O nouă vizită israeliană la Colegiul Sigismund Toduță din Cluj

Nu este deloc surprinzător faptul că grădina Colegiului de Muzică ,,S.Toduță” își întâmpină oaspeții cu flori ce își etalează grația și culorile. Ele cresc, parcă, hrănite de muzică și de veselia elevilor. În perioada 9-16 aprilie a acestui an, lalelele au fost mai frumoase ca oricând, fiindcă s-au dezvoltat sub semnul prieteniei și al iubirii.

Noveanu laleleÎn anul 2013 s-a materializat un vis a două foste absolvente ale Liceului de Muzică din Cluj, prof. Delia Iacob și prof.dr. Monica Noveanu (promoția 1971), de a se crea un parteneriat între Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj, România și Conservatorul de Muzică ,,Ted & Lin Arison” – Tel Aviv – Israel. Scopul acestei acțiuni este, în primul rând, cunoașterea și promovarea valorilor culturii și învățământului muzical românesc, alături de dorința de a crea o punte afectivă specială între cele două țări. Pe de cealaltă parte, Israelul dispune, pe lângă particularitățile istorice și culturale aparte, de o școală muzicală serioasă, clădită pe tradiții universale. Primele întâlniri (noiembrie 2013 – la Cluj și iunie 2014 la Tel Aviv), au pus bazele unei legături trainice. Elevii celor două școli s-au bucurat de ceea ce li s-a oferit, de perfecționări în cadrul unor ateliere de studiu cu profesori din ambele țări, de excursii de neuitat și de stabilirea unor relații de prietenie adâncă.

Elevi şi profesori pe scena Colegiului Sigismund Toduţă

Elevi şi profesori pe scena Colegiului Sigismund Toduţă

Recenta nouă vizită la Cluj (9 – 16 aprilie) a confirmat valoarea parteneriatului și a scopului pentru care a fost creat. Cei cinci elevi oaspeți au fost găzduiți de elevi ai Colegiului de Muzică, realizându-se, astfel, o legătură profundă între copii cu aceleași preocupări și idealuri. Întegrându-se în familii, tinerii israelieni au avut ocazia de a cunoaște îndeaproape viața de zi cu zi și obiceiurile românilor. Săptămâna vizitei s-a scurs pe nesimțite, activitățile succedându-se cu o viteză de neimaginat. Timpul este prea scurt, atunci când se dorește a se oferi cât mai mult, atât din viața muzicală a colegiului, cât și din caracteristicile orașului și ale zonei.

Tinerele harpiste

Tinerele harpiste

Din punct de vedere profesional, elevii israelieni au fost integrați în activități ale școlii clujene : participare la concertul școlii (11 aprilie – Aula Universității), la ore de curs – engleză cu doamna profesoară Noemi Marc (la clasa a XI-a A), oră de orgă cu doamna profesoară Amalia Erdös, oră de harpă cu doamna profesoară Delia Băcneanu, oră de clarinet cu domnul profesor Dacian Ceșa Goje, oră de vioară cu doamna profesoară Ramona Telcian Jannert, oră de violă cu doamna profesoară Camelia Toma, oră de pian cu doamna profesor doctor Monica Noveanu și oră de muzică de cameră cu doamna profesoară Camelia Toma. Un momet de vârf a fost concertul comun al elevilor israelieni și clujeni (12 aprilie), în care, talentul și pregătirea tinerilor artiști s-au împletit cu bucuria de a șterge orice granițe și de a se reuni sub semnul prieteniei și al muzicii. O frumoasă surpriză a oferit eleva Estera Damaris Forogău( clasa a VI-a la Colegiul de Muzică), care a interpretat la nai imnul Israelului. Concertul s-a încheiat cu un moment folcloric pregătit de inimosul domn profesor Ștefan Ioanovics.

Noveanu oaspeţii în salină bun

Oaspeţii israelieni în excursie la Salina Turda

Delia Jacob, șefa catedrei de coarde a Conservatorului din Tel Aviv, a oferit, ca de fiecare dată când se află la Cluj, cursuri de vioară, elevilor colegiului, împărtășind cu generozitate și dragoste valoroase informații.

Nu au lipsit momentele de relaxare oferite de către școala gazdă, vizită la Salina Turda, la Cheile Turzii, Grădina Botanică, tur de oraș și vizită la Sinagoga orașului. Între elevii celor două instituții s-a creat o strânsă legătură. Muzica nu cunoaște granițe, ea unește cu generozitate și dragoste pe cei ce o iubesc și o practică.

Săptămâna de vizită s-a dovedit a fi prea scurtă, mai erau atâtea de făcut, de observat, de vizitat ! Parteneriatul încheiat este o punte deschisă, iar inițiatoarele promit o continuare fără sfârșit!

prof. Monica Noveanu

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *