Eu, alegătoarea minoritară

A trecut pe nesimţite jumătate de campanie electorală. După aplicarea noilor prevederi care reglementează procesul alegerilor, s-a înstăpânit monotonia cenuşie garnisită, din loc în loc, cu panouri stil gazetă de perete pe care se află afişele terne ale candidaţilor… Toţi o apă şi un pământ. Uniformi la aspect şi la slogan…Nu am observat prea mulţi privitori în faţa acestor panouri. Candidaţii se perindă pe la diferitele emisiuni electorale ca nişte replici tridimensionale ale portretelor de pe afişele A3 şi rostesc replici şablonizate. Chiar şi « locomotivele » diferitelor formaţiuni politice pufăie anevoie. Stânga pare interschimbabilă cu dreapta… E limpede că după alegeri viaţa va continua aproape neschimbată (la bine şi la rău). Atunci ce mai contează dacă votez şi, mai ales, cu cine votez ?!

…Numai că, ciulind urechile – uneori nici nu e nevoie să le ciulesc atât de tare – disting rumoarea rasismului, xenofobiei, intoleranţei, antisemitismului care pare a mă împresura… Asist la coagularea unor formaţiuni politice care declară că multiculturalismul e perimat şi flutură stindardul naţionalismului agresiv, umflat de un vânt prielnic dinspre… Europa şi de dincolo de ocean…  Deci eu, alegătoarea minoritară, trebuie să-mi înving apatia şi să mă mobilizez la vot, pentru a asigura reprezentarea mea în Parlamentul României. De altfel, unul dintre apelurile electorale spune limpede că reprezentanţii minorităţilor naţionale nu intră automat în parlament, ci doar dacă obţin 10% din numărul mediu de voturi necesar pentru un deputat. Pare un barem lejer, dar trebuie, totuşi, îndeplinit.

Atâta timp cât minorităţile etnice pot ajunge ţinta unor formaţiuni naţionaliste, cred că alegătorii minoritari au îndatorirea de a-şi vota candidaţii care pot sta pavăză tendinţelor xenofobe, rasiste, antisemite, ce par a colcăi în subteranul letargiei.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Luchi Tenenhaus commented on December 3, 2016 Reply

    Din păcate, onorabilul nostru candidat, D-l Silviu Wexler, este bine cunoscut și apreciat mai ales de către cei care au lucrat sau lucrează în cadrul Federației și Comunităților aferente, care în măsura în care vor participa la vot, îl vor vota. E foarte important, în aceste condiții, să vorbim fiecare cu cât mai mulți prieteni, evrei și neevrei, să voteze cu candidatul nostru, pentru a-i asigura voturile necesare. Sper să reușim!

  • Andrea Ghiţă commented on December 2, 2016 Reply

    Am dat câte o căutare în textele programelor PSD şi PNL, cu cuvintele cheie: minorităţi, convieţuire, antisemitism, xenofobie, şovinism. Nu am gasit nici măcar un “match case”. Iată încă un argument pentru pledoaria mea.

  • Andrei S commented on December 1, 2016 Reply

    Eva Galambos are dreptate. Am insistat asupra aceleași idei la reuniunea de alegeri de la C-tian. Trebuie sa ne delimitam de voturi precum cel al ‘pensiilor nesimțite’, al protejarii de justitie a unor parlamentari etc

  • Englander Alexandru commented on December 1, 2016 Reply

    Situaţia este cam albastră.
    Se vede clar o tendinţă a eliminarii a minorităţilor de la actul de guvernare.Cu 5785 de evrei la recesămîntul din 2011 ,au mai şi decedat mulţi de atunci pe Silvică numai dacă îl votează şi pisicile face numărul necesar de voturi.Ar mai fi un colac de salvare la cetăţenii israieleni posesori de paşapoarte romaneşti să voteze la Tel Aviv,dar votul e duminică şi e lucrătoare.Ar trebui totuşi o mobilizare de ultimă oră, poate poate

    Cu respect

  • Sofia Clara Pop (Imbrea) commented on December 1, 2016 Reply

    Julika, acesta este singurul motiv pentru care particip la vot!

  • Gabriel Farkas commented on December 1, 2016 Reply

    Te plangi de monotonie electorala? Hai la o campanie in SUA. Ultima abia s-a terminat, urmatoarea incepe in curand…

  • Plugaru Valer commented on December 1, 2016 Reply

    Ma bucura deosebit de mult de a gasi comentarii intense la materialele care apar in Baabel. Motivarea are o dubla cauza si nici nu stiu, socotindu-le pe amandoua cel putin egale ca intere, cu care sa incep. 1, totusi, revista este interesanta. 2 revista este urmarita (replicile apar rapid) si este citita, Nu am imparti remarcile “2” deoarece, obligatoriu merg la pachet, Dar asta nu inseamna ca nu mai pot fi enumerate motive de lauda si bucurie, Ca urmare las loc si astept sa ma bucur de faptul ca banuielile &privitor la motive) se vor adeveri.
    Cu stima, V. Plugaru.

    • Andrea Ghiţă commented on December 1, 2016 Reply

      Multumesc, Domnule Plugaru, pentru perseverenta cu care cititi Baabel si comentariile dvs. pertinente. Trebuie sa mai faceti doar un pas – sa scrieti in Baabel.

  • Silviu Zimel commented on December 1, 2016 Reply

    Daca nu ne-am considera minoritari n-am accepta conditii speciale pt a ajunge in parlament. Un partlamentar cred ca trebuie sa aiba o optiune politica clara, optiune exprimata de obicei de un partid politic. Din pacate, la noi singura “optiune” este dorinta de ajunge la un venit substantial, dobandit legal sau perilegal. Atat cel mai mare grup minoritar – UDMR – cat si ceilalti de diferite etnii voteaza deobicei alaturi de putere, indiferent care ar fi ea, pentru a-si pastra privilegile dobandite.

  • Ian Truter commented on December 1, 2016 Reply

    Situatia este mult mai complicata.In calitate de reprezentant al GPMN in Biroul Electoral Central sunt multe de discutat.Intreaga Lege nr.208/2015 emana un iz de respingere a minoritatilor nationale, nemaivorbind de atitudinea unora.
    Fac mentiunea ca sunt necesare 5% din numarul de voturi pentru alegerea unui deputat(73.000 voturi)
    Apreciez ca un candidat al unei org.MN are nevoie de circa 2.000 de voturi-multe-putine ne va arata votul de la 11 decembrie.
    Aceste circa 2.000 de voturi nu vin din art.62 alin2 din Constitutie si nici din Legea nr.208/2015 ci din vointa alegatorilor de a vota candidatul nostru.

    • Andrea Ghiţă commented on December 1, 2016 Reply

      Multumesc pentru clarificari. Eu am gasit – in presa – ca sunt necesare 10% din numarul mediu de voturi pentru un deputat, dar Ivan Truter are informatiile de la sursa!

  • Andrea Ghiţă commented on December 1, 2016 Reply

    Eu am scris acest articol la persoana întâia singular, exprimându-mi opinia, îngrijorarea şi opţiunea, pentru că mă consider o minoritară (chiar dublă). Mă bucur să citesc opinia fermă, plină de dinamism, exprimată la persoana I-a plural, de un cetăţean israelian. Aştept cu interes şi alte opinii. Aştept majoritarii :))

  • eva galambos commented on December 1, 2016 Reply

    Este adevărat ce s-a scris în articol, dar ar trebui să convingem grupul minoritar să nu mai voteze întotdeauna alături de ”putere” și să condamne dur atitudinea xenofobă, naționalistă a reprezentanților unor partide care au intrat în Parlament. Chiar dacă există un context internațional negativ, astfel de atitudini trebuie condamnate ferm. Noi, minoritățile, chiar dacă votul în favoarea formațiunilor care se vor afla la conducerea țării ne-ar aduce niște beneficii, ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a vota. Avem niște principii iar reprezentanții noștri ar trebui să respecte aceste principii. Pragmatismul nu trebuie absolutoizat.

  • Maximillian Marco Katz commented on December 1, 2016 Reply

    Noi nu suntem minoritari. Suntem cetateni ai acestei tari la fel ca toti ceilalti. Nu trebuie sa fim nici tolerati. A tolera inseamna a accepta pana la o anumita limita ceva care nu face parte din normal. In rest articolul este de nota 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *