Budincă de pâine

Ziua de naștere a soțului meu a căzut și anul acesta în timpul săptămânii de Pesach și în loc de prăjitură a trebuit să se mulțumească, săracul, cu budincă de mațot.  Căutând rețeta, pe care o publicasem în Baabel anul trecut,  https://baabel.ro/2017/04/budinca-de-pesach am dat peste comentariul unei cititoare, dna Lucia Stoenescu, căreia rețeta i se părea atrăgătoare, dar nu știa ce sunt mațot.  Între timp, un alt comentariu i-a dat răspunsul: este pâinea nedospită pe vare evreii o mănâncă de Paști.

Dar acum Paștele a trecut.  Dnei Stoenescu și celorlalte citititoare (și cititori) interesate le propun o variantă: clasica budincă de pâine a mamei mele.  Se face din pâine albă normală, dar cel mai bine iese din chifle sau din challah, colacul împletit care se consumă sâmbăta.  Este un mod reușit de a întrebuința resturile de pâine care nu mai sunt proaspete.

Ingrediente (pentru 4 persoane)

100 g unt

100 g zahăr

2 ouă întregi (nu se bate spuma de albușe)

½ litru lapte

250 g pâine albă / chifle sau ½ de challah

Pentru gust se poate adăuga vanilie, coajă de lămâie / portocală, stafide, nuci, migdale, fructe din dulceață, cam orice este prin casă.

Mod de preparare:  Într-un vas se încălzește laptele, zahărul și untul până când untul s-a topit, apoi se ia de pe foc.  Se adaugă pâinea, tăiată felii sau ruptă bucăți.  Când pâinea a absorbit tot laptele, se amestecă bine.  După ce s-a mai răcorit se adaugă ouăle, stafidele și condimentele.  Se coace circa 45 de minute la foc potrivit.

Altă posibilitate este ca budinca să fie fiartă o oră la bain-marie: vasul în care s-a preparat compoziția se acoperă, se pune într-un vas mai mare cu apă clocotită și se ține o oră pe foc mic.  În cazul acesta budinca primește o consistență total diferită, crește, devine ușoară și pufoasă.

Fie coaptă, fie fiartă la bain-marie, budinca se poate servi cu mango tăiat în bucățele, sau cu caise sau piersici din compot.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *