Chec de ciuperci à la Reli

De mulţi, foarte mulţi ani, practic de când m-am măritat, petrecem Crăciunul şi Paştele la familia soţului meu, la Turda. Mai întâi ne găzduia soacra mea, Tania, iar apoi cumnata mea Aurelia Nicoară – Reli, pentru cei apropiaţi – ambele fiind gospodine inventive şi desăvârşite ale căror reţete le-am mai împărtăşit în paginile Revistei Baabel, în articolele Mere coapte de la Tania https://baabel.ro/2013/01/mere-coapte-de-la-tania/  şi Prăjitură „Reli” cu iaurt, fructe şi brânză de vacă https://baabel.ro/2014/07/andrea-ghita-prajitura-reli-cu-iaurt-fructe-si-branza-de-vaca/.

În ultima vreme amfitrioana noastră de sărbători este familia Nicoară, găzduind patru generaţii: străbunica Tania, bunica Reli, bunicul Iulian, Laura şi Dani, părinţii Dariei (în jurul căreia se învârte tot Universul) precum şi pe soţul meu şi pe mine, în rolurile multiple de fiu şi noră, frate, cumnat-cumnată, unchi şi mătuşă de gradele I şi II.

Masa de Crăciun

Casa ne aşteaptă întotdeauna împodobită cu obiecte confecţionate de Reli  cea îndemânatică (cu ajutorul nepreţuit al Dariei) – decoraţii pentru masa de sărbătoare sau ornamente de brad – precum şi cu bucate din cele mai deosebite şi gustoase, ornate cu multă fantezie. Şi pentru că o dificultate în plus pentru gospodina casei o reprezintă cumnata vegetariană (subsemnata😊) întotdeauna pregăteşte ceva nou, special şi foarte gustos. Anul acesta mi-a preparat un chec de ciuperci, a cărui reţetă o împărtăşesc şi cititorilor Revistei Baabel:

Tava cu aperitive, printre care şi checul de ciuperci

Chec de ciuperci

Ingrediente: ½ kg ciuperci amestecate, o ceapă mijlocie, o căpăţână de usturoi, 3 ouă, 3 linguri de pesmet, 250 grame de caşcaval răzuit, sare, piper, verdeţuri, după gust.

Mod de preparare: Ciupercile se taie mărunt şi se călesc până lasă apă, după care se strecoară şi se lasă la răcit.  Separat se căleşte ceapa şi usturoiul şi se lasă la răcit. Se bat spumă albuşurile, se adaugă gălbenuşurile, pesmetul, caşul răzuit, ciupercile, ceapa şi usturoiul călite, verdeţurile şi condimentele. Se toarnă aluatul într-o formă de chec şi se introduce în cuptorul preîncălzit. Se lasă la copt la foc domol până se coace aluatul (circa 20-30 de minute) şi satisface testul cu acul de cusut. Se răstoarnă din tava de chec şi se presară cu puţin caş răzuit. După ce se feliază are un aspect ca de mozaic.

Poftă bună!

Andrea Ghiţă

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Serena commented on January 4, 2018 Reply

    Cred ca maine incerc si eu acest chec aperitiv! Am mai incercat retete dintre cele pe care Reli le da, impreuna cu toate detaliile necesare ca sa reuseasca produsul! Va imbratisez cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *