Preşedintele FCER – primul nongerman căruia FDGR îi conferă Insigna de Onoare de Aur.

La 18 ianuarie 2019, la Casa de Cultură ”Friedrich Schiller” din București,  președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), dr. Aurel Vainer, a primit Insigna de Onoare din Aur, cea mai înaltă distincție acordată de către Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Caracterul excepțional al evenimentului a fost subliniat de dr. Paul Jürgen Porr, președintele FDGR, care a arătat că este pentru prima dată în istoria de 29 ani a organizației că această distincție se acordă unui nongerman. ”Onorăm cu această insignă pe omul Aurel Vainer iar insigna este un simbol al colaborării celor două comunități – cea germană și cea evreiască. Ea a început demult și a continuat la nivelul parlamentului”, a arătat  el. ”Această insignă recompensează gestul simbolic făcut de către minoritatea evreiască, la un moment de cumpănă al FDGR. Federaţia Comunutăţilor Evreieşti din România a fost singura comunitate din România care a luat apărarea Forumului Democratic al Germanilor din România, atunci când a fost defăimat ca organizaţie nazistă”, a declarat președintele FDGR.

Ovidiu Ganţ, deputatul  minorității germane, a subliniat că pentru el este o deosebită onoare și plăcere să rostească Laudatio pentru dr. Aurel Vainer, mai ales că este pentru prima oară când distincția se acordă unui neetnic german. Calităţile de luptător pentru democrație, pentru valori morale şi solidaritate ale preşedintelui FCER au fost resimţite din plin de cei de la Forumul Democrat al Germanilor din România, atunci când Aurel Vainer a luat apărarea Forumului, a președintelui României, manifestând o solidaritate pe care nimeni nu a făcut-o”, a subliniat vorbitorul.

În continuare, Paul Porr Ganţa prins de reverul hainei președintelui FCER Insigna de Onoare de Aur și i-a înmânat diploma.

La eveniment au participat ambasadorii Austriei, Germaniei şi Federaţiei Ruse, precum şi vice-ambasadarol Israelului la Bucureşti.

Eva Galambos

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Vincze Zoltán commented on January 28, 2019 Reply

    Felicitări celui ce știe să dea, atunci, când îi vine rândul.

  • Lya Benjamin commented on January 24, 2019 Reply

    Îl felicităm pe domnul președinte și ne bucurăm că este sănătos. Felicităm revista Baabel pentru că este în pas cu evenimentele Lya şi Hary

  • Beatrice Ungar commented on January 22, 2019 Reply

    Felicitari din toata inima si respect

  • Tiberiu Georgescu commented on January 22, 2019 Reply

    Gest emotionant si istoric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *