Mama mea, Irina Szmuk, autoarea unei cunoscute cărţi de bucate, nu era numai o bună teoreticiană a artei culinare ci şi o foarte bună gospodină. Vă propun două reţete de ale ei.
PUI UMPLUT LA TAVĂ
În zile de sărbătoare, mama bucura cu bucate speciale. Nouă ni se părea că mâncărurile gătite de mama sunt foarte dificil de preparat, însă pentru ea – care avea o experiență bogată – nu era un efort deosebit, nu necesita nici foarte mult timp, important era să vadă că nouă ne place.. Puiul umplut era unul dintre felurile de ”sărbătoare”
Ingrediente – Un pui mare, o chiflă, o lingură de ulei, un ou, ½ ceapă, sare, piper, un ficățel de pui.
Mod de preparare : Desfacem puiul tăiat și curățat și îi scoatem măruntaiele. Apoi, cu mâinile sau cu o lingură de lemn desfacem pielea de pe piept și spate.
Umplutura – stoarcem o chiflă înmuiată, în prealabil, în lapte, adăugăm o ceapă mărunțită și călită, un ou bătut spumă, sare, piper, pătrunjel și ficatul mărunțit. Le amestecăm bine și umplem atât interiorul puiului cât și sub piele. Așezăm puiul în tava unsă bine cu ulei, o băgăm în cuptorul preîncălzit adăugând mereu apă ca friptura să nu se usuce. O scoatem din cuptor când s-a rumenit frumos.
SALATĂ DE SFECLĂ
Ingrediente – o sfeclă de mărime mijlocie, două fire de hrean, o linguriță de chimen, oțet, sare
Mod de preparare: Punem la fiert sfecla spălată în mai multe ape. Când s-a înmuiat o scoatem din apă, o descojim și o tăiem în felii subțiri. Răzuim hreanul spălat. Amestecăm sfecla, hreanul, chimenul, sarea după gust și oțetul îndoit cu apă. Sfecla poate fi dată prin răzătoare și apoi amestecată cu hrean.
Vă doresc poftă bună la pui umplut și salată de sfeclă, cele două feluri se potrivesc foarte bine !
Eva Szmuk