Irina Markovits: POT SĂ MAI PORT HELANCĂ?

Mult timp ostracizată de lumea modei şi avand reputatia unei haine lipsite de personalitate, helanca – acel pulover pe corp, cu guler rulat – cunoaşte în sezonul acesta un reviriment neaşteptat. Helanca este tratată drept piesa de rezistenţă a garderobei minimaliste, moderne şi s-a transformat în genul “clasic” care transformă o ţinută banală într-una cool. Prin anii ’50, helancele negre încep sa fie asociate cu diferite personalităţi culturale foarte cerebrale (filosofi existenţialisti, scriitori, intelectuali), iar în anii ’60 devin simbolice pentru generaţia de actori şi artişti în vogă: Marylin Monroe, Audrey Hepburn…

Mult timp ostracizată de lumea modei şi avand reputatia unei haine lipsite de personalitate, helanca – acel pulover pe corp, cu guler rulat – cunoaşte în sezonul acesta un reviriment neaşteptat. Helanca este tratată drept piesa de rezistenţă a garderobei minimaliste, moderne şi s-a transformat în genul “clasic” care transformă o ţinută banală într-una cool.

La origine, helanca era un tip de lenjerie intimă, purtat direct pe piele, pe sub pulovere mai fine, sacouri sau cardiganuri; se pare că făcea parte din garderobele muncitorilor, marinarilor sau atleţilor, iar purtarea ei oferea un strat suplimentar, ca de protecţie, pentru a ţine de cald – nu presupunea nici un efort stilistic.

Prin anii ’50, helancele negre încep sa fie asociate cu diferite personalităţi culturale foarte cerebrale (filosofi existenţialisti, scriitori, intelectuali), iar în anii ’60 devin simbolice pentru generaţia de actori şi artişti în vogă: Marylin Monroe, Audrey Hepburn, Yves Montand, Marcello Mastroiani, Bob Dylan, Natalie Wood… În sfârşit, abia în anii ’70 helanca devine “piesa de suprafaţă”: nu mai este purtată pe sub cardigane, sarafane sau alte pulovere, ci în asociere cu jeanşii sau pantalonii evazaţi cu talie înaltă. Voila, un truc stilistic care, după ce a fost uitat şi evitat timp de 3 decenii, revine la viata!

Cum purtăm acum helanca?

În doua variante: fie helanca clasică, mulată, tricotată dintr-un fir delicat, fie pulover cu gulerul supradimensionat şi linie lejeră.

În ambele variante, helanca însoţeşte şi face nota bună cu multe dintre piesele forte ale ultimelor sezoane de toamnă-iarnă. Cele strâmte, pe lângă corp, sunt ideale pentru a contrabalansa volumele generoase ale unor jupe ample midi sau ale unor pantaloni lejeri, cullotes, masculini sau din piele. Vor merge de minune pe sub salopete, blazere cu silueta dreaptă sau ovoidală, ca sa nu mai spun de jeanşii evazaţi sau fustele mini trapezoidale care se vor purta la primăvară

Pentru cele care iubesc spiritul retro al anilor ’70, helanca poate fi purtată pe sub o cămaşă albă sau din denim, uşor descheiată. În sfârşit, varianta cea mai simplă, “one style fits all”: cu jeanşi boyfriend, botine negre sau gri cu toc fin sau escarpeni bej-nud.

Puloverul lejer cu guler supradimensionat cere, la rândul lui, piese opuse ca structură. Un astfel de pulover se va potrivi unei fuste conice, unor jeanşi sau pantaloni ţigareta, unei fuste din piele strâmte.

Oricine poate purta helanca?

Din nefericire, raspunsul este nu.

În varianta fină şi mulată sau pulover supradimensionat, helanca este rezervată siluetelor subţiri sau medii, şi mai ales femeilor al căror bust nu depaseste cupa C. în caz contrar, totul va părea supradimensionat, umflat, disproporţionat.

Până la urmă, proporţiile – şi nu stilul – sunt cele care contează. Helancile şi puloverele cu guler inalt se potrivesc mai bine celor cu gât de lebădă (sau de lungime medie, să nu exagerăm…) Totusi, dacă ştiti că aveti gâtul scurt, alegeţi varianta unui pulover de tenismen, cu decolteul în V foarte adânc.

Contează cum purtăm părul, când am îmbrăcat o helancă?

În anii ’70 femeile purtau parul despletit, în vânt. Astăzi, pentru un plus de modernism, helanca este pusă în evidenţă de un păr strâns într-o coadă înaltă de cal, o coadă împletită lateral, un chignon lejer sau un coc în varful capului – tocmai pentru a elibera zona gâtului.

Purtăm accesorii?

Cum vreţi voi. Ultima moda este purtarea unui colier statement peste pulover, la baza gâtului. Nişte cercei mari pot juca acelasi rol, însă în nici un caz nu accesorizati o helancă cu un colier fin, delicat, purtat pe deasupra.

Ai şialte idei de ţinute?

Încercăm…
– o helancă bleumarin + jeans evazat cu talie înaltă + bascheţi sau runners New Balance bleumarin + un colier statement + o căciuliţă albastră
– o helancă neagră + o fustă amplă din piele gri + botine cu toc gros şi înalt + o capă
– o helancă gri + un pantalon larg + bascheţi din pânză + o brăţară lată aurie, purtată la încheietură.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *