SUA – Să-mi fie cu iertare ….

Să-mi fie cu iertare că încep cu unele idei și păreri care de fapt reprezintă chintesența aspectelor prezentate ; pe de altă parte subliniez că nu am intenția de a denigra țara în care trăiesc  prezentînd întâmplări  negative  dar din păcate reale . Deci , încep cu ideile de bază  iar mai apoi descriu evenimentele așa cum au fost prezentate de media locală și așa cum le-am înțeles  .

Existența unui stat fără libertate este limitată în timp, iar libertatea fără un stat este  de neconceput . Libertatea nu este posibilă fără un simț al măsurii implementat de stat. ( „ fără disciplină v-ați sui toți în copaci, v-ați da pantalonii și v-ați … „ spunea un personaj din  „Șvejk in al doilea război mondial„ de Bertold Brecht ). Statul , un edificiu al ordiniibsociale , poate fi dărâmat de mase violente amețite la propriu ( de băutură ) sau la figurat ( de demagogi )

.Prin prisma ideilor de mai sus vedea Soljenițîn evenimentele / revoluția din Rusia din februarie 1917 . Atunci , acolo , nemulțumirile maselor  ( lipsa alimentelor , război ) au fost canalizate pentru  distrugerea ordinii existente. Regimul țarist nu era în mod deosebit rău sau tiranic dar era absolut ineficient. Abdicarea țarului Nicolae al II-lea ( retras la unul din palatele sale ) a semnalat începutul sfârșitului unei  ere , Rusia fiind lăsată pe mâna unui guvern de de demagogi  incompetenți  și  s-a deschis cale liberă unor evenimente ce vor culmina cu preluarea puterii de către bolșevici , în noiembrie 1917 . După februarie , chingile puterii au fost mult relaxate și agitația bolșevică  era posibilă legal ( organul lor de presă Pravda avea un tiraj de 65000 exemplare , se pare din bani furnizați de nemți ) , iar bande de criminali eliberați din închisori începeau vânătoarea  /  uciderea polițiștilor .

Evenimentele menționate  se pot petrece oriunde și oricând; în Statele Unite  numărul celor încarcerați este de două milioane și nu există o statistică a demagogilor . Dar să încep cu relatarea unor întâmplări ale ultimilor 20 de ani .

N.Y. Poliția arestează un negru ( pe aici se folosește termenul afro-american ) pe un motiv oarecare și la sediul poliției  este bătut , batjocorit ( i se bagă în fund un baston de polițist evident vătămare corporală gravă  ). Intervine justiția americană și polițiștii sunt concediați , negrul primește o despăgubire consistentă . Rețineți  intervenția justiției  care limitează excesele unora care prin natura meseriei lor nu pot fi „ domnișoare crescute în salon „ ( l-am parafrazat pe regretatul  Yitzhak Rabin ) .

N.Y. Alt caz . Într-o noapte se comunică prin stație prezența în zonă a unui individ periculos și probabil înarmat ; un echipaj al poliției e indreptat spre locul respectiv , îl înconjoară pe individ și-l somează „ Freeze” . Individul având ceva în mână ( întuneric nu se poate vedea clar ), face o mișcare suspectă pentru polițiști deja cu degetul pe trăgaci ( vesta antiglonț protejează  până la un anumit calibru ) , trag și-l omoară pe individ . A doua zi ziarele anunță că poliția a omorât un negru nevinovat  și neînarmat . Amănuntele de mai sus nu sunt aduse la cunoștiința publicului, ca și faptul că individul era nelegal în America și că probabil nici n-a înțeles  somația poliției ( „ Freeze „ ). Justiția intervine ; mama celui ucis vine din Africa , încasează câteva milioane de dolari drept despăgubiri , fiind apoi racolată să participe la demonstrații ale demagogilor luptători pentru drepturi civile / împotriva brutalității poliției …

… Obama devine președinte al S.U.A. Una din promisiuni  va uni țara pe care el o vede foarte divizată . Faptele lui  și rezultatele dovedesc contrariul .Relatez o întîmplare din primul an de președinție …Poliția din Washington este chemată la o casă unde cineva se chinuie să deschidă ușa de la intrare . E un cartier select și vecinii se cunosc între ei . Poliția apare și de la o banală cerere de identificare se ajunge la replica „ știi tu cine sunt eu ? „ și situația escaladează … ( individul e profesor la Harvard unde probabil locuiește – la TV  are o emisiune în care stabilește arborele geneaologic la diverse persoane , cercetând documente de arhivă – mare profesor ? ). Incidentul  ajunge la urechile lui Obama pentru care e clar deja că profesorului , negru , pe care-l cunoaște personal  , i s-a făcut o nedreptate , poliția fiind „ ”stupid „ ( expresia lui Obama ). Când prin presă  apar amănuntele incidentului , că polițistul în cauză are un trecut impecabil  , că nu poate fi acuzat de rasism, Obama încearcă s-o dreagă și îi invită la Casa Albă pe cei doi protagoniști la o bere pentru împăcare . Trec zile până cînd polițistul acceptă invitația .

În anii care au urmat , continua discuție despre discriminarea minorităților , femeilor  ,  celor marginalizați și-a arătat roadele – doar era tematica principală a președintelui  și ocupația de bază a unor activiști demagogi. Incidente implicând polițiști albi vs. negri  au fost urmate  (  chiar dacă poliția a acționat regulamentar împotriva unor indivizi certați cu legea ) de demonstrații violente de protest și de acte de extrem vandalism – distrugeri , incendieri , furturi . Polițiștii albi , timorați de atmosfera  care îi putea acuza de rasism față de negri protestatari / vandali , au stat inactivi  ș polițiștii negrii  s-au ținut și ei deoparte probabil pentru aceleași motive ca și etiopienii în uniformă care n-au reacționat în fața parlamentului israelian cînd etiopieni  protestatari  înarmați cu bâte  i-au atacat pe cei care asigurau securitatea  locului ( în urmă cu cca 25 de ani ) ,… Dar lucrurile nu s-au oprit aici . Indivizi  înfierbântați de atmosferă  au ucis cu sânge rece oameni  numai pentru că erau în uniformă de polițiști ( în N.Y. doi – un chinez și un latino – care erau în pauză într-o mașină  ; o femeie care completa niște documente într-o mașină a poliției , în Texas  cinci polițiști… ) .

Nu pot  încheia fără să dau un exemplu de cum sunt utilizate anumite statistici pentru promovarea unor măsuri cel puțin ciudate .Până în urmă cu patru ani , deci sub cel puțin doi primari precedenți  – 20 de ani –  poliția din N.Y.  oprea suspecți  și îi percheziționa  . Statistic, e adevărat, faptul se petrecea  mult mai mult cu negri  . dar tot așa de adevărat este și că statistic cele mai multe fapte rele  sînt datorită negrilor – chiar și crimele negru vs. negru  sunt în proporție mai mare decât la orice altă categorie . Noul primar a oprit procedura amintită . Credeți  că o să fie mai bine în N.Y. ?

Președintele Trump atrăgea atenția polițiștilor că nu e nevoie de atâta grijă pentru arestat la introducerea acestuia  în mașină  ( gestul  de a proteja capul arestatului ) . E bine , e rău ?  Eu știu un lucru – a trecut primul an de președinție – Trump – și nu a fost nici o demonstrație  violentă pe teme rasiale.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • George Kun commented on February 19, 2018 Reply

    Draga domnule Biro,

    Ma bucur ca ati mai prezentat inca un aspect foarte relevant de esec total al aplicarii oarbe si indiscrminate ale unui, sau unor principii. Orice principiu indiferent de cit de just, fair si atragator pare sa fie pentru persoane cu un simt al drepatii si echitaii, trebuie validat in practica ca istoria sa decida daca principiul e un progres sau un gunoi catastrofic. Comunismul, multi-kulti european, diversitatea canadiana, gonirea si uciderea albilor din Africa de Sud, etc. n-au dus la nimic bun, si cei m,ai curajosi, au accepta sa-si revizuiasca “principiile” Altii le vor duce cu ei in mormant.
    Observ ca numarul de comentarii pe aceasta tema este mai mare decat toate comentariile luate impreuna in revista. Cred ca e timpul sa abandonam conflictul militant dintre cele doua grupuri antagoniste. Imi permit sa exprim asta in Engleza: Between “The ones who get it, and the ones who simply don’t get it, and never will”
    Eu ma retrag complect din aceasta polemica nesatisfacatoare si as vrea sa ma intorc inapoi la literatura sa ne aratam partea frumoasa si creativa, nu cea veninoasa si destructiva.
    Daca si altii sunt interesati., va rog sa ma urmati, si hai s-o lasam balta cu educatia politica reciproca.
    Cu stima,
    George Kun

    • Andrea Ghiţă commented on February 20, 2018 Reply

      Și eu sunt de acord să încheiem discuția, din aceleași motive ca și Dvs. Cu riscul de a mări numărul comentariilor, la 14, trebuie să vă dezamăgesc. Baabel ființează de 5 ani și jumătate și – am verificat – cele mai multe comentarii le-a întrunit un articol mult mai…pașnic.
      Lista medicilor evrei din Cluj
      https://baabel.ro/2016/10/lista-medicilor-evrei-din-cluj/
      Dar mai sunt și alte articole cu comentarii multe. Acesta e al 15-lea în top,

  • Peter Biro commented on February 19, 2018 Reply

    Problema este aplicarea corectă a „Acțiunii afirmative” (AA), al cărei scop este să ușureze accesul grupurilor dezavantajate la educație și carieră. În principiu este un efort lăudabil de a reduce diferențele sociale. Cu toate acestea, eu sunt de părere că AA este fundamental greșită și pe termen lung chiar dăunătoare. În primul rând, ea penalizează candidații mai competenți și mai talentați, care au ghinionul să nu aparțină grupului favorizat. În al doilea rând, ea scade standardele și duce la devalorizarea diplomelor și pe termen lung, la degenerarea întregului sistem. În al treilea rând, AA duce la o discriminare inversă, un fenomen tipic societăților ideologizate (fasciste sau socialiste).
    De altfel există multe cazuri de integrare reușită a minorităților dezavantajate prin propriile lor eforturi, de pildă imigranții evrei din Europa de răsărit, din jurul anului 1900, din care s-a format o mare parte a elitei intelectuale și artistice de azi sau cei din Asia, care după trei generații au ajuns fruntași în multe sectoare (de exemplu în medicină). Aceste grupuri s-au afirmat fără ajutorul AA; din contră, au reușit chiar în ciuda unei rezistențe masive. Conform teoriei, dezavantajații de astăzi, susținuți de AA, ar fi trebuit să se integreze mult mai rapid, dar rezultatul e exact opusul celui scontat. Aceasta se bazează pe o ficțiune a visătorilor socialiști de stânga. De fapt, n-ar fi rău dacă ei ar pleca pentru un schimb de experiență în adevăratul paradis al AA-ului, de exemplu în Cuba, Venezuela sau Zimbabwe. Mă tem că nimeni nu se grăbește să facă un asemenea stagiu.

  • George Kun commented on February 19, 2018 Reply

    Stimata doamna Ghita,

    Va multumesc pentru raspunsul promt la comentariul meu la articolul d-lui Klein. Discutiile politice si religioase sunt intodeauna controversiale si pot deschide cu usurinta “a can of worms”, dificil de oprit sau inchis.

    M-am gandit sa va raspund mai intai direct, si apoi puteti hotari ce si cat din ce va scriu va fi publicat in rubrica mea de comentarii.

    1.) Intr-adevar zicala cu “divanul” poate fi gasita in Povestea lui Ivan Turbinca, de Ion Creanga, dar cu “suitul” nu “saritul” cum ati sugerat. Citatul exact este:

    “Ei, ei! Doamne, zise apostolul Petru râzând, vezi de ce s-a mai apucat acum Ivan al sfinției tale? Bine-a mai zis cine-a zis: „Dacă dai nas lui Ivan, el se suie pe divan”.

    Zicala mai poate fi gasita si in cartea lui Juliu Zanne, “Proverbele Romanilor”, sau un titlu asemanator.

    2. Desi traiesc in Canada de 37 de ani, am stat si lucrat mult timp in SUA si am o baza foarte solida de observatii si informatii directe si personale despre viata si politica USA. In plus sora mea care traieste in SUA de 20 de ani e cadru universitar, la fel ca si sotia mea in Canada, cu o multime de lagaturi si contacte in USA. Asta nu ma face pe mine un expert politic, doar cineva mai calificat sa comenteze, comparat cu cei care sunt expusi mai ales la televiziunea si presa, corupta si mincinoasa in slujba unor agende politice usor de identificat.

    3. Accesul la scoala e foarte important si e deschis, subventionat masiv de guvern, cu burse, scutire de tuitie, programe de suport cu tutori, program scolar modificat, impunerea de cote minime de admisie pentru negrii si hispanici, e o list fara sfarsit. Deci accesul la educatie nu e problema.

    Problema e cu ce se intampla cand copii dezavantajati ajung la scoala. Rata de abandonare a scolilor e total disproportionata pentru “minoritati dezavantajate”. Cele doua motive principale sunt: a) sistemul de welfare si subventionarile ofera destui bani ca copii sa stea acasa si sa nu faca nimic. E mai usor si mai convenabil decat sa transpiri invatand. b) Cultura lor nu apreciaza sau respecta educatia pentru ca ei nu vad prin educatie o cale atractiva de a castigi bani, si mai ales bani multi. In schimb viata de “gang” cu furturi, jafuri, droguri si crima ofera o perspectiva mult mai “atragatoare” de castiguri enorme instantanee.

    Din pacate, se pacate face o legatura cu prostitutia. Unele femei sunt impinse in prostitutie din saracie, sau prin santaje, droguri si cu o sansa de venit ilicit mare. Dar multe din ele, daca ar avea ocazia “sa scape” de proxeneti si umilire morala si pericol de viata si sanatate si ar putea alege o viata curata si cinstita ca muncitoare la o fabrica textila, de exemplu, tot ar ramane in prostitutie, pentru ca castigul e in proportie se 1000:1.

    Emigrantii ilegali sunt in fruntea acestei tendinte de a fi o povara pentru societate sau sa devina elementa criminale. Uitati-va doar la fenomenul din Europa de vest cu imigrantii ilegali. Cati din ei sunt interesati sa contribuie productiv la societatea care i-a primit?

    4. Sper ca articolul pe care-l reproduc mai jos sa clarifice restul intrebarilor si nedumeririlor d-voastra.

    5. Inainte de a citi articolul , mai vreau sa subliniez cateva fapte de importanta critica.

    Exista o intelegere gresita (misconception) in lumea celor neinformati, si anume ca lupta grupurilor dezavantajate este pentru egalitate cu cei “avantajati”. Aceasta faza s-a complectat de mult in lumea “libera” vestica. Acum lupta este pentru a obtine drepturi speciale, pe care cei “avantajati” nu le-au avut niciodata.

    Am fost in decembrie o luna in California si am vizitat cateva unversitati. Pe cererile (Applications) pentru pozitii publicate de posturi universitare, pe ultima pagina era scris negru pe alb ca personele din grupurile musulmane, hispanice, negrii, homosexuale, lesbiene, aboriginale, veterani de razboi (recent), cu dizabilitati fizice sau alte handicapuri erau considerati cu prioritate. Cunosc un caz personal unde majoritatea lesbiana a decis curiculumul pentru anumite cursuri,in care heterosexualitatea era descrisa ca ceva acceptabil marginal, in timp ce homosexualitaea era si trebuia sa fie “mainstream” . Doua persoane care au avut obiectiuni la asta au ajuns sa aiba la dosar “Homophobic” si probleme, ca aproape ca si-au pierdut slujba. Am vazut sali de rugaciune (in timpul cursurilor) pentru musulmani. N-am vazut nimic pentru evrei, crestini sau hindusi. Programele de admitere si anumite examene sunt “simplificate” sub standard ca sa le treaca si coloratii (mai ales negrii si hispanicii). Mai in toate universitatile exista o Associatie Profesionala Lesbiana, care are ca membrii femei care se declara in mod oficial lesbiene, si care au drept de veto pentru orice negotieri dintre sindicat si universitate. Femeile musulmane au zile blocate la bazine publice, unde nimeni altul nu poate intra. Recentele suceses impotriva ISIS-lui si conflictul Israel-Siria, a fost posibil datorita schimbarii regulamentelor ierahice, in care Trump a permis ca decizii militare locale sa fie posibile si luate de generali locali, nu de la un birou in Washigton.

    Articolul de mai jos aduce lumina suplimentara in aceasta discutie (sau monolog) pana una alta 🙂

    All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing.” – Edmund Burk

    CALIFORNIA – LARGEST INSANE ASYLUM IN THE WORLD

    Interesting that the LA Times did this. Lou Dobbs reported this on CNN and it cost him his job. The only network we would see this on would be FOX. All the others are staying away from it.

    Whether you are a Democrat or Republican, this should be of great interest to you!

    Just One State – be sure and read the last part… try for 3 times.

    This is only one State… If this doesn’t open your eyes, nothing will!

    From the L.A. Times.

    1. 40% of all workers in LA County (10.2 million people) are working for cash; and not paying taxes. This is because they are predominantly illegal immigrants, working without a green card. (Donald Trump was right)

    2. 95% of warrants for murder in Los Angeles are for illegal aliens.

    3. 75% of people on the most wanted list in Los Angeles are illegal aliens.

    4. Over 2/3 of all births in Los Angeles County are to illegal alien Mexicans on Medi-Cal, whose births were paid for by taxpayers.

    5. Nearly 35% of all inmates in California detention centers are Mexican nationals; they are here illegally.

    6. Over 300,000 illegal aliens in Los Angeles County are living in garages.

    7. The FBI reports half of all gang members in Los Angeles are most
    likely illegal aliens from south of the border.

    8. Nearly 60% of all occupants of HUD properties are illegal.

    9. 21 radio stations in LA are Spanish- speaking.

    10. In LA County, 5.1 million people speak English; 3.9 million, speak Spanish. (There are 10.2 million people, in LA County.

    (All 10 of the above facts were published in the Los Angeles Times)

    Less than 2% of illegal aliens are picking our crops, but 29% are on welfare. Over 70% of the United States ‘ annual population growth, (and over 90% of California , Florida and New York ), results from Immigration. Also, 29% of inmates in federal prisons are illegal aliens.

    We are fools for letting this continue.

    And then there’s NANCY PELOSI:

    Nancy Pelosi (who was just re-elected and part of this problem) wants a Windfall Tax on Retirement Income. In other words, tax what you have made by investing toward your retirement. This woman is a nut case! You aren’t going to believe this…; Windfall Tax on Retirement Income… Adding a tax to your retirement is simply another way of saying to the American people “you’re so dammed stupid that we’re going to keep doing this until we drain every cent from you”.

    Nancy Pelosi wants to put a Windfall Tax on all stock market profits (including Retirement fund, 401K and Mutual Funds)!

    Alas, it is true- all to help the 12 Million Illegal Immigrants and other unemployed Minorities!

    This woman is frightening. She quotes… ‘We need to work toward the goal of equalizing income, (didn’t Marx say something like this?) in our country; and at the same time limiting the amount the rich can invest. (I’m not rich, are you?)

    When asked how these new tax dollars would be spent, she replied:

    We need to raise the standard of living of our poor, unemployed and minorities. For example, we have an estimated 12 million illegal immigrants in our country who need our help along with millions of unemployed minorities. Stock market windfall profits taxes could go a long way to guarantee these people the standard of living they would like to have as Americans.

    (Read that quote again and again and let it sink in.) ‘Lower your retirement; give it to others who have not worked, as you have, for your money.

    Cu multa stima,

    George Kun

    • Andrea Ghiţă commented on February 19, 2018 Reply

      Stimate domnule Kun, am citit comentariul Dvs. Eu raman la opiniile mele care se refera la principii, dar nu le mai reiterez.

  • Roth Maria commented on February 18, 2018 Reply

    Andrea, asa gindesc si eu, ca tine. Cred ca pe noi doua, dar si pe multi altii care scriu in Baabel ne deranjeaza foarte tare nationalismul si rasismul, nu doar in formele lor extreme, dar in cele exprimate in aceste scrieri. Ce nu inteleg eu este cum doreste cineva sa ridice glasul impotriva antisemitismului, cind de fapt adopta acelasi mod de gindire generalizant fata de alte etnii sau rase. Dar cred ca ii las in treaba lor, nu mai am nervi sa imi exprim parerea cind se folosesc argumente de genul povestilor despre indivizi profitori si delincventi sau “ce stim noi despre SUA din provincia noastra”. Sa aveti o duminica placuta.
    Scuze, inca ceva. Daca nu ne putem obisnui sa le spunem afro-americani la cei la care in SUA li se spune asa, atunci de ce ne revoltam daca aici o parte din populatia majoritara continua sa foloseasca cuvintul jidan?

  • Andrea Ghiţă commented on February 18, 2018 Reply

    Stimate domnule Klein, continuaţi cu exemplele. Eu vorbeam de principii. Nu contest adevărurile relatate de Dvs., care se referă la cazuri particulare şi, chiar dacă sunt numeroase, nu pot substitui principiile. În general, când unele situaţii m-ar forţa să generalizez, caut argumentele contrare. Nu cred că lenea, banditismul, proasta creştere şi prostituţia ar fi legate de originea etnică sau rasială a celor care le practică. Există prostituate albe care nu vor să fie muncitoare, deoarece e mai rentabilă prostituţia; au fost (şi cred că mai sunt) suficienţi gansteri albi – chiar şi evrei (nu-i aşa?), ruşi etc. Există şi elevi albi leneşi şi recalcitranţi, adulţ albi drogaţi, vagabonzi, boschetari, etc. Cred că ponderea mai mare a celor de culoare rezidă în handicapul social al imigranţilor, hispanicilor şi afro-americanilor. La fel se întâmplă şi în România cu ţiganii. Dar şi în cazul lor, handicapul de a fi fost robi multă vreme, neîmproprietăriţi, suferind de sărăcie endemică şi marginalizare, joacă un rol major în modul lor de viaţă. Sigur, situaţia e complexă şi dificil de gestionat. Nu contest asta, dar nu pot fi de acord cu nici un fel de generalizare.

  • Andrea Ghiţă commented on February 18, 2018 Reply

    Vă mulţumesc pentru comentarii Exemplele particulare pot fi relevante pentru poziţia, opinia Dvs.
    Vreau doar să spun că – în ciuda cazurilor particulare deranjante – continui să fiu de acord cu discriminarea pozitivă, favorizarea, înlesnirea integrării şi progresului persoanelor defavorizate pe termen lung social, etnic, rasial, sexual. Cred că un principiu poate fi enunţat şi “privind lucrurile” din România. Abuzurile şi încălcările legii pot fi soluţionate prin reglementări, dar nu cred în generalizarea cazurilor particulare.

  • George Kun commented on February 17, 2018 Reply

    Stimata doamna Ghita,

    Va multumesc pentru comentariile dumneavoastra. Desi subiectul e delicat si controversial, totusi vreau sa-l finalizez dar am decis sa va trimit explicatiile direct, si astfel puteti decide cat si ce veti publica in comentariul de la mine. Multumesc.

    P.S. De ce partea de mesaje este in limba Engleza?

  • Jack Chivo commented on February 17, 2018 Reply

    In primul rand mi-a placut articolul.

    Cat despre comentariul doamnei Ghita, nu il inteleg!!

    S-ar parea ca este mai usor sa analizezi situatia din USA cand traiesti la Cluj, decat cand esti in America.

    Daca vrem exemple, sunt cu miile. Numai saptamana asta, cand a fost premiera unui film despre africani, multi au cerut ca sa nu fie permis niciunui alb American sa cumpere bilete la cinema, deoarece negrii vor sa se simta “intre ei!”

    Daca situatia ar fi fost inversa, ar fi fost subiectul unui meeting urgent la ONU!!

    PS. Cum au fost defavorizati imigrantii ilegali din Mexico??

  • George Kun commented on February 17, 2018 Reply

    Domnul Klein are o viziune clara despre ceea ce se intapla si a compilat multe fapte revoltatore ale situatiei de astazi in SUA. Totusi “media” care “informeaza” despre toate faptele are o putere extraordinara de manipulare a perceptiei cititorul despre evenimente. De aceea, e bine sa existe o voce a ratiunii si echilibrului, in a sorta in mod obiectiv faptele, fara spume la gura si hipertensiune :-). Cred ca multi Baabelieni au aceasta voce si reviste le da un forum.

    In timpul eliberarii Romaniei de trupele de ocupatie germana, de catre armatele victorioase sovietice, era o vorba care si-a pastrat actualitatea pana-n zilele noastre: “Daca dai nas lui Ivan, ti se suie pe divan”. Desi rusii si-au indeplinit misiunea, s-au si urcat pe “divan” cu furturi, jafuri, violuri si alte “colateral damage”. Totul are un pret.
    Trump a mostenit o America in care efortul initial de a compensa nedreptaile trecutuluii au rezultat in inversarea multor valori si in supra compensarea absurda a celor “asupriti si dezavantajati”.. Astfel sistemul educational e fortat sa avantajeze negrii si hispanicii nu pe merit ci pe culoare si origine sociala, creand un haos total si un set nou de nedreptati. , Sytemul de “welfare” permite frauda si ruina financiara pentru multe state americane, actiunile militante ale grupurilor de interese speciale (feministe, homosexuale, hispanice, afro-americane)sistemul de imigratie e complect fara control si in totala contradictie cu legile tarii, taxele in statele din west si est cresc continuu ca sa subventioneze pe cei care nu lucreaza si nici n-au dreptul legal de a fi in tara, sitemul militar de aparare (si atac) e irational si neeficinet (decizii militare nu se fac de catre generalli aflati in zone de conflict ci de birocrat din Washington). Ei bine, Trump vrea sa schimba toate astea si deja a schimbat multe, si de aceea lenesii si puturosii inhaitati cu cei in putere care au nevoie de voturile lor,.se opun cu atata indarjire si latra ca imbecilii. Sa speram ca cainii latra si caravana trece.
    Cum asta e doar o rubrica de comentarii, ma opresc aici.

    • Andrea Ghiţă commented on February 17, 2018 Reply

      Stimate domnule Kun, am să încep cu o precizare. Zicala “Dacă-i dai nas lui Ivan, sare pe divan” este un citat din povestea Ivan Turbincă, de Ion Creangă.
      Am să continui cu supoziţia că, din cauza trecutului mai mult sau mai puţin îndepărtat, populaţia hispanică şi afro-americană din SUA chiar are nevoie de o discriminare pozitivă şi că efectele benefice nu sunt imediate. Mă întreb cum se poate, ca în învăţământ, să răstoarne ierarhia de valori, prin avantajarea acestor categorii să acceadă la şcoală. Vă rog să îmi explicaţi.
      O altă nedumirire a mea priveşte logica frazei dvs. pe care o reproduc: ” Sytemul de “welfare” permite frauda si ruina financiara pentru multe state americane, actiunile militante ale grupurilor de interese speciale (feministe, homosexuale, hispanice, afro-americane) sistemul de imigratie e complect fara control si in totala contradictie cu legile tarii, taxele in statele din west si est cresc continuu ca sa subventioneze pe cei care nu lucreaza si nici n-au dreptul legal de a fi in tara, sitemul militar de aparare (si atac) e irational si neeficinet (decizii militare nu se fac de catre generali aflati in zone de conflict ci de birocrat din Washington).” Este un şir de afirmaţii pe care nu îl argumentaţi. În plus conţine un fragment lipsit de predicat “acțiunile militante ale grupurilor de interese speciale (feministe, homosexuale, hispanice, afro-americane)…”. Ce aţi dorit să spuneţi? Din ce motiv ar trebui îngrădită, în ţara libertăţii şi drepturilor omului, lupta pentru drepturi egale a unor grupuri defavorizate din punct de vedere social sau “moral” ? Sau doreaţi să spuneţi altceva?

      • klein ivan commented on February 17, 2018 Reply

        Dl. Kun a exprimat chintesența situației din S.U.A., așa cum o văd mulți de aici , pritre care și eu . Eu nu pot fi așa concis ca dînsul , mă limitez la exemple – În anii 60′ trei tineri din N.Y. , partcipanți la mișcarea pentru drepturi civile , au fost omorîți în Missisipi ( doi erau evrei ) . Ei erau activiști mai tîrziu , cînd atmosfera era mult mai pașnică , au apărut luptători pentru drepturi civile ca Jessie Jackson ( cel care a putut să acorde amantei $ 400000 / anual desigur obligat prin sentință ) iar în prezent există luptători pentru justiție ( cei care manifestează la întunericul nopții , distrugînd , jefuind , incendiind ) . Sistemul “welfare” e în America mult mai darnic ca în Romania ( citeam că pe unii îi stimulează pentru cîrciumă ) sau ca în Israel ( unde o mamă casnică , singură cu mai mulți copii poate avea o situație mai bună ca o pereche , cu un copil , muncind ” de le sar capacele “. Desigur , în America cei care beneficiază cel mai mult sînt cei care aparțin de grupuri ce se pretind defavorizate . Dar nu numai ei s-a descoperit că lucrători ai MTA ( conductori la metrou , trenuri zona NY / Long Island ) s-au pensionat mai avantajos , 95% din ei avînd “disability” ; un savant rus , emigrat la o vîrstă înaintată în S.U.A. , a găsit mai avantajos să închidă contul din Israel renunțînd la pensia pentru mulți ani lucrați în Israel , pentru a putea beneficia de statutul de sărac în America . Va continua…..

      • klein ivan commented on February 17, 2018 Reply

        Continuare cu un exemplu din învățămîntul din NY unde am fost ani de zile profesor , în școli cu minorități … S-a amenajat în fața școlii o tribună , iar vorbitoarele , niște tinerele protestau că elevii din liceu , aparținînd minorităților sunt dezavantajați deoarece nu au la dispoziție cărți de ultimă ediție – eu eram în clasă , iar elevii de clasa zecea sau a unsprezecea se băteau cu cărțile . Cărțile , primite gratuit , zburau prin clasă iar eu asistam cu durere în suflet și neputincios ; să încerc să fac altceva decît să adresez apeluri cu o voce blîndă ieșea din discuție – un student putea inventa orice , apoi să fiu acuzat de discriminare și imediat “out” ……Tinerelele vorbitoare erau afară , eu eram în clasă .K.I./ N.Y.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *