Un om nepotrivit la şefia culturii şi cultelor de la Primăria Cluj-Napoca

Ion Cristofor Filipaş, erudit literat şi cunoscut scriitor clujean – sub pseudonimul Ion Cristofor –  a părăsit postul de şef al Biroului învăţământ, cultură, culte, sport, societate din Primăria Cluj-Napoca. După ani buni de muncă într-un post tracasant care cerea multă atenţie la scripte, dar şi multă răbdare cu oamenii, se poate acum bucura de odihna binemeritată şi de timp suficient să se dedice îndeletnicirii sale predilecte: scrisul.

Era limpede că nu se va găsi prea uşor un înlocuitor pentru Ion Cristofor Filipaş, omul cu privirea sinceră şi încurajatoare, binevoitor şi receptiv în relaţiile cu cei care îi treceau pragul în probleme de învăţământ, cultură, culte, sport şi societate – esenţiale pentru Cluj, oraş universitar, multietnic, multicultural cu o spiritualitate alcătuită în veacuri şi veacuri şi veacuri de istorie.  Omul potrivit era greu de înlocuit.

A apărut însă… omul nepotrivit.

De câteva luni circula în oraş zvonul că cel care viza şefia Biroului de învăţământ, cultură, culte, sport, societate era un ins din interiorul primăriei: Ioan Vasile Ţene. Candidatul se remarcase, de o bună bucată de vreme, prin opiniile intolerante (faţă de minorităţile etnice – mai ales cea maghiară –, confesionale şi sexuale) expuse în mediul online şi în luările de cuvânt publice, alături de Noua Dreaptă. Această atitudine stârnise nemulţumirea societăţii civile clujene care a protestat, încă din martie, faţă de eventualitatea numirii lui Ţene în postul de şef al Biroului de învăţământ, cultură, culte…

http://www.ziardecluj.ro/ionut-tene-viitorul-sef-al-biroului-invatamant-cultura-si-culte-lui-emil-boc-i-se-solicita-sa-investigheze-compatibilitatea-lui-tene-cu-statutul-sau-de-functionar-primarie )

Aceste semnale au fost ignorate de primarul Clujului şi Ioan Vasile Ţene a câştigat concursul la care fusese singurul participant. A urmat reacţia post factum a societăţii civile, concretizată prin câteva proteste publicate în presa locală şi în Observator Cultural, un comunicat UDMR, o sesizare către Consiliul Naţional pentru Discriminare, etc.

( https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/06/23/comunicat-de-presa-udmr-20-15-15

https://actualdecluj.ro/functionarul-cu-site-controversat-conduce-biroul-de-invatamant-cultura-al-primariei-udmr-face-plangere-la-consiliul-national-pentru-combaterea-discriminarii/

http://www.observatorcultural.ro/articol/protest-5/ )

În calitate de clujeancă get-beget, crescută în atmosfera Oraşului Comoară – edificat de-a lungul secolelor de o rodnică interferenţă de culturi transilvane –, dar trecută prin experienţa aberantă a ultimilor ani de comunism şi prin noaptea minţii funariote, sunt nedumerită şi nemulţumită de opţiunea de a înscăuna la şefia Biroului de învăţământ cultură, culte...o persoană care a manifestat până acum atitudini intolerante şi simpatie faţă de o ideologie nereprezentativă pentru cetăţenii clujeni; de a pune într-o funcţie publică clujeană o persoană care nu rezonează cu clujenii şi transmite mesaje foarte tăioase împotriva unei părţi din populaţia oraşului.

Mă tem că nici protestele post-factum nu vor avea sorţi de izbândă şi mă îndoiesc de promisiunea noului şef al Biroului de învăţământ, cultură, culte…de a-şi face treaba „corect, din punct de vedere administrativ”. Ioan Vasile Ţene neagă legătura cu Noua Dreaptă, spunând că este o acuzaţie nefondată, o etichetă care i-a fost aplicată. Din păcate negaţia sa e demontabilă printr-o simplă googolare:  http://www.napocanews.ro/2015/03/prezent-noua-dreapta-a-facut-apelul-tribunilor-lui-avram-iancu-in-centrul-clujului-video.html , http://ziuadecj.realitatea.net/politica/noua-dreapta-sprijina-candidatul-png–35584.html , http://voceaclujului.ro/noua-dreapta-poate-renaste-romania-veniti-cu-noi/

Mă uimeşte atitudinea primarului Emil Boc, pe care l-am votat cu încredere tocmai datorită normalităţii pe care o readusese în Clujul meu natal, stigmatizat în epoca funariotă. Iată că edilul, ales si reales, ignoră semnalul de alarmă tras de societatea civilă, după cum a ignorat, ani de zile, comportamentul vajnicului funcţionar al primăriei, promovat în funcţia de şef al Biroului de învăţământ, cultura şi culte

Să fie un mesaj discret de schimbare de macaz?

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on August 17, 2017 Reply

    Primăria Cluj-Napoca a anunţat că în 14 septembrie 2017, Comisia de Disciplină va analiza sesizarea depusă de Syakáts István, privitoare la activitatea lui Ioan Vasile Ţene şeful Biroului de învăţămânr, cultură, artă. István Szakáts a postat pe Facebook că va prezenta la audiere

    vreo 50 pagini care dovedesc activitatea prolifică a domnului Țene, arhivate din
    1. http://www.ionuttene.ro (acum deactivat)
    2. Blogul Noii Drepte (acum deactivat)
    3. napocanews.ro (toate articolele șterse în ultimele 2 luni)
    4. niște surprize.

    Să vedem ce decizie ca lua Comisia de disciplină a Primăriei Cluj-Napoca, municipiul care se laudă cu multiculturalitatea sa.

  • Gabriel Ben Meron commented on July 5, 2017 Reply

    Dl Filipas e un bun prieten, cu el am scris si o carte de memorii. Un om excpetional, un om in adevaratul inteles al cuvantului, un om modest si plin de talent. Imi pare bine ca a iesit la pensie si intr-adevar se poate dedica scrisului

    Gabriel Gurman

  • Mirjam Bercovici commented on July 4, 2017 Reply

    Această numire ne privește și pe noi cei din București și sper că domnul primar Boc va găsi modalitatea de a-l ține în frâu pe Ioan Vasile Țene. Am început să mă aproape de locuitorii Clujului tocmai prin deschiderea lor pentru
    normalitate

  • Schwartz Robert commented on July 3, 2017 Reply

    Domnule Ivan Truter
    Domnul primar E, Boc a primit un protest din partea Comunitatii Evreilor din Cluj inca inaintea perioadei de expirare a prezentarii la concurs. Acest mesaj a fost publicat si pe Facebook-ul comunhitatii. A fost instiintat si domnul presedinte Vainer care a promis o reactie si din partea domniei sale.

  • George Farkas commented on July 2, 2017 Reply

    Numarul cititorilor si comentatorilor la articolul Andreei reprezinta o dovada in plus a greselii comise de conducerea clujeana.Sper din suflet ca protestele vor avea urmari!

  • PLUGARU VALER GHEORGHE commented on July 2, 2017 Reply

    Materialul prezentat cat si cerintele postului in discutie impune cea mai serioasa analiza. Clujul un oras cu o cultura si o educatie atat de bine conturata intr-un context deplin multietnic si chiar multiconfesional este, neindoielnic, obligatoriu sa fie condus in aceasta directie de persoane bine apreciate de toate grupurile stintifice, culturale, sociale si politice, in esenta a marii majoritati a populatiei, care concura la viata municipiului.
    Indraznesc sa afirm ca aceasta nu este exclusiv o problema clujeana atat timp cat Clujul este, incontestabil, un for aautentic pentru invatamantul, arta si cultura intregii tari.

  • Maria Roth commented on July 2, 2017 Reply

    Sunt convins ca dl primar a actionat fiind pe deplin constient de efectele deciziei sale. Dar dinsul e un poltician abil, care prefera sa fie apreciat de acea parte a orasului pe care dinsul o cosidera majoritara si reprezentativa. Perceptia dlui Boc privind preferintele alegatorilor pare sa fie alta decat a mea si a ta, Andrea, de aceea l-a numit pe Tene, a pastrat numele strazii Radu Gyr si a evitat cat a putut autorizarea marsului pentru drepturile homosexualilor (#spunedrept) si apoi l-a trimis pe o strada laturalnica. Sa nu mai vorbim de modul cum administreaza problema Pata Rat si locuintele sociale pentru persoanele cele mai vulnerabile. Pana cand locuitorii orasului nu vor da semnale si mai clare, corectitudinea politica nu pare sa are nici o valoare in ochii primarului.

    • Andrea Ghiţă commented on July 2, 2017 Reply

      Din păcate trendul intolerant se manifestă tot mai clar. Ceea ce mă deranjează cel mai tare este OFENSIVA PRIN CARE SE APĂRĂ AGRESIV “DREPTURILE” MAJORITĂŢII COVÂRŞITOARE, deşi ea există, e puternică şi nimeni nu o ameninţă. Majoritatea covârşitoare trăieşte în “familii tradiţionale”, alcătuite din cupluri bărbat-femeie, şi, totuşi, vlăjganii clujeni cu tricouri pe care scrie HOMOFOB ies să-şi “apere drepturile” luptând cu o tânără care manifestase şi ea, paşnic, într-o plimbare colorată pentru drepturile celor puţini care au alt comportament sexual şi doresc să trăiască decent, la lumină. Dar să nu uităm criteriile pentru obţinerea locuinţelor sociale care dezavantajează clar minoritatea celor defavorizaţi. Ca să dau doar două exemple.

  • Maria Roth commented on July 2, 2017 Reply

    Super, merci! Tare as dori sa citeasca acest articol si dl primar.

  • Ioana Nitescu commented on July 1, 2017 Reply

    Aceeasi uimire fata de hotararea primarului Boc. Frumos articol.

  • Gabriel Farkas commented on July 1, 2017 Reply

    Într-o societate liberã de ce este nevoie de un astfel de birou? Guvernul (local, judetean, national) poate avea rolul de a sprijini material educatia, cultura, chiar si cultele religioase dar ar trebui sa se abtina de la influentarea lor, bazata pe politica de zi.

  • Ivan Truter commented on July 1, 2017 Reply

    Acest punct de vedere trebuie trimis primarului Boc. Poate se trezeste din visurile lui si totul intra in normalitate.
    Dar poate este o noua conceptie desprea administrarea culturii in Romania- de la ministru la responsabilii locali.
    Clujul nu este un oarecare…ceva trebuie facut pentru a se intra in normalitate.
    Corectitudinea administrativa nu are nimic comun cu cultura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *