Caniculă la München

Era nesuferit de cald la München, copiilor le era foame așa că am intrat în restaurantul cel mai apropiat. Era un restaurant croat, zăpușeală în interior, mai ceva ca la Beer Șeva în august. Doua ventilatoare leneșe nu reușeau să ne facă mai bine dispuși. O femeie de vreo 70 de ani, cu păr argintiu, dirija chelnerii şi nu scăpa din ochi pe bucătari.  Era proprietara localului. Din când în când  se uita în jur la clienți. Figura ei îmi era foarte familiară şi încercam să-mi dau seama de unde. Brusc am înțeles totul. Semăna foarte mult cu mama mea! Când a trecut lângă masa noastră, ca să întâmpine niște clienți vechi, i-am văzut numărul de înregistrare de la lagărul de concentrare din Auschwitz, la fel ca pe brațul mamei mele. S-a uitat de câteva ori  la noi şi chelnerul care ne-a servit, s-a interesat de unde suntem. După ce am achitat nota de plată, chelnerul a revenit la masa noastră cu Cola pentru copii şi două halbe de bere pentru noi părinții. Am fost cu toții foarte surprinși, eram convinși că e o greșeală. Nu mai comandasem nimic în plus. Am vrut să plătesc, dar băiatul ne-a oprit. E din partea Doamnei Eva, proprietara restaurantului… După atâţia ani, regret şi acum că în afară de “danke schön” n-am putut să-i spun nimic acestei doamne, s-o întreb cine este, să mă interesez de viața ei… Cred că era din cauza caniculei.

 Andrei Schwartz

03/02 18

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on February 16, 2018 Reply

    Articolul acesta, ca şi celelalte semnate de Andrei Schwartz, aduce în Baabel, genul foarte scurt, în care – printre rânduri – se deschide o perspectivă mai largă decât în textul propriu-zis

  • tomi anca commented on February 16, 2018 Reply

    Interesanta poveste.Cred ca din povesti ca ele s-a nascut proverbul “mai bine mai tarziu decat niciodata”:-))

  • klein ivan commented on February 16, 2018 Reply

    Regretul exprimat in final face articolul mai deosebit .( mi-e greu sa comentez in alt fel ; mi-a placut .) klein i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *