef sa faci gesturi generoase.
Locuri pitoreşti, amintiri minunate şi un gest care respectă codul nescris al celor care cutreieră munţii.
Mi-ati rascolit amintirile. De la varsta de trei ani – sunt nascut in 1933 – am simtzit muntele cel putin odata pe an; numesc cabana Padina din Bucegi. De ea ma leaga amintiri bine fixate in memorie din vremea cand altceva decat piciorul sau calul te duceau acolo. Marturii sunt pozele si textele asternute de mine pe un caiet de aminitiri. Cu voia redactiei poate va expediez ceva din ele.
Felicitari. Numai un condei de femeie putea asterne asemenea text.
.
Eu abia aștept!
Ați făcut 90 ani??!!
N-am știut. La multi ani
GbM
Da, am facut 90 de ani in urma cu cateva zile, dar nu-i sarbatoresc. Am avut o sora. Eram gemeni; am pierdut-o in urma cu cinci ani si ceva dintr-o pricina…a refuzat vaccinarea (anti) gripala, in cinci zile a plecat…E greu de explicat relatia dintre gemeni; Cum mi-ar sta la o masa cu familia si prietenii? Cum s-ar alatura cupa de sampanie cu o candela .?
Relatiile dintre gemeni le cunosc bine si le inteleg numai ei, gemenii.
Cer suze pt. tonul poate patetic al textului. Ganduri bune tuturor..
Şi gemenii formează o pereche şi relaţia dintre ei e foarte, foarte profundă. Fie binecuvântată memoria surorii Dvs. despre care aţi scris şi în Baabel (https://baabel.ro/2018/08/vacanta-cu-militarii-eliberatori-sovietici/), iar Dvs. să aveţi parte de mulţi ani, cu sănătate!
Multumesc pt. urare si gandurile bune.
Imi pica tare bine.Tiberiu G.
Draga Tibi, caci așa rămăsese intre noi sa vorbim la persoana a II a singular :-). Am citit articolul pe care l-a indicat Andrea mai sus, mi s-a făcut pielea găină, nu pentru ca nu as fi știut de ceea ce au făcut unii soldați rusi chiar la sfârșitul războiului, dar pentru ca in relatarea aceasta este vorba de Tiberiu Georgescu si de sora sa geamănă, Nuti, binecuvântată sa-i fie memoria. Ce traume ați trebuit sa indurați atunci la o vârstă atât de frageda. Durerea amintirilor nu s-a șters niciodată si nici impresia atât de grea pe care oamenii aceia v-au întipărit-o.
Au trecut ani multi, iti doresc împăcare si sănătate tie si soției tale, din tot sufletul, sa aveți parte de clipe de mulțumire si bucurie cat se poate. Cu mult, mult drag, Veronica aproape de miezul de noapte
Da, am facut 90.Multzam pt. gandurile bune.
Tiberiu G.
Gestul e generos, iar cabana cu peisajul din jur ne amintește și nouă vizite la cabanele din munții României . Peisaje de neuitat !
Cât de frumos destainuiești amintirile păstrate în suflet. Multumim frumos! Acum le avem și noi , culese din scrierile talentate ale tale.
Gestul e desigur nu faptul că lumea era primitoare, ci faptul că cei care s-au abătut pe la CĂBĂNUŢĂ, au ştiut să mulţumească pentru existenţa adăpostului folosit.
Eu am avut câteva clipe de mulţumire, printre florile, plantele şi căsuţele din cătun, dar mi-aş fi dorit, citind, să mă plimb pe acolo, sorbind aerul proaspăt, gustând fragii – ce fructe uitate sunt fragii – dar mai ales retrăind ce nu poate fi retrăit, tinereţea, pe care o descrii colorat şi poetic prin tot ce aflăm din poveste, chiar despre tine şi lumea popasurilor tale la Zece Hotare.
Foarte frumoasă povestirea, defapt lumea ta, atât de bogată în amintiri !!
A fost un gest frumos, ca în „vremurile bune de demult”, când lumea era primitoare, îi adăpostea pe drumeți și aceștia mulțumeau…
Tot atât de mult mi-a plăcut ideea unei cabane în natură. Am avut și eu șansa să-mi petrec verile aproape de natură, chiar dacă nu într-o cabană proprie. Poate o să scriu cândva despre acele vremuri…