Un An Nou de bun augur?!

Nu mă pricep la ghicit în cărţi, cafea şi nici în stele, nu ştiu să dau în bobi, dar asta nu înseamnă că nu mă străduiesc să adulmec semnele viitorului şi nu dau semnificaţii malefice unor incidente mărunte precum spartul unei ceşti sau ciobitul unei farfurii deşi, potrivit unei zicale româneşti cioburile aduc noroc, iar bunica mea (dar şi mama) de câte ori se spărgea, se strica sau se pierdea ceva spuneau „kapura”, adica necazul mărunt să te ferească de unul mai mare!

De felul meu – moştenindu-i pe Tata şi pe Bunicul din partea lui ( pe care nu l-am cunoscut, pentru că a pierit la Auschwitz) – sunt destul de sceptică, prudentă şi temătoare – dar mă străduiesc, şi acum, în pragul Anului 2017, să descopăr indiciile de bun augur, în potrivirea zilelor din calendar.

Unul  mi s-a arătat chiar în ultima săptămână a anului curent, prin coincidenţa primei zile de Hanuca cu Ajunul Crăciunului, ceea ce – după tălmăcirea mea – este o înteţire a luminii şi bucuriei, o posibilitate de a sărbători în tandem cu apropiaţii noştri creştini, de a ne dărui reciproc cadouri şi de a ne desfăta simultan cu gogoşi şi cozonaci, de a alătura sfeşnicul cu opt lumânări de bradul împodobit…Păstrând totuşi distanţa minimă pentru a evita incendiul (o fi şi acesta un semn de luat în seamă?!).

Răsfoind calendarul sărbătorilor creştine, am observat că în acest an, 2017, Paştele Ortodox se prăznuieşte în acelaşi timp cu Paştele Catolic şi coincid cu sfârşitul sărbătorii de Pesah, oferindu-ne încă o şansă de a ne cinsti sărbătorile împreună  români, maghiari, germani sau evrei.

Dacă semnele din calendar par a fi benefice, cele din actualitate nu par a vesti nimic bun. Atacuri teroriste, războaie, moarte, suferinţă, bejenie, reaşezări de forţe şi reconfigurare pe harta geopolitică, emergenţa partidelor naţionaliste,  pe arena internaţională. Nici pe plan intern lucrurile nu par să se liniştească, deocamdată. Premiera premierului femeie, minoritară etnic şi confesional nu a mai avut loc. S-a propus un alt prim ministru, dar guvernul se va forma abia la anu’. Între timp leul continuă să scadă…

Şi totuşi, în noaptea dintre ani, nu contenim să sperăm în vremuri mai bune, de pace şi belşug, fapt dovedit de urările rostite în diferite limbi:

În final aş menţiona că prezenţa unor nume noi în numărul de final de an al Revistei Baabel este de bun augur pentru Anul Nou, atât pentru noi, autorii baabelieni, cât şi pentru dumneavoastră, cinstiţi cititori!

La mulţi ani, tuturor, cu sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor!

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Herzlinger Oscar commented on January 1, 2017 Reply

    La Multi ani, redactori si autori al RevisteiBaabel !

    • Andrea Ghiţă commented on January 1, 2017 Reply

      Multumim mult, domnule Herzlinger, si la rându-ne vă dorim un An Nou 2017. cu sănătate, pace şi împliniri!

  • Ioana Nitescu commented on December 31, 2016 Reply

    La Multi Ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *