Budincă de pâine

Ziua de naștere a soțului meu a căzut și anul acesta în timpul săptămânii de Pesach și în loc de prăjitură a trebuit să se mulțumească, săracul, cu budincă de mațot.  Căutând rețeta, pe care o publicasem în Baabel anul trecut,  https://baabel.ro/2017/04/budinca-de-pesach am dat peste comentariul unei cititoare, dna Lucia Stoenescu, căreia rețeta i se părea atrăgătoare, dar nu știa ce sunt mațot.  Între timp, un alt comentariu i-a dat răspunsul: este pâinea nedospită pe vare evreii o mănâncă de Paști.

Dar acum Paștele a trecut.  Dnei Stoenescu și celorlalte citititoare (și cititori) interesate le propun o variantă: clasica budincă de pâine a mamei mele.  Se face din pâine albă normală, dar cel mai bine iese din chifle sau din challah, colacul împletit care se consumă sâmbăta.  Este un mod reușit de a întrebuința resturile de pâine care nu mai sunt proaspete.

Ingrediente (pentru 4 persoane)

100 g unt

100 g zahăr

2 ouă întregi (nu se bate spuma de albușe)

½ litru lapte

250 g pâine albă / chifle sau ½ de challah

Pentru gust se poate adăuga vanilie, coajă de lămâie / portocală, stafide, nuci, migdale, fructe din dulceață, cam orice este prin casă.

Mod de preparare:  Într-un vas se încălzește laptele, zahărul și untul până când untul s-a topit, apoi se ia de pe foc.  Se adaugă pâinea, tăiată felii sau ruptă bucăți.  Când pâinea a absorbit tot laptele, se amestecă bine.  După ce s-a mai răcorit se adaugă ouăle, stafidele și condimentele.  Se coace circa 45 de minute la foc potrivit.

Altă posibilitate este ca budinca să fie fiartă o oră la bain-marie: vasul în care s-a preparat compoziția se acoperă, se pune într-un vas mai mare cu apă clocotită și se ține o oră pe foc mic.  În cazul acesta budinca primește o consistență total diferită, crește, devine ușoară și pufoasă.

Fie coaptă, fie fiartă la bain-marie, budinca se poate servi cu mango tăiat în bucățele, sau cu caise sau piersici din compot.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *