Baubau era pe…scenă

Am ascultat discursul rostit de Oratorul în Cămaşă Albă,  în faţa mulţimii adunate în Piaţa Victoriei din capitală. L-am ascultat şi atunci, în direct, şi apoi – pentru a încerca să-l înţeleg – l-am reascultat într-o înregistrare postată pe Internet. Ar fi fost bine să găsesc şi textul scris, ca să-l pot parcurge de mai multe ori, să revin asupra unor pasaje şi să caut logica lor. Voiam să înţeleg sensul celor rostite, timp de mai bine de o jumătate de oră, către mulţimea adusă – cu trenurile şi autobuzele – de pe tot cuprinsul ţării, felicitată de însuşi Oratorul în Cămaşă Albă, pentru curajul ei de a veni la Bucureşti, într-un număr atât de mare.

Din cuvântarea ilustrată, pe ecranul din fundalul scenei, cu imagini desprinse parcă din benzi desenate,  nu am reuşit să reţin logica, ci doar cuvintele  cheie: stat paralel, securişti, stalinişti, delaţiune, interceptări, abuzuri, ba chiar şi tiranie.

Dacă la început acest „stat paralel” era nebulos, după doar zece minute de cuvântare, reprezentanţii săi erau identificaţi cu şefa DNA, jurnaliştii şi magistraţii „acoperiţi”, ba chiar şi preşedintele României care… susţine  şi se sprijină pe „statul paralel”, fără protecţia căruia nu ar fi ajuns în funcţia pe care o deţine. Dacă până acum ascultasem curioasă ce avea a ne mai spune Oratorul în Cămaşă Albă, la această afirmaţie am rămas siderată, ştiind că preşedintele României a fost ales prin vot direct de peste 6 milioane de alegători

Acelaşi număr,  6 milioane, a fost evocat şi în discursul Oratorului în Cămaşă Albă, atunci când a vorbit despre numărul românilor „interceptaţi, ascultaţi şi spionaţi de către statul paralel”. În acest caz m-a nedumerit mai degrabă aritmetica, întrucât făcând un calcul care ia în considerare cei nouă ani şi numărul de mandate, ne dăm seama că, pe de o parte, nu e vorba de cetăţeni distincţi – adică  „2/3 din populaţia ţării, vecinii noştri şi chiar noi înşine” cum s-a arătat  – şi, pe de altă parte,  nici de 6 milioane.

Dar, într-un discurs mobilizator, exagerările îşi pot avea locul. După cum, într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene,  orice partid – chiar şi cel aflat la guvernare, având toate pârghiile legislativului şi executivului – are toată libertatea de a organiza mitinguri, pentru a-şi mobiliza alegătorii. În schimb Oratorul în Cămaşă Albă argumenta necesitatea convocării acestui miting, prin faptul că zadarnic le-a spus (reprezentanţilor “statului paralel”, bănuiesc) „să nu mai incite la proteste”… Din câte ştiu, într-un stat în care domnesc drepturile şi libertăţile omului (pentru a căror apărare a fost organizat acest miting), şi protestele societăţii civile au aceeaşi legitimitate ca adunările populare convocate de partide.

Am trecut cu vederea şi exagerările prin care eram informaţi că am depăşit PIB-ul Greciei (precizez că e vorba de PIB pe trimestrul I, al anului 2018 şi că populaţia Greciei este de circa 11 milioane de locuitori) şi le vom depăşi pe cele ale Portugaliei şi Cehiei (ambele ţări au o populaţie semnificativ mai mică decât România)  şi am continuat să ascult (să reascult, pe Internet)  discursul care devenea din ce în ce mai vehement, îndemnând mulţimea, la luptă împotriva “statului paralel” insinuat, cotropitor şi toxic, fără chip, dar totuşi cunoscut, care poate fi peste tot, în orice ungher, dar în curând va fi găsit şi răpus, pentru că ştim cine este şi el ştie că noi ştim cine este.

Derutată de conţinutul discursului, nu am reuşit să-mi imaginez inamicul acestui întreg demers altfel, decât ca Baubau-l cu care mă ameninţa guvernanta din copilărie.

Oratorul în Cămaşă Albă şi-a încheiat discursul apoteotic cu fraze precum „Noi îi ştim foarte bine pe ei! Au distrus destine şi au mâinile murdare…  Ne-am îmbrăcat în alb pentru că albul simbolizează curăţenia…Curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani” sau „Vom veni din nou, vom veni mai mulţi şi nu vom mai pleca. Pentru că suntem hotărâţi să mergem până la capăt! Vom învinge!”.

Nu am înţeles mare lucru din discursul Oratorului în Cămaşă Albă, dar referirea la şobolani  îmi suna îngrozitor de cunoscută (din ungherele întunecate ale istoriei secolului trecut) şi  mi-am dat seama că Baubau era pe… scenă.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • George Litarczek commented on June 21, 2018 Reply

    bine vazut Andrea!

  • Dimon Shahar commented on June 21, 2018 Reply

    Adevarul care nu ne da pace este ca ne pasa de tot ce se intampla in “Patria muma”… In fond, chiar daca n-am fi si daca n-am fi fost, noi suntem “niste ovrei” originari din Romania si mandri de originea asta, de bine, de rau.
    Nu stiu, daca, pe undeva, n-ar fi cazul sa-i lasam pe conationalii nostri din “antzartz” sa se adune in toate pietele lor si sa reactionam numai acolo unde ne calca pe noi pe coada.
    Ii mai poate inapoia pe plaiurile Mioritei pe milioanele ( cinci milioane ! ) care s-au uschit de-acolo, refuzand sa mai fie partasi ai unei comunitati bolnave ?

  • Tiberiu Georgescu commented on June 17, 2018 Reply

    Discursul omului in camasa alba (OCA) a avut doua efecte asupra-mi ca om care a trait realitatile romanesti inainte de razboi:am avut senzatia ca ,era vorba nu de o camasa alba ci de una verde cu diagonala, asa cum umblau tantosi legionarii pana in ian.1941.Iar al doilea efect a fost grabnica necesitate de a gasi o lamaie prin casa.
    Felicitai stimata doamna Ghita.

    Tiberiu Georgescu

  • Adolf Damideanu commented on June 16, 2018 Reply


    -Vizita în Israel= ÎNALTĂ TRĂDARE
    -Statul Israel = niste evrei ( am înțeles JIDANI)
    -Procurorii ( JUSTIȚIA) era obligată ( prin protocol) să raporteze S:R.I etc etc.
    ACESTEA NU VĂ SPUN NIMIC ?

    • Andrea Ghiţă commented on June 16, 2018 Reply

      1. Nu era vorba de vizita în Israel, ci de demersurile privitoare la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, fără consultarea preşedintelui ţării care are – prin constituţie – atribuţia de a numi ambasadori şi de a muta ambasade.
      2. Nimeni nu a afirmat că Statul Israel ar fi “nişte evrei”. Preşedintele şi-a cerut scuze după acele afirmaţii nefericite.
      3. Protocolul era convenit între instituţiile ţării. Nu spun că era bun sau rău sau ce viza, dar era un act oficial între instituţii legale ale statului.
      Eu am comentat un discurs care m-a speriat şi am explicat motivul.

  • Boris Marian Mehr commented on June 15, 2018 Reply

    bine scris articolul, eu am ascultat halimaua debitată de conducătorul actual al bietei noastre patrii și sunt de acord cu atributul de instigator legionaroid. Aveți simpatia mea, BMM

  • rudi zimand commented on June 14, 2018 Reply

    Stimata Doamna
    – existenta unor protocoale secrete intre diferite Institutii ale justitiei si Serviciul roman de informatii pentru urmarirea unor persoane pe cai secrete si nesupuse unor procese publice, protocoale inexistente in alte tari, este un BAUBAU?
    -existenta unui numar impresionant, si in crestere de de la an la an, de ascultari in secret ale vietii particulare ale indivizilor este un BAUBAU?

    • Andrea Ghiţă commented on June 15, 2018 Reply

      Dragă domnule Zimand, mulţumesc pentru comentariu. Modul în care au fost prezentate “statul paralel”, agenţii său stalinişti şi securişti nu avea – după opinia mea – nici o legătură cu realitatea. Protocoalele erau secrete, dar au fost încheiate în mod legal, de nişte organisme ale statului. Nu ştim câtă lume a fost ascultată şi în ce interval de timp. Iar eu am conchis tocmai că toate acestea nu erau Baubau, Baubau era pe scenă perorând un discurs de tip goebbelsian. Părerea mea.

      • rudi zimand commented on June 17, 2018 Reply

        Protocoalele secrete au fost incheiate de organisme
        de stat, dar erau contra naturii acestora. Nu stiu daca au produs rele, dar insasi existenta lor este ingrijoratoare. Dilema mea.

  • klein ivan commented on June 14, 2018 Reply

    Aștept să citesc alte comentarii . Poate o să-mi fac o idee mai bună despre subiect . Nu intenționez să caut alte surse de informație . Gîndul care mi-a trecut prin minte a fost că Oratorul cu cămașă albă nu are bani pentru un cal alb ca C.Z.C. ( Corneliu Zelea Codreanu ) .

  • AS commented on June 14, 2018 Reply

    Ma bucur sa vad acest articol, Andreea Ghita.
    Andrei S.

  • Paula Craciun commented on June 14, 2018 Reply

    Multumesc pentru acest articol, dar ma intristez la gandul ca Romania nu are scapare: s-a intors in timp. Din pacate “Baubau” ii tine bine in frau pe cei doritori de capatuire, si bine in intuneric pe cei fara de carte, reusind sa-i manipuleze cu usurinta.

  • Alx. Marinescu commented on June 14, 2018 Reply

    Bravo tie, Andrea! Atentie, insa, ca discursul are doua taisuri:INSPAIMANTAREA adversarilor si INCITAREA suporterilor. Ceea ce s-a vazut si pe Arena Nationala, cand au incercat sa acrediteze stupizenia ca lumea ar fi huiduit-o pe Simona Halep, nu pe Gabriela Firea.
    Statul Paralel e o sperietoare menita sa preia si sa redirectioneze spaimele maselor derutate.
    Alx. Marinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *