George Hida: EAT at GEORGE’s SUPE ŞI CIORBE (2)

Am pomenit în articolul anterior despre originile fierturilor ajunse să fie supe în trecutul mai îndepărtat şi chiar foarte, foarte… Săpăturile din China au scos recent la iveală vase de piatră cu urme de foc pe peretele exterior, vechi de peste 9,000 ani. Sunt mulţi arheologi de renume care estimează că şi Omul de Neaderthal îşi fierbea grăunţe, rădăcinoase, oase de animale şi fructe de copac în căuşe de piatră sau os, în apă (îmi pare rău, dar n-am găsit nicio poză despre supa Neanderthal-ienilor). Am pomenit în articolul anterior despre originile fierturilor ajunse să fie supe în trecutul mai îndepărtat şi chiar foarte, foarte… Săpăturile din China au scos recent la iveală vase de piatră cu urme de foc pe peretele exterior, vechi de peste 9,000 ani. Sunt mulţi arheologi de renume care estimează că şi Omul de Neaderthal îşi fierbea grăunţe, rădăcinoase, oase de animale şi fructe de copac în căuşe de piatră sau os, în apă (îmi pare rău, dar n-am găsit nicio poză despre supa Neanderthal-ienilor

Este vrednic de menţionat, aici colecţia de supe ale lui Huou, bucătarul şef al împăratului-poet Kublai Khan (unul din nepoţii lui Genghis Khan). În jurul anului 1300 chinezul Huou a colectat şi a scris o serie de reţete – mai ales supe, întitulată: „Ce este mai important de ştiut despre mâncare şi băutură”

Cuceritorii Vestului „sălbatic” aveau ataşate la căruţe oale de fonta în care se fierbea supa de seara a emigranţilor, înainte de culcare. Multe din ele au fost „cucerite” de indienii americani care au învăţat să le folosească pentru propriile fierturi.

Portretul lui Kublai Khan (stânga). Supa pregătită de cuceritorii Vestului în secolul 19 (dreapta)

     

 

 

 

 

 

 

Supe comerciale

 

Ele au devenit populare mai ales după invenţia conservării supelor, începută în secolul al XIX-lea. Astăzi există o mare varietate de supe conservate, deshidratate, puse spre vânzare ca granule/prafuri de supă, dar de o calitate de cele mai multe ori îndoielnică (eu le-am gustat şi va sfătuiesc sa staţi departe de cele mai multe din ele):

 

Supa din conserve

 

În 1897 doctorul John T. Dorrance, un chimist al Companiei “Campbell Soup”, a inventat prima supă condensată. Astăzi supele Campbell condensate, cum ar fi supa de roşii, crema de ciuperci, precum şi supa de pui cu tăieţei, sunt cele mai populare supe din conserve în America. Numai în 2006, spre exemplu, americanii au consumat peste 2.5 miliarde de porţii de supă din conserve.

 

Dintre varietăţile de supe conservate menţionez

– Supe condensate care se prepara prin adăugarea de apă sau, uneori, lapte la conţinutul din cutie.

– Supele “gata-de-mâncat”, adică fără nevoia de a le subţia cu apă spre a fi comestibile. Ca şi supele condensate, ele se pot încălzi pe plita sau în cuptorul de micro-unde. Pot fi folosite de asemenea ca bulion de bază pentru supe de finalizat în bucătăria personală, adăugând câteva ingrediente pentru a le diferenţia, cum ar fi carne, frişca sau paste făinoase.

 

Supe condensate

 

Condensarea industriala a supelor face sa poată fi “împachetate” şi vândute mai uşor şi mai ieftin. Înainte de a fi servită, o astfel de supa îşi dublează volumul prin adăugare de apa sau lapte, cam 200-300 ml de lichid pentru o conservă.

Începând cu 1990 supa conservată a devenit populara ca supa “gata-de-mâncat” (ready-to-eat sau pret-a-manger), care nu mai necesită lichid adiţional pentru preparare. în acest scop se vând şi astăzi astfel de supe în vase din plastic, rezistente la micro-unde, care pot fi încălzite uşor în pauza de prânz.

 

Supele uscate sau deshidratate, originare din Orientul Îndepărtat

 

Un mare număr de supe deshidratate, conţinând tăieţei Ramen, de la mandarinul „lamian” sau „lo mein” care înseamnă „tăieţei de casă amestecaţi în sos”, făcuţi din faină de grâu (până în 1950, tăieţeii chinezeşti de casă erau numiți „shina soba” adică tăieţei chinezeşti: shina – China), au invadat supermarketurile din Europa şi America de Nord în ultimii 30 ani, mai ales pentru că sunt uşor de preparat, numai prin adăugare de apa fierbinte.

 

Dar aceste supe ieftine, gata-de-mâncat, de supermarket, conţinând multe ingrediente pe care astăzi le-aş numi toxice, sunt la o depărtare de ani-lumina faţă de cele cu adevărat demne de consumat acasă sau la restaurant. Unele, mai sofisticate, copiate din restaurantele chino-japoneze elegante unde sunt servite cu mare pompa, sunt:

 

 

1. Doua supe japoneze vestite: în stânga supa Miso-ramen de peşte; în dreapta

supa Shio-ramen de pui cu vegetale şi iarbă de mare

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

1. Doua supe japoneze vestite: în stânga supa Miso-ramen de peşte; în dreapta

 

supa Shio-ramen de pui cu vegetale şi iarbă de mare

 

 


   

 

 

 

 

Supa Ramen chinezească cu tăieţei de casă, ouă şi fructe de mare

 

 

Supe comerciale, deshidratate din Europa şi America de Nord

 

În bucătăria din vestul Europei sau nordul Americii, sunt disponibile şi relativ uşor de găsit supe deshidratate de vegetale, bulion de pui, de cartofi cu tăieţei sau supe cu brânză, care se vând la kilogram sub formă de granule, fulgi şi prafuri de legume şi/sau supă, care pot fi de asemenea servite adăugând apa fierbinte şi, uneori bucăţi de carne conservată (sau mezeluri) şi legume proaspete.

 

Supe de casa, granulate, de depozitat pe termen lung

Amestecurile granulare de supe costa în prezent cam 5 USD/kg. Preţul de cost al unor astfel de supe este de câţiva cenţi. Cine vrea, poate să le prepare în casă, mai ales dacă doreşte să meargă în sălbăticie pentru câteva săptămâni şi să mai mănânce din, când în când, o supă în acest timp. Dacă le preparaţi în casă, probabil că nu o să adăugaţi agenți de culoare artificiali care se depun pe oase şi nici glutamat de sodiu (Monosodium Glutamate – MSG) sau inosinat de sodiu (Disodium Inosinate – DSI) sau guanilat de sodiu (Disodium Guanylate – DSG)

Ca o paranteză, aceste MSG, DSI sau DSG provoacă reacţii dăunătoare pentru organism, : dureri de cap, erupţii la nivelul obrajilor, transpiraţie abundentă şi rău mirositoare, contracţii musculare involuntare la nivelul mandibulei, ducând la scrâşnete involuntare (adică trebuie sa te duci la dentist şi să-ţi amanetezi casa), apariţia de cârcei şi furnicături la obraz şi la gât, palpitaţii la nivelul coşului pieptului combinate cu greaţă şi stări de slăbiciune.

 

 

Câteva exemple de vegetale deshidratate sub formă de fulgi: de morcovi (stânga),  şi varza alba (dreapta)

 

Dar fiindcă mâncarea deshidratată îşi păstrează o mare parte din vitamine, minerale şi nutrienţi, poate fi folosită ca adaus cu calităţi nutritive şi de sănătate importante, în vremuri de restrişte. Totul este să le ambalezi în recipiente etanşe, evitând proteinele venite de la insecte. în sălbăticie vă veţi bucura, astfel, de mese nutritive sau gustări, mai ales că n-o să aveţi prea mult timp să vă delectaţi cu prepararea meselor.

Amestecurile pentru supele deshidratate pot deveni o metodă excelentă pentru înmagazinarea peste iarnă a cantităţilor mari de legume şi vegetale, de care avem parte cu toţii, în timpul verii. Gândiţi-vă la lunile lungi de iarnă, mai ales daca, după o zi în zăpadă şi ger, vă aflaţi în faţa unul bol de supă aromată şi aburindă.

 

Supa de legume

Ingrediente:

60-80 g de fulgi de legume (orice combinaţie de roşii, ceapă, mazăre, dovlecei, ţelina, morcovi)

O lingură griş, quinoua sau grăunţe de grâu măcinate

O lingură paste făinoase mici, cum ar fi cous-cous

Un sfert linguriţă de busuioc uscat – mărunțit

Un sfert linguriţă frunze de pătrunjel uscat – mărunţit

1/8 praf de usturoi şi 1/8 de praf de ceapă

Sare şi piper după gust

Doua ceşti (200-250 ml) fiecare de apa clocotita

 

couscous (stânga) şi quinoa (dreapta)

 

   

Preparare:

Amestecați intr-un blender vegetalele deshidratate până când toate devin fulgi. Măsuraţi 60-80 g de amestec, iar restul păstraţi-l pentru altă dată. Puneţi fulgii amestecaţi într-un termos cu gura larga. Adăugaţi pătrunjel, busuioc, pudră de usturoi şi ceapă, sare şi piper. Adăugaţi cous-cous şi/sau în termos gris. Adăugaţi apa clocotită peste ingredientele uscate. Înşurubaţi capacul termosului imediat. Peste 15 minute sau până la 6 ore îl puteţi deschide şi turnaţi supa în două ceşti.

Supă cremă ţărănească

 

 

 

 

 

 

 

 


Amidon de porumb

 

Ingrediente:

2 pahare (450-500g) praf de lapte fără grăsime care se dizolvă imediat

10 linguri de amidon de porumb

Un sfert de pahar (50-70 g) granule de supă de pasăre

2 linguri de fulgi de legume

O linguriţă de praf de ceapă

O jumătate linguriţă de măghiran uscat

Un sfert linguriţă de praf de usturoi

O optime linguriţă de piper alb

Doua ceşti (200-250 ml) de apă clocotită

Preparare:

Într-un procesor alimentar sau blender adăugaţi toţi fulgii şi prafurile; procesaţi totul până când fulgii sunt mărunţiţi şi bine amestecaţi cu restul de ingrediente. Puteți depozita amestecul astfel preparat, chiar şi un an de zile, într-un recipient închis etanş. Când doriţi să preparaţi o astfel de supă, adăugaţi apa clocotită şi fierbeţi la foc foarte mic timp de 20 – 30 de minute.

 

Supa cremă de cartofi

 

Ingrediente:

400-500 ml fulgi de cartofi pentru piure

Un pahar şi jumătate de lapte praf

2 linguri de granule de supă de pasăre

2 linguriţe de fulgi de ceapă

O linguriţă de pătrunjel uscat şi mărunţit

Un sfert de linguriţă de piper alb

Un sfert de linguriţă de cimbru uscat sau lămâiţă uscată

O linguriţă şi jumătate de sare (sau după gust)

2 ceşti de 450-500 ml apa în clocot

 

Preparare:

Combinaţi ingredientele şi turnaţi peste ele apa clocotită, amestecaţi totul până când fulgii devin moi

 

Supa de pui cu orez

 

Ingrediente:

2 pahare de orez lunguieţ nedecorticat

O jumătate de pahar de granule de supă de pui

4 linguriţe tarhon uscat şi mărunţit

O linguriţă piper alb

O lingură cu unt

3 ceşti de apa

 

Long grain brown rice

 

 

 

 

 

 

Preparare:

Într-un castron puneţi la fiert apă cu amestecurile uscate şi cu unt până dă în clocot. Acoperiţi castronul cu un capac şi fierbeţi pe foc mic, cam 30-35 minute sau până când orezul este moale.

Supa amestecată de fasole şi linte

 

Linte verzuie, fasole alba, fasole kidney şi fasole pinto

 

Ingrediente:

2 pahare linte gălbuie

2 pahare linte verzuie

2 pahare fasole albă uscată

2 pahare fasole pinto uscată

2 pahare fasole din nordul îndepărtat uscată (sau fasole neagră uscată)

Un pahar fulgi de ceapă

Un pahar fulgi de morcovi

Un pahar fulgi de ţelină

12 roşii uscate la soare, tăiate mărunt

O linguriţă şi jumătate cumin uscat

O linguriţă măghiran uscat

O linguriţă şi jumătate de praf de usturoi

O liguriţă praf de ceapă

Sare şi piper după gust

8 ceşti sau pahare (2 litri) apă

Un os de jambon de porc afumat, facultativ – Jambonul nu se depozitează împreună cu celelalte ingrediente ,dar poate fi folosit în supa care adaugă aromă şi savoare suplimentară în timpul gătitului

 

Preparare:

Combinaţi apa fasolea şi fulgii de legume într-un castron larg. Dup ce a dat în clocot, fierbeţi totul timp de două ore sau până când toată fasolea este moale. Scoateţi carne de pe os şi adăugaţi-o la supa.

 

Supă cremă de brânză

 

Ingrediente:

Un pahar sau ceaşcă de brânză zdrobită mărunt sau rasă pe răzătoare

3 linguriţe granule de supă de pui

Un pahar de praf de supă de legume

3 linguri de pătrunjel uscat şi mărunţit

3 pahare praf de lapte sau creamer (non-diary) pentru cafea

5 linguri de amidon de porumb

8 pahare, ceşti (doi litri) apă în clocot

 

Preparare:

Amestecaţi toate ingredientele şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi-o acoperită, departe de foc pentru 3-5 minute

 

Alte supe de clasă

 

Si acum, după ce v-aţi „delectat” cu supele din nordul îndepărtat, vă prezint alte câteva supe remarcabile (din milionul de reţete de pe tot mapamondul) ale căror reţete vi le pot aduce aici, la Baabel, dacă doriţi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supa românească sau israeliană, de găina, cu tăieţei cu ouă de casă, în stânga; Supa italiană de pasăre cu pastă fagioli, în dreapta

 

 

 

 

 

 

Cremele americane de scoici (moluște) numite Clam Chowders în (dreapta) cea din Noua Anglie, cu cartofi şi frişcă,  cea din Manhattan, cu pastă de roşii (stânga)

 

    

 

 

 

 

 

 

Borscht-ul ucrainean de sfeclă, cu varză şi carne (de vită), în stânga, iar în dreapta celebra ciorbă goulash sau pörkölt, maghiară, cu pastă de roşii, carne de porc, cartofi şi paprika dulce.

      

7-8: Supa de linte (stânga) atât de populara în Orientul Apropiat şi în ţările mediteraneene; în dreapta celebra supă de pasare grecească cu ouă, lămâie şi orez

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *